středa 20. září 2023

Přečteno III/2023

Zdravím vás, knihomolové!

Celkem dlouho tu nebylo knižní okénko, takže dnes si dáme Přečteno. V tomto roce teprve třetí desítka přečtených titulů.. Achjo, letos je to čtení mnohem větší bída, než jsem si vůbec dokázala představit. Ale snažím se ze všech sil zase dostat zpátky do sedla a letos zvládnout a překonat aspoň tu padesátku. Zatím to vypadá, že by to mohlo dopadnout, tak uvidíme, co přinesou další týdny.. Každopádně tu máme letní desítku. Čeká vás od každého něco - nějaká ta romantika, detektivka, thriller.. však mě už znáte :)

.


Krysí ostrov - Jo Nesbo

Anotace: Vybroušená sbírka dystopických příběhů od krále severské krimi. Pomsta a spravedlnost, láska až za hrob a palčivá nenávist. Oko za oko, zub za zub. Vyprávění o odplatě z postpandemické Ameriky, zpověď vědce, který objevil lék proti stárnutí, střet zabijáků připomínající šachovou partii, soupeření dvou mladíků o tutéž dívku a synův boj s otcem o dědictví. Mrazivé příběhy ukazují nedalekou budoucnost, v níž se zhroutila tradiční společnost. Spolehnout se dá už jen na rodinu a blízké přátele - a někdy ani to ne. 

Že je Jo Nesbo můj nejoblíbenější autor už všichni asi dobře víte, takže vás jistě nepřekvapí, že jsem musela pořídit i tuto sbírku do sbírky :D Jedná se opět o povídkovou knížku, v čemž já nejsem kdovíjak silným čtenářem, ale zase na druhou stranu se ty kratší příběhy lépe čtou a když už mne sem tam nějaký nebaví, prostě ho přelouskám mnohem snáz než knížku o tří set stránkách. Každopádně tady bohužel bylo povídek-příběhů, které mne nebavily trochu více než obvykle.. Na druhou stranu Nesbo to umí tak šíleně zamotat, že to rozuzlení pak ve většině případů stojí za to. Například hned první povídka Krysí ostrov mne tak dlouho nebavila, až jsem na konci byla nadšená.. A takhle je to v této knížce velmi často. Jedním si buďte jistí, Nesbo pro vás chystá povětšinou nějaké nečekané překvapení :) Za mě dobrý, i když třeba Žárlivost mne bavila víc a ani zdaleka se povídkové knížky nevyrovnají jeho sérii o HH :)




Vodní meloun - Marek Otta

Anotace: Poctivý smolař, bohémský student a nezaměstnaný povaleč. Právě tato nepravděpodobná trojice nejlepších kamarádů se v návalu zoufalství rozhodne vyloupit byt podivínského souseda. Netuší však, že se celá akce zvrhne a čeká je noc, která navždy změní jejich životy.. Případ z pražského Smíchova dostává na starost policista, který se vyrovnává s nedávným rozvodem a obtížným vztahem se svou dcerou. Dokáže vyšetřování dovést do zdárného konce dřív, než dojde k další tragédii? Citlivě napsaný příběh s detektivní zápletkou o křehkosti lidí a mezilidských vztahů a zároveň o leckdy tenké hranici mezi dobrem a zlem. 

Od této knížky jsem neměla kdovíjaká očekávání, proto pro mne byla celkem příjemným překvapením. Jedná se o českého autora a navíc mladého autora, takže prostředí jeho postav mu jistě nebude na hony vzdálené a je to celkem znatelné. Každopádně se jedná o vcelku slušnou storku, kde se mi líbí nejen náhled na všechny tři hlavní hrdiny, ale i detektivní zápletka, která se zdála chvílemi jak z divokého snu, ale zároveň nepůsobila úplně nevěrohodně. Sice stále nevěřím, že by byli tři celkem normálně smýšlející jedinci natolik naivní, aby si mysleli, že jim to projde a nechali se k něčemu takovému ukecat, ale možná jsem naivní já :) Nemohla jsem tedy úplně přijít na chuť detektivovi a zrovna jeho příběhová linka mi přišla nejvíc taková.. nehodící se do příběhu. Dohromady tam bylo pár zádrhelů a momentů, kdy se příběh lámal až moc, ale zase osud a souhra náhod někdy umí být vážně svině.. Takže proč ne.. Působilo to na mě tak nějak posmutněle, ale to je na tom možná ten um autora. Za mě fajn detektivka. 




Royal: Královská sága - Vášeň - Geneva Lee

Anotace: Clara Bishopová právě odpromovala na Oxfordu. Po zlých zkušenostech ze vztahu, který nedávno ukončila, nemá ani v nejmenším zájem vyhledávat nové známosti a raději se chce soustředit na své první skutečné zaměstnání. Na naléhání své nejlepší kamarádky a kolegyně ze studií Belle se ale účastní promočního večírku. Belle má v úmyslu seznámit Claru se svým starším bratrem, ale její iniciativa se nesetká s úspěchem. Ve snaze uniknout Belliným dohazovačským plánům se Clara vzdaluje davu a zatouží po tom, co je jí z podstaty bližší než společenský život - po samotě a soukromí. Osud však rozdal jiné karty. Stranou probíhající party se totiž ukrývá ještě někdo. Když ten neznámý přitažlivý a tajemný muž Claru nakonec za podivných okolností políbí, Clara ještě netuší, že těch pár letmých okamžiků, které nemůže dostat z hlavy, obrátí celý její život vzhůru nohama. Velmi záhy se totiž dozví, že ten povědomý cizinec nebyl nikdo jiný než princ Alexander z Cambridge, černá ovce královské rodiny a následník trůnu. Brzy se znovu setkají a roztočí se soukolí plné nebezpečí, nedorozumění, sexu a pochybností. Navíc jsou na každém kroku senzacechtiví paparazzi, kteří se neštítí ničeho. Clara i Alexander si nesou temná a tíživá tajemství z minulosti, a ta je mohou buď důvěrně sblížit, nebo naprosto rozdělit. 

No.. Tady ale nebudu moc chválit. Jako také jsem nic nečekala, maximálně tak odpočinkovou romanticko-erotickou literaturu. No sexu tady je dost, romantiky moc ne a zajímavého děje už vůbec ne. Všechno v takové podivné slátanině, dost připodobnělé Padesáti odstínům. Jen tady není temný Grey, ale temný Alexander a Clara je možná trochu silnější nátura než Anna, i když taky ne o moc :D Hele je to pořád to samé dokola a nějak mě to nechytlo. Jako nebyla to ještě taková tragédie, abych se odmítla pustit do pokračování.. ale.. 




Royal: Královská sága - Chtíč - Geneva Lee

Anotace: Clara Bishopová má zlomené srdce. Pod vlivem tlaku královské rodiny a také proto, že se k ní prince z Cambridge nehodlá přihlásit veřejně, se s Alexanderem rozejde. V hloubi duše však ví, že bez něj nemůže plnohodnotně existovat, a tak žije jen prací a začne se stranit lidí a společnosti. Z této bezútěšné situace ji však vytrhne překvapivé zjištění: Její nejlepší kamarádka Belle a teta Jane před ní ukrývaly Alexanderovy dopisy ve snaze uchránit zlomenou Claru před dalším zklamáním. Obsah dopisů svědčí o tom, že Alexander Claru miluje a že v jeho životě není žádná jiná žena. Oba se nakonec usmíří a dokonce spolu po spletitých peripetiích začnou bydlet v Notting Hillu. Mohlo by se zdát, že pro oba teď konečně nastává šťastné období společného života a plánování, jenže žádná radost netrvá věčně. A lze vůbec mluvit o štěstí, když se do jejich vztahu opět začnou vkrádat přízraky minulosti? Nejen, že zhrzená Pepper Lockwoodová rozehraje nebezpečnou hru, jejímž cílem je Alexandera zničit. Na scéně se objeví také Clařin psychopatický expřítel Daniel. A jako by to nestačilo, Clara zahlédne jednoho dne na ulici svého otce s milenkou. Královská rodina v čele s Alexandrovým otcem Albertem zatím vrší jednu intriku na druhou, aby se vyhnula dalším skandálům. Ustojí Clara s Alexanderem všechen ten nátlak a semknou se ještě silněji ve vzdoru proti okolnímu světu, nebo je situace donutí, aby se rozloučili definitivně? 

.. jak stál první díl za prd, tak druhý je ještě mnohem větší trága.. Tohle mi dalo neskutečně zabrat, protože se neustále babráte v nějakých vykonstruovaných problémech milionu lidí i jich samotných a je to neustále jak na houpačce - budeme spolu - nebudeme spolu - budeme spolu - jdeme od sebe.. a takhle je to pořád dokola na tři sta stránkách. Kombinace padesáti odstínů s královskou rodinou (tak trochu mi to připomíná Meghan a Harryho, nemůžu si pomoct :D).. to fakt nechceš. Tak moc mě to nebavilo, že ani netoužím shánět třetí díl a už teď se ho bojím.. 




Křehkost - Betsy Reavley 

Anotace: Jak daleko byste zašli, abyste ochránili svou rodinu? Dannyho a Libby Birdovy čeká to nejhorší, co může rodiče potkat. Když jejich osmiletá dcera Hope beze stopy zmizí z klidné vesničky, kde bydlela, život pro její rodinu už nebude stejný. Danny a Libby vědí, že by sama nikam neodešla, a bezradná policie netuší, kde by holčička mohla být. Pak se ovšem najde dětská teniska a případ nabere zcela nečekaný směr. Brzy poté má policie i prvního podezřelého, ale to je stále teprve začátek. Podaří se jim Hope někdy najít? Křehkost je děsivý, drsný a napínavý psychologický román o rozhodnutích a následcích našich činů. 

Za to tahle knížka je opravdu síla. Od začátku do konce. Násilí na dětech a jejich zneužívání je jedno z témat, která na mě působí neskutečně traumaticky a vždycky jej těžce nesu. A tady toho je plno.. Malá Hope se ztratí, ale dává o sobě v podobě krátkých kapitol vědět i po únosu. Její rodiče dělají, co mohou a čím déle čekají a doufají, že policie něco najde, tím více šílí. Tohle je knížka, která vám dokáže vcelku reálně vykreslit obraz, jak se rozloží celá rodina ve chvíli, kdy se takové neštěstí přihodí. O tom, kam až je zoufalý rodič ochoten zajít, aby zkusil na vlastní pěst zachránit své dítě. Je to vážně psycho a každou druhou kapitolu mě bolelo u srdce, jak realisticky to vše bylo napsané a vykreslené. To, že jsem únosce dokázala odhalit hned, jak se poprvé v ději objevil, na tom nic nemění, protože ten konec mne dokázal naprosto rozsekat i tak. Bože, já musím podobné knížky přestat číst a sledovat podobné seriály, jinak se ze mě vážně stane troska. I několik týdnů po přečtení mám z tohoto příběhu husí kůži. Jen pro silné nátury.




Léto lásky - Helen Paris 

Anotace: Hope je úspěšná veterinární lékařka v New Yorku a vede tam příjemný život s přítelem Colinem. Buduje kariéru, užívá si všech výhod městského života a pomalu si nedovede představit, že by se mohla vrátit do rodného městečka: do Lynnwood Falls. Dokud ji k tomu nepřiměje nehoda v rodině. Hope přechodně vypomáhá ve veterinární ordinaci svých rodičů, kde pracuje i Ryan - přítel z dětství a první velká láska. Jejich vztah ale před lety ukončila hádka. I nyní mají neustálé rozepře, jenž je nijak nesbližují. Mezi Hope a Ryanem, který ji nikdy nepřestal milovat, leží dva velmi rozdílné světy. I přesto se Hope v malém, přehledném městě zase cítí jako doma. A nakonec se bude muset rozhodnout, kam vlastně patří. 

Příjemné, oddechové čtení, které mi přišlo v průběhu léta vážně vhod. Nic náročného na psychiku, nic náročného na čtení, prostě to přelouskáte za pár hodin u bazénu :D Já jsem si knížku užila, i když mi hrozně silně připomínala film Holka na roztrhání s Reese Whitherspoon, jestli znáte. V podstatě je to v bledě modrém to samé, jen tady je Hope veterinářka a s Ryanem nejsou bývalí manželé :D Já jsem si tuhle romanťárnu užila a určitě se chystám i na pokračování z Lynnwood Falls.




Jiné životy - Sofia Lundbergová 

Anotace: Po těžkém rozvodu jsou pro Esther víkendy bez syna bolestně osamělé, a tak si každou druhou sobotu krátí chvíli na louce u starého dubu. Jednoho dne se tam potká s Ruth - starší dámou s úžasnou schopností soustředit se na vše, co je v životě krásné. Když Ruth vypráví o svém mládí, Esther je jejím příběhem naprosto fascinovaná. Mezi oběma ženami rozkvete nečekané a pevné přátelství. Ale všechno není jen zalité sluncem. Jaká tajemství Ruth skrývá? Pátrání po odpovědích zavede Esther až do Itálie a k jezeru Como, kde začne zjišťovat, že Ruth v sobě skrývá mnohem víc, než si kdy připouštěla. Strhující román o touze, vině, nehynoucím přátelství a opětovném nalezení sebe sama po zničujícím vztahu. 

Tohle je další skvělá knížka z pera Sofie Lundbergové a stejně jako Červený adresář, který jsem četla dva roky zpět, vás dokáže tato knížka rozněžnit, rozesmát i rozesmutnit až k slzám. To je další tak krásně napsaný příběh! Esther mi sice přijde hrozně nevyrovnaná a zbytečně ufňukaná, až to z toho dělá chvílemi hrozně depresivní knížku, ale Ruth to se svým pozitivním pohledem na svět zase vyvažuje, takže je z toho krásný a dojemný příběh o životních bolestech, ztrátách, nálezech a krásách.. Líbilo se mi to moc a to na podobné knížky úplně nejsem.




Žhavé léto: Hříšné povídky - antologie

Anotace: Žhavé léto, rozehřáté pláže, šumění vln, chladivé kapky mořské vody, opálená těla, atmosféra relaxace.. Zpočátku kradmé, ale pak čím dál smělejší pohledy,  úsměvy... Zrychlený dech, letmé pohlazení, doteky rukou, polibky... Prázdninový románek, prázdninové dobrodružství, prázdninová vášeň. Příběhy plné touhy, které se odehrát mohly, mohou, anebo se dokonce opravdu odehrály! Nejpopulárnější a nejvíce oceňované polské autorky románů plných erotiky společně vytvořily provokativní knihu letních povídek. Zábavných, leckdy i romantických, ale vždycky naprosto odvázaných! Tyhle příběhy nepopisují pouze tělesné rozkoše, ale také hledání spřízněných duší a zápas o naplnění snů. Vždyť kdo z nás by nesnil o pravé a vášnivé lásce?

Tohle je dokonalé čtení na léto! Hledáte-li fakt něco nezávazného, nenáročného, co se vám bude snadno a rychle číst, tak toto je značka ideál. Vážně si ji nedovedu představit jindy než v létě, ideál ještě na dovolené někde u bazénu nebo na pláži. Povídky nejsou zbytečně dlouhé a vleklé, na druhou stranu se samozřejmě v těch pár stránkách nedokážete dostat úplně pod pokličku hlavním postavám. Některé povídky mne zaujaly víc, některé míň. Každopádně to odsejpá a ač je to nazvané Hříšné povídky, nemusíte se bát nějakých extrémních sprosťáren a perverzností. Za mě spíš spousta romantiky, hledání sama sebe, občas nějakého toho žhavého sexu. Za mě fajn oddychovka a já jsem si to v danou chvíli fakt užila :)




Na útěku - Lilka Plonka

Anotace: Velká láska je úžasná věc, jenomže občas se s ní pojí velké problémy, zvlášť když se ukáže, že bůh sexu je současně i bohem války. Mala sice možná našla chlapa svých snů - respektive našel spíš on ji - ale zároveň nenávratně přišla o možnost žít poklidně a v bezpečí. Její dřívější aférky a výstřelky náhle působí jako něco nudného a bezbarvého, protože teď dokonce i chvíle odpočinku po boku kamarádky Zuzky nabývají podoby něčeho naprosto šíleného. Malin život nikdy nebyl vzorem usedlé a uspořádané existence, ale aspoň čas od času si mohla namlouvat, že si o svém životě rozhoduje sama. Teď tato iluze praskla jako mýdlová bublina. Mala se stává pouhou figurkou ve hře, které sama nerozumí. Mala se tedy musí skrývat, nejprve v "luxusním vězení", později dokonce na slunném jihu. Zdánlivě příjemný až idylický pobyt však brzy přeroste v tísnivou nejistotu a boj o holý život. Koneckonců, chaotičnost má v sobě odnepaměti a ti, jimž se nevědomky postavila do cesty, nemají ani tušení, s jak ničivým živlem mají co do činění. Občas však dokonce i ona zjišťuje, že by bylo fajn, kdyby se ten šílený kolotoč událostí, který s ní hází na všecky strany, přece jen točil o fous pomaleji...

Tak tady to řeknu krátce - přečtěte si anotaci a víte v podstatě vše, co se v této knížce dozvíte.. což je.. vlastně nic. Tohle je vám tak zbytečná knížka, že se tomu hodnocení asi fakt nedivím, protože kromě toho, že si Mala udělá "tajnou" dovolenou v Maďarsku a pak zase v horách se svojí kamarádkou, se vlastně nic nedozvíte. Jenom spousta keců a tuna stránek o jejích "nudných" dnech v exilu a hloupých dětinských myšlenkách. To mě neba. Příběh nikam nepokročil, Piotrek tu vůbec nebyl, Pavel se jen mihnul.. no a jak jsem říkala, myšlenky dětinské a věčně nachcané Maly mě fakt nebaví.




Kdo mě zabil? - Bernard Werber

Anotace: Gabriel Wells, úspěšný spisovatel, vynálezce a milovník spirituálních záhad, se jednoho rána probudí.. mrtvý. Nechce se mu však věřit, že by zemřel přirozenou smrtí. Tato domněnka se mu velmi rychle potvrdí, a protože ho zvědavost jemu vlastní neopouští ani po smrti, rozhodne se přijít na to, kdo ho zabil. Společně s Lucy Filipini, mladičkým médiem, se pokoušejí objasnit tajemství Gabrielovy smrti - ona v hmotném světě a on v tom neviditelném.

No a v závěru to nebude o moc lepší než knížka výše, protože tohle je taky šílený brak. Respektive co se týče námětu knížky, tak je to naprosto pecka! Tohle by mohlo být tak dobrou knížkou.. Téma naprosto skvělý ba přímo geniální. Ovšem smůla je, že tak strašně napsané a podané, že div neumíráte nudou. Dalo mi fakt hodně práce to přečíst a stálo mě to spoustu času. Vyprávění je vleklé, proložené encyklopedickými výňatky, což mi vesměs nevadilo, dalo se to přeskočit.. ale ta fantasmagorie, co z toho nakonec vzešla, to už bylo vážně moc. Tohle ne, bohužel. Více než humorné krimi je to šílené fantasy. Ještě že mě knížka stála asi třicet kaček, jinak bych si musela trhat vlasy. 



Tak a máme za sebou další desítku a já doufám a vážně si přeji, abych s další přišla co nejdříve a ne zas za čtvrt roku :D

Máte něco z toho přečteného? Jak se daří číst vám a jaká knížka vás v poslední době nejvíce zaujala?

4 komentáře:

  1. Královská sága mě docela lákala 🙈

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem Křehkost a jako..musím souhlasit, nutilo mě to číst pořád dál a přitom mě to drásalo, byly chvíle, kdy jsem si říkala, že už na to nemám, že to nedočtu, protože to je na mě prostě moc. Nakonec jsem ji dočetla, nicméně doteď z toho cítím mráz po zádech.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)