neděle 29. srpna 2021

Jak dlouho chystám jeden článek?

Krásný den vám přeji!

Tak jsem si říkala, že ku příležitosti 2.000 článků na tomto blogu, udělám ten s kulatým číslem trochu speciální.. Letos blog slaví samá velká jubilea. Nejdřív to bylo deset let, potom 2.600.000 návštěv a nyní je to 2000 článků. Všechno jsou pro mě významné chvíle a ty vedly samozřejmě ke spoustě zamyšlení.. 


Mé myšlenky vedly například k tomu, co mi blog dal a dává, co všechno jsem měla možnost zažít a vyzkoušet, co od něho chci do budoucna, ale třeba také k tomu, co mě to stálo úsilí a práce.. A při té příležitosti jsem se zamyslela nad tím, jak dlouho mi vlastně trvá jeden takový článek. A napadlo mě, že by nebylo špatný to sepsat, spočítat a podělit se o to s vámi, co říkáte?

Spousta lidí včetně mojí rodiny a známých, si často z blogu dělala srandu. Bývaly doby, kdy všichni měli blogísky za pubertální zábavu a nechápali, že to někoho baví. Pak přišly doby, kdy začaly blogy pronikat do byznysu a objevovaly se spolupráce a všichni měli pocit, že bloger snadno a rychle může mít něco zadarmo.. Ovšem kdo skutečně někdy zkoušel blog psát nebo tvořit nějaký obsah na sítích a tak dále, ví, že to rozhodně není sranda a už vůbec ne zadarmo.. I když si třeba nemusíte produkt koupit za své, tak všechno něco stojí. V tomhle případě je to čas. Když jsem blog zakládala, tak to nebyl žádný problém, na vysoké jsem měla volného času spoustu, a tak jsem se mohla plně věnovat psaní i natáčení.. Proto bylo možné vydávat články skoro každý den. Ovšem samozřejmě čím jsem byla starší, tím víc přibývalo povinností a se zaměstnáním a nyní s dítětem, je to už přeci jenom těžší. Zároveň za ty roky se úplně změnila úroveň blogů, posunula se i kvalita fotek, atd., takže je to vlastně taková nikdy nekončící práce i na sobě a zdokonalování svých dovedností.. 


No a když jsem nad tím tak dumala, zjistila jsem, že u mne jeden běžný článek vypadá asi následovně:

  • Všechno začíná samozřejmě tématem/nápadem. U mne to není až tak těžké, vzhledem k tomu, že většinu blogu věnuji kosmetice, tak vždycky nějakou tu kosmetiku v záloze mám, i když ráda to občas provětrám něčím "out of topic", takže ráda připravuji články o knížkách, jídle, mateřství a další.. 

  • Hned na to se většinou ve volných chvílích vrhám na psaní. Dříve nebyl problém sepsat článek celý během jednoho večera či odpoledne, dnes už je to samozřejmě trochu složitější. Záleží na tom, kdy dítko usne nebo kdy bude u prarodičů. Spočítala jsem, že samotné psaní mi zabere 1 - 2 hodiny, záleží ovšem na typu článku. Recenzi dokážu "vyplivnout" celkem rychle, obzvlášť, když je to na něco, co mě baví a zajímá, to se píše doslova samo :) Články o jídle s recepty, knižní recenze, Oblíbenci či Spotřebováno trvají o něco déle, to je spíše k těm dvěma a více hodinám. Přečteno například vzniká na etapy podle toho, jak knížku dočtu, abych zachytila myšlenky co nejčerstvější, takže ho mám rozepsané třeba měsíc. Úvahové články a například ty o mateřství trvají asi nejdéle, protože tam dlouho formuluji a doplňuji myšlenky..

  • Focení. Jedna z nejdůležitějších součástí článků a celkově i mého působení na internetu, ale pro mne osobně asi nejméně zábavná část. Netajím se tím, že focení mě nebaví, ale co si budeme.. bez hezkých fotek to prostě dneska nejde :D Trávím tím opravdu většinu volného času, když mám pro malého hlídání, a to mě často štve. Mnohem raději píšu než fotím. Fotím většinou více věcí najednou, ale pak u toho trávím celé dlouhé hodiny. Ale úplně není možné to nějak rozpočítat. Kosmetické produkty fotím třeba půl hodiny jeden, ale spousta fotek na sítích zas vzniká náhodně, takže to zase průměr snižuje.. 

  • Výběr a úprava fotek. To je hned po focení druhá nejnáročnější činnost, i když ta už mě baví o něco víc. Hrabat se stovkama fotek mi vadí méně než je tvořit :D Z jednoho cca osmihodinového focení kosmetiky vznikne obvykle cca 2500 fotek, které pak postupně třeba dva-tři večery probírám, takže dalších 8 - 10 hodin. Po sepsání článku vybírám finální fotky, které zmenšuji, případně upravuji (ale většinou jsou neupravené, dodávám sem tam maximálně kontrast a jas), nahrávám a umisťuji do článku.

  • Korektura a finální úprava článků je taky rozdílná dle tématu, ale dohromady to dává přibližně půl hodiny. Nejdéle to trvá u Spotřebována, tam dost času zaberou ty odkazy :D Ale to už je finišování, takže to mě i celkem těší :)

  • Tadáááá, článek je venku! Práce na samotném blogu je hotová, ale s článkem vždy pravidelně přichází i příspěvky na sítích, takže ještě cca 10 minut trvá připravit příspěvek na Facebook a Instagram. Ovšem sítě jsou samostatná kapitola, protože tam přispívám častěji než na blog, takže zaberou mnohem více času.. 

Když si tedy udělám tak nějak průměr běžného (kosmetického) článku, tak rovnice vyjde následovně:

Text 1,5 hodiny + foto 0,5 hod + úprava a výběr foto 1 hod. + korektura článku 0,5 hod. = 3,5 hodiny 

A máme tu 2000 článků... Aktuálně pak vydávám tři články týdně.. Ufff, já ten blog musím vážně milovat :) Tohle se prostě musí dělat s nadšením, radostí a láskou, jinak by mi to tak dlouho ani náhodou nevydrželo, i kdybych měla dostat zadarmo celou Sephoru :D

Tak co na to říkáte? Řekli byste, že za jedním článkem stojí taková práce a úsilí? :D Já musím říct, že samotnou mě to počítání celkem překvapilo.. Dělám to tak automaticky, že o tom vůbec nepřemýšlím.. A jak to máte vy, co také píšete a tvoříte? Zkoušeli jste si někdy spočítat, kolik času nad článkem strávíte?

4 komentáře:

  1. Je to opravdu veliké číslo, kus života, ale všichni víme, že k Tobě Tvůj blog patří a že ho píšeš s radostí a láskou. Věděla jsem, že tomu věnuješ dost času, protože nic se samo nenafotí, nesepíše, spíš jsem občas přemýšlela, jak to při práci a rodině prostě zvládáš, fakt Tě obdivuji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak občas už to začíná být náročný, čím je prcek větší a vyžaduje více pozornosti, ale stejně si to bez blogu nedokážu představit :) Ale když vidím to číslo, samotnou mě děsí :D

      Vymazat
  2. To je neskutečný, když to vidím napsané černé na bílém! :D Je vidět, že tě to baví a uplně věřím, že to tak dlouho trvá. Samotný text většinou ani tolik ne, respektive pocitově utíká nejrychleji, ale všechny ty další věci jako oprava textu, focení, úprava, je toho strašně moc, ale podle mě to stojí za to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo, mě samotnou to úplně vyděsilo, když jsem to číslo viděla :D Ale je to prostě moje druhý (nebo věkově vlastně první :D) dítko :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)