čtvrtek 19. listopadu 2020

Vypáleno XVII.

Krásný den vám přeji!

Ani jsme se nenadáli a já tu mám další Vypáleno. V pořadí již sedmnáctý díl a opravdu nedlouho po tom minulém. Ale podzim je v plném proudu, většinu času člověk tráví doma, tak si to tu zpříjemňuji a zútulňuji alespoň různými vůněmi vosků a svíček. Tentokrát se můžete těšit převážně na podzimní vůně, kterých jsem tu měla v zásobě vážně požehnaně..


Velké zásoby podzimních vůní jsem si tu škudlila zejména ve voscích a votivních svíčkách Yankee Candle, takže těch tu dnes bude nejvíc. Začala bych asi Honey Glow, která podzimní season odstartovala. Tohle je krásně teplá, hřejivá a zároveň jemná vůně. Pokud se bojíte, že to bude čistě sladká medová záležitost, tak beze strachu, naopak je to trochu až dřevitá a lehce parfémová. Hodně se mi líbí, je to přesně ten typ vůně, kterou mám doma nejraději. Ideální pro klidné večery trávené při svíčce. Je střední intenzity, prostor provoní a vnímáte ji, ale není vlezlá či nepříjemná.


Další typově podobnou vůní je pro mě Kilimanjaro Stars. Ideální bytová vůně, kde je v hlavní roli cítit pačuli a má být jemně osvěžena mátou, která je tam hodně nenápadná. Je to spíše teplejší, hřejivější, domácká vůně. Zase přesně ten typ, který si představuji pro chladnější večery při svíčkách :) Opět i tato je intenzitou spíše střední, vnímáte její vůni, ale nezpůsobuje bolehlav ani neobtěžuje. Vosk vydržel kolem šesti svíček, takže taková YC klasika.


Do třetice podobný, tentokrát Autumn Pearl. Krásná, jemná a nevtíravá, podzimní vůně, která provoní, aniž by obtěžovala a vy ji nějak okatě vnímali. Měla by v ní být orchidej, vanilka a frézie, takže ještě trochu až květinová, ale vy cítíte spíš jemnost a nevtíravou svěžest. Tahle se mi hodně líbila, dovedu si ji představit i ve svíčce. 


Od Yankee ještě jedna podzimní a to Autumn Gathering, do které jsem vkládala velké naděje. Opět je to podobný typ vůně - jemná, teplejší a hřejivá, i když tentokrát trochu sladší. Ale bohužel v tomto případě je i děsně slabá. Je to kombinace ovoce, pačuli a santalového dřeva, což já můžu, ale ani po větších kusech votivky jsem ji skoro necítila. Intenzita hrozně slabá. Otázkou je, zda to nebylo tím, že už ji tu nějaký ten pátek mám, ale zrovna tahle votivní svíčka je jedna z těch novějších u mne doma, tak tím to snad nebylo. Celou votivku jsem vypálila asi za pět svíček, což je u YC zoufale málo. Ale i to se stává.


Jedeme dál, mám tu i jednu nepodzimní votivku a to Coconut Beach. Kokosové vůně bývají u YC povětšinou trochu slabší intenzity, ale tato příjemně překvapila, oproti jiným byla cítit poměrně dost. Je to kombinace kokosu, ananasu a tahitské vanilky, což odpovídá. Je po ovoci svěží a vanilkou trochu zjemněná a sladší a přitom stále má takovou tu lehkost letní a svěží vůně. Vydržet mohla déle (asi osm čajovek), ale jinak za mě fajn.



Posledním voskem od Yankee tu mám Cafe Al Fresco. Hodně vyhledávaná a oblíbená záležitost a já díky ní zjišťuji, že ač miluji kávu i její vůni, tak ve voscích od Yankee se mi prostě nelíbí :D Ani tato mne nezaujala, káva je tu šmrnclá skořicí a karamelem a opět je to taková sladká, ale zároveň i těžší až kořeněná vůně, která prostě leze do hlavy a je až nepříjemná. Nevím, prostě mi vosky s kávou od Yankee absolutně vůbec nevoní a za mě je YC neumí. Intenzita a výdrž je velká, což je obvykle chvályhodné, ale zrovna tady je to pro mě k vzteku. Znovu bych určitě nepořizovala.


A nechybí ani pár kousků od Marty. Prvně tu mám jemnou vůni Čistá bavlna, kde najdete kombinaci bavlny, pačuli, cedrového dřeva, jasmínu a levandule. Já zde cítím kromě bavlny jasmín a ocásek mi přijde trochu levandulový, ale vesměs je to jemná a "čistá" vůně, která příjemně provoní a osvěží prostory. Intenzita je tedy slabší, provoní jen bezprostřední okolí aroma lampy a ve slabých tónech zbytek pokoje a co kostička, to vosk.


Pak tu mám jídelní vůni Slaný karamel a pistácie, u které jsem nečekala žádnou velkou intenzitu, protože jak může silně vonět pistácie? A světe div se, je to vážně silák a provoní (nejen) pokoj. Rozhodně počítejte s tím, že je to sladká vůně, podle popisu nejen karamelu a pistácie, ale také vanilky. Je hřejivá a zároveň je to sladší chuťovka. Pozor, mohou se vám i sbíhat sliny! :) Ani přes větší intenzitu není vlezlá a nezpůsobuje bolehlav a tři kostičky vydržely dost dlouho. Takže máte-li rádi sladké, jídelní vůně, tak tohle nesmíte minout.


Pak jsou tu roztomilé Pepřenky. U těch vám nejsem schopná už říci, co v nich najdete, protože Marta už tuto vůni v nabídce nemá, ale ač vypadaly lákavě a já se na ni dost těšila, byla vůně tak neuvěřitelně slabá, že jsem v aromce necítila nic. Ony tedy i za studena byly dost slabé. Bylo to jemná a čistá vůně, ale za tepla ani ťuk. Ani v největší blízkosti aromky jsem nic necítila :D Takže Pepřenky za mne bohužel ne.


Posledním kouskem je pak parfémová vůně Temná orchidej. Asi podle názvu tušíte, o který parfém se jedná. Na Martiných voscích miluji tu mazanost, kdy si koupíte parfémovou vůni a díky názvu ve většině případů přijdete na to, o jaký parfém se jedná :) Tohle je složením hodně orientální parfemace - jasmín se tu skloubí s lanýži, kanangou, tmavou čokoládou a černým rybízem. Rozhodně očekávejte těžší, kořeněnější typ vůně. Já díky tomu čekala i silnou intenzitu, ale tady jsem byla bohužel trochu zklamaná. Z těch parfémových, co jsem prozatím zkoušela, je tady intenzita nejslabší (pokoj provoní, ale žádný bum a rána do nosu se nekoná) a výdrž tří svíček mne taky trochu zklamala. 


A pro dnešek by to zase stačilo a já vám slibuji, že to nebude dlouho trvat a znovu se uvidíme u pokračování :D Pálící sezóně zdar!

Jaké vůně si teď užíváte vy? Jaké vosky a vůně bych měla určitě vyzkoušet?

8 komentářů:

  1. Cafe al fresco mě hodně lákala, ale asi si koupi rozmyslím. Zajímavá může být i ta kokosová vůně coconut beach. Letos moc nepálím, takže bych to měla napravit.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to ja palim zase jako diva :D Ale u me nic noveho, ze :) Ja nevim, mne ty kavove vune u Yankee fakt nesedi. Vsechny jsou takove divne nasladle a kavu v tom ve finale necitim :-/

      Vymazat
  2. Tak já jsem měla Kilimanjaro Stars, ta vůně mě popravdě řečeno úplně neoslovila, zato Honey Dew jsem si užívala. Vosk Autumn Pearl mám v zásobách, ale ten mi zbyde asi až do příštího podzimu, protože teď dopaluji Vanilla Cupcake svíčku a hned po ní už chci ladit na vánoční notu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je, tak to ja podobne vune jako Killimanjaro muzu :) Kde je paculi, ambra nebo treba santalove drevo, to je vetsinou moje :D Ale treba Vanilla Cupcake je taky bozi, tu zavidim :D Mela jsem ji taky ve svicce a uzivala jsem si ji :)

      Vymazat
  3. Popravdě tyhle vůně nevím jestli by mi voněli. Jsem spíše na ty květinové :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chapu, ja zas kvetinove moc nevyhledavam :D Tohle ma kazdy jinak. Ale brzy prejdu na vanocni vune a ty snad muze kazdy! :)

      Vymazat
  4. Klári já mám moc ráda od YC lavender oak, sehnala jsem na notinu, tak mrkni zda ještě mají, jinak koukám jak blázen! Honey Glow, moje největší láska od YC, nikde není k sehnání, platila bych za ní zlatem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem koukala, ze Honey Glow uz skoncila :( To je skoda, je skvela! A na Lavender Oak mrknu, nejsem si jista, jestli uz jsem ji dokonce taky nemela :D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)