neděle 8. března 2020

MaMa Téma: Dětská drogérie - praní, nádobí, plíny, ubrousky..

Krásný den vám přeji!

Podíváme se zase na jedno z MaMa témat. Tentokrát to bude na půl cesty mezi povídáním a recenzí jako tady zvykem. Dětskou kosmetiku jsem vám představila již v jednom videu, ale drogérii jako takovou, kterou používáme nebo jsme používali, jsem vám ještě neukazovala. Tak to dnes napravíme :)

V podstatě toho asi nebude tolik, protože to nijak nehrotím, ale pár kousků drogérie speciálně pro děti se ani naší domácnosti nevyhnulo. Rovnou sem hodím i naše zkušenosti s ubrousky a plínama, ať je ten přehled úplný.



První "dětská" drogérie, se kterou jsme se setkali, byly prací prostředky. Samozřejmě jsem naprala a nažehlila oblečení dopředu, jako správná těhule :D Trávila jsem u toho poslední večery. Když jsem se rozmýšlela v čem budeme prát, jasná volba byla Lovela. Nevím proč, ale mám k téhle značce důvěru a tu její jemnou vůni naprosto zbožňuju. V podstatě se od té doby nic nezměnilo a používáme Lovelu dodnes. Mají v nabídce jak sypký prášek, tak prací gely, které používám já. Jsou dva druhy - na bílé a barevné prádlo. Kupuji obě varianty a podle prádla samozřejmě střídám. Také můžete vybrat i velikost balení, já kupuji menší, které se mi vejde do skříňky a bohatě to stačí. Dosud jsem kupovala jen dva gely na barevné a na bílé mám stále to první :D Stačí ho málo a i tak krásně vypere a provoní. Za mě zatím nejlepší volba pro prckovo oblečení.


Na spešl skvrny od mrkve, řepy či dalších libůstek z příkrmů pak používám tento Odstraňovač skvrn od Feel Eco. Je ve spreji, rozstřikovačem jej nanesete přímo na oblečení, navlhčíte a vydrhnete buď kartáčkem nebo stačí jen v ruce. Poté většinou opláchnu a nastříkám znovu a hodím do pračky a na prádle pak není ani ťuk. Vyprala jsem s tím i mega zašpiněné bryndáky, kde bylo skvrn nespočetně, i všechno ostatní oblečení. Asi u třech bodyček jsem zapomněla nasprejovat před prvním praním skvrn a tam mi  fleky zůstaly. Je bezpodmínečně nutné použít na nové skvrny než se poprvé vyperou! Takže já už jsem se naučila rutinu, že před každým praním malého oblečení vše projdu, nasprejuji a pak až házím do pračky :D


Ze sekce praní je tu ještě desinfekce na prádlo od Denkmit, která se přidává do pračky. Tu nepoužívám od samého začátku, ale přibližně od třetího měsíce, kdy jsem přestala žehlit :D Používám ji jako "náhradu" žehlení, tzn. náhradu vydezinfikování žehlením, chápete :) Samozřejmě pomačkanému oblečení to  nepomůže :D Ale mám s tím trochu lepší pocit, že jsem udělala pro čistotu oblečení něco navíc. Kupuji variantu pro citlivou pokožku, která je bez parfemace, takže nepřebíjí vůni pracího prostředku a divochovi nijak nevadí.


Dál nám dělal donedávna společnost mycí prostředek na lahvičky od NUK. Jelikož jsem téměř nekojila, tak lahvičky byly nezbytnost a z počátku jsem odmítala používat klasické jary, proto jsem využívala tyto speciální čističe, které jsou bez parfemací, odmastí, vyčistí snadno a rychle, jsou šetrné a samozřejmě vhodné pro děti. Jednou nebo dvakrát jsem místo NUKu kupovala Canpol, ale upřímně mezi nimi nebyl žádný rozdíl. Tohle balení na fotce má půl litru a nám vydrželo cca měsíc. Když už jsem měla lahvičku, tak jsem dokupovala jen náhradní náplň v sáčku, která vyšla o něco levněji. Tenhle prostředek jsem kupovala do sedmého měsíce, teď už mu myji lahvičku normálním jarem (momentálně od Winni's, který je hypoalergenní) stejně jako veškeré další nádobí.


Z klasických drogeristických prostředků je tohle asi vše, ale aby tu toho nebylo tak málo, tak rovnou přihodím ještě i informace o plínách a ubrouscích, co jsme zkoušeli a co aktuálně používáme. Najít ty pravé ubrousky a plíny, dá celkem práci a něco jsme se jich taky nazkoušeli.

Co se týče plínek, tak původně jsem chtěla látkovat.. No, ono mě to rychle přešlo, když jsem si představila ty hordy posraných plín :D Takže jsem od toho upustila. Do začátku jsem volila ty "dražší" Pampers a to Premium a Pure. Obojí nám seděly, to nemůžu říct, oproti klasické verzi Pampers (modré balení), které nám protékaly a nehorázně smrděly. Ale přeci jen jsem u nich nechtěla zůstat dlouhodobě, sice nijak zásadní chyby neměly, ale přišly mi zbytečně drahé, takže jsem hledala dál. Dál jsem vyzkoušela i Happy Mimi, které byly snad ještě horší, ty totiž ani pořádně nedržely a po bocích odstávaly, takže zákonitě také protekly. Vyzkoušené máme i tolik oblíbené plínky Fred&Flo z Tesca, ale po těch se malý pro změnu osypal a dřely ho, takže ty už nikdy víc. Za sebe mohu nejvíce doporučit plínky Babylove z DM, u kterých jsem zůstala a používáme už druhou velikost. Za mě zatím nejlepší v poměru cena/kvalita. Mají hezké obrázky, dobře drží, když jsou počůrané, tak nesmrdí a ještě snad ani jedna jediná nám neprotekla. A dobré byly také plenky z Albertu, které na sobě měly roztomilé sovičky a taky fungovaly obstojně bez nějakých potíží. Babylove však vedou :)


A ubrousky? No tak to u nás byla ještě náročnější zkouška než plínky :D Malému totiž některé fakt vadí. Opět jsme zkoušeli značku Pampers a to všechny jejich druhy. Začínala jsem opět na variantě Pure, které mu sice nevadily, ale mně přišlo, že špatně čistily. Byly sice hodně mokré, ale trvalo jimi vše důkladně odstranit. Od Pampers jsme pak zkoušeli i varianty Fresh Clean, Naturally Clean a Sensitive. Sensitive používáme dodnes a ty jediné nám sedí. Nakupuji je ve velkém množství, v balení po dvanácti pytlících vyjdou výhodně. Mám ráda jejich jemnou vůni, dostačující vlhčení, díky kterému vše snadno a rychle očistím. Jen mi přijde, že mají jednotlivé ubrousky celkem malou plochu a je jich díky tomu potřeba víc. Fresh a Naturally u nás nepochodily, z obou se osypal, takže ty za mě ne-e. Další, které nám nesedly jsou Alinan, které nejen, že byly fakt nepříjemně silně parfemované, ale také se po nich osypal. Za to mohu doporučit bílé ubrousky Babydream (Rossmann), růžové Hipp (které nosím v malém balení v přebalovací tašce) i Fred & Flo. Ty jemně voní, rychle čistí a nic mu po nich nebylo. Možná mi jen přišlo, že jsou trochu sušší než jsem zvyklá. Asi jsme zkoušeli ještě nějaké další, z počátku mě hrozně bavilo zkoušet různé druhy, ale upřímně už si fakt nepamatuji, co všechno mi prošlo rukama :D 


Na závěr tu mám pár různorodých maličkostí, když tak na to koukám, tak všechny od Babylove. Jsou to věci, do kterých dle mého není třeba nějak extra investovat, proto je beru za pár kaček v DM. Prvně štětičky do uší určené pro děti, tzn. mají širší zakončení tak, aby se nedalo dětem dát do uší zbytečně hluboko. Pro mě dost praktická věc, na kterou nedám dopustit. Já mám totiž se štětičkama od malička problém i u sebe, natož u prcka :D Takže u nás nutnost. Zelený sáček obsahuje jednorázové igelitové sáčky na pleny. To využívám pouze sporadicky a beru to s sebou na cesty. Je to ne-eko, takže na denní použití to fakt není, ale když jsme třeba na návštěvě nebo někde venku, tak je to ideál, abych ty naše kontaminované materiály oddělila :D Poslední jsou přebalovací podložky. Opět se vracím k těm z DM, které vyjdou nejvýhodněji.


No a přemýšlím, jestli jsem na něco nezapomněla. Ruku do ohně za to nedám! Ale už mě nenapadá, co dalšího v drogérii pro prcka nakupuji. Základ našich nákupů jsou samozřejmě plíny! :D Takže se ptám vás:

Jaké plínky/ubrousky/prací prostředky používáte nebo jste používali? Je nějaké další téma, které by vás z oblasti mateřství zajímalo? :)

12 komentářů:

  1. Ten sprej na skrvny je fajn tip, to samé plíny, že i DM má kvalitní a ne tak drahé. Jooo, děti ještě nemám, ale jak s nimi pracuji, tak samozřejmě koukám, pro přehled :D A zas je fajn, že to až tolik nehrotíš :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přehled musí být! :D Já ho zas měla díky práci v drogérce, takže jsem šla částečně "na jisto" :D DM plíny jsou fajn.. stejně tak jsou chválené třeba i ty z Lidlu a další :) Zas si myslím, že není potřeba zrovna plíny, které se používají jednorázově, kupovat za majlant, když v tom stejně skončí hov.. :D :D

      Vymazat
  2. Super článek. Koukla jsem, jak je to jinde. 😃 Peru také jen v Lovele, protože ta vůně je prostě skvělá. Pleny používáme Pampers Pure. Teď teda kvůli té ceně přecházíme na Babylove z té eko řady. Ty Vendovi také sedly. 🙂 A ubrousky používáme Pampers Aqua Pure. Chci používat jen vodní, a to mi jiné nevyhovovaly. S příkrmy začínáme, tak na skvrny jsem koupila Frosch žlučové mýdlo ve spreji. Tak uvidím, jak si poradí. A přebalovací podložky a uchošťoury kupuji v Lidlu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lovela je prostě svojí vůní úplně odzbrojující :) Já původně taky chtěla kupovat ubrousky na vodní bázi, ale nějak jsem si k nim nenašla úplně cestu.. Zkoušela jsem ještě asi dva druhy (mezi nima vlastně i Babylove :D).. Ty Babylove Nature plíny asi zkusím příště :)

      Vymazat
  3. Co se týká pracích gelů pro děti, tak jednoznačně doporučuji prací gel od Frosch.
    Na e-shopech se dá sehnat za příjemnou cenu.
    Plenky používáme taktéž DM Babylove-perfektní dostupnost i cena.
    Na skvrny je výborné žlučové mýdlo z DM, ale to tuhé - je mnohem účinnější než tekuté.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, plíny jsou fajn a jsem ráda, že je seženu pomalu v každém městě :) A žlučové mýdlo z DM je klasika, to byla věčně vyprodaná položka, takže až dojde zásoba sprejů, půjdu do něj asi taky :D

      Vymazat
  4. Já peru v Persilu sensitive, Lovelu jsem taky zkoušela a přijde mi, že Persil pere lépe.
    Na skvrny používám žlučove mýdlo z DM.
    S plinkami jsme naštěstí nedávno skončili, ale malému seděly od zn. Bella Happy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žlučové mýdlo z DM je klasika, věčně vyprodaný produkt, takže až dojdou zásoby spreje (jestli vůbec :D), mám ho na seznamu :) Odplínkování závidím, já se toho strašně děsím :-O :D

      Vymazat
  5. Na fleky je super sprej Jelen na fleky, stačí nastříkat před praním, vůbec to pak nenamacim a rovnou do pračky. Peru mu taky v Jelenovi a pliny můžu doporučit moltex nebo kolorky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Kolorky jsem koukala, už jsou i v drogérce, což je fajn.. :)

      Vymazat
  6. Super. Děkuji moc za tipy. Já bych ti na oplátku hrozně ráda poradila nějaké vybavení do kuchyně, které se ti určitě bude hodit. Nedávno jsem nakoupila odkapávač na nádobí , který nevypadá úplně jako ten klasický a starý. Klidně ti ho někam pošlu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip! Jsou tam fakt krásné odkapávače! :) Zrovna nějaký pěkný sháníme a nikde nic moc nabídka..

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)