neděle 13. listopadu 2022

Přečteno VII/2022

Krásný den, moji milí čtenáři, knihomolové!

Tak jsem se zase trochu rozečetla a díky tomu vás mohu přivítat u další knižní desítky tohoto roku. V pořadí se dostáváme k sedmému vydání Přečtena. Opět se můžete těšit na dávku napětí, ale také trochu erotiky či těžkých životních osudů..


Sleduje tě - Charlie Gallagher

Anotace: V kontejneru na odlehlém místě leží tělo mladé ženy. Vrah ji pozoruje přes kameru. Rád obdivuje své dílo. Sleduje její umírání. Jenže ona není mrtvá. Pachatel se tedy vrátí, aby svou práci dokončil. Ale musí být opatrný. Nesmí pospíchat. Spěch je špatný rádce. Seržantka Maddie Ivesová právě nastoupila u policie. Dostane oznámení o pohřešované alkoholičce, která byla už patnáctkrát nezvěstná. Zdá se to jako ztráta času, Maddie se ovšem na tom zmizení něco nezdá. Inspektora Harryho Blakera přivolají ke zdánlivě banálnímu případu: na lesní cestě kdosi srazil staršího muže a ujel. Chybí motiv a vypadá to jako tragická dopravní nehoda. Harry však pracuje na oddělení závažné trestné činnosti dost dlouho, aby poznal, že tu něco nesedí. Detektivové zjišťují, že oba případy spolu souvisí. Nesmí však otálet. Dívce v kontejneru dochází čas a vrah už si vyhlédl další oběť.. Sleduje tě je první knihou z nové detektivní série s mladou ambiciózní vyšetřovatelkou Maddie Ivesovou a věčně nabručeným inspektorem Harrym Blakerem.

Tohle je jedna z těch táhlých, ale přesto případem zajímavých detektivek. Od začátku jdete po stopách vraha ve velmi působivém případu, kdy ho vzrušuje umírání a zejména rozklad svých obětí. Uf. Případ vidíte jeho očima, očima vyšetřovatelů i vrahových obětí. Je to plíživě napínavé, po celou dobu žádná přehnaná akce, díky čemuž to působí reálně. Finále už bylo naopak lehce přitažené za vlasy, najednou trochu moc akční a hlavně zbytečně urychlené. Duo vyšetřovatelů se však skvěle doplňuje - trochu ukňouraná, sebestředná, ambiciózní a mladá vyšetřovatelka Maddie versus starší, policejním životem ošlehaný bručounek Harry. Dohromady jim to pracovně klape a vzhledem k tomu, že jde o první díl série, to vypadá na dobrou dvojku, která má slušně našlápnuto. Za mě fajn čtivá krimi a určitě si do budoucna ráda pořídím i pokračování.


Bratři Steelové: Touha a Posedlost - Helen Hardt

Anotace 1 díl: Mladou právničku Jade Robertsovou opustil ženich v den svatby. Ponížení ji pálí, a tak hledá útěchu na coloradském ranči své nejlepší kamarádky Marjorie Steelové. Vůbec nečeká, že ji začne přitahovat Marjoriin zamlklý, odtažitý bratr Talon. Jakmile ji navíc nádherný kovboj políbí, je Jade ztracená.. Talon Steel je zlomený, hluboce raněný muž. Nikdy se plně nezotavil z následků hrozného trýznění a mučení, kterému byl vystaven v dětství, a tak žije jen ze dne na den a bere si od žen, co mu samy nabízejí. Na oplátku jim nic nevrací. Ovšem jen do chvíle, kdy mu do života vtrhne Jade. Je krásná, milá a štědrá a jeho touha po ní se změní v posedlost - až se Talon začne bát, že tak silnou touhu nedokáže nikdy uhasit. Mezi oběma milenci zahoří spalující vášeň.. ale Talona i Jade pronásledují dlouho pohřbená tajemství a je možné, že je nakonec rozdělí.

Anotace 2. díl: Vášnivý vztah mladé právničky Jade Robertsové a rančera Talona Steela, bratra její nejlepší kamarádky, se rychle rozvíjí ve skutečnou lásku. Všechno se ale komplikuje tím, že Talon stále bojuje se svými vnitřními démony, kteří ho pronásledují už od dětství. Tehdy se stal obětí zločinu a on i jeho bratři tyto události dosud tají před celým světem. Talonovy vnitřní problémy opakovaně působí, že extatickou vášeň s Jade střídají hluboké propady, střety a nedorozumění. Talon tedy začíná zvolna chápat, že se s pomocí svých blízkých a terapeutky musí znovu otevřít bolestným traumatům své minulosti a konečně se s nimi vyrovnat. To je ale pro něj neuvěřitelně těžké. Jadein šéf ji pověřuje pátráním v minulosti Steelových a usnadní jí tím odhalování temných tajemství jejich rodiny, ale otázek je stále víc než odpovědí. Jak a proč zemřela Talonova matka? A kdo jsou neznámí zvrhlíci, kteří ho tehdy unesli? Co přesně se před pětadvaceti lety stalo?

Erotický román nebo pohnutý životní příběh/drama? Tohle je pro mne hodně tvrdý oříšek a vůbec nevím, jak vám to popsat.. Jsou tu dvě příběhové linie. Ta, která popisuje teď a tady, čili popis rozvíjejícího se vztahu mezi Jade a Talonem včetně spousty sexuálních scén. To samo o sobě ujde, i když Jade je moc vyměklá a Talon působí až moc narušeně. A hlavně ty sexuální scény fakt zabíjí ten úplně šílený popis a zejména slovník. Po přečtení dvou dílů jsem absolutně alergická na slova "číča" a "pták", která tu jsou použité nejméně milionkrát :D Strašně mi to kazí dojem z celého toho jinak silného pouta, které mezi těmi dvěmi vzniklo. Ovšem část, která mne neskutečně rozsekala, je Talonova příběhová linie v podobě flashbacků, které mnohdy vysvětlují jeho velmi zdrženlivé, hrubé až psychotické chování. To mě fakt dostalo, protože jestli já něco vážně nesnesu a úplně se mi z toho zvedá kufr, je násilí na dětech a zneužívání dětí. Jako musím říct, že když už to vzrušení z erotického jiskření mezi Jade a Talonem nezabije ten jejich slovník, tak dozajista právě tyto flashbacky.. A přesto díky nim se pro mě stává vyprávění fakt zajímavé, napínavé a nezapomenutelné a chci sérii co nejdříve dočíst, abych věděla, jak to dopadne, protože druhým dílem se to slušně rozjelo.. Takže musím říci, že jsem nikdy neměla z knížky tak smíšené pocity.. 


Hříšnice - Petra Hammesfahr

Anotace: Cora Benderová tráví horké letní odpoledne s manželem a malým synem u jezera. Bylo by to normální příjemné odpoledne, kdyby se však Cora nerozhodla spáchat sebevraždu. Jenže na konci dne je vše úplně jinak...

Jelikož jsem už před nějakým časem zkoukla seriál a zamilovala jsem si ho, jakmile jsem zaznamenala knížku, ležela v košíku. Jenže musím říct, že toto přečíst, byl teda dost záhul! Cora je životem unavená a zničená a zvažuje sebevraždu, ale k té nakonec nedojde.. Místo toho v záchvatu ubodá neznámého muže na pláži. Pro ni je to jednoduché a uzavřené, plánuje si odsedět svůj trest a syna s manželem nechat dál žít, ale policejní komisař tuší, že je v tom víc a nejde jen o zkratovité jednání, proto se rozhodne to s Corou nevzdat.. Heleďte, námět je to skvělý, ale je to asi poprvé, co mne knižní podoba ani zdaleka nezaujala tolik jako seriál. I v seriálu šlo hodně o psychologii a vhled do osobnosti Cory, ale knižně je to ještě mnohem náročnější a táhlejší. Občas mě to nebavilo, je to napsané na přeskáčku bez pořádku, takže se v tom čtenář i ztrácí a asi bych to zvládla stáhnout i o sto stránek. Dlouho se tam nic nedělo a pak najednou posledních dvacet stránek bum.. Já nevím, nějak jsem si to moc neužila. Celkově musím říct, že seriálová podoba přenesena do USA mi byla sympatičtější (knížka se odehrává v Německu), stejně jako jsem si oblíbila Harryho Ambrose (tady policejní komisař Grovian). Za mě asi jediná knižní předloha, kterou není úplně třeba číst.. 




Ve tmě jsme všichni stejní - Julia Heaberlin

Anotace: Místní podivín Wyatt, kterého ostatní obyvatelé texaského města obviňují ze zmizení jeho sestry a otce, jednou v polích v mystickém kruhu z pampelišek objeví jednookou dívku. Vezme ji k sobě domů, kde ji najde policistka Odette, bývalá Wyattova přítelkyně. Ta se ji pokusí zachránit, ale přitom stále pátrá, co se stalo Wyattově sestře, která měla náhodou velkou slabost právě pro pampelišky. Podaří se Odette ochránit Wyatta, svou sestřenici Maggie i nalezenou dívku, která odmítá mluvit? Stojí za vším její parťák Rusty, který kdoví proč nikdy nesundává sluneční brýle? Nebo další kolega, který se jí možná vloupal do zásuvky stolu na policejní stanici? A stále je zde Odettin manžel Finn, který jako právník může na případu rovněž jenom vydělat, nebo psycholožka z dětství, která sní o vydání bestselleru. Ničemu nepomůže ani dokumentární film bulvární televize, který rozvíří hladinu pobouření ve městě. 

Od autorky mám přečteny dosud všechny její tituly, takže ani "pampelišky" mi nemohly ujít. Mimochodem, ty obálky jejích knížek jsou úplně boží! :) No a zatímco Hraj mrtvého, kterou jsem četla od Julie jako poslední, mne moc nebavila, tady jsem se začetla mnohem rychleji. Sice první část knížky tak nějak utkvěla na mrtvém bodě a nikam se to moc neposouvalo, konec této části to zlomil a pak už se to četlo samo. Líbí se mi, jaké prostředí příběhů si Julia vybírá.. Vždy nějaké zapadlé maloměsto kdesi v Texasu, kde se řeči šíří jedna báseň a je tam zakopané nejedno tajemství. Úplně to vyzývá k odhalení. Autorka navíc schválně navádí vyprávění jiným směrem a vy tak nemusíte vůbec pojmout podezření na správnou osobu. A s tím samým se potýká i hlavní hrdinka jedné části - Odette. Až Anděla, hrdinka další části příběhu, jako vnější pozorovatel, dokáže nakouknout i na místa, ke kterým byli místní slepí.. Jako jo, líbilo se mi to! A i když jsem měla podezření, které se ve výsledku tak nějak potvrdilo, šlo rozhodně o tajemný a zamotaný thriller. Černooké Zuzany mi sice přišly o chlup lepší, ale ani tato knížka není k zahození a rozhodně nezklamala. 




Cizinky ve vlaku - Lisa Unger

Anotace: Selena Murphyová má všechno: manžela, dvě děti, luxusní rodinný dům na předměstí a práci v nakladatelství, které řídí její nejlepší kamarádka. Jenže potom odhalí, že je jí manžel nevěrný s chůvou. Ve slabé chvíli se s tím svěří neznámé, která s ní zapřede hovor ve vlaku, a najednou nic není jako dřív. Chůva zmizí, policie klade Murphyovým nepříjemné otázky, Seleně chodí znepokojivé textové zprávy a lidé v jejím okolí jeden po druhém odkrývají svou odvrácenou tvář..

Jedna cesta vlakem domů a život na padrť. Takhle by se dala tato knížka také popsat. Seleně se během krátké chvíle sesype všechno pod rukama a to nedlouho poté, co se ve slabé chvíli svěří ve vlaku neznámé ženě se svým trápením... Jenže jak postupně zjišťuje, tady nejde jen o nevěru manžela a také rozhodně nešlo o náhodnou cizinku.. Selena postupně odhaluje jedno tajemství za druhým a svým životním příběhem přispívá i ona tajemná cizinka. Knížka je to čtivá a netrvá dlouho ji přelouskat. V několika okamžicích je příběh překvapující, jindy zase hodně předvídatelný.. Nebylo to špatné čtení, ale zase ani nic, co by mne vystřelilo z kalhot. Spíš takový průměrný, odpočinkový thriller.



Mé přítelkyně z Ravensbrücku - Magda Knedler

Anotace: Ve světě, kde je smrt jedinou nadějí, vás může zachránit pouze přátelství. V koncentračním táboře obehnaném ostnatými dráty vznikají mezi ženami pevná pouta. Pevnější než táborové zdi. Silnější než brutální údery. Maria, Sabina, Bente a Helga - každá z nich se do tábora Ravensbrück dostala z jiného důvodu. Každá byla jiná. Mladá spisovatelka najde přede dveřmi svého bytu rukopis, který jí změní život. Rozhodne se za každou cenu zjistit, kdo byly ony přítelkyně z Ravensbrücku. Kniha obsahuje básně Grazyny Chrostowské - polské básnířky, která byla 18. dubna 1942 v Ravensbrücku zastřelena spolu s dalšími dvanácti ženami. Román inspirovaný skutečnými svědectvími bývalých vězeňkyň.

Od autorky mám přečtenou i Porodní sestru z Osvětimi, takže jsem trochu věděla do čeho jdu a že bude třeba se trochu obrnit proti stylu psaní, který se mi zprvu nelíbil. Hele a víte co? Tentokrát mi to tolik nevadilo! Četlo se mi to fakt skvěle, bavila mne nejenom linka přímo z tábora, ale i ta vedlejší v současnosti. Sice byla ta současná linka zbytečně dlouhá a taková natahovaná, hodně se omílalo to samé dokola, ale linka z minulosti/z války to silně pozvedává a zachraňuje. Moc "pěkné" čtení, zda se dá o válečné literatuře založené na skutečných událostech něco takového říct.. Opět je to plné bolestivých a velmi silných okamžiků, které lámou srdce.. Za mě silná knížka, zároveň čtivá a zaujala a četla se mi mnohem lépe než Porodní sestra.



Greenwich Park - Katherine Faulkner

Anotace: Helenin idylický život - pohledný manžel architekt, nádherný viktoriánský dům a konečně i vytoužené miminko na cestě - nabere nečekaný směr poté, co poprvé navštíví předporodní kurz. Potká tam totiž Rachel, nepředvídatelnou budoucí svobodnou matku. Rachel neprojevuje příliš mateřské chování: kouří, pije a o rodičovství se moc nezajímá. Helen to k ní přesto přitahuje. Možná, že Rachel prostě potřebuje kamarádku. A popravdě, Helen si taky připadá tak trochu osamělá. S Rachel je alespoň zábava. Dokáže Helen rozesmát a vzbudit v ní důvěru. Když je s ní, zapomíná na svoje starosti. Jenže její čím dál nevyzpytatelnější chování je znepokojující. A Helen není jediná, kdo si toho všimnul. Její kamarádi a rodina brzy pojmou podezření, že její podivná nová kamarádka nějakým záhadným způsobem sdílí jejich společnou historii. Když Rachel začne hrozit, že odhalí dávný zločin, čímž by mohla zničit jejich životy, ukáže se, že široké koruny stromů a teplé světlo lamp v Greenwich Parku skrývají víc než jedno tajemství. 

Musím říct, že ač byl rozjezd trochu pomalejší a úplně mne to nebavilo, tak jsem se nakonec chytla a od půlky to pak slušně frčelo. Určité indicie mi sice napovídaly, kam to celé směruje a vždy jsem byla o půl kroku napřed, ale ve finále jsem byla závěrem docela zaskočená a překvapená. Jakože až takový zlom a divoký závěr jsem nečekala. Postavy mi tedy byly nesympatické úplně všechny.. Helen naivní až hloupá, Rachel falešná od první minuty, Serena frnda od první kapitoly :D Ale jako dohromady dali hrdinové knížky fakt kuriózní skupinku a příběh. Díky tomu rozuzlení se knížka stala lehce nadprůměrem, i když jsem četla už i lepší, ne že ne..




Bird Box (= V pasti) - Josh Malerman

Anotace: Tam venku něco je. Něco děsivého, co člověk nesmí spatřit. Stačí jediný pohled - a podlehneš smrtelnému násilí. Nikdo netuší, co to je ani odkud to přišlo. Pět let poté, co všechno začalo, zbývá už jen hrstka přeživších - včetně Malorie a jejích dvou malých dětí. Malorie žije v opuštěném domě poblíž řeky a už dlouho sní o tom, že uteče někam, kde snad bude s rodinou v bezpečí. Cesta, která ji čeká, je však hrozivá: překonat pětadvacet kilometrů po proudu řeky v malé loďce - poslepu. Stačí jedno špatné rozhodnutí a všichni zemřou. Něco je sleduje. Je to člověk, zvíře nebo stvůra? Ponořena do tmy, obklopena známými i neznámými zvuky, se Malorie vydává na svou hrůznou odyseu - na cestu, která ji zavede do nespatřeného světa i do minulosti, k přátelům, kteří jí kdysi zachránili život. 

Jelikož jsem už kdysi viděla film, nějak jsem na knížku nespěchala, ale musím říci, že to byla docela chyba. Knížka je napsaná velmi, velmi, velmi poutavě a čte se to fakt samo! Nebyl problém ji přelouskat během dvou večerů. Luxusní a poměrně detailní pohled do hlavy Malorie nahrazuje dlouhé popisy prostředí, které jsou díky zavřeným očím postav zcela vedlejší. Také nechybí plíživé napětí během celé Maloriiny cesty i skvělé nahlédnutí do minulosti díky flashbackům. Je to jednoduše super a moc se mi knížka líbila. A víte, co je nejhorší? Že jsem prostě celou dobu toužila po tom zjistit, co jsou ti tvorové zač a jak vypadají, i kdyby si měla Malorie sundat tu pásku :D Rozhodně sáhnu po pokračování.




Hospodyně - Natalie Barelli

Anotace: Neustále lže. Taky stalkuje. A právě pronikla do tvého domu.. Když Claire v exkluzivním kadeřnictví na Manhattanu spatřila Hannu Wilsonovou, jako by se jí do sotva zahojených ran zaryl nůž. Od doby, kdy se s ní setkala naposled, sice uplynulo dlouhých deset let, ale Claire na Hannu myslí každý den - začne ji sledovat. Z Hanny se mezitím stala paní Carterová, která si žije svůj kouzelný život newyorské smetánky. Takový život čekal i na Claire, než se objevila Hanna a všechno jí vzala. Tenkrát byla Claire šťastnou náctiletou dívkou s jemnou pletí a dlouhými blond kudrlinami. Dnes má nadváhu, líně se propíjí životem a její vlasy i pleť jsou opakem zářivosti. Když zjistí, že Hanna hledá pomocnici v domácnosti, bez váhání se přihlásí. Vždyť kdo by ji dnes mohl poznat? Dostatek času, touha po pomstě i herecký talent hrají v její prospěch. Existuje snad lepší zázemí pro odvetu a zadostiučinění než v nitru překrásného domu paní Carterové? Ovšem Claire není zdaleka jediná, kdo má tajemství. Zdá se, že každý obyvatel domu něco skrývá. A nakonec už není úniku.

Hele já si nemohu pomoci, ale tady vidím trochu podobu v příběhu s knížkou Greenwich Park :D Každopádně mi zde byla sympatičtější hlavní hrdinka - Claire. I přes její zahořklost a vztek, jsem si ji oblíbila a její příběh a osudy v domě Hanny, mne fakt bavily. Nesouhlasila jsem úplně s jejími nápady a činy, ale ve výsledku jsem jí fandila a chvílemi mi ji bylo líto. Každopádně tedy můžu říct, že se to četlo jedna báseň a finále teda překvapilo jako prase. Sice jsem tam nějaké náznaky zaznamenala, ale nakonec jsem teda na ten zvrat čučela jako péro, to vám řeknu. Díky tomu dávám knížce velké plus a hodně bodů.



Tak další desítku máme za sebou a já vám slibuji, že co nevidět si dáme další, protožeee... podzim udeřil a já se zase dostala do čtecího módu :) Proto se ptám:

Co pěkného jste v poslední době četli vy? A jak to máte se čtením na podzim vy? Čtete více či méně?

4 komentáře:

  1. Četla jsem Bird Box, vůbec jsem nečekala, že mě bude bavit, když jsem viděla film a bavilo hodně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem nečekala, že mě to tak chytne, knížka je fakt dost povedená! :)

      Vymazat
  2. Určitě čtu víc, ty prodlužující se večery tomu prostě nahrávají:-) Žádnou z těchto knih neznám, nicméně od J. Heaberlin jsem četla Papíroví duchové a Černooké Zuzany a oboje byla s prominutím taková slátanina, že mě to odradilo pořídit si další knížku od této autorky.
    Ale díky Tvému článku mám zase nějakou inspiraci po jaké knize sáhnout, podzim a zima budou ještě dlouhé, tak ať se o večerech zabavím:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mně se právě Papíroví duchové i Zuzany líbily a taky miluju ty obálky :D Jinak čtení jde teď docela samo, aspoň k tomu je podzim a zima super :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)