středa 11. října 2023

Tipy na seriály VII.

Krásný den, čau, ahoj!

Není to tak dlouho, co tu byly seriálové tipy, což? Tak já vám dnes přináším další, aby těch tipů nebylo málo. Aspoň budete vědět, co sjíždět, když přišel ten pravý, sychravý podzim.. Nebo čemu se naopak vyhnout :D Paradoxně se obávám, že u mne se seriálům daří více v létě než v zimě, ale uvidíme. Mám tu dnes dvanáct seriálů, dokumentů a minisérií, které jsem v posledních týdnech stihla zkouknout..


Služka - Maid

Minisérie o deseti dílech plná rodinného dramatu. V tomto případě vcelku zajímavě podaný příběh, který může patřit komukoliv z našeho okolí. Mladá maminka s malou holčičkou utíká před násilným partnerem, ale neví, co si počít.. je bez peněz, bez zázemí, bez práce a vzdělání, nemá se na koho obrátit.. Takže vy sledujete její cestu a protloukání se životem. Není to nic akčního, ale stejně mne ten seriál upoutal a já prožívala její zklamání, přešlapy i momenty štěstí s ní.. 




Temné lesy - V glebi lasu

Seriál natočený podle knižní předlohy Harlana Cobena, polská produkce (jako nedávno zkouknutá minisérie Drž se). Temné lesy mne bavily o něco více než Drž se, ale zase o poznání méně než Drž se blízko (viz níže), ale z těch tří na mne působily nejvíce tajemně. Super je, že tyto minisérie jsou takové jednohubky, které mne nestačí nudit a já si ten kriminální příběh užívám od začátku do konce. Tady mne zápletka tolik nezaujala a o chlup dříve jsem odhalila rozuzlení, protože jsem už kdysi něco podobného četla (od někoho jiného). A ti Poláci.. já nevím, přijdou mi tací toporní a ne úplně uvěřitelní.. Temnější nádech tomu příběhu dodává šmrnc, ale za mě tomu prostě něco chybělo.



Drž se blízko - Stay Close

Další seriál natočený podle knižní předlohy Harlana, tentokrát z britské produkce. Harlan píše určitým stylem, takže i ty seriály se v tomto stylu nesou, ale tohle bylo tak trochu jiné než ty předešlé dva, co jsem viděla (Drž se a Temné lesy). Bylo to prostě více "hollywoodským stylem" a drsnější, za což může asi i fakt, že to tentokrát není z polské produkce, které to točí víc tak nějak studeněji či toporněji nebo jak to nazvat. Tohle je mnohem více napínavé a překvapivé, s viditelnějšími a hlavně citelnějšími zvraty. Kombinace mnoha postav a událostí dějem docela zamíchá, objevuje se tu i stopa sériového vraha.. Za mě dobrý, rozuzlení stálo za to a na konci jsem zůstala docela slušně překvapená. Užila jsem si to více než Temné lesy, proto nechápu to nižší hodnocení.


Hořká chuť sedmikrásek - O sabor das margaridas 

Jeden z nejlepších seriálů, co jsem v letošním roce viděla! Úplně - mega - pecka. Hladký průběh seriálu, ale naprosto nečekané zvraty a závěry zkrátí váš dech a bude vám z toho šumět v uších :D Hlavní hrdinka Eva se vydává pod záminkou vyšetřování případu zmizení do míst, kde se dva roky předtím ztratila její sestra. A začíná tak honba za pachatelem nejen současného zločinu.. Nedlouho na to Eva totiž zjistí, že spolu současný a starší případ souvisí a mají toho společného až moc. Eva přijde na organizovaný obchod s bílým masem a i když na konci první řady dojde k satisfakci, co se týče její sestry, ve druhé řadě se vydává bojovat za všechny ty ženy (dívky a mnohdy holčičky!!!), které si tímto musely projít.. Je to hodně drsný a zároveň pro mne to bylo neskutečně emotivní, i když mi hlavní hrdinka přijde celou dobu docela chladná.



Milé dítě - Liebes Kind 

Další detektivní minisérie natočená podle knižní předlohy. Poté, co je nalezena žena sražená autem a její "dcera", se policie snaží rozluštit velmi složitý a neobvyklý případ. Nejen, že mladá, zraněná žena vypadá jako by z oka vypadla jedné pohřešované před třinácti lety, ale také postupně odhaluje, že údajná dcera není její biologická dcera a vyvstane tak spousta otázek.. Čí je to dítě? Proč říká ženě mami? Kde je žena pohřešovaná před třinácti lety? A co se to tady sakra děje? Za mě dobré, postupně se dostáváte na kobylku všem otazníkům, i když některé zůstávají až do konce. Nudit jsem se nestihla, byla to celkem jízda. 


Zabiják bolesti - Painkiller 

Minisérie natočená podle skutečných událostí, které vedly k největší opiátové krizi v USA a v následně ke krachu jedné z největších firem na legální prodej opiátů.. Sama od sebe bych si seriál asi nevybrala, ale manžel začal sledovat, tak jsem se u druhého dílu přidala a víte co? Bylo to taky docela hustý. Navíc dost děsivý a smutný, když si pak vážně dohledáte informace a uvědomíte si, že to všechno se prostě dělo a děje dál... Další varování před tím, jakou moc mají pracháči, jak snadno se dá podlehnout a jaké následky to s sebou přináší.. A i když tady byl za pěkného hajzla, tak mě tu Matthew Broderick fakt bavil!


Feria: Nejtemnější svit - Feria: La luz máz oscura

Toto byla teda šílená blbost! Nějak mne upoutala ta vidina mysteriózního krimi hororu, ale byla to taková kravina, že ke konci už jsem úplně nevěděla, co se to tam děje a sledovala jen po očku. Na mě už moc fantasy a moc divočina, nebavilo mě to a nedokázalo mne to už od druhého dílu upoutat..


1899

Začíná to velmi nadějně a první dva díly jsem věřila, že to bude mít říz. Jenže se z toho vyklubala opět taková kravina, že jsem ani tady ke konci už neudržela pozornost a celkem se v tom ztrácela.. Myslím, že to mělo potenciál a z první poloviny se dal vymyslet zajímavý mystery příběh.. ale druhou polovinou to tvůrci úplně zazdili.. Bylo tam páté přes deváté a kombinovalo se to tak moc, až se to překombinovalo, že z toho vznikaly prostě úplné blbosti.. No a úplný závěr tomu zasadil hřebíček do rakve, když zjistíte, že.. No nic, nebudu přeci spoilerovat, na to musíte přijít sami :D  


Dívka v masce - Mask Girl

Byla za mě typické korejské čoro moro :D Hele začíná to tak nevinně a končí to tak brutálně, že já jsem vlastně v podstatě celých osm dílů jenom čuměla jak péro z gauče :D Absolutně vůbec vám nedokážu popsat, jaké dojmy na mě tento seriál udělal, protože ty jsou rozbouřená řeka stejně jako celý seriál. Řeknu snad jen to, že jsem se fakt nenudila ani minutu. Tady na to absolutně není prostor. Děje se tam toho hodně, je to smršť od začátku do konce. Chvíli vtipné, chvíli smutné, hodně brutální, až si říkám, kde se to v těch Korejcích bere. Proč já měla za to, že jsou to celkem mírumilovní lidé?! :D


Nejdrsnější věznice světa - Inside World's Toughest Prisons

Dokumentární seriál z prostředí věznic po celém světě, kam se nechá průvodce pořadem dobrovolně na týden zavřít, aby ukázal, jak to v takovém prostředí chodí. V první řadě je průvodcem britský novinář Paul Connelly, který je sice roztomilejší, ale myslím si, že do prostředí věznic se úplně nehodil. Od druhé řady však přichází Raphael Rowe, který vězeňské prostředí sám hodně dobře zná a je na něm i vidět, že sám byl pěkné kvítko, takže to dostává úplně jiný rozměr. Každopádně, nebuďme naivní, bez kamer je to tam všechno jiné a mám tušení, že ještě mnohem, mnohem, mnohem horší. Ovšem jako průzor do věznic po celém světě s úplně odlišnými přístupy, možnostmi a podmínkami, je to vážně zajímavé. Občas fakt síla a momenty ke zblití. Někdy jsem se u televize o ty "kluky-novináře" skoro bála. Mazec. Ty propastné rozdíly jsou úplně neskutečné.. I když víte, že jde z velké části o násilníky, je vám z toho doopravdy smutno. O tom, že mi občas hlava nepobírala i to, co tam ještě dělají ti dozorci, kdy někteří byli dnes a denně v ohrožení života, ani nemluvím.. Síla, fakt síla. Každý jeden díl mě něčím dostal. Od úplně nelidských podmínek ve věznicích ve střední a jižní Americe, přes naprosto přelidněné Filipíny, kde čekají vězni třeba deset let na soud, což je extrém všech extrémů nebo Lesotho, kde bylo tolik sexuálních násilníků, že se mi z toho zvedal kufr. Ukrajina s odsouzeným vrahem dětí a žen, který se mohl při výkonu trestu oženit a zplodit potomka, taky překvapila. A mimochodem v poslední řadě dokumentu je věnovaný díl i českému vězení, kde nás "reprezentují" plzeňské Bory.


The Crime - Zbrodnia

Je šestidílná kriminální série opět z polské produkce. Narazila jsem na to náhodou při brouzdání Netflixem a jelikož se jedná o minisérie o třech dílech, zkoukla jsem to během dne. Upřímně, kdybych to neviděla, asi o nic nepřijdu. Není to nic z čeho bych si sedla na zadek. Jednoduché případy, jednoduché zápletky a nepřesvědčivé až nesympatické herecké výkony, ale vše v krásném prostředí polského pobřeží Hal. Trochu mi přišlo, že měli snahu napodobovat severské krimi, ovšem celkem bez úspěchu. Je to spíš takový nezáživnější televizní seriál, které běží v bedně 24/7..



Sexify

A polská produkce ještě jednou. Proč mi Netflix pořád plive jejich pořady? :D Každopádně Sexify jsem měla na seznamu docela dlouho, podle traileru to vypadalo zajímavě. No, asi mohu konstatovat, že trailer trochu přeháněl. Každopádně dostává za mě určitě seriál hned několik pozitivních bodů. Za prvé, v tomto případě mne polská produkce hodně překvapila a rozhodně jí fandím. Téma nezávazného sexu a celkově intimity v tolik nábožensky založené konzervativní zemi jako je Polsko, kde se momentálně hodně řeší potraty, atd... Palec hore. Díky tomu má seriál hodně přesah, protože se z části dotýká právě i nábožensky založených hlavních hrdinů a jejich postoji k intimitě. Za druhé, má vcelku slušný děj a svým způsobem sympatické postavy, ať už hlavní hrdinky nebo vedlejší role, se kterými se můžou mnozí ztotožnit. A nevíte kdy, ale najednou se to stane a vy jste zvědaví, jak to s appkou Sexify nakonec dopadne a držíte holkám palce :) A za třetí, je to tedy asi i tématem samotným, ale líbí se mi oproti jiným polským seriálům, že to není takové toporné.. a unylé. Naopak, docela odvázané v rámci možností. S tím se nabízí samo sebou porovnání se Sex Education, ale dělat to nechci. Každý má svoje, každý pochází z úplně jiného smýšlení a otevřenosti společnosti, což je na tom všem samozřejmě znát.. SE je jinde, ale i tohle má svoje. Každopádně za mě ve výsledku spokojenost, i když se v žádném případě nejedná o seriál, kde bych úplně nedočkavě čekala na další díl a sedala si z toho na zadek, užila jsem si ho.


Tak a tady to pro dnešek zakončíme. Ale jak mě znáte, seriálům holduji a navíc je tu podzim, což znamená jediné: více času a prostoru na seriály, v teplíčku zabalení do deky se šálkem čaje v ruce :D Takže se jistě můžete těšit brzy na pokračování :)

Nějaké tipy co zkouknout? Znáte některé ze zmíněných? 

8 komentářů:

  1. Ten prvý serial slúžka som pozera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten se dobře sledoval, i přes žádnou velkou akci to bylo zajímavé drama ze života :)

      Vymazat
  2. Z celého výčtu tipů jsem viděla jen Milé dítě a Služku a oboje dobrá volba, vtáhlo mě to do děje a bavilo od začátku do konce. Takové seriály mám nejraději, které mě prostě chytnou a já nemám klid, dokud nejsou u konce:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teda musím říct, že jsem asi od Milé dítě čekala ještě o chlup víc, vzhledem k tomu, že to bylo několik týdnů TOP, ale jako rozhodně jeden z těch lepších serošů! :) Musím si přečíst knížku, zatím tu mám od té autorky tu její druhou - Marta spí :D

      Vymazat
  3. Ahoj Klárko, tak polovinu jsem viděla nebo alespoň pár epizod v případě, že mě to vůbec nezaujalo. Já teď koukám na Virgin River sama a s přítelem na Young Sheldon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako já už musím Virgin River taky zkouknout, mám to na seznamu.. Jenže mě vždy odradí, že to má tolik řad a dílů :D Většinou se nakonec pustím do něčeho, co má tak deset epizod, abych to měla zkouknuté co nejdříve :D

      Vymazat
  4. Neznám ani jeden, ale hned si několik píšu na seznam 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, ale víš že ty to máš opačně než já, jo? :D To co mě neba, se ti bude líbit.. :D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)