čtvrtek 12. listopadu 2020

Přečteno V/2020

Krásný den vám přeji!

Hodně dlouho tu nebylo Přečteno. No jo, přiznávám, že už nestíhám číst tolik jako na jaře, ale teda tenhle článek už vám nějakou tu chvíli dlužím! Tak pojďme na to, ukážu vám tu směsici všech možných žánrů, autorů i příběhů..




Den, kdy jsem zahlídla lásku - Josie Silverová

Tento román je vskutku zajímavý. Je vyprávěn dvěma hlavními hrdiny během deseti let, kdy se jejich cesty kříží a zase vzdalují. Hlavní hrdinka na začátku románu cestou autobusem zahlídne chlápka, kterého nemůže víc jak rok dostat z hlavy. Snaží se ho najít, ale neúspěšně.. A pak ji nejlepší kamarádka představí svůj nový objev a lásku - Jacka.. Čte se to rychle, nejsou tam žádné zbytečné okecávky, jen opravdu podstatné zážitky z těch let. Je to chvílemi vtipné, smutné, dojemné. Prostě takové to oddychové čtení o lásce. Celkem mne to bavilo, užila jsem si ji, ale zase v těch spoustě přečtených knih nijak extrémně nevyčnívá.. 




Červený adresář - Sofia Lundbergová

Hlavní hrdinka, šestadevadesátiletá Doris umírá, ale nechce odejít, aniž by předala někomu své vzpomínky. Proto se rozhodne pro svoji praneteř vše sepsat do svého červeného adresáře. Většina osob v něm už nežije, ale pomocí vzpomínek znovu ožívají. Praneteř Jenny, žijící na druhé straně zeměkoule, která je s pratetou ve spojení jen pomocí technologií, se za ní vrací do Stockholmu, aby s ní strávila její poslední chvíle a dozvěděla se víc o jejím dlouhém a strastiplném životě.. Vyprávění vás zavede do nejkrásnějších i nejsmutnějších vzpomínek staré dámy, které se střídají s dějem ze současnosti. Knížka je moc hezky napsaná, dobře se čte a i když je chvílemi dojemná a smutná a ke konci i slza ukápla, na rtech jsem měla zároveň úsměv. Jo, tohle se mi líbilo, bylo to takové "milé" čtení.



Bez rozloučení - Samantha Youngová

Osmnáctiletá Nora začíná svůj příběh v rodné Indianě, kde žije život, jaký rozhodně neplánovala. Vše se však změní, když ji do života vstoupí Skot Jim, který ji pomůže se z toho nepohodlného života vymanit. Odchází s ním do Edinburghu, kde začíná nanovo. Hledá sama sebe a svoji cestu životem, který ji to zrovna neulehčuje a hází spoustu klacků pod nohy. Musím říci, že z počátku mě to moc nebavilo, ale pak jak kdyby přišel zásah z čistého nebe. Najednou jsem se do toho zakousla a při spoustě situací v knížce mne slova zasáhly jako rána bičem, když to tak řeknu. Prostě jsem to fakt vnímala naplno. Takže nakonec rozhodně zaujetí a hodnotím pozitivně.


Struny lásky - Samantha Youngová

Příběh začíná v ulicích Glasgow, kde mladá Skylar dobrovolně žije na ulici a vydělává si pouličním zpěvem. Opustila svůj život v přepychu a slávě v kapele po tragické smrti její mamky a otčíma. Snaží se žít přítomností a myslet jen na své nejnutnější potřeby a své pocity a vzpomínky nechává upozaděny. Jenže jednoho dne si jí na ulici všimne Killian, manažer produkční společnosti, který ji pozná a přijde za ní s nabídkou. To Skylar odmítne, jenže pak potřebuje pomoci a jediný, na koho se může obrátit, je Killian.. Musím říci, že tohle byl ten samý případ jako knížka výše. Nejdříve jsem se nemohla začíst a pak to přišlo a já se pro změnu nemohla odtrhnout. Opět za to může asi ten chlap, který je prostě v podání Samanthy tak hezky popsaný, že se do něj pomalu zamilujete :D Oba hrdinové čelí velkým životním rozhodnutím, bavilo mne sledovat, jak se Skylar prodírá svými myšlenkami a bojuje se svým životem. Jo, až na ten nezáživnej začátek mne i tenhle příběh bavil.




Mlčící pacientka - Alex Michaelides

Tohle je jarní novinka a vysoce hodnocená knížka, ale já doteď tak nějak nechápu proč :D Hlavní hrdinkou je Alicia, svého času slavná malířka, která je však obviněná z vraždy svého manžela. Ovšem případ je plný otazníků, jelikož Alicia již šest let, od smrti manžela, nepromluvila. Na scénu proto přichází terapeut Theo, který je rozhodnutý Alicii pomoci. Je to hlavně o psychologii, takže koho to nebaví, ten se unudí. Knížka má hodně pomalý rozjezd, nikam se to neposouvá, nic se neděje. Druhá  půlka už je svižnější, zvrat a závěr jsou zajímavý, nemůžu říci, že ne. Ale nějak mne to neodrovnalo, jak bych čekala a tak nějak jsem tušila, že to bude jinak, než kam to směřuje. Pro mě průměr, bohužel.




Davidovy hvězdy - Kristina Ohlssonová

K návratu k detektivkám jsem se vrátila s tímhle severským kouskem a myslím, že jsem nemohla udělat lépe. V hlavní roli je zde židovská obec a dvě na první pohled nesouvisející vraždy, které vypadají jako rasově motivované. Jenže důvody jsou úplně jiné a vraždy mají více společného, než se může zdát. Zajímavým prvkem téhle knihy pro mne byl fakt, že je zde vyšetřování a pátrání po pachateli rozjeto v několika rovinách a z několika úhlů (hlavní detektivové, vedoucí bezpečnosti židovské obce, tajný agent a členka bezpečnostní policie), které se různě prolínají. Několik hlavních postav může být chvílemi matoucí, ale celkem to ten příběh ozvláštní a vy vlastně díky tomu vůbec netušíte, co můžete čekat. Prolíná se tu i více časových rovin a několik zemí. To vám hlavu plně domotá :D Ale má to svoje kouzlo, protože vy pak napjatě čekáte, co se z toho vyklube. Odhalení vraha pro mne nebyla až taková pecka, jak bych čekala, ale jeho důvody a zakončení/rozuzlení případu už potom jo. Musím říci, že mě to bavilo i přesto, že to bylo podané úplně jinak než jsem zvyklá. 




Strach - Franck Thilliez

Tohle je krimi, které nevím jestli mě bavilo nebo ne :D Zní to šíleně, ale vážně nemám úplně vyhraněný názor. Na jednu stranu ten příběh je fakt mega silný, dost hrůzný až chvílemi nechutný a mluví se tam o nejhorším zlu, jaké si dovedete představit. Ale i přesto, že to mělo hodně silnou kriminální zápletku, tak jsem se nedokázala rychle začíst a četlo se mi to tak nějak těžko. Hlavní postavy mne nijak neoslovily, i když i jejich příběhy jsou v knížce probírány dost dopodrobna. Nevím, nějak jsem se nedokázala začíst a četla jsem to strašně dlouho. Chvílemi jsem se musela do čtení nutit. Od druhé půlky už to šlo líp, ale ani tak jsem se prostě nedokázala nadchnout. Škoda.




Jak na sítě - Michelle Losekoot, Eliška Vyhnánková

Trochu jiný typ literatury, než je u mne zvykem! Přiznám se, že na naučnou literaturu moc nejsem. Když už se dostanu ke čtení, chci u toho spíš odpočívat. Ale tuhle knížku jsem na svém seznamu měla. Doufala jsem, že mi třeba osvětlí něco ohledně sociálních sítí a já tak budu chytřejší a znalejší tomuto prostředí :D A nějaké fígle jsem čekala.. Ale bohužel, je to pojato jinak, než bych potřebovala. Knížka je zaměřena na podnikatele a firmy, které vstupují do prostřední sociálních sítí se svojí značkou, nikoliv na influencery. Kdybych začínala s firemním účtem, tak se tady určitě dozvím spoustu informací do začátku, takže pro firmy, které v tom neumí chodit je to pomalu "bible". Mně to dalo akorát pár informací ohledně metrik, jinak nic moc. Pojetí se mi však líbilo hodně. Vše je vysvětleno neformálně, neodborně a hlavně zábavně i pro laiky a je tu vše prakticky ukázáno na příkladech z praxe. To určitě oceňuji. Zpracována je knížka opravdu zajímavě a líbivě. 




V lese visí anděl - Samuel Bjork 

Další severské krimi, které jsem měla rozhodně na seznamu. Mám tu všechny knížky od Bjorka, ale začala jsem samozřejmě od začátku. Knížka má hodně zajímavou, možná až trochu drsnou (vraždy předškoláků) kriminální zápletku a napínavé i překvapivé rozuzlení. Ale je tu několik dějových linek a dost postav, přičemž každá kapitola patří některé z nich, což mi občas přišlo chaotické, při mém čtení po chvilkách. Hlavní vyšetřovatelé jsou tak trochu podivíni, ale vesměs sympaťáci, to zase jo a i když mi to trvalo, povedlo se mi to přelouskat. Konec měl spád, možná až trochu moc rychlý, vzhledem k trochu táhnoucímu se ději. Takže asi takhle - severské krimi mě nikdy nezklame a na pokračování se těším, už jen kvůli vyšetřovatelce Mie (ta je tak divná, až ji mám ráda :D), ale hodnotím ji celkově jako lepší průměr. Znám i trochu napínavější a vyšperkovanější díla :)




Skleněný les - Cynthia Swanson

Tahle knížka stála asi padesát kaček, tak jsem ji vzala. Bez velkého očekávání. A víte co? Ona se mi četla dobře! Ve vyprávění se ze svého úhlu pohledu střídají tři hlavní hrdinky - mladá maminka Angie, její neteř Ruby a švagrová Silja (matka Ruby), přičemž Siljino vyprávění se odehrává v minulosti a Angie s Ruby svede osud v současnosti. Abych byla upřimná, nic závratného se v knížce hodně dlouho neděje. Vlastně třista stran z necelých čtyř set se nekoná žádné drama. Ale je tam pořád takové plíživé napětí a vám vytanou na mysl určité myšlenky a podezření. Během posledních pár stránek přijde rozuzlení, které bylo celkem překvapivé. A co tedy musím rozhodně knížce přičíst k dobru, že se mi fakt dobře a snadno četla! Za mě tedy nakonec nebyla knížka vůbec špatná.




Rembrandt - Příběh kočky - Darko Macner

Abych nečetla pořád jenom kriminální příběhy, mám tu jeden dobrodružný. Knížku českého autora jsem v ruce neměla opravdu dlouho, ale Rembrandt je moc příjemné rodinné čtení z kočičího světa. Dobře víte, že já na kočky moc nejsem, ale tohle mi bez nějakých těžkostí trochu přiblížilo jejich svět a docela se mi to líbilo! Knížka vypráví o osudech jednoho ušlechtilého kocoura, který i přes vznešený původ zažije více dobrodružství než kdejaká toulavá kočka. Děj lehce plyne, odehrává se v příjemném prostřední francouzského venkova. Trochu mne překvapilo využití hodně spisovného a trochu až staršího jazyka. Měla jsem díky tomu pocit, že se děj odehrává tak sto let zpět a ne v současném, moderním světě (nebýt tam občasná zmínka aut nebo mobilního telefonu, tak tomu vážně věřím!). Bylo to ale vcelku zajímavé propojení a možná i to dodává celé knížce šmrnc. Pro mě to byla příjemná změna a ráda bych jednou knížku četla i s mrňousem :)



Sova - Samuel Bjork

Neváhala jsem a brzy sáhla po dalším případu ze série od Samuela Bjorka a musím říci, že jsem dobře udělala. Zatímco k prvotině V lese visí anděl jsem měla vlažný vztah, druhý díl - Sova, mne velmi mile překvapil. Díky tomu, že už jsem trochu znala styl psaní autora, četlo se mi to mnohem snadněji a vážně jsem si čtení užívala. Kriminální případ je i tady neobvyklý a hodně zajímavý, nadchnutá jsem byla od samého začátku. Konec byl dost napínavý a strhující, i když teda musím říci, že za mě skončil hodně náhle, i proto jsem se ihned pustila do posledního dílu (Clona). Jinak opět i tady platí, že jednotlivé kapitoly přeskakují mezi různými vypravěči, takže občas se člověk ztratí (obzvlášť ze začátku, když ještě nevíte, kdo je kdo). Ale podivíni z kriminálky ani tady nezklamou :) Jo, Sova mě bavila!




Clona - Samuel Bjork

A do třetice všeho dobrého, poslední Bjork. Sáhla jsem po něm hned po Sově, protože ta mě fakt bavila a navnadila a musím říci, že ani Clona nezklamala. Je fakt, že tady kriminální zápletka byla trochu slabší než u Sovy, ale zase mě více zajímaly vedlejší dějové linky. Většinu postav už jsem znala z dřívějška, proto mi nedělalo takový problém se orientovat od samého začátku, o to více jsem se dokázala začíst a užít si to. Trochu výtku mám jenom ke zbytečně odfláknutému a urychlenému konci. Tam jsem čekala o něco víc. Jinak za mě povedené. I když Sova za mě byla z celé trojky nejpovedenější.




Tak a to by pro dnešek stačilo. Myslím si, že je tu knížek až až. Doufám, že ještě jedno pokračování zvládneme do konce roku :) Pomalu se také blížím ke svému letošnímu cíli padesáti knížek, tak snad těch zbývajících pět zvládnu ještě přečíst, zatím to vypadá nadějně.

Co pěkného jste v poslední době četli vy? Četli jste některou ze zmíněných?

14 komentářů:

  1. Plno super knih :) Díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, snad se budou líbit :) Brzy snad přinesu pokračování :D

      Vymazat
  2. Ahoj,
    znám jen tu první knihu od Josie Silverové, doma mám už i její novinku a těším se na ni. Dost jsi mě nalákala na knihy Bjorka, od něj jsem ještě něco nečetla. Mrknu se pak v knihovně, až se otevře. Jinak bych ti určitě doporučila román Útočiště od Jeroma Laubryho. Tady je odkaz na recenzi u mě na blogu - http://ciculka.cz/utociste-recenze/. Určitě se na to podívej, myslím, že budeš nadšená. Měj se hezky!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani, díky za tip, mrknu se :) Bjork je super, nakonec jsem si k němu našla cestu :D

      Vymazat
  3. Ani jednu z knižiek nepoznám, ale ďakujem za inšpiráciu. Ja mám doma peknú kopu kníh, ktoré čakajú na to aby som ich prečítala. Musím sa do toho pustiť.
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to znám, na mě jich tu taky pořád hromada čeká :) :D Není zač, brzy snad bude pokračování :)

      Vymazat
  4. Přečetla jsi toho hodně, Červený adresář mám na wishlistu :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tohle je taky někdy od léta :D Červený adresář jsem měla myslím ještě v Praze, jak jsem tam za tebou v červenci byla :D

      Vymazat
  5. Neznám žádnou z knížek, ale docela jsi mě inspirovala, přečíst si něco od Bjorka a Youngové, dlouho podzimní a zimní večery, tak prostor pro čtení určitě bude:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jo, teď je na čtení vážně ideální čas, když je člověk věčně doma! :D

      Vymazat
  6. Asi by se mi líbily knihy od Samanthy Youngové. A tu Mlčící pacientku jsem četla a mně se moc líbila.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo ty jsou příjemné a četly se dobře, když jsem vydržela ten začátek :D :) To je dobře, že se líbila, ona má Mlčící pacientka hodně vysoké hodnocení, ale já jsem nějaká divná asi :D

      Vymazat
  7. Pár knih mám v oblíbených které hodlám přečíst. :) Tak snad se k nim dostanu.
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)