čtvrtek 3. června 2021

Jak načerpat energii a vyčistit si hlavu?

Krásný den vám přeji!

V poslední době mám tak trochu problém s únavou, nesoustředěností a minimem nápadů, určitě jste si toho všimli i tady.. Někdy je toho prostě moc a já potřebuji znovu nastartovat. A o tom bude dnešní článek. Napadlo mě, že bych dala dohromady takový menší seznam věcí, které mi pomáhají dát se dohromady a načerpat energii, když mám pocit, že mě ten svět sežere a já už nezvládnu ani ň. Určitě to znáte taky. Oči se vám klíží uprostřed dne, kýble kávy už nezabírají, myšlenky se vám rozutíkají, máte pocit že vám všechno padá na hlavu? Je to normální. Obzvlášť na mateřské se u mne podobné pocity objevují často a mám pocit, že každou minutou padnu za vlast :D Ale nebyly mi podobné stavy cizí ani předtím v práci nebo třeba při zkouškovém či před státnicemi na škole.. Snažím se s těmito pocity vždycky aspoň na čas zatočit a nějak se zase sebrat. A dneska bych se s vámi ráda o své tipy podělila.



Základem jsou dvě pravidla:

1. Udělat si čas sám/sama na sebe. Ano, mnohdy je to těžké, obzvlášť třeba s malými dětmi. Ne každý má to štěstí, že má pro děti hlídání, takže je šance na čas pro sebe minimální či dost omezená, ale když už to nejde na celý den, tak minimálně v době spánku si chvilku věnovanou sobě najděte.


2. Věnovat se ve volných chvílích tomu, co vás baví, ne tomu, co musíte. Práce neuteče. Věřte nebo ne, luxování, vytírání či uklizení koupelny klidně nějakou chvíli počká. Beztak se vsadím, že jediný, kdo to vnímá, jste vy samy :D Prostě vypněte a věnujte se svým zálibám, nikoliv povinnostem.


A co pomáhá k restartu mně?

Knížka - čtení je úžasná věc, protože vám nedovolí myslet na nic jiného než na písmenka, která vidíte před sebou. Já u toho přestávám vnímat svět (což je občas i docela prekérka, to uznávám :D), takže si u toho vážně odpočinu. Navíc je super, že tím procvičujete i mozek, to fakt potřebuju, protože mám občas pocit, že mi doma maličko.. sračkovatí. Jinak se to říci nedá :D

Maska - aspoň jednou týdně si plácněte na obličej masku a dejte si čtvrt hodinku leháro. Nic jiného nedělejte, jen si užívejte to sladké nicnedělání. Já tenhle rituál vážně miluju a to jsem člověk, co moc neumí jen tak ležet :D Často si to užívám i v úplné tichosti a nechávám myšlenky jen prolítnout mojí hlavou. Po čtvrt hodince jsem jako znovuzrozená. Fakt to skvěle funguje! A pokud vám nestačí maska na obličej, přidejte k tomu ještě jednu na ruce, vlasy a nohy a budete znovuzrození nejen duchem, ale i tělem.

Relaxační koupel - působí podobně blahodárně jako maskování. Často si je dopřávám za sebou. Nejprve koupání ve voňavé lázni, které hýčká pokožku a následuje maska. To už je tuplem záruka restartu.

Hudba a tanec - hudba dokáže úplně dokonale vystihnout moji náladu a vstřebat moje pocity. Ke každé vzpomínce, náladě či emoci mám přiřazenou nějakou písničku, takže podle toho vždy volím. A pokud mám v hlavě opravdu velký guláš, zárukou jak ji vyprázdnit je tanec! Fakt. Zní to šíleně a ještě šíleněji to v mém podání vypadá, ale miluju to! Nasadím si sluchátka, pustím nějakou taneční hudbu a jedu a to mi neskutečně pomáhá ze sebe to napětí vypustit. Někdo si podobně pomáhá během, já doma tancem. Jen si úplně nejsem jistá, že bych u toho chtěla být viděna. A taky sousedi pod námi asi nejsou úplně nadšení.

Sex - heleďte, to tu asi nemusím nijak podrobně rozebírat, ale víte co je dokázáno? Že sex uvolňuje napětí a stres. Ale fakt! Proto máte-li před sebou nějakou náročnou situaci (zkoušky/závěrečky/pohovor/cokoliv), dejte si večer intimní chvilku s partnerem. Spadne to z vás a pokud ne, tak aspoň na chvíli určitě vypnete :D

Psaní (deníku) - nikdy mi to nevydrželo dlouho a nepíšu si zápisky nijak pravidelně, ale když mě tíží opravdu něco vážného, tak se z toho jednoduše vypíšu.. Často mi pomáhá i tenhle koutek - blog či sociální sítě.

Úklid - já vím, že jsem před chvílí psala, že se na něho máte vyprdnout a ve většině případů to fakt doporučuji. Ale občas mám náladu a CHCI uklízet, beru to jako formu relaxu, odpočinku, možnosti vypnout hlavu. Nestává se mi to tedy často, ale co mi vyloženě pomáhá k tomu "očistit se", je úklid skříní, šuplíků, poliček a zbavování se zbytečností. To je neskutečný požitek a očista! A klidně bych tímto způsobem uklízela i za peníze! :D

Vaření - překvapivě mám daleko větší požitek z vaření samotného než-li z jezení, což je u mne - jedlíka obecného - fakt celkem s podivem. Ale když mám čas navíc, ráda si stoupnu k plotně a přichystám něco dobrého klukům nebo i sobě. Pečení mne tolik nebaví, ale když už se dokopu něco upéct, mám z toho neskutečnou radost :) A tak nějak při tom míchání a kvedlání taky zapomínám na starosti a jako bonus máme pak co jíst, takže dvě mouchy jednou ranou!

Procházka přírodou - tu praktikuji hlavně tehdy, když už nemám čas sama pro sebe, ale potřebuji zabavit i prcka. Tedy čím je starší a divočejší, tím míň je možnost to brát jako relax, ale když jsem ještě jezdila s kočárkem, tak to byla jedna z mých nejoblíbenějších činností. Vzala jsem kočárek, dítě za chvíli usnulo a já si vykračovala po parku se sluchátky v uších a užívala si každý nádech a výdech. Maminkám s menšími dítky rozhodně doporučuju! Vzít si k tomu kelímek nebo termosku kafé je příjemný benefit navíc! 

Spánek - ten jsem možná měla dát úplně na začátek, protože to je prostě základ všeho. Já jsem celkem noční pták a chodím spát nejdříve kolem půlnoci, spím tak 5 - 6 hodin maximálně, ale co si povětšinou dopřávám a neodpustím, je odpolední spánek. Naučila jsem se dát si s malým šlofíka po obědě, což je prostě dokonalý restart a dobití baterky na odpoledne. Jakmile nemám možnost jít si lehnout, jsem úplně KO a trpím :D Měla bych se odstěhovat někam k moři, do Španělska nebo Itálie, tam se v době siesty zavírají i obchody..


Když to takhle vidím sepsané, možná vám přijde, že nedělám nic jiného než se věnuji sama sobě a odpočívám. Ale fakt to tak není :D Málokdy se mi podaří to všechno uskutečnit a už vůbec se mi to nedaří často a pravidelně. Ovšem když už cítím, že toho je na mě moc, snažím se aspoň chvíli si na sebe najít a trochu odpočinku dopřát.. Netajím se tím, že mívám celkem často i hlídání pro prcka, máme hodné babičky, takže o to víc času pro sebe si můžu vyšetřit, ale i když hlídání nemám, nezapomínám na sebe a věnuji si alespoň jeden večer v týdnu, kdy se natáhnu a v tichu a klidu odpočívám a dělám, co sama chci, ne co musím.. A myslím si, že by to tak měl mít každý a měl by myslet nejen na ostatní, ale i na sebe.. 

A teď mi dejte vědět vy, jak se snažíte sebrat? A co dodává síly vám?

8 komentářů:

  1. S tou hudbou to mám tak i já. Spoustu vzpomínek mám přířazeno k nějaké hudbě. Já hlavně miluji být v přírodě, to je za mě největší nabíječka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a některé písničky pak kvůli tomu nemůžu ani slyšet :D Protože mi připomínají třeba něco mizerného :-/ :D

      Vymazat
  2. Já bych se pod všechno z toho podepsala, poslední dobou nejvíc dobíjím baterky tím, že nazuji tenisky, do uší sluchátka s nějakým podcastem nebo hudbou a jdu ven. Miluji jaro a léto, přírodu, sluníčko, čerstvý vzduch..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to miluju taky, ale štve mě, že s mrňousem už tak často sluchátka nasadit nemůžu :D :-/ Ale poslouchám třeba aspoň po cestě do práce a hned je to všechno takový hezčí! :D

      Vymazat
  3. Ahoj Klárko, super článek, musím se přiznat, že ten sex mě pobavil. Asi nejčastěji aplikuji chůzi a spánek. ☺♥
    Krásný víkend přeji.
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, no musela jsem to tam napsat taky, to je fakt úspěšný pohlcovač stresu :D Spánek by se mi hodil, snad se mi ho zase brzy dopřeje :D

      Vymazat
  4. Naopak, když to vidím takhle sepsané mám pocit, že odpočíváš tím, že žiješ :-) A tak to má být.
    Já mám malinkou, roční vnučku, a protože vím jak moc náročné je být na mateřské s nemožností dát dítko na pohlídání, beru si ji každou středu odpoledne a každý druhý víkend k sobě. Ať si její maminka a tatínek odpočinou. A já si ji pořádně užiju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi moc hodná babička a věřím, že rodiče to ocení! :) Já jsem ráda, že naši rodiče také často hlídají a my si tak můžeme odfrknout a věnovat se nejen dítku či práci, ale i zájmům. Přeci jen ano, dítě je na prvním místě, ale člověk by neměl zapomínat ani na sebe. Jak já říkám: dítě vyroste a odejde z domu, ale se sebou budu žít dál, takže i o sebe musím pečovat, ať už po fyzické či duševní stránce :D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)