čtvrtek 29. dubna 2021

Přečteno III/2021

Krásný den vám přeji!

A je to tu zase! Čtenářský kroužek alias nové Přečteno. Ráda bych vám představila rovnou dvanáct nových titulů, které jsem stihla za poslední týdny přelouskat. Rozjela jsem se naplno a vypadá to, že svůj roční cíl splním možná ještě v první polovině roku :D Takže asi přijde čas ho trochu upravit a navýšit. K dnešnímu dni totiž činí stav přečtených knížek 30 ks. Jupí. Mám ze sebe radost a doufám, že trochu té radosti či nadšení pro knížky přenesu i na vás a nebo vám aspoň dám nějaký ten zajímavý tip :) Těšit se dnes můžete zejména na kriminálky a thrillery.



Poslední na řadě - Tess Gerritsenová

Anotace: Už podruhé unikl Teddy Clock smrti. Před dvěma lety jen náhodou vyvázl, celá jeho rodina však byla vyvražděna. A teď ve svých čtrnácti, jako při děsivé ozvěně minulosti, Teddy jediný přežije masakr své pěstounské rodiny. Detektiv Jane Rizzliová z bostonské poicie je odhodlaná chlapce ochránit, zjišťuje však, že co se na první pohled jevilo jako shoda okolností, je ve skutečnosti jen děsivou součástí vrahova nelítostného postupu. Společně s patoložkou Maurou Islesovou navíc Jane odhalí, že Teddy není jediný sirotek, kterého si zločinec vyhlédl..

Znáte seriál Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně? Tak tohle je knižní podoba tohoto seriálu! Hlavními hrdinkami jsou stejně jako v seriálu detektivka Jane Rizzoliová a soudní lékařka Maura Islesová, které se potýkají se zločiny v Bostonu. Co knížka, to jeden případ, který se protíná s životními osudy hlavních hrdinek. Jedná se o poměrně nenáročné čtení, které se čte snadno a rychle. Není to asi úplně nejlepší krimi story, co jsem kdy četla, ale bavilo mě to, i když je třeba počítat s tím, že je to tak trochu "americký styl". Kriminální zápletka je v tomto případě velmi zajímavá a bavila mě, ale rozuzlení se bohužel úplně nepovedlo. Nedávalo to úplně smysl a narazila jsem tam na několik věcí, které nebyly vysvětleny. Je to škoda, protože příběh jako takový byl hodně zajímavý a nadějný a ze všech mne zaujal nejvíc..



Suvenýr - Tess Gerritsenová

Anotace: V zaprášeném sklepním depozitáři bostonského Crispinova muzea leží - snad už dlouhou řadu let - dokonale uchovaná mumie, Madam X. Podle všech známek jde o staroegyptský artefakt, ovšem soudní lékařka Maura Islesová brzy odhalí, že údajně tisíce let staré tělo je ve skutečnosti oběť vraždy z nedávné doby. Poté, co je v muzeu odhalena další skrýš s podivně upravenými pozůstatky zabité ženy, začne být Mauře i Jane Rizzoliové z bostonského oddělení vražd jasné, že se po městě volně pohybuje jakýsi šílený a okázale provokující vrah. 

Další případ o Rizzoliové a Islesové, který tu na mě čekal. Tentokrát mi přišel případ z počátku trochu méně záživný a zajímavý, ale postupně to dost gradovalo a ve finále jsem byla mnohem víc napnutá než u předchozí knížky. Opět je to celkem zajímavá detektivní zápletka, ale podaná tak nějak po "americku". Vyřešení případu tady stálo za to a bylo překvapující, i když zase jsem tam narazila na pár nesrovnalostí, které mi prostě vrtaly hlavou :D Ale přivřu-li obě oči, tak opět vcelku fajn detektivka.


Mlčící dívka - Tess Gerritsenová

Anotace: V jedné z temných bostonských postranních uliček se objeví uřezaná ženská ruka. Na střeše prázdnéhoh domu se najde tělo, co k oné ruce patří. Tělo rusovlásky v černém a s proříznutým hrdlem. Na oblečení jí ulpěly dva stříbrné chlupy, jediné vodítko pro detektiva Jane Rizzoliovou a soudní lékařku Mauru Islesovou. Tentokrát nečelí běžnému zločinu, ale ozvěnám staré čínské legendy. A také vrahovi s rychlým mstícím ostřím dávného meče.

Posledním dosud přečteným případem Rizzoliové a Islesové je z prostředí čínské čtvrti v Bostonu. Začátek je trochu vlažnější a knížka má pomalejší rozjezd. Chvíli trvalo než mě vtáhla do děje. Nakonec ale bylo v knížce napětí až až, od přibližně půlky to mělo spád a konec byl částečně překvapivý. Píšu částečně, protože jednu myšlenku jsem měla v mysli už přibližně od půlky knížky a ta se na konci potvrdila. Odhalení zločinců mne naopak překvapilo. Sice nějaké náznaky tam byly, ale nějak jsem je nerozluštila, takže se konalo i překvápko a ve finále mě to bavilo. Je to opět napsané svižně, jednoduchým stylem bez složitých vytáček, takže se to čte jedna báseň. Věřím, že to není moje poslední knížka z dílny Gerritsenové.


Ostré předměty - Gillian Flynnová

Anotace: Stěží si představit hrůznější zločin než uškrcení malé holčičky. Zapomenuté missourijské maloměsto Wind Gap se ještě nevzpamatovalo z jedné brutální vraždy, a už je tu další, stejně strašná a nepochopitelná. Proč nevinné dívky? A proč jim vrah vytrhal skoro všechny zuby? Pro mladou chicagskou reportérku Camille Preakerovou, která ve Wind Gap vyrůstala, je takový případ vítaným sólokaprem. Jenže to, co se zprvu zdálo jako kariérní příležitost, získá nakonec mnohem osudovější a tragičtější podobu. Ukáže se, že posedlost jde v tomto příběhu až na krev.  A to doslova a do písmene.

Tohle mě fakt bavilo! Jedna z mála z dnešního souhrnu, co mě nadchla. Dokonce natolik, že jsem hned na to zkoukla i osmidílný seriál :D Příběh je tady docela šmodrchanice. Jinak to říct nejde. Camille má dost svých problémů sama se sebou a přesto jede psát reportáž o vraždě v rodném městě. Ve městě, které ji dostalo tam, kde je. Takže je vám jasné, že tohle je psychologicky napnuté od začátku do konce. K tomu se tu řeší i zločiny, aktuální i minulé, takže já jako fanoušek krimi nepřišla zkrátka. Jednoduše tohle je fajn komplexní thriller s kriminální zápletkou, který mě bavil do posledního písmenka. Až teda na občasné divné chování a jednání některých postav.. S osmiletými a třináctiletými dětmi se tu jedná a mluví úplně jinak než bych asi jednala já. Občas jsem si až ťukala na čelo. Nejsem naivní, ale tady mi to přišlo trochu moc a chvílemi ne úplně uvěřitelné.  A samotná Camille mi přišla taky děsně nevyzpytatelná. Ale zase i v tom asi bylo to kouzlo. Finální rozuzlení mě pak úplně dostalo. Ač jsem měla menší pochybnosti a podezření, tak se to dokázalo vyvrbit neočekávaně. Za mě super, stejně jako seriál, který je v podstatě totožný, takže jsem si to znovu zopakovala, což mi vůbec nevadilo. Pecka!


Skvrna - Gillian Flynnová

Anotace: Neškodné podvůdky, snaha přežívat, drobné lži, a taky jeden věštecký salon se speciálními službami v zadní části. To je svět mladé ženy, na kterou se jednoho upršeného jarního dne obrátí Susan Burkeová, které straší v domě. Jenže ten starý viktoriánský dům skrývá víc tajemství než jednu krvavou šmouhu na stěně a pochybné duchy, které vyžene trocha šalvěje a mořské soli. Dost možná tady půjde někomu i o život...

Ufff, no... tak zatímco Ostré předměty se mi fakt líbily, tak tohle jsem jako absolutně vůbec, ale vůbec nepobrala. Je to krátká povídka na cca 60 stránek, takže čtení na odpoledne. Ale upřímně, i to mi přijde jako ztráta času.. Hororového a tajemného jsem na tom nespatřila vůbec nic. Je to málo rozpracované, skáče se z jednoho ke druhému, že jsem se i v tom krátkém textu myšlenkou ztratila. Rozuzlení jsem nějak nepochopila. Asi jsem debil, ale tohle je za mě děs.


Jedna želva za druhou - John Green

Anotace: Šestnáctiletá Aza neměla vůbec v plánu pídit se po tajemstvích uprchlého miliardáře Rusella Picketta, ale v sázce je sto tisíc dolarů a její nejlepší a nejstatečnější kamarádka Daisy, se nemůže dočkat, až se společně pustí do vyšetřování. Aza se opravdu snaží. Snaží se být dobrou dcerou, skvělou kamarádkou, vzornou studentkou a taky schopnou vyšetřovatelkou. Zároveň však bojuje s nekončícím vírem svých vlastních myšlenek, kterým není schopna poručit.

Jak už jsem psala u této knížky na Instagramu, doteď úplně nevím, jak knížku hodnotit.. John Greene píše young adult, ale upřímně nevím, jestli bych v tom věku knížku dokázala pochopit a procítit. Na druhou stranu hlavní hrdinka je středoškolačka, tak už si na to přijdu trochu stará. Ale je fakt, že se úplně jako teenager nechová a její psychické problémy jsou na její věk poměrně hluboké a rozsáhlé. Rozbor její nemoci/poruchy mi přišel docela zajímavým tématem, ovšem v podstatě nic moc jiného se v knížce neřešilo. Aziny myšlenky a pocity byly rozpitvávány do detailu a "kriminální" zápletka z anotace se ztraceným miliardářem byla jen okrajová.. Takže já čekala trochu víc. Za mě je to spíš slabý průměr. Naštěstí se to četlo celkem rychle, takže nemusím litovat, že jsem do ní šla..


Pronásledovaní - Mark Edwards

Anotace: Mělo to být dobrodružství, na jaké se nezapomíná.. Velké prázdninové putování po zemích Evropy, poslední před tím, než se mladá dvojice usadí a založí rodinu. Ano, dobrodružství to jistě bylo, ale rozhodně ne takové, jaké si Daniel s Laurou představovali. Na to, co začalo na pustém malém nádraží v Rumunsku, je žádný cestovní průvodce nepřipravil. Místo snového dobrodružství zažili noční můru, na kterou vzpomínat nechtějí, spíš by ji rádi natrvalo vymazali z paměti. Jenže zlo, které se jim nalepilo na paty v tom strašlivém domě uprostřed lesů, je sleduje až domů do Londýna. Hrůza nekončí..

Tohle je taky dílo! :D Na jednu stranu se mi to hrozně líbilo, protože to byla nekonečná jízda plná zvratů. Od začátku do konce. Začátek je hodně tajemný a v podstatě víc jak půlku knížky to tajemno vydrží, protože autor naschvál natahuje a oddaluje prozrazení, co se v Rumunsku stalo. Proplétá současnost v Londýně s flashbacky z Rumunska a kombinuje i vypravěče a hlavní aktéry. Má to rytmus a spád. Na druhou stranu se to po prozrazení trochu pokazí, protože začne autor plácat moc věcí dohromady. Jo, je to fakt nabité akcí a zvraty, takže nuda nehrozí. Ale čeho je moc, toho je příliš a tady to pak dává trochu matlaninu a spíš béčkový akčňák. Moc kombinací, ve kterých jsem se trochu až ztrácela a nedávaly úplně smysl a tím to ztratilo na tom kouzlu.. Ztrácí to na reálnosti a uvěřitelnosti. I když úplně poslední stránky pak zase docela překvapily a úplně odzbrojily. Jo a ještě jeden fakt, hlavní hrdinka Laura je neskutečně protivná koza, zatímco Daniel celkem sympaťák. Sice trochu srábek, ale měl mé sympatie :D Hodnotím jako průměr, co se dá s klidem přečíst, ale neodzbrojí vás.


Ani muk - David Jackson

Anotace: Malcolm a Harriet Bensonovi vypadají jako zcela obyčejní, usedlí padesátníci.. až na to, že doma vězní desetiletou Daisy. A nyní se Bensonovi rozhodli do svého domova "přivést" novou dceru. Když pak malá Poppy zmizí, je to nejen začátek strašné noční můry pro její rodiče, ale i jednoho emocionálně nejvíce vyčerpávajících případů detektiva Nathana Codyho a jeho kolegyně Megan Webleyové.

Ale tohle byla naprostá pecka! Ke knížce jsem byla přikovaná od začátku do konce. Přečetla jsem ji snad během dvou dnů a úplně bez dechu jsem četla každou řádku. Nevím proč v poslední době čtu tolik knížek s tématikou zločinů na dětech, ale už bych s tím měla asi přestat, jinak mi z toho přeskočí. Tohle bylo také něco na moje nervy. Příběh je vyprávěný z pohledu hned několika hlavních postav - manželů/únosců Malcolma a Harriet, detektiva Codyho i detektivky Megan a dokonce i z pohledu unesené Daisy. Díky tomu můžete vstoupit do jejich myšlenek a pocitů a je zajímavé sledovat všechny situace z  jiného úhlu pohledu. Je to napínavé, psané reálně, že bych i uvěřila, že se něco podobného může stát (a že se děje). Má to spád a čte se to samo. Samozřejmě čekáte, že to dopadne dobře a holčičky budou zachráněny, což se naštěstí i stane, ale chvíli se bojíte nejen o ně. Konec byl možná až trochu zbytečně rychlý, ale úplný závěr mi teda vyrazil dech, poukázat na fakt, že nic není černobílé, byl mistrovský tah. Víc prozrazovat nechci. Ale tohle teda sakra jo!


Případ Amelia - Kimberly McCreight

Anotace: Ten den má Kate svou patnáctiletou dceru po vyučování vyzvednout. Když však (se zpožděním, jako obvykle) ke škole dorazí, je na místě už záchranka a policie. I oni jsou tu kvůli Amelii - Amelia totiž skočila ze střechy budovy.. Několik týdnů po pohřbu se Kate vrací zpět k práci do advokátní kanceláře, když v tom jí přijde podivná zpráva z neznámého čísla, v níž se říká, že smrt Amelie nebyla sebevraždou. A Kate se rozhodne najít pravdu. Nejen o tom, co se doopravdy přihodilo, ale kdo její dcera vlastně ve skutečnosti byla. 

U této knížky zas nemám úplně jasný názor. Zápletka jako taková mi nepřišla špatná. Ve vyprávění se střídá Kate i ve flashbacích Amelie a dohromady se dopátráte k tomu, co se vlastně stalo. Kate je mi chvílemi silně nesympatická a trochu na facku. Hned na začátku mě naštvala, že ji trvalo víc jak měsíc a potřebovala k tomu cizí smsku, aby ji napadla myšlenka, že dcera třeba neskočila sama.. Pak její společné vyšetřování s detektivem? Asi těžko by mu mohla v takové míře asistovat.. No a tak celkově to mělo pár trhlin. Chvílema to bylo dlouhý a nudný a nic se nedělo, že jsem si u toho párkrát povzdechla. Zase ale rozuzlení bylo zajímavé, i když pro mě asi i trochu očekávaný. Tak nějak jsem vždycky krok před odhalením věděla, co se stane :D No.. tak vezmu-li to kolem a kolem, tak je to zase jen průměr...



Výjezdovka - David Urban

Anotace: Ke všem závažným trestným činům - od loupeží přes znásilnění až po sebevraždy a vraždy - vysílá operační důstojník výjezdovou skupinu. Ta sestává z detektiva, vyšetřovatele a technika, kteří se zabývají prvotní prací na místě činu - dokumentují zločiny, zajišťují stopy, vyslýchají oznamovatele či poškozené a hledají svědky. Výjezdovka přibližuje jejich práci, která dokáže být děsivá a napínavá. Seznámíte se s pravdivými informacemi o tom, jak vypadá skutečná práce kriminalistů v terénu - bez příkras a filmového dramatizování. Kolik hrůz, neuvěřitelných příhod, ale i úsměvných situací musí zažívat členové výjezdovky? Všechny příběhy vycházejí ze skutečných případů, se kterými měl autor v průběhu své policejní služby zkušenost.

Českým autorům já moc nedám, ale tohle jsem minout nemohla. Skutečné krimi příběhy z rukou nejpovolanějšího.. Povídky jsou pěkně podané, čtivé, ale hlavně případy detailně a skutečně popsané. Bez příkras. Jednou trochu nechutnosti, následně trochu humoru, nechybí ani občasná bezmoc. Prostě kriminální práce taková, jaká je. Nemusíte se bát šílených mordů, já možná čekala trochu víc vražd, i když ve výsledku mi to tam až tak nechybělo. Případy byly i tak zajímavé a při některých mi i zatrnulo a nemohla jsem je pustit z hlavy (povídka Citové vydírání mě fakt dostala). Sympatický je mi i fakt, že autor nedělá policii neomylnou a ukazuje i negativa. Osobně jsem ocenila i bližší seznámení s českým policejním systémem. Absolutně jsem netušila, jak složitá organizace to je a možná díky tomu chápu i ty časté přešlapy :D Na závěr ale jeden můj problém. U této knížky jsem pochopila, proč nemám v lásce povídky.. Já se totiž obecně dost peru se začátky knih/příběhů.. Nemám ráda takové to postupné seznamování se situací. No a jelikož povídky jsou krátké a vy tak začínáte pořád znovu a znovu od začátku, trvá mi, než se do příběhu dostanu a je to pro mě trochu "náročnější" :D


Sleduj mě - A. V. Geiger

Anotace: Tweety, soukromé zprávy i záznamy policejních výslechů.. YA thriller pro onlineonovou generaci, který vás udrží v napětí do poslední stránky! Tessa má agorafobii, úzkostný strach z otevřeného prostoru. Utíká proto do online světa, kde je aktivní členkou fandomu zpěváka Erica Thorna. Když jí její idol nečekaně pošle zprávu, původně se záměrem si z ní vystřelit, jejich komunikace se rozvine v upřímné přátelství. Když se ale rozhodnou setkat IRL, na povrch začnou vycházet nebezpečná tajemství.

Další young adult literatura, tentokrát YA thriller. Já snad ještě omládnu :D Ale tady překvapivě musím říct, že mě to bavilo. Heleďte je to z on-line prostředí, kde se i já pohybuju, takže je mi to blízký. Zároveň ale i vzdálený, protože Twitter mi nic moc neříká. Děj je taková ta romantická klasika, děti se do sebe zamilují i přes jejich odlišné životy a životní překážky. Eric je chudinka otrokem ve svém světě showbyznysu, Tessa zas chudinka uvězněná doma svojí hlavou.. No všechno se to ale celkem zajímavě vyvrbí ve chvíli, kdy se mají setkat. Knížka je svižná, ve vyprávění se střídají oba hlavní hrdinové. Součástí jsou i jejich rozhovory na Twitteru či policejní protokoly, takže trochu ozvláštněné. Jednoduše čte se to samo. Ale hlavní co mi nedal spát byl ten KONEC! Panebože, já ho doteďka jakože vůbec nepobírám! Šok. A na základě toho šoku, jsem si hned musela koupit druhý díl, protože jsem prostě musela vědět, jak tohle dopadne. Takže není to žádná složitá četba, ale za to zakončení prostě tleskám. 



Nelži mi - A. V. Geiger

Anotace: Láska. Posedlost. Žárlivost. Vražda. Nikdo nemá nejmenší ponětí, co se stalo popové hvězdě Ericu Thornovi. Jeho Twitter je zmražený. Mobilní telefon se našel rozbitý a zakrvácený ve sněhu. Fanynka Tessa zná pravdu. Ke své posedlosti Ericem se ale nehodlá vracet a k Twitteru už vůbec ne. Ale co Snapchat.. mohl by být bezpečnější? Po měsících, kdy se Tessa snažila splynout s davem, musí konečně čelit své minulosti. Jenomže zatímco sedí ve výslechové místnosti, všechny její odpovědi plodí jen další otázky... Pokračování úspěšného YA thrilleru z prostředí sociálních sítí - Sleduj mě.

Konec prvního dílu mi nedal spát, takže jsem si hned, jak to šlo, pořídila druhý díl, abych přišla na to, jak to teda dopadne. A zatímco první byl svižný a docela mě vcucnul do děje, konec rozsekal, tady už to bylo slabší. Začátek trochu pomalejší a o ničem, konec zase až moc pompézní a překombinovaný. Ale co mě úplně vytáčelo, byla ta naivita, možná až vyloženě blbost, hlavních hrdinů.. Poučení z předchozích zkušeností se sociálními sítěmi nula nula nic. Netrvá to dlouho a jedou v tom znovu.. No přišlo mi to prostě zbytečný, šlo to asi vymyslet trochu líp. Každopádně se to čte dobře a rychle. Opět se prolínají kapitoly z výslechů (budoucnosti) a současné vyprávění od obou aktérů, díky čemuž je to trochu napínavější. Ale konec nic moc. V souhrnu bych hodnotila jako průměr, na první díl to prostě nemá.



Tak a tady to pro dnešní den ukončím. Sice už tu čekají další knížky, ale ty vám ukážu zase příště. Jak jste si jistě všimli, čtení je teďka něco, co mě úplně pohltilo a jde to samo, takže to opravdu nebude trvat dlouho a uvidíme se u pokračování :D

A vy mi dejte určitě vědět, zda jste něco z výše zmíněného četli nebo vás něco zaujalo a rádi byste si to přečetli.. Případně co mi můžete doporučit :)

10 komentářů:

  1. Z toho co zmiňuješ jsem četla jen Skvrnu (ale nedočetla, vůbec jsem se do toho nemohla dostat, strašná slátanina) a pak Jednu želvu za druhou, tu jsem sice dočetla, ale dojmy z knížky nevalné.
    Teď čtu Půlnoční slunce, to jsem si nemohla nechat ujít:-) Jinak z toho, co jsem v poslední době přečetla a vybavuji si, tak se mi líbily Přízraky domu Carrowů, Kate musí zemřít, Noc kdy zemřela Bea Nesbitová..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Skvrna je trochu šílenost, ještě že je to krátké :D Půlnoční slunce mám taky, tak už se na to těším :) A knížky od Darcy Coates mám na seznamu, jak Carrowy, tak Ashburny a Marwicky :D Další si píši na seznam, děkuji za tipy :)

      Vymazat
  2. To je ale pořádná hromada knih. Taky teď hodně čtu, ale z těchto knih jsem ještě žádnou nečetla. Mně se naposledy hodně líbila série Na úteku od Michala Ries. Akorát je to slovenská autorka, tak je kniha napsaná ve slovenštině.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, tak to úplně nevím, zda bych zvládla přelouskat :D Sice SK asi jestě jo, ale trvalo by mi to určitě dýl :D

      Vymazat
  3. Já mám Flynnovou načtenou a její knihy se mi líbí. Skvrna byla.....jiná :-)
    Jinak jsem z tvé nabídky nečetla nic. Ale moje poslední dvě knihy tohoto měsíce byly luxusní. Je to Jackie a Maria a Skříň plná Diora....brzy budou na blogu, fakt stojí za to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to byla hodně jiná :D Já tu mám i Temné kouty a určitě plánuji i Zmizelou, tu jsem zatím jen viděla ve filmovém zpracování :) Mrknu, díky za tipy!

      Vymazat
  4. No jako přečetla jsi toho dost! :) Ani jedna mi nic neříká, ale mám Výjezdovku a jsem na ní docela zvědavá. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)