čtvrtek 16. září 2021

Rok s low carb: Změny, pocity + recepty

Krásný den vám přeji!

Sice tu byl článek o jídle nedávno, ale jelikož jsem v srpnu měla první výročí s low carb stravováním, říkala jsem si, že je nejvyšší čas se nad tím rokem ohlédnout, zhodnotit a připravit pro vás nějaké další recepty na nízkosacharidové dobroty :)



Co si budeme, rok je celkem zanedbatelný čas, ale na svůj první rok se změnou stravování jsem hrdá a přijde mi to už jako pěkná chvíle. Celý život s jídlem bojuji, proto vím, že s najetím na low carb rokem nic nekončí, ba naopak začíná. Dlouholeté návyky se nedají zničehonic úplně přepsat, ale fakt se snažím a díky viditelným výsledkům, mě to i neskutečně baví a naplňuje! 

Než se pustím do několika receptů, které se mi zase osvědčily a zařadily mezi mé oblíbené, chci pro sebe i pro vás vyhodnotit, co mi rok s LC přinesl. Pro mne se jedná o opravdu významné (a občas i neuvěřitelné) pokroky.


Co mi low carb stravování přineslo?

+ úbytek váhy. No jasně, to byl jeden z primárních důvodů, proč jsem se do toho pustila. Víte co mi vyhovuje? Že u LC a keto jde snížit váha i bez náročného cvičení a se spoustou (dobrého) jídla :D Jsem od přírody příšerný lenoch, takže je pro mě ideální, že tady zvýšený pohyb není nutností. Samozřejmě to není na škodu, ale i bez toho to jde dolů, což je více než potěšující. Ještě víc potěšující je fakt, že k ročnímu výročí jsem si nadělila váhu zaokrouhlenou dolů o celých deset kilo. Yes! Navíc je u dlouhodobého hubnutí a pomalých váhových změn méně pravděpodobné, že přijde jojo efekt.

+ neomezení oblíbených potravin, slaného a tučnějšího jídla, ale zároveň uvědomění si, co (ne)jím. Já jsem celý život fanoušek slaného a sladké nevyhledávám, takže tahle změna jídelníčku je pro mě nejpřijatelnější. Jsem ráda, že si občas můžu i nadále dát majolku, salám a hlavně sýr a nemusím se za to proklínat. Zároveň mne ale přechod na LC tak nějak přirozeně donutil trochu víc o jídle přemýšlet. I přes omezení sacharidů jím ve výsledku mnohem pestřeji než kdy předtím. Zároveň je LC kuchyně hodně jednoduchá na přípravu, což mi nadmíru vyhovuje.

+ pravidelnost jídla. To je pro mě snad ještě větší boj než vyřazení určitých typů potravin. Od základní školy jsem nebyla zvyklá snídat, na vysoké jsem ani neobědvala a vše jsem vždy doháněla v odpoledních hodinách a večer. Špatně. Hodně špatně. Teď se učím najít řád a dodat jídlu na pravidelnosti.

+ pitný režim. Základ, aby hubnutí a redukce váhy fungovala. Skoro třicet let jsem pila méně než bylo třeba a fakt byla silně pod hranicí příjmu pravidelných tekutin. To se snažím napravit a pít hodně a je to znát na fungování organismu a například třeba i stavu pleti..

+ zlepšení zdravotního stavu, zejména zažívání. Roky jsem ignorovala své tělo a jeho potřeby. Ve své práci je hrozně těžký udržet pravidelnost jídla a pití, ale snažím se, protože až teď vím, jakou chybu jsem dělala, když jsem své tělo neposlouchala. Poslední rok se ho snažím vnímat mnohem víc. Jakmile je tělo unavené, dopřeji mu odpočinek, jakmile má hlad či žízeň, dopřeji mu, co potřebuje. Pravidelné jídlo a pití a omezení lepku a cukrů omezilo mé problémy s neustálými křečemi v břiše, nadýmáním, pálením žáhy či nepravidelnými návštěvami záchodu. Fakt nekecám. Za celý rok mě bolelo břicho sotva pětkrát a vždy jsem byla schopná rozluštit příčinu. Mé tělo funguje úplně jinak a konečně mám pocit, že funguje správně. 

+ více energie a pozitivnější myšlení. Heleďte fakt. Sice občas padám na hubu a mám i období, kdy jsem naprosto KO, nechce se mi nic a mám náladu pod psa, ale je to asi tak stokrát lepší než dřív. Mám energie tak 2x tolik a zvládám toho mnohem víc než by se mi před pár lety vůbec zdálo. Celkově jsem lépe naladěná, méně se rozčiluju, více se usmívám. Není to jen o stravování, ale vím, že na tom má zásluhu. 

Jednoduše jedno s druhým.. A abych vám dokázala, že low carb jídla jsou fakt jednoduchá a přitom chutná, přikládám pár mých oblíbených receptů z posledních týdnů. 



Banánový chlebíček

Suroviny: 2 banány (+ může být jeden na ozdobu), 2 vejce, 110 g mandlové mouky, 70 g kokosové mouky, 200 ml mléka, 1 ČL prdopeče, 1 PL kakaa, hrst ořechů (v původním receptu jsou pekanové, já dávala vlašské a kešu), 40 g vysokoprocentní čokolády

Postup: Oddělíme bílky a se špetkou soli vyšleháme sníh. Ve druhé míse smícháme zbytek surovin (banány rozmačkáme vidličkou, čokoládu a ořechy nasekáme). Opatrně přimícháme sníh, nalijeme do chlebíčkové formy, ozdobíme banánem + ořechy a pečeme na 180°C cca 45 minut.

Chlebíček zůstává lehce vláčný, čokoláda rozpuštěná. Jedla jsem ho se zakysanou smetanou či šlehačkou a politý buď toppingem nebo oříškovým máslem. Za mě skvělá snídaně, svačina či lehčí večeře. S menšími úpravami jsem ho zkoušela podle LC_werry.


Tvarohovo-kokosové lívance

Strašně rychlé a dobré. Upřímně jedno z nejlepších LC jídel, co jsem dosud zkoušela! Dělám většinou tehdy, když potřebuji rychle spotřebovat tvaroh a nenapadá mě, co s ním. Baští to i zbytek rodinky. Ty lívance jsou fakt vláčné a chutné. Děkuji za recept Lowcarb_fit_shan u které se inspiruji velmi často.

Suroviny: 125 g tvarohu, 1 vejce, 1/2 ČP prdopeče, 2 ČL psyllia, 1 ČL sladidla (erythritol či xylitol), 3 ČL strouhaného kokosu.

Postup: Vše dohromady smícháme, necháme chvíli odstát. Pečeme v troubě na pečícím papíře na 180°C cca 15 minut. Dávka dá na 5 menších či tři větší lívance. Dochucuji dle možností ledničky či chuti (zakysaná smetana či šlehačka, oříšky, oříškové máslo či topping, ovoce - jahody, borůvky,..).


Nepečený dort

A tenhle dortík je též hrozně dobrý a rychlý. Vypadá složitě, ale příprava je nenáročná a trvá všehovšudy půl hodinky. Pak jen chvíli trvá tuhnutí v ledničce. Fajn i pro nedietáře a návštěvu (u nás to taky jedli všichni). Za mě moc fajn, dělala jsem ho už dvakrát :) Mám ho jako spoustu dalších receptů z Varimketo.

Suroviny: Na korpus: 6 PL mandlové mouky, 2 PL kokosové mouky, 1 PL xylitolu, 9 PL rozpuštěného másla. Na krém: 250 ml šlehačky, 125 g čokolády, 4 PL chia semínek, 6 PL mléka, 1 PL xylitolu, 1 tvaroh, vanilkový extrakt.

Postup: Suroviny na korpus stačí smíchat a natlačit do dortové formy a nechat vychladit v lednici. Krém začneme rozpuštěním čokolády v zahřáté smetaně. Necháme vychladnout. V misce si mezitím smícháme semínka s mlékem a xylitolem, promícháme a necháme odstát cca 5 minut (semínka nám nabobtnají). Následně přidáme tvaroh s extraktem a na závěr přimícháme smetanu s čokoládou. Zalijeme vychladlý korpus a zasypeme kakaem. Necháme v lednici zatuhnout.


Mozzarelová roláda - LC slaný štrúdl

Píšu to koukám skoro u všech receptů, ale toto je vážně extrémně rychlé! A fakt dobré. Já jsem si ji zamilovala natolik, že jsem si ji dělala už asi třikrát. Jakmile mám rozpálenou troubu, tak neodolám. Mozzarellu mám doma skoro vždy a zbytek surovin jakbysmet, takže během deseti minut mám skvělou večeři. V podstatě je to nesmrtelná klasika, jen v trochu zdravější verzi. Těsto je trochu křupavější než klasické listové těsto, ale přijde mi chutnější :D Rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Suroviny: Těsto: 1 mozzarella, 1 vejce, 3 lžíce mandlové mouky, sůl, náplň: sýr, salám, rajčatový protlak, cibule, bylinky (a co doma najdete a máte v závinu rádi).

Postup: Vejce rozmixujte s mozzarellou, přidejte mouku a sůl a vypracujte těsto, které rozetřete na pečící papír. Pečeme cca 20 minut tak, aby těsto bylo z obou stran dobře opečené. Poté naplňte dle chuti, zarolujte a dejte ještě na pět minutek zapéct. Poté stačí nakrájet.


Kuřecí maso na kořenové zelenině a zapečené lusky

Tohle je kombinace dvou receptů, které se k sobě sice asi úplně nehodí, ale víte co? Já jsem se s LC naučila kombinovat nekombinovatelné :D Tady mám zapečené lusky, které ode mne znáte už z dřívějšího článku a přidala jsem si k tomu trochu kuřecího na zelenině, což dostávají i kluci akorát oni s bramborou. 

Příprava je jednoduchá: namixuji celer, mrkev a cibulku (či pórek), směs osolím a opepřím a vložím na dno zapékací mísy. Podliji přibližně půlkou sklenice vody a navrch položím nakořeněná kuřecí prsa. Nechávám péct dle potřeby, ale většinou to je přibližně 45 minut na 180°C. Občas dávám přibližně 20 minut před koncem půlku smetany pro lepší chuť a zjemnění.



A ještě jeden tip na závěr. Zkoušela jsem si namíchat čokoládová másla a je to něco neskutečně dobrého, takže se nemohu nepodělit! Sama jsem si tedy zatím netroufla udělat i vlastní ořechové máslo, ale doma jsem měla nějaké zbytky obyčejného kešu másla a arašídového (kupuji si kilovky na Lifelike.cz) a napadlo mě zkusit je smíchat s rozpuštěnou lc čokoládou (seženete na Topnatur.cz). A to je vám tak strašně dobrý, že už si nepotřebuji kupovat žádná ochucená másla, stačí mi čokoláda a obyčejná másla a sama si to namíchám. Za mě je strašně skvělá varianta kešu a bílé čokolády nebo hořké čokolády a arašídového. Doporučuji vyzkoušet. Příprava trvá chvíli. No a sníst to vlastně taky.. :D



Tak a to by asi vše, co jsem měla na srdci. Respektive já bych o tom dokázala napsat knihu a mluvila bych o low carb hodiny, ale to nikoho nezajímá :D Určitě budu zkoušet další recepty, takže vám dám za čas zase vědět. Závěrem chci jen říci, že jsem na sebe fakt pyšná a jsem šťastná, že jsem to nevzdala. Low carb jsem vzala za své a až na pár uklouznutí (období kolem Vánoc a období s covidem byly nejnáročnější), jsem se fakt celý rok snažila. Spousta lidí mi nevěřila nebo stále nevěří, hodně lidí mne odrazovalo a někteří na mě koukali jako na blázna. Ale ti buď nechápou nebo nechtějí pochopit, co low carb znamená a že to vážně není nic špatného. Low carb není jen dieta, ale životní styl. A já to doslova a do písmene žeru :D ALE tu cestu k tomu jsem si musela najít. A musela jsem ji najít a hlavně CHTÍT najít sama. Z vnitřního pocitu. Nemohla jsem se do toho vyloženě nutit a dělat to se znechucením. Naopak. Bylo potřeba se vyhecovat a ponořit se do toho, objevit to kouzlo.. Víte co se říká.. S chutí do toho, půl je hotovo :D Tak držím palce, pokud se do něčeho podobného plánujete pustit!

10 komentářů:

  1. Já jsem moc ráda s tebou a pyšná jsem na Tebe taky:-) Taky jsem najela na low carb, ale prodělala jsem teď zánět ledvin a low carb je strava bohatá na bílkoviny, což v kombinaci s ledvinami nebylo úplně ok, takže sem tam si nějakou tuhle dobrotu dám, ale striktně to dodržovat nemůžu, spíš si pomáhám kalorickými tabulkami, pohybem a taky to nějak jde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, děkuju, to je milé ♥ To je dobře, že si to hlídáš. LC je fajn, ale zase jsou situace, kdy to taky úplně výhra být nemusí :) Hlavně ať jsi brzy fit!!

      Vymazat
  2. To je neskutečný pokrok! Nejenom v čísle na váze, ale to jak jsi na vše změnila pohled a začala ses o své tělo starat, vnímat ho. Už tímto jsi vyhrála, protože je to podle mě jedna z nejdůležitější věcí :) já se držím pravidla 80/20, kdy z 80% je to hlavně pestrá a zdravá strava a těch 20% je to, co mám ráda a nepatří to mezi uplně výživné potraviny :) a ty recepty vypadají moc dobře😍 držím palce dál :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš naprostou pravdu, už jsem měla nejvyšší čas tělo poslouchat. V tomhle mi fakt hodně pomohlo i těhotenství, kdy jsem si spoustu věcí začala uvědomovat. Jsem ráda, že jsem na lepší cestě a tělo to vnímá :) Jinak pravidlo super! Já si občas taky dám něco nelow, ne že ne. Třeba občas kousku pizzy neodolám :D Ale chce to mít o tom, co jíme, trochu povědomí, což já třeba předtím vůbec neřešila.. a o pravidelnosti a pitném režimu ani nemluvím :-/ Děkuji moc, zase dám časem vědět s nějakými recepty.

      Vymazat
  3. Jsi strašlivě šikovná. Gratuluji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) No konečně jsem se sebou začala něco dělat :D

      Vymazat
  4. Skvělý výsledek, gratuluji. Všechno jídlo vypadá výborně. Hlavně to namíchané čokoládové máslo, na něj se mi sbíhají sliny.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju :) Ještě kus cesty přede mnou a to nejen do vysněné váhy :D Ty másla jsou fakt výborný! Už si nebudu kupovat míchaná, ale budu si je chystat sama :D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)