středa 30. srpna 2023

Tipy na seriály VI.

 Ahooooj!

Vítám vás u pokračování seriálového šílenství! Tentokrát už díl č. 6 a věřte, že tímto tempem tu bude brzy další, protože teď teda fakt jedu a na seriálech dost ujíždím.. Dneska si dáme rovnou čtrnáct serošů a dokumentů z dílny Netflix všeho možného ražení, tak pojďme na to! Podzim se blíží a času na koukání zas bude spousta, tak ať víte na co juknout..



Ozvěny - Echoes

Myslím si, že tento seriál měl být už v minulém díle, ale nějak mi úplně vypadl z paměti :D A to bohužel i co se týče děje, takže můžu říci, že to žádná sláva nebyla. V podstatě jsem od začátku tušila, že jsou dvojčata prohozená (k tomu se máte postupně dopátrat) a že to vše spěje do záhuby. No a taky že ano, je to hodně zamotané, že se za chvíli ztrácíte a hodně bloudíte. Nemá to spád a vlastně tam prostě není nic, co by vás dokázalo zvednout ze židle. Podobný příběh se záměnou dvojčat už v paměti mám, minimálně film Sedm životů jede na podobné bázi. A já stále nechápu, že by si nikdo nevšiml, že se ségry po celých dvacet let zaměňují. Nejde ani tak o vzhled, ale po té psychické a emoční stránce byla každá úplně jiná, že jo.. To mi přijde ta nejbližší rodina jako solidně ignorantská, že to nepoznají. Já snad jen můžu dát plus za herečku, protože Michelle Monaghan mám ráda a na roli podivných dvojčat se fakt hodila :D


Deník gigola - Diary of a Gigolo

Za to tohle mě bavilo! Taky to není nic světoborného, ale od začátku jedete v rozplétání nekonečného příběhu lásky, zrady, peněz a tak dále. Začíná to tím, že Emanuela (tvl existuje nějaké víc porno jméno?! :D) zatknou a vy postupně s policií a výpověďmi svědků rozplétáte vraždu prominentní klientky našeho Emana. Hele, mě to bavilo! Jako dopředu jsem uhodla, kdo tu marnivou čubku zabil, ale díky spoustě dalších zápletek v příběhu to dávalo docela smysl. Plus samozřejmě Eman je kus chlapa, a i když mě jeho svaly a modré oči v první chvíli vůbec nebraly, za chvíli jsem z něj byla slušně na větvi :D 



Ztracena v bílém šumu - La chica de nieve

Podle knižní předlohy Javiera Castilla (už mám knížku doma!) a za mě jeden z nejlepších seriálů z této dnešní nálože. Je to minisérie, takže vás to neunudí k smrti milionem blbostí a detailů. Hlavní hrdinka, psychicky narušená studentka novinařiny, vás nutí ji politovat a ptát se po jejích strašácích. Do toho případ ztracené Amayi.. Čekáte, na co policie přijde a jaké strašáky vytáhne na rodinu a okolí a tak to postupně plyne.. po několika letech, kdy už nikdo kromě neúnavné Miren nepátrá, dochází ke zvratu.. Fakt mě to bavilo a docela slušně je tu podáno, jak podobná událost rozbije nejeden život.



Rozhovory s vrahem: Výpověď Johna Waynea Gacyho

Přepneme na dokumenty. Prvně jeden z rozhovorů s vrahem Johnem Gacym. Třídílný dokument, kde se ve střípcích z rozhovorů dozvídáme, jak žil, kdy a jak začal vraždit, co se mu honilo hlavou.. Proč si své oběti dával doma pod podlahu.. a tak dál. Podobný typ dokumentu je můj nejoblíbenější, protože tak nějak ráda "studuji" psychologii vrahů :D A tohle byl hodně divoký případ.



Rozhovory se zabijákem: Jeffrey Dahmer

Teď se na mě nedívejte jako na blázna, ale Jeffrey je můj nejoblíbenější vrah, takže tohle byl za mě i nejoblíbenější dokument :D Já nevím, jak to vysvětlit, ale zrovna u něho mám trochu takový pocit.. lítosti? Prostě mě zrovna jeho osoba něčím fascinuje a něco mě nutí ho litovat. Jasně, psychopat, sociopat a sedmnáct rozřezaných a zohavených mrtvol, ale.. Je na něm něco fascinujícího.. Že se přiznal a snažil se sám sebe pochopit a hodně toho vychází z jeho pocitu osamění, což je z jeho příběhu patrné.. prostě ho mám ráda no! Trochu mne mrzí, že těch rozhovorů a nahrávek tu nebylo použito víc, čekala jsem asi víc zajímavostí a informací.. spoustu už toho znám z jiných dokumentů, ale i tak jsem to zhltla.




Modlit se, poslouchat, neodmlouvat - Keep Sweet: Pray and Obey

Tohle bylo také terno. Prosím vás, můžete mi vysvětlit, jak se může v dnešní době stát, že nějaká taková podobná společnost existuje a tak dlouho funguje? Já to fakt nedokážu pochopit a co ještě víc, že tahle sekta založená na vdavkách mezi sebou a ještě navíc s mladými děvčaty, stále funguje a vede ji chlápek z vězení. WTF? Ten svět je fakt neskutečně zvrácený... Dokument však povedený, protkaný svědectvími a zkušenostmi lidí přímo ze středu této podivné společnosti. Pecka.




D. B. Cooper: Kde je mu konec? - D. B. Cooper: Where Are You?

Kdo by neznal D.B. Coopera? Já ho znám odmalička a celou dobu mne jeho příběh fascinuje :D Každopádně na tohle jsme koukali s manžou, já celá nadšená, že se konečně dozvím jeho jméno a ono.. nic. Jen spousta hypotéz a příběhů podivných a nedůvěryhodných pátrajících.. Jsou tu hypotézy i s několika podezřelými, jejichž životy jsou tu rozebrané a upřímně je mi jich docela líto. Ať už některý z nich byl D.B. nebo ne, fakt nechceš být podezřelým v takovým připitomnělým dokumentu :D Asi se už všichni smiřme s tím, že celý svět, včetně všech bezpečnostních složek v USA, dokázal Cooper převézt :)



Depp vs. Heardová

Trochu bulváru ve dvou a půl hodinách, kde Netflix shrnuje soudní případ pomluvy Depp vs. Heard. Je to sotva rok, takže všichni to máme v živé paměti a díky médiím toho nebyl nikdo ušetřen. Já si stále myslím, že špinavé prádlo by se nemělo prát na veřejnosti, takže tohle nepochopím. Stejně jako nechápu, proč s ním teda byla dál a proč si ho vzala, když ji údajně napadl hned na začátku.. Nebudu si hrát na soudce, já upřímně nevěřím ani jednomu z nich :D Heard je pro mě nedůvěryhodná, ale stejně tak si myslím, že Depp není svatý.. A víte, co se říká.. Na každém šprochu pravdy trochu.. A tak jsem si jen uceleně vyslechla více informací a detailů o tomto případu, abych si potvrdila, že jsou obě strany prolhané :D


Falešný profil - Perfil falso

Začíná to jako idylka - krásná Camila se zamiluje do sexy chlápka ze seznamky, tráví spolu dovolenou a milují se víc a víc.. a pak se za ním jednoho dne vydá do Kolumbie, aby ho překvapila.. Kromě toho, že představitelka Camily mi přijde fakt jako bohyně - neskutečně krásná, že jsem z ní nemohla spustit oči. A že se mi stejně tak líbil i Fernando - její protějšek :D, tak za mě docela slušný seriál, který se postupně vyvíjí a odhaluje vám překvapení a zápletky postupně. Nakonec je vše úplně jinak a úplný závěr mě fakt dostal a nejsem si jistá, jestli Camilu proklínat nebo obdivovat :D



Přítelkyně smrti - Totenfrau

Podle knižní předlohy Bernharda Aichnera, kterou jsem četla, takže jsem tak nějak věděla, do čeho jdu. Majitelka pohřební služby Blumová přijde při nehodě o svého manžela, kterého hluboce milovala, a i když působí jako chladná bezcita, v hloubi duše ji to hodně semele. Odmítá se především smířit s tím, že pachatel od nehody ujel a nelze vypátrat, takže začne šťourat tam, kde by neměla.. Přijde na to, že jí manžel něco tajil a ona je tak nucena rozplétat síť tajemství, do které je zapleteno spousta lidí z jejího okolí.. Za mě to bylo fajn, nebylo to nic napínavého od začátku do konce, ale pořád se něco dělo. Jak jsem věděla, do čeho jdu, nebyla jsem nijak překvapená a vzhledem k tomu, že i vím, že to pokračuje dál, budu doufat a těšit se na pokračování..


Půlnoční mše - Midnight Mass

Na tohle jsem se těšila. Sedmidílné mysteriózní drama na způsob Kingových příběhů.. Začíná to tajuplně a vy nevíte, co od toho očekávat. Objeví se nový kněz, současně se do svého rodného bydliště vrací Riley, který odtamtud před lety utekl. A začnou se dít věci.. Příběh začíná pozvolna, ale za chvíli už to jede, konec je opravdu jeden velký mess :D Upřímně úplně nevím, co si o tom myslet, přišlo mi to trochu moc.. Ale jo, to tajemno a mysteriózní kontext mě baví a to, že to přerostlo v takovou slátaninu plnou náruživých pánbíčkářů, už je jenom detail..


Černé zrcadlo - Black Mirror - 5. řada

To jsme si nemohli nechat ujít, to je snad jasné? Já jsem žrala každý jeden díl a tak strašně rychle jsme těch pět dílů zkoukli, že už mám zase absťák a chci další! První díl Joan je hrozná! byl za mě fakt pecka a víte co je na tom nejhorší? Že to nebylo nic, co by se nemohlo stát! Zrovna pár dní nazpět jsem slyšela o tom, že si filmové produkce kupují práva na používání obličejů herců :D Loch Henry byl spíše průměrný, ale už tuplem nešlo o nic, co by bylo neskutečné a nemohlo se stát a tam teda stál za to ten konec.. Tohle zjistit o své matce, tak asi umřu.. Třetí díl Beyond the Sea mě moc nebavil a Mazey Dayová mi zase přišla hodně taková.. zbytečně fantasy a sci-fi, asi i úplně mimo koncept Black Mirror. A v podstatě hodně podobně na tom byl poslední díl Demon 79, spíše nějaké fantasy šmrnclé hororem, ale s pořádnou dávkou humoru, takže tento díl se mi vryl do paměti hodně a bavil mě snad nejvíce. Shrnutí - Black Mirror je prostě kultovka, která mě nezklame asi nikdy, i když tentokrát je to trochu jiné, protože ne vždycky v tom cítím ten koncept a poselství, které BM přináší.. Ale stejně jako v předchozích řadách jsou díly, které mi hodně zasadily brouka do hlavy a jsou díly, které jsem si užila, ale za chvíli je zase zapomenu. Je to prostě BM.


Wednesday

No a když už jsem byla v těch kultovkách, tak další z nich, kterou jsem si dala, byla Wednesday. Jeden z bezesporu nejnáročnějších a nejúspěšnějších seriálů Netflixu. Odmalička mám ráda Addamsovu rodinu, ale díky tomu hypu se mi do Wednesday moc nechtělo, každopádně moje škoda, protože je to vážně fajn úsměvný a chvílemi i napínavý seriál. Není to nic psychicky náročného jako třeba BM, ale fajn oddechovka s prvky krimi, komedie i mysteriózního hororu. Nese to typické znaky Burtona a jo, je to prostě líbivé. ALE ten hype kolem toho upřímně nechápu. Je to pěkný, jasně, ale proč je z toho pomalu kult, nemůžu pochopit. A s čím mám já osobně problém, je obsazení Goméze Addamse (otec Wednesday), respektive mi nevadí herec jako takový, Luise Guzmána znám už z dřívějška, ale prostě mi tady přijde neskutečně odporný :D A ani Catherine Zeta jako Morticia se mi úplně nezamlouvá. Já za to prostě nemůžu, tihle dva mi tady přijdou šílení :D Ale zkouknu pokračování? Určitě ano :)



Archive 81

A posledním dnešním přírůstkem tu máme Archive 81, další mysteriózní/sci-fi horor. Za mě to začíná hodně dobře! Od začátku jsem byla napjatá a čekala, jak se to vyvrbí a do cca půlky jsem to doslova hltala.. To tajemno a děsivost toho, jak to bude dál.. Hodně mi to připomínalo Kruh, což je moje kultovka, kterou od svých mladých let zbožňuju! Ovšem víte co? Čím více se blížilo finále a častěji a rychleji se skákalo z jedné dějové linky do druhé, tím spíše mě to přestávalo bavit. Nějak jsem se v tom rozuzlení v podobě přechodů v časoprostoru prostě nenašla a ten konec byl už vůbec bez jakéhokoliv překvapení a očekávání.. Asi bych řekla, že další sérii ani nepotřebuji..



Tak a tady to pro dnešek ukončíme, už tak si myslím, že jsem vás zahltila. Každopádně se nebojte, brzy dáme pokračování, několik dalších seriálů už jsem stihla.

Jaké seriály jste viděli? Co vás zaujalo? Jaké mi můžete doporučit? 

6 komentářů:

  1. Ty jo, já vůbec nestíhám a to bych toho ráda viděla tolik 🙈 Teď koukám na Superman a Lois, zkoukla jsem první sérii And Just Like That a plánuji určitě Dead City:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky nestíhám, seznam se vůbec nekrátí, ba naopak :D And Just Like That si už musím konečně taky stáhnout a kouknout :D

      Vymazat
  2. Přiznávám, že poslední dobou mám nejen čtecí krizi, ale i tu seriálovou, možná jak je léto, tak ten čas trávím raději venku než koukáním na něco, plus plno starostí a jsem ráda, když si večer lehnu a můžu zavřít oči a na nic nemyslet:-D Ale předpokládám, že snad s přicházejícím podzimem by mě to mělo zase chytit a Ty jsi mi naservírovala zajímavé tipy, na co kouknout:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To naprosto chápu, také mívám taková období :D Já se snažím čas venku vyvažovat vždy večerním odpočinkem u knížky nebo seriálu :D

      Vymazat
  3. Tyto seriály vůbec nesleduji 😆

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však každý máme jiný vkus :) Já k tomu třeba čučím ještě na Ulici a manžel to úplně nesnáší! :D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)