středa 15. března 2023

Přečteno I/2023

Krásný den vám přeji!

A po opravdu hodně dlouhé době vás vítám u knižního článku. První Přečteno tohoto roku na sebe nechalo opravdu dlouho čekat, co? Bohužel, čtecí krize je pro mne prozatím nepolapitelná a stále trvá a ač v lednu to bylo celkem šest kousků, v únoru už se to smrsklo na tři a nyní v půlce března jsem zatím pouze na jedné přečtené knížce.. Nejde to, ale fakt vůbec :D Dělím svůj čas mezi kupu dalších věcí a večer vždy padám únavou, takže přečtu sotva kapitolu a jsem tuhá. Řekněte mi, že to znáte a někdo jste na tom podobně? Každopádně jsem v březnu završila první desítku, takže si to dnes shrneme a fakt doufám, že do konce roku dojdu aspoň k té padesátce. Tímhle tempem se trochu bojím.. Ale zpět k dnešní desítce.. Čeká vás tu od každého něco - horor, romantika, thrillery nebo třeba i jeden špionážní kousek! 



Pan Romantik - Leisa Rayven

Anotace: Paul Riley je, stejně jako jeho alter ego Pan Romantik, trošku jiný společník. Žádný sex, jen dokonalé schůzky, kvůli kterým stojí za to i zemřít.. Chcete miliardáře, zlobivého kluka se zlatým srdcem nebo sexy motorkáře? Paul to umí zařídit. Přitom si ale velmi pečlivě střeží své soukromí. Na scénu ale přichází investigativní novinářka Eden Tateová. Když se k ní donesou zvěsti o Panu Romantikovi, je rozhodnuta odhalit jeho skutečnou identitu, proslýchá se totiž, že dokáže i obírat osamělé paničky o jejich jmění. Paul se zoufale snaží zůstat v anonymitě, a tak Eden vyzve, aby s ním šla třikrát na rande. S podmínkou, že pokud se do něj nezamiluje, může s jeho svolením celý příběh zveřejnit. Pokud jeho kouzlu podlehne, ze sólokapra nebude nic. Cynická Eden nepochybuje, že jeho rolím odolá, ale když se Paul přizná, že se do ní zamiloval, Eden se musí rozhodnout, jestli jí tenhle profesionální lhář říká pravdu, nebo se jí jen dalším hereckým výkonem snaží zabránit ve zveřejnění celého příběhu. 

Profesor Sympaťák - Leisa Rayven

Anotace: Ambiciózní knižní redaktorka Asha Tateová je beznadějná romantička. Navzdory svým vlažným zkušenostem s muži pevně věří na mdloby, vzdychání a nekonečnou lásku spřízněných duší. Jistě, sex je fajn, ale ona se nikdy nenechala vést svými zvířecími pudy. Až do této chvíle. Když Asha narazí na spalující instagramový feed člověka, který si říká Profesor Sympaťák, poprvé v životě propadne touze. Nejenže musí rozdýchávat pohled na žhavé umělecké fotky Profesorova vyrýsovaného těla, i jeho rozervaná poezie o ztrátě pravé lásky promlouvá přímo k její duši. Asha zoufale potřebuje najít bestseller pro své skomírající nakladatelství a ví, že Profesorovy literární schopnosti a miliony věrných fanoušků by mohly být záchranným kruhem, který její nadřízení potřebují, aby se celá společnost neutopila v dluzích. Ale ještě než zaschne inkoust na nakladatelské smlouvě, uvědomí si, že udělala příšernou chybu... 


Za mě celkem fajn knížky, u kterých mi však chvilku trvalo než jsem se začetla. Příběhové linie jsou dobré, hlavní postavy celkem sympatické všechny, ale prostě to na mě mělo moc pozvolný nájezd, holky mi přišly trochu takové mdlé a ani sexy chlapi to nezachránili :D Nějak ani to jiskření jsem mezi nimi nevnímala jako v jiných knížkách, což však neznamená, že by se to nedalo číst a já si knížku neužila, jen prostě... tomu něco chybělo. Každopádně je to taková nenáročná, oddechová romantika, se kterou jsem si s chutí zkrátila dlouhou chvíli.




Pravý věřící - Jack Carr

Anotace: Po pomstě za smrt své rodiny a bývalých parťáků z týmu SEAL se James Reece skrývá hluboko v divočině Mosambiku, chráněn rodinou svého dávného přítele. Když je jeho identita odhalena, CIA ho přemluví ke spolupráci při pátrání po strůjcích děsivých teroristických útoků. Nyní Reece jako neochotný nástroj americké vlády cestuje po světě, zaměřuje se na teroristické vůdce a rozplétá spiknutí, které odhaluje nejen zrádného důstojníka CIA, ale především zlověstnou hrozbu s celosvětovými důsledky. Pravý věřící je jako divoká jízda na horské dráze. Vybuchuje akcí i autenticitou a upevňuje pozici Jacka Carra jako nového lídra v oblasti politických thrillerů. 

Tohle bylo jedno velké vystoupení z mojí komfortní zóny, to vám řeknu.. Špionážní/politické thrillery asi nejsou nic pro mne. Jsem si myslela, že nejsem úplně neznalá a nějaké ty zbraně a bezpečnostní agentury znám, ale tady je toho tak strašně moc, že jsem se po pár stránkách úplně ztratila a trvalo mi dalších sto stránek, než jsem se našla :D Je to samej terorista, samá tajná agentura a tolik válek a misí, že mi z toho šla hlava kolem. Každopádně odmyslím-li si tuhle náročnou omáčku okolo a občas úplně zbytečné flashbacky, tak samotný příběh mě bavil. Je to tedy pokračování, s Jamesem Reecem už byla knížka Na seznamu smrti, kde se vydal po stopách lidem, kteří mu zabili rodinu a přátelé. V tomto díle dochází tak nějak k rozhřešení a James se vydává na další životu ohrožující a náročnou cestu. Odkazy na předchozí díl tu sem tam jsou, ale nic, kvůli čemu by byl problém, že jsem ho nečetla. James je vcelku sympaťák, takže se o něm čte samo a moc se mi líbila i část děje, která se odehrávala v Africe. Jako byla to asi nejtěžší knížka, co jsem za posledních několik let četla. Hlavně hned na začátku, než jsem se chytla a vše pochopila, jsem to chtěla vzdát.. Ale nakonec jsem na sebe hrdá, že jsem to dočetla. Podle knížek vznikl i seriál s Chrisem Prattem, takže zvažuji, že ho zkouknu.. 




Fantom z Blackwoodu - Darcy Coates

Anotace: Mara je dcerou spiritistů. Její dětství bylo plné seancí, podvodných zaříkávačů duchů a řečí o jejich přítomnosti. Když odešla z domu svých rodičů, přísahala, že do svého života už nikdy nevpustí pověrčivost. Je připravena se svým snoubencem Neilem začít nový život ve světě, který je založený na racionalitě a faktech. Její minulost se jí ale ještě nechce pustit. Mara si koupí dům u Blackwoodu, zchátralou budovu daleko za městem. Jsou varováni, že se v rozpadající budově dějí podivné věci. Dveře se samy od sebe otevírají, hlasy uprostřed noci šeptají, na zdech se objevují zakrvácené otisky rukou a ve sklepě se vyskytují studená místa tam, kde byl zavražděn původní majitel domu. Dům byl ale opravdu levný a Mara ho miluje, takže je rozhodnutá si varování nevšímat. Protože duchové přece nejsou skuteční.. nebo ano? 

Hlavní hrdinka Mara žije celý život ve společnosti spiritualistů a v dospělosti s tím nechce mít nic společného. No a proto si na truc koupí dům, který je prošpikovaný duchy a temnou historií.. :D Nepochopíš! Jako četlo se to dobře, o tom žádná, postupný vývoj duchařských zážitků mě bavil, jen mi byla lehce nesympatická ta Mařina umanutost. Naopak mi byl sympatický její milý přítel Neil, který měl teda nervy z oceli.. Každopádně ten koncept a příběh skvěle zapadá do série a já vlastně nemůžu říct nic jiného než: spokojenost. Nebyl to sice nejlepší díl, ale ani ten nejhorší.




Všechno, co jsme měli - Jennifer Bright

Anotace: Otevřená, optimistická, veselá - to je Kate. Dokud ji nevykolejí hluboce traumatická událost. Jen jedno jediné ji drží na vodou: její sen o vlastní kavárně. Když dostane šanci pronajmout si malý krámek v Londýně, vsadí vše na jednu kartu. Ale nepočítala při tom s Aidanem. Synovec majitelky chce prodejnu proměnit ve své knihkupectví. Aby si mohla splnit svůj sen, musí Kate s Aidanem spolupracovat. Během toho se k sobě dostávají nebezpečně blízko. Ale Kate si nemůže dovolit, aby někdo nahlédl pod její fasádu a objevil, že má duši roztříštěnou na tisíc kousků... Dojemný, milostný román, který se vám dostane pod kůži. 

Jen z toho popisu je vám asi jasné, jak tohle dopadne.  Ano, hádáte správně, zamilují se do sebe. Ale oba si to strašně dlouho odmítají připustit a tvrdohlavě svoje city popírají, protože nedokážou překonat svoji minulost. Zejména Kate má za sebou velmi traumatizující zážitky, které musí prve dořešit, než bude schopna se v životě posunout dál, ale Aidan jí dává naději, že jednou zase bude šťastná. Láska umí zázraky! Knížka je poměrně čtivá a nemít krizi, zvládnu ji tak za dva dny. Postavy jsou sympatické, i když Aidan občas uměl být náfuka a Kate zase nemusela prožít rok v trápení, kdyby si nechala pomoci. Prostředí kavárny a knihkupectví mi bylo hrozně sympatické a zároveň i díky traumatu Kate to mělo trochu přesah a nešlo čistě jen o romantiku a lásku, ale i náročné chvíle a špatné zážitky. Jo, líbilo se mi to! 




Spálené mosty - Tami Fischer

Anotace: V milostném románu Spálené mosty se studentka Ella Johnsová náhodou setká s tajemně přitažlivým Chesem. Zpočátku o něm nic neví a netuší, že se Ches skrývá v podsvětí univerzitního městečka Fletcher. Ella je jako kov a Ches jako magnet, takže se navzájem přitahují. O jeho minulosti však Ella nic netuší. Přestože Ches vyzařuje také temnotu a skrývá mnohá tajemství, chce mu Ella pomoct, i když se sama nachází v nepříjemné situaci krátce po rozchodu s přítelem. Ale pokaždé, když se s Chesem setkají, není to pouhé jiskření, ale vášnivé vzplanutí. Čím víc se Ella k Chesovi přibližuje, tím větší je nebezpečí, které jí samotné hrozí. Dokáže Ella nakonec Chesovi pomoci? 

Za mě fajn počteníčko, které je nejen plné romantických a jiskřivých chvil, ale díky zasazení do prostředí mafie a podsvětí tu na vás čeká i trocha akčních a napínavých situací. Ovšem nebojte, v takovém množství, které neobtěžuje. Obě postavy jsou sympatické, i když k Elle mám trochu výhradu. Za mě byla až moc naivní a důvěřivá. Ono jasně, nebýt její důvěřivosti, nemáme tuhle knížku, ale moc mi to díky tomu neodráželo realitu. Teda aspoň doufám, že takhle naivní holky jejího věku nejsou! Na druhou stranu se mi líbila její prudkost a zapálení pro věc, začátek knihy byl úplně top. Prostě fajn romanťárna. Možná trochu předvídatelná, ale jaká není? Všichni chceme šťastné konce. Četlo se to dobře, užila jsem si ji a určitě se nebudu bránit pokračování, až vyjde. 




Dohoda - Paulina Swist a Lilka Plonka

Anotace: Když Mala pozná modrookého boha sexu, obrátí se její život vzhůru nohama. Zakouká se do něj a pak se zmatená a omámená rozhodne, že tohoto muže, který jí během půl hodiny poskytl více rozkoše než všichni její dosavadní chlapi dohromady, musí za každou cenu najít. Jako na potvoru se neznámo odkud vynoří "ten druhý" - okouzlující, roztomilý a inteligentní soused, který je připraven učinit mnohé pro to, aby udržel dobré sousedské vztahy. Je lepší vrabec v hrsti, nebo holub na střeše? Ale to je asi nejmenší problém z těch, které se na Malu valí. Část z nich se týká i její nejlepší kamarádky Zuzy. A to se Male vůbec, ale vůbec nezamlouvá...

No hele, hlavní hrdinka mi občas přišla jako malé dítě, které je zvyklé mít všechno, co chce a nemyslet na následky, trochu jednodušší myšlení tomu taky moc nezavdalo.. Úplně mi nesedla. Tak nějak se to navíc celé vleklo, nic moc se tam nedělo a i přesto, že to byla tenká knížka, dala mi dost zabrat. Přišla mi fakt nekonečná. Až ke konci (tak na padesáti stránkách) to někam směřuje, ale samozřejmě zůstává otevřený konec pro pokračování, které mne snad úplně poprvé vůbec, ale vůbec neláká.. No bída, ohromná bída a když čtu podobné knížky, tak se ani nedivím, že mám čtecí krizi.




Poslední lež - Riley Sager 

Anotace: Dvě pravdy a jedna lež. Hra, které se dívky v Campu Nightingale věnovaly pořád dokola. Vivian, Natalie, Allison a Emma Davis, která je nejmladší ze skupiny a na táboře je poprvé. Hry skončily, když Emma rozespale pozoruje, jak se ostatní uprostřed noci plíží pryč a Vivian při zavírání dveří Emmě ukazuje ukazováček přitisklý na rtech. Nyní Emmě strmě stoupá hvězda na newyorské umělecké scéně. Svou minulost proměňuje v obrazy - masivní plátna plná listů a větví a mezi nimi stíny v bílých šatech. Obrazy přitahují pozornost Francescy Harrison-Whiteové, společenské a bohaté majitelky Campu Nightingale. Když ji Francesca přiměje, aby v nově otevřeném kempu pracovala jako instruktorka malby, bere to Emma jako příležitost zjistit, co se tehdy s jejími přáteli stalo. Na první pohled je jasné, že v Nightingale není všechno v pořádku. Emmu už tak trápí patnáct let staré vzpomínky, když objeví kameru, která směřuje přímo na její chatu, což důvěře k Francesce moc nepřidá. Objevuje stopy, které Vivian zanechala. Jak zachází hlouběji a hlouběji, zjišťuje Emma, že čelí lžím člověka i přírody. Čím blíž je pravdě, tím víc si uvědomuje, jak smrtící může být cena za vědění. 

Od autora jsem už pár let zpět četla Poslední dívku a docela mě bavila, takže jsem si dokoupila i další tituly a tohle je první z nich, po kterém jsem sáhla. Téma nedořešených traumat z minulosti, které se snažíte vyřešit po x letech není nic moc originálního a zažili jsme ho tak stokrát, ale co se tomu nedá upřít je to zasazení do hezké přírody, která na vás i z knížky dokáže dýchat. Ovšem to je asi jedna z mála věcí, co mne na knížce bavila. Od přečtení uběhl přibližně měsíc a já dávám horko těžko dohromady, o čem to vlastně bylo, protože mi toho v hlavě moc neuvízlo.. Je to nudně dlouhé, tři čtvrtě knížky se nic neděje a když se dostanete na konec, tak pozorný čtenář ví, jak to skončí.. Zatímco Poslední dívku jsem si užívala, tohle bylo za mne o ničem a rozhodně se nejedná o čtivý thriller.. Tak snad bude další knížka, kterou tu od autora mám, lepší..




Single na Manhattanu - Amanda Stauffer

Anotace: Alison chce pravou lásku, ne flirt na jednu noc. Myslela, že toho pravého už našla, ale místo toho je poprvé od střední školy single a nemá ponětí, co si počít. Kde se seznámit? Jak má vlastně první rande probíhat? Stačí pár drinků, asistence kamarádky, jeden klik a dobrodružství na online seznamce začíná. Najde Alison ve světě mobilních aplikací správného adepta na houpání? Muže, se kterým bude chtít zestárnout.. a společně se houpat na verandě? 

A na vlně knížek, co mne úplně nenadchly, budeme pokračovat, protože ani Single na Manhattanu není ozdobou literatury. Alison si založí profil na seznamce a na základě toho si hledá vhodného partnera. A že hledá fakt dost vehementně a randí o sto šest.. Až jsem čuměla, protože jako v jednom dni stihnout až tři rande, mi přijde fakt docela ujeté :D Ano, šlo o nevinné schůzky bez nějakého fyzického kontaktu (alespoň ze začátku), ale i tak mi to přijde dost nevhodné a nefér vůči všem těm adeptům. Každopádně ok, pro mě šílené, ale její příhody a zážitky jsem si i užívala a mnohdy mi přišly zábavné a úsměvné. V jejím případě i tehdy, kdy úsměvné nebyly, protože to byla tak neskutečně ufňukaná ženská/holka, která absolutně nevěděla, co a (koho) vlastně chce a nikdo a nic ji nebylo dost dobré.. U toho ji vadí tohle, u toho tamto.. dost nedůležité věci, že mi bylo od začátku jasné, že si nikoho do konce knížky nenajde. Takže dost o ničem. Knížku jsem kupovala asi za 30 Kč, takže mne koupě nemrzí, ale strávila jsem nad ní vlastně dost drahocenného času.. 



Seznam hostů - Lucy Foley 

Anotace: Nevěsta. Doprovod. Svědek. Organizátorka svatby. Družička. Mrtvola. Na ostrov u irského pobřeží se sjíždějí hosté, aby oslavili den, kdy dva lidé spojí své životy v jeden. Ženich: televizní hvězda na vzestupu, pohledný a okouzlující. Nevěsta: majitelka časopisu, inteligentní a ambiciózní. Hvězdná svatba jako ze žurnálu: šaty od návrháře, odlehlé místo, luxusní výslužka, speciální whisky. Občas tu sice vypadává signál a moře vypadá trochu neklidně, ale vše je naplánováno do sebemenšího detailu a poběží to jako na drátkách. Dokonalost je ale výsadou plánů, lidé jsou příliš lidští. Jen co bouchne šampaňské a rozpoutá se všeobecné veselí, s gratulacemi se začnou mísit staré křivdy a malicherná žárlivost. Ženichovi bývalý spolužáci se pustí do pijácké hry ze školních let. Družička si ne zcela náhodou poničí šaty. Nevěstin nejstarší přítel pronese až nevhodně láskyplný přípitek. A pak se objeví tělo. Kdo novomanželům nepřál štěstí? A co je snad ještě důležitější, proč? 

Tohle nebylo špatné! Sice má knížka celkem pomalý začátek, ale postupně se prokoušete k zajímavému dramatu a rozuzlení. Příběh vypráví rovnou pět osob, což je zřejmě důvod, že to z počátku trochu trvá, než se dostanete přes vzpomínky, pocity a příběhy pěti postav. Je to záhul, ale díky tomu než odhalíte, kdo je tajemná mrtvola a co se stalo, svírá vás napětí a očekávání. Je totiž hned několik osob, které by rády viděly mrtvolu. A kdo z nich se o to nakonec postaral? Ke konci jsou tu celkem strhující momenty a i když jsem měla tušení, které se potvrdilo, závěr knížky jsem si fakt užila. Takže ač mi knížku trvalo přečíst fakt dlouho, docela jsem si ji (zejména ke konci) užila a číst ji v období, kdy mám čtivou, bylo by to raz dva.


A tím máme první (tak trochu mizernou) desítku tohoto roku za sebou.. A já fakt doufám, že ta další už bude lepší a pomůže mi zase vykřesat tu vášeň ke knížkám, kterou jsem ještě koncem roku měla..

Jak jste na tom vy? Jde vám čtení od ruky a co pěkného jste stihli přečíst? Máte přečtenou některou ze zmíněných?

4 komentáře:

  1. Četla jsem jen Seznam hostů a celkem to ušlo, rozhodně mě to bavilo víc než autorčino další dílo Štvanice. No a pak Fantoma od Darcy, četla jsem všechny její knihy a chtěla jsem to mít kompletní a za mě jo. Už se těším až vyjde Děsy Leigh Harkerové:-)
    Jo a s tou čtecí krizí, já za letošek přečetla tři knihy..no comment. Kupovala bych pořád, ale se čtením to opravdu drhne:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně můj případ :D Kupovala bych (a vlastně i kupuju) furt, ale nějak to neubývá :D Ale teď jsem se do toho zase trochu dostala, tak snad se zase seberu a zaberu :D Štvanici jsem nečetla, nějak mne nelákala ani ve slevách, ale Darcy samozřejmě budu muset časem taky dokoupit :)

      Vymazat
  2. Já mám čtecí krizi už několik let :D Dřív jsem přečetla osm knih měsíčně, teď jsem ráda za pět :D
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem, že jsme na tom teďka nějak podobně :D Ale já doufám, že zase zaberu :D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)