neděle 15. ledna 2023

Přečteno X/2022

Ahoj knihomolové!

Vítám vás u poslední knižní desítky za loňský rok! Na Instagramovém profilu Škodulčina knihovnička už jsem stihla všechny rozebrat, ale tady nikoliv, takže si dáme desátou hromádku, kterou jsem v roce 2022 zvládla přečíst. Dohromady nám to dává vysněnou stovku, na kterou jsem náležitě pyšná (aspoň nějaký cíl dopadl pozitivně :D). 



Oběd v Paříži - Elizabeth Bard

Anotace: Jakmile mladá Američanka ochutnala první sousto pavé au poire ve společnosti Francouze s podivným jménem, rozhodla se hodit všechno za hlavu a začít nový život v nejromantičtějším městě na světě. Elizabeth se přestěhuje do Paříže do Gwendalovy garsonky v "drsné" čtvrti a je vržena do světa rušných tržnic pod širým nebem i elegantních bister. Učí se kuchat svou první rybu (s malou pomocí Jane Austenové) a tišit stesk po domově (za asistence čokoládového koláče). Zakouká se i do místního řezníka (jenž se nebezpečně podobá Mattu Dillonovi). Hrdinka zjišťuje, že čím hlouběji proniká do francouzské kuchyně, tím více před ní začíná sama Paříž odkrývat svá tajemství. Dospívá k poznání, že francouzská kultura se podobá dobře dozrálému sýru - člověk vidí jen svrchní kůrku, dokud se neprořízne k lahodně pikantnímu vnitřku. Kniha je okořeněná recepty na vybrané lahůdky, jakými jsou letní ratatouille, tatarák z mečouna, kachní prsíčka s ostružinami, jehněčí na pomeranči a badyánu či čokoládové koláčky. 

Večeře v Paříži - Elizabeth Bard

Anotace: Padesát francouzských tajemství pro radost z jídla a společného stolování. Elizabeth Bard vyrostla v New Yorku na instantních omáčkách a rychlém občerstvení. Pak se ale zamilovala do pohledného Francouze a odstěhovala se do Paříže, kde objevila nový svět kulinářských specialit. Naučila se chodit na trh a vařit z čerstvých sezonních potravin. Poznala nové ingredience a rituály a zařadila je do svého života. Při pozorování elegantní a štíhlé tchyně i francouzských přátel pochopila, že to, co Američané chápou jako dodržováni diety, je pro Francouze normální způsob stravování. A jedí tak s potěšením, chutí a vkusem. Není důležité, jestli chcete změnit způsob života, nebo jen najít novou inspiraci.Večeře v Paříži do vaší kuchyně i do života přinese především radost.

Tahle dvojka patří k sobě, takže je výjimečně sjedeme najednou. Oběd v Paříži je příběh mladé Američanky Elizabeth (autorky), která se zamiluje do Gwendala, se kterým se nakonec rozhodne v Paříži zůstat. Popisuje své začátky v úplně jiné zemi s jinými návyky a mentalitou a navíc bez znalosti jazyka. Vypráví o svých pocitech a těžkých i vtipných chvílích, které ve Francii zažívá. Vše navíc obohacuje o spousty zajímavých receptů. Večeře v Paříži je pak doplněním předešlé knihy a je to spíše kuchařka, včetně "návodu", jak být v kuchyni správným Francouzem. Elizabeth zde prozrazuje padesát francouzských tajemství stolování a navrch další spoustu zajímavých receptů. Oběd v Paříži je taková oddechovka na jeden-dva večery, která neurazí-nenadchne. Líbí se mi, že jde o životopisný příběh, pocity a dojmy. Autorku a všechny, kteří se podobně jako ona přestěhují přes půl světa, strašně obdivuji, protože sama bych to nikdy nedokázala, na to jsem moc velký srab :D Bavilo mne sledovat její vývoj a recepty to příjemně oživují. Některé mne zaujaly, stejně jako ve druhé knížce. To už je spíš kuchařka, takže přemýšlím, zda ji místo do knihovny nedat do kuchyně. Jako nejsou to knížky, které by mne uchvátily, ale kupovala jsem je ve slevě za pár korun, takže mne koupě nemrzí. 




Moje (tak trochu) utajené dítě - Penelope Bloom

Anotace: Znáte ten instinkt, který vás nutí utíkat, když se blíží něco děsivého? Jo. No, tak já ho evidentně přehlédla. Protože Damon Rose přišel a místo abych utekla, tak jsem otěhotněla. Ale to bylo před pěti lety a o dítěti jsem tomu - jehož - jméno - nesmíme - vyslovit nikdy neřekla. Taky jsem právě udělala něco velice hloupého. Znovu. Požádala jsem o práci v Damonově agentuře. Jo, pořád je neskutečně nádherný s ledovým pohledem, který říká: "Potřebuju mít ten fax na stole. Hned vedle tvých rukou." Pořád si myslí, že by se svět před ním měl sklonit a líbat mu nohy. To se nestane, šéfíku. Nepokleknu. Neomluvím se. A rozhodně ti neřeknu pravdu o naší dceři. Ani kdybys vyměnil ten zásobník na led, kterým maskuješ svoje srdce.

Bloomová píše fajn knižní jednohubky a ani Moje utajené dítě není výjimka. Je to zase takové to odlehčené, humorné čtení o situaci, která vlastně vůbec humorná není. Autorka má svůj způsob psaní, který je neměnný, takže nevidím moc rozdíl mezi sériemi Objekty touhy a Můj tak trochu komický románek. Navíc toto je příběhem dost podobné titulu Její tajemství, ale budiž. Tyhle knížky se čtou doslova samy, takže ani opáčko mne nijak neurazilo. Zas ale ani nenadchlo, aby bylo jasno. Prostě nenáročné čtení u kterého můžete (skoro) vypnout mozek.




Nevítaný host - Shari Lapena

Anotace: Do odlehlého venkovského hotelu přijíždí na zimní víkend několik hostů: Gwen a její kamarádka Riley, páry Ian a Lauren, Matthew a Dana, Beverly a Henry, proslulý obhájce David a staropanenská spisovatelka Candice. Poté, co dorazí, udeří sněhová bouře, která odstřihne hotel od elektřiny i veškerého kontaktu s vnějším světem. A hned první noc dojde k tragické nehodě: Dana spadne ze schodů a zabije se. Byl to ale nezaviněný pád? Atmosféra houstne, baterie mobilů se pomalu vybíjejí a nedůvěra mezi hosty přechází v paranoiu - daší smrt na sebe totiž nenechá dlouho čekat, a tentokrát už je to nepochybně vražda... Inspirace klasickými detektivkami, plíživé sílící napětí a hororové vyústění - Shari Lapena ani tentokrát neušetří čtenáře šokujícího odhalení, stejně nečekaného, jaký přinesly závěrečné zvraty v jejích předchozích psychothrillerech Manželé odvedle a Někdo cizí v domě.

Další thriller z pera Lapeny, i když nebýt v této knížce novodobých vymožeností, spletu si to s Agathou Christie a jejími Deseti malými černoušky. Hned po přečtení to byla první myšlenka, co mne napadla a jak jsem si všimla na Databázi, nebyla jsem jediná. Příběh tedy žádný originál, naopak už vcelku omleté téma, které ale neomrzí, protože budete stejně nakonec ještě rádi tipovat a snažit se odhalit vraha. Já jsem se trefila celkem rychle, ale musím říct, že příběh byl poměrně rafinovaný a pár částí zápletky včetně motivu mne překvapilo. Má to švih a říz, ponurá atmosféra ve sněhu zapadlého hotelu tomu dodává dávku tajemna. Takže jako jo, četlo se mi to dobře a možná si troufnu tvrdit, že i nejlíp ze všech dosud přečtených knih od autorky. 




Tři opice - David Urban 

Anotace: Zlo má mnoho tváří. V kriminálních povídkách policisty Davida Urbana se potkáváme se sériovým vrahem, který u svých obětí zanechává figurku tří opic. S policistou, který má v popisu práce chránit, ale dělá opak. S fantomem, který unese manželku doktora Johna Watsona, přítele Sherlocka Holmese. Co je spojuje? Touha po pomstě. Na světě přece není staršího a častějšího motivu pro zločin. Pro vraždu. Vraždu promyšlenou a do detailu naplánovanou, protože jak praví staré přísloví, pomsta chutná nejlépe zastudena.

Moje druhá povídková knížka českého autora - kriminalisty Davida Urbana a opět za mě úspěch. Na povídky jsem nikdy nebyla, ale nějak jsemsi je v poslední době oblíbila. Líbí se mi jejich jednoduchost, žádná zbytečná omáčka okolo, jen zápletka a šup rozuzlení. Tohle je hodně podobné Nesboově sbírce Žárlivost. Zatímco tam hraje hlavní roli žárlivost, tady je to pomsta. V knížce je pár povídek s převzatými postavami (Sherlock a Poirot), které mne zaujaly méně, ale originální postavy/povídky to slušně vykompenzovaly. Například hned úvodní Tři opice, která je dost drsná nebo třeba Panenky s tou notnou dávkou tajemna.. Knížka mi zpříjemnila jeden zimní večer, což je super a jsem za to vděčná.. Rozhodně si s radostí přečtu i další příběhy.




Summer - Monica Sabolo

Anotace: Summer bylo devatenáct let, když beze stopy zmizela během pikniku na pláži Ženevského jezera. V paměti jejím blízkým a kamarádkám utkvěl tento obrázek: krásná blond dívka v džínových šortkách běží kapradím. Pohltil ji snad vítr, voda nebo stromy? Když o dvacet pět let později začne její bratr Benjamin, léta pronásledován sny a vzpomínkami, dívčino zmizení vyšetřovat, rodinná tajemství začnou vyplouvat na povrch. Silný, poetický, znepokojující příběh, ve kterém se snoubí tajemná atmosféra s dechberoucím napětím. Jaké to je, žít s duchy?

Příběh tedy není ani tak o Summer jako takové, respektive o jejím zmizení, ale je spíše plný vzpomínek, myšlenek, obav a pocitů jejího bratra. Ač je to podáno tak nějak složitě a skáče se z přítomnosti do minulosti až se v tom občas ztrácíte, pohled na věc okem pozůstalého se mi líbil. V knize je nádherně vidět, jak dokáže podobná událost rozebrat a zničit nejen rodinu, ale také psychiku jedince. Je to smutný pohled na to, jak podobná věc ovlivní následující život blízkého a kolik frustrace a bolesti se za tím skrývá a nikdy bych nic takového nechtěla zažít. Rozuzlení mi bylo jasné dopředu, takže žádné překvapení a díky tomu přeskakování se to tedy nečetlo úplně snadno, ale přelouskala jsem ji za dva dny a jelikož jsem neměla žádná velká očekávání zklamaná nejsem.. Znám i lepší knížky, ale zas taková trága, jak jsem dle hodnocení čekala, to nebyla. 




Na pokraji sil - Samantha M. Bailey

Anotace: Předá ti své dítě a pak.. skočí. Jeden krátký moment na nástupišti navždy změní dva osudy. Ale nic není, jak se na první pohled zdá... Ve zlomku vteřiny se Morganin život obrátí vzhůru nohama. Neznámá žena jí vloží do náruče své dítě a pak skočí pod rozjetý vlak. Morgan ji nikdy předtím neviděla, a nedokáže pochopit, co donutí člověka k tomu, vzdát se vlastního dítěte a takovýmto způsobem spáchat sebevraždu. Když Morgan vyslýchá policie, dozvídá se, že žádný ze svědků nepotvrdil její výpověď. A jakmile vyšetřovatelé zjistí, že sama dlouho touží po dítěti, stává se okamžitě podezřelou. Aby dokázala svou nevinu, snaží se zjistit, co žena dělala v posledních dnech svého života. Pomalu jí začíná docházet, že Nicole Markhamová věřila, že jsou ona i její dítě v nebezpečí. Teď by mohlo to samé hrozit i Morgan. Byla Nicole novopečená matka bojující s paranoiou? Nebo jde o něco mnohem horšího? 

Musím říct, že je to thriller, který vás sice neudržuje v napětí a akci od začátku do konce a brzy trochu začnete pár souvislostí sami tušit, ale já na něj určitě jen tak nezapomenu. Bylo to pro mne náročné čtení a to z jednoho prostého důvodu - dokázala jsem se hodně sžít s Nicole (matka miminka) v jejím poporodním období a docela jsem to prožívala s ní. I když příběh je na jedno brdo s dalšími třemi, co jsem vloni četla a rozuzlení tušíte tak od půlky knihy, díky Nicole to na mne zapůsobilo. Navíc se to dobře a rychle četlo, takže takový trochu lepší průměr.




Zachraň mě - Mona Kasten

Anotace: Kniha Zachraň mě je o tom, co se všechno může stát, když studentka prestižní školy Maxton Hall v Anglii uvidí, co nemá.. Taky o tom, jak se nesmělá, puntičkářská a cílevědomá stipendistka Ruby, která se dosud zajímala jen o studium a práci v Organizačním výboru pro školu, dostane do situací, které ji donutí vidět svět pravdivěji a barevněji. Rodina Ruby je docela obyčejná, ale harmonická, zatímco James je dědicem starobylého oděvního impéria a příkladem zkaženého, nevychovaného mladíka, který se snaží "užít si poslední rok na střední". Kniha je o jejich vzájemné přitažlivostti a štěstí, které spolu nacházejí, ale o které musejí bojovat, a stále znovu jim uniká. Je o tom, jaké to je, projít se poprvé kampusem oxfordské univerzity, na které Ruby od dětství touží studovat, a přáních, která se možná splní. Jaké je, když se potkají na přijímacích zkouškách na Oxford daleko od domova.. Kniha vás zve do světa dramatické první lásky, romantiky studentských let a napínavých okolností, které svět Ruby a Jamese obklopují. 

Zachraň se - Mona Kasten

Anotace: Zachraň se nás opět vtáhne do magického studentského prostředí prestižní školy Maxton Hall. Hlavní téma této knihy je věčné a staré jako lidstvo samo: zrada a odpuštění. Opět se setkáme s hlavními hrdiny Ruby a Jamesem. I ostatní oblíbené vedlejší postavy se vrací na scénu, aby dokreslovaly další nezapomenutelný příběh z pera královny romantických příběhů Mony Kasten. Vítejte do světa prestižní školy Maxton Hall, místa dramatických prvních lásek, romantických studentských let a napínavých okolností, které obklopují Ruby a Jamese. Co se stane, když Ruby musí těžce odpouštět zradu a Jamesovi se převrátí svět vzhůru nohama mnoha nečekanými událostmi? Blíží se studium na Oxfordu.. Na pozadí příběhu hlavních hrdinů se odvíjejí osudy jejich sourozenců, těhotné Jamesovy sestry Lýdie a vtipné a sebevědomé Rubyiny sestry Ember. Všichni zažívají své první lásky, každá je jiná, ale vlastně jsou všechny stejně opravdové. Znovu se setkáváme s organizačním výborem a užijeme si s ním velkolepé plesy. 

Zachraň nás - Mona Kasten

Anotace: Závěrečná část trilogie Mony Kasten nás opět vede za přáteli z Maxton Hall. Takhle si svůj poslední rok na střední nepředstavovali. Ruby je v šoku. Vyhodili ji ze školy. A ke všemu se zdá, že je to Jamesova vina. Jejich vztah projde novou zkouškou. Ruby ale v Jamese nepřestane věřit a ten dokonce u Bellových najde nový domov. Kdo ale za všemi katastrofami stojí doopravdy? James se rozhodne utéct svému nalinkovanému osudu a začít si s  Ruby plnit své sny. Stejně jako jeho sestra, nastávající maminka Lýdie. První zamilovanost prožívá i Ember a Kesh s Alistairem. Ruby a Jamesovi se nakonec podaří rozluštit podivný propletenec kolem závěti Jamesovy matky a osudu prastaré anglické oděvní firmy Beaufort. Trilogie, která nás tak dlouho provázela osudy přátel z Maxton Hall, končí a jejím hrdinům nový život začíná. Projděte s nimi jejich posledním společným rokem a vším, co tentokrát přinese.

Jeden díl navazuje na druhý a dohromady tato trojka dává pěknou středoškolskou story o prvních láskách, zklamáních, nadějích, snech a cílech, tajemstvích.. Tak trochu něco na způsob Super Drbny nebo možná trochu Gilmorek, ale krásně a čtivě napsané, že se do toho ponoříte a probudíte se až na konci. Chvílemi jsem příběh prožívala s hlavními hrdiny (které si snadno oblíbíte), i když už jsem jiná věková.. Prostě Mona umí psát tak, že ve správnou chvíli srdce plesá, jindy se zase trhá na kusy.. Poslední díl maličko pokulhával, protože se tam dlouho nic moc nedělo a naopak konec byl zbytečně urychlený. Ale pokulhává jenom trošičku, celkově doplňuje ty dva tak, že to je hezký, ucelený romantický příběh. Jednoduše moc pěkné románové čtení, které si v budoucnu klidně přečtu znovu.




Tak a tím máme celou loňskou knižní nálož za sebou. Stovka splněna a letos se opět ze začátku roku budu držet při zemi a za cíl si dávám padesát knížek. Uvidíme, zda budu zase v průběhu roku navyšovat či nikoliv. Zatím to moc nevypadá, po dvou týdnech mám přečtené dva tituly a konec třetí knížky v nedohlednu, takže teď si nejspíš chvíli od knížek odpočinete :D

Dejte mi určitě vědět, jak se dařilo ve čtení vám? Jaké máte cíle na letošní rok? A četli jste něco ze zmíněných? 

7 komentářů:

  1. Četla jsem Na pokraji sil a Nevítaného hosta, obě knihy se mi líbily. A pak Monu Kasten, ona nepíše zle, umím si představit, že kdyby mi bylo tak o deset let méně, že bych z toho byla nadšená. Ale zkrátka už se pro to se svýma dospěláckýma starostma nedokážu tolik nadchnout, jak kdybych ještě studovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo asi bych o něco víc Monu prožívala před deseti lety, to je pravda :D Ale já si ji stejně hrozně užívám, je to takové příjemné oddechnutí od dospěláckých starostí :D

      Vymazat
  2. Tuhle Monu Kasten jsem nečetla, ale mám v plánu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Série Znovu se mi líbí asi o něco víc, ale je to taky příjemné počtení a ani mi nijak extra nevadili mladí hrdinové, není to tam tolik znát :)

      Vymazat
  3. Zachraň mě jsem četla a teda za mě jakože nic moc čekala jsem něco víc. :) Ale ostatní díly si chci taky přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se to líbilo, i když ta druhá série Znovu se mi líbí asi o chlup víc :)

      Vymazat
  4. Moc mě baví číst si podobné blogové příspěvky, kde autorky a autoři článků zmiňují knížky, které během uplynulého roku přečetli a my čtenáři se tak můžeme inspirovat při výběru v knihovně nebo knihkupectví :-) Já jsem od přítele dostala k narozeninám poukaz na nové brýle na čtení, takže se moc těším, až mi z e-shopu dorazí a budu se moct zase pustit do svých oblíbených románů.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)