úterý 13. října 2020

Vypáleno XVI.

Krásný den vám přeji!

A je to tady! Paličská sezóna začíná! Já teda pálím celoročně, jak víte, ale co si budeme povídat, na podzim to má tak nějak svoje kouzlo! Venku začíná být chladněji, tma přichází stále dříve, takže není nic příjemnějšího, než si zapálit svíčku, vzít do ruky knížku a užívat si klid a pohodu v teple domova :) A když to k tomu hezky voní.. Hmmm.. Já tohle prostě miluji. Můžete se tedy připravit na další spoustu vosků a vůní, co vám postupně představím. Dnes to bude ještě trochu záchvěv letních vůní, ale objeví se i pár podzimnějších kousků, nebojte.


Jednou typicky letní vůní je Modrá laguna. A copak vůní, ale i tím vzhledem. Ideál k navození atmosféry jako u moře, pokud jste ho letos třeba nestihli na vlastní kůži :D Ona je to hodně silná "mořská" vůně, když jsem se snažila ji hodně načichat, tak mi za studena přišla až záchodová, ale po rozpálení se příjemně rozline a převládá spíš vůně soli. Čekala jsem docela silnou intenzitu, vzhledem k tomu, že za studena byla cítit dost, ale překvapením bylo, že zas taková síla to nebyla. Ani dlouhou výdrž vosk neměl, jedna kostička na jednu svíčku. Ke konci jsem nechala o jednu více, takže celkem čtyři..


Moře v jiné podobě ještě jednou, tentokrát ve vůni Mořské soli a naplavenin. Tedy, musím se přiznat, že podobu s mořskou solí tady moc nevidím. Tahle vůně je příjemně nasládlá, trochu mi připomíná spíš takové ty čisté, pudrové vůně, než vůni ošlehanou solí a dřevem :) Příjemná ale je a po zapálení se příjemně rozline a zařídí takovou příjemnou, "čistou" atmosféru. Intenzita je střední a výdrž na tři kostičky čtyř svíček.


A léto ještě jednou, tentokrát Bananarama. Jak název napovídá, tohle je banánová smršť. Pokud máte banány rádi, tak tohle nesmíte minout! Je to krásná, lehce zjemněná vůně, která mi připomíná nejvíce banánový puding nebo shake či něco podobného. Jo a ten design? Boží, že? Házela jsem do lampičky po knoflíčcích, dohromady knoflíky zvládly asi sedm svíček, takže paráda. Vůně se hezky rozjede po celé místnosti a je tak krásná, že z toho máte chutě na dobroty :D Tohle se moc povedlo! Mrknout na ni můžete tady


Další léto, tentokrát asi spíše svým názvem než vůní. Lázně na Bali je totiž překvapivě docela silná a kořeněná. Marta už ji v nabídce nemá, takže vám přesně neřeknu složení, ale já tam cítím nějaké pomeranče, zároveň ale i koření.. Možná nějaký šafrán, anýz..? Je chvíli dost silná i po zapálení, první svíčku jsem dokonce po rozvonění sfoukávala, aby to nebylo moc. Ale postupně slábne, tři kostičky dohromady zvládly asi čtyři svíčky, takže intenzita nevydrží nijak dlouho. Tuhle bych si dokázala s klidem představit i na podzim a nebo minimálně během babího léta, kdy jsem si ji užívala :)


A ještě jedna letní od Marty - Ananas. Je to trochu kyselejší vůně se sladkými prvky ananasu. Není špatná, ale přijde mi hrozně slabounká. Ať jsem čichala, jak jsem čichala, cítila jsem ji jen pár metrů od aromalampy a to jen po jednu svíčku. Takže na tři kostičky jsem vypálila tři svíčky ani o píď víc. Ráda jsem jej zkusila, ale znovu už mít nemusím.


Abych toho ananasu neměla málo, tak jsem si dopřála ještě jeden ve votivní svíčce od Yankee Candle a to Pineapple Cilantro. Je to sladká ovocno-květinová vůně, která je dost intenzivní, ale po zapálení se z té sladké vůně stává trošičku až taková štiplavá v nose, jak kdyby se přepálila. Intenzita ale slušná, cítit byla po celé místnosti i na chodbě, ale celkem rychle se vyvoněla. Otázkou je, zda opravdu byla tak slabá nebo už jsem ji měla trochu vyvoněnou, jelikož ji tu přeci jenom nějaký ten pátek skladuji. Tahle mne tedy nijak výrazně neoslovila, i když ta jedovatě zelená barva, ta se mi fakt líbila! :D


Hodně velkým a příjemným překvapením pro mne byla vůně Mandarinka a šafrán. Na ovocné vůně nejsem, ale teda tahle kombinace je hlavně za tepla vážně skvělá! Díky mandarince má vosk nasládlou vůni, ale zároveň je doplněn o spoustu koření, která ji přitlačí do trochu těžší vůně. No co vám budu povídat, líbila se mi. Příjemným překvapením byla i silná intenzita, vůně se hodně a hezky rozlinula, ale přesto nebyla vlezlá. Dobrá byla i výdrž vosku. Všechny tři kostičky daly asi pět nebo šest svíček, takže celkem slušný. Tohle je příjemné překvapení.


A ještě jedno příjemné překvapení a to Medulienka. Za studena velmi nenápadná vůně. Dlouho jsem si nemohla vybavit, co tam ještě cítím a díky čemu je ta vůně tak krásně jemná a on to byl oves! V prvé řadě je samozřejmě cítit med, ale ten oves to opravdu zjemní a dodá tomu odlehčenější podobu. Design v podobě plástve je povedený a tématický. Překvapením pak byla i intenzita. Za studena skoro cítit není, ale za tepla se rozjela a krásně se rozvoněla po celé místnosti. Byla slaďoučká, že vám příjemně nabudila čichové buňky. Hodně se mi líbila.
 


Poslední letní záchvěv. Díky teplejším zářijovým dnům jsem dostala chuť ještě na něco letního a tak jsem vytáhla svůj první vosk Kringle v letnější vůni Beachwood. Já v tom cítím naplavené dřevo, kokos a kokosovou skořápku a nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo. Navíc je to pořádně silný kousek, který voní nejen po pokoji, ale rovnou po celém bytě. Vosk Kringle je rozdělený na několik částí, takže doporučuji dávat postupně (já to napoprvé trochu odflákla a hodila tam rovnou půlku, takže to byla vážně síla!). Co mne ale překvapilo nejvíc byla výdrž. Celý tenhle vosk zvládl nějakých dvanáct svíček. Ano, čtete správně! Tím byl asi tržen rekord, protože si nejsem vědoma, že by nějaký jiný vydržel tolik. Kringle se tak dostává mezi další značky, které bych do budoucna ráda prozkoumala víc :)


Je něco, co se k začátku podzimu hodí více než víno? Těžko. A tak jsem vytáhla dlouho škudlenou votivní svíčku Tuscan Vineyard. Tahle vůně kdysi způsobila mezi příznivci Yankee Candle obrovské halo a byly časy, kdy se za ni platilo pomalu zlatem. Takže jsem se logicky taky nechala zlákat, aspoň tedy k votivce, i když jsem ji naštěstí kupovala za pár kaček. Těšila jsem se, protože vůně hroznového vína mi je vcelku příjemná, ale teda toto.. To nedávám. Tuhle vůni pasuji na jednu z nevlezlejších, co jsem kdy vyzkoušela a určitě je to jedna z nejméně oblíbených tohoto roku. Je opravdu hodně, ale fakt hodně silná a vyloženě vlezlá. Vleze vám do nosu a nechce odtamtud pryč :D A bolela mě z ní i hlava a to se mi jako paličce stává opravdu zřídka. Jo, vydržela by vonět dlouho, ale já jsem to bohužel nedala a po dvou svíčkách, neustále přerušovaných při pálení, jsem to zabalila. Na tohle nemám. Za mě tedy ne a jsem ráda, že jsem za to nedávala velké prachy.


Zpátky k voskům od Marty, typicky podzimním kouskem je Hříšná karamela. Jídelní vůně se k podzimu hodí a tohle je typicky chutná, sladká bomba. Já v tom cítím kakao a trochu čokolády. Je to už za studena silná mňamózní vůně a co teprve za tepla! Provoní pokoj i přilehlé prostory, rozvoní se silně, ale ne vlezle. Sliny se vám ale určitě začnou sbíhat, to zaručuji. Jeden slon vydrží asi čtyři svíčky a já si ty chvíle s touto teplou vůní užívala. Když už sladkosti nemůžu, tak si to tu aspoň hezky sladce provoním :)


Poslední specialitkou dnešního Vypálena je vosk se speciálním názvem Číslo pět. Tento vosk je další kousek z dílny Marty, který je inspirovaný světoznámým parfémem. Ale já vám ho popíšu jednodušeji. Já v něm totiž věrohodně poznávám dětský olejíček :D Znáte takový ten modrý Aviril ve skle? Tak tohle je on! Je to krásná, čistá, pudrová vůně. Jemná a nevtíravá a přesto hodně intenzivní. Navíc jsem si ji užívala fakt dlouho. Jen jeden problém jsem s voskem měla.. Je tak krásný, že mi bylo úplně líto ho rozpouštět a pálit! Však se podívejte, Pětku najdete tady.


Tak a to bude pro jednou zase stačit. Pálící sezóna je tady, takže se nebojím, že by tu pokračování nebylo cobydup. 

Dejte mi vědět, jak jste na tom vy, jestli už se taky chystáte na pálící sezónu a jaké vůně na vás čekají? 

*Vonné vosky od Marty mi byly zaslány k vyzkoušení

8 komentářů:

  1. Tolik nádherných vůní. Taky teď více pálím a nejraději mám jídelní vůně.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedu teď ve velkém :D A jídelní mám taky moc ráda a navíc se k podzimu hodí, tak se tu budou určitě objevovat stále víc :)

      Vymazat
  2. Také konečně plánuji další Vypáleno, mám tu hromadu vosků od Marty a i nějaké svíčky :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  3. Pálící sezona v plném proudu, ještě dodělávám různé zbytečky vosků a už se moc těším, až za takový měsíc začnu pálit vánoční vůně:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky tu mám pár vánočních připravených, tak snad je letos konečně užiju :D Já to vždy hrozně dlouho odkládám a pak už je pálit nestíhám :D

      Vymazat
  4. Tak u mě teda to víno od YC je nejlepší co mohla být :) já teda měla vosk a ten byl úžasný ano je sice silná, ale vůbec mi to nevadilo. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, že se ti líbí, já jsem asi přecenila svoji oblibu vůně hroznového vína, na mě to prostě bylo moc :D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)