čtvrtek 27. srpna 2020

MaMa téma: Dětská výbavička

Krásný den vám přeji!

Tak je na čase si dát zase jednou něco z maminkovských témat, protože jsme tu dlouho nic neměli. A tentokrát jsem si říkala, že bych ráda z našeho hlediska sepsala to, co se nám hodilo a co nikoliv. Když čekáte svého prvního potomka, věřím, že většina jste úplně mimo jako já. Nabídka dětského sortimentu je obrovská a v dnešní době je to fakt solidní byznys, takže pokud nemáte bohaté zkušenosti s hlídáním a péčí o mimča, tak asi nevíte, co vybrat, kolik toho vybrat a kde to vybrat, tak jsem si říkala, že by se třeba někomu mohl hodit článek, kde vám nabídnu svůj pohled na věc. 


Věřte nebo ne, úplně malé miminko toho zase tolik nepotřebuje, i když reklamní masírka toho na nás valí tolik, že máte úplně opačný pocit. Já vám sepíšu nejprve základní výbavu, kterou pořizují asi tak nějak víceméně všichni a poté přihodím pár tipů na věci, které se nám osvědčily a které naopak potřeba nebyly. Samozřejmě beru na vědomí, že každý má jiné požadavky, potřeby či možnosti, takže i vy to berte v úvahu. A to, co se osvědčilo nám, může být pro jiného zbytečností nebo naopak věci, které mně připadají zbytečné, jsou pro jiného must-have. Ale důležité je jedno - používat selský rozum. Opravdu si před pořízením řekněte, zda je to důležité, zda to budete používat či nikoliv, ať vám to pak doma zbytečně neleží.. Jsou věci, které se dají prodat, ale pak jsou i takové, které se dle mého k prodeji nehodí (lahvičky, dudlíky, odsávačky,..) a to pak bude někde jen zbytečně překážet.. Tak a dost povídání na úvod, jdeme na to :)


Základní výbava:

Kočárek - asi základ každého fungování s mimčem a často to bývá jedna z věcí, na které si dávají budoucí rodiče při výběru záležet. No, já se přiznám, že jsem to měla přesně naopak. Protože nic mi nepřišel větší opruz než vybírat ze stovek variant kočárků a řešit detaily :D Navíc bez mučení přiznávám, že mi přijde naprosto zbytečné investovat do kočárku desetitísíce, protože je to "doplněk" na několik měsíců. V lepším případě prvních let. Chtěla jsem trojkombinaci (hluboká korba, sportovní korba, vajíčko), abych měla do začátku vše najednou a nemusela následně nic řešit za pochodu a hodnotila jsem hlavně praktičnost (velký košík, velikost, váhu, způsob jeho skládání, atd.). Vzhled hrál samozřejmě taky roli, ale nijak jsem neplánovala se s tím piplat a s kočárkem ladit, takže jsem vzala univerzální variantu (kdyby náhodou UTZ nemluvil pravdu nebo bychom nechávali do budoucna kočárek pro další děti). Do budoucna bylo v plánu, hned jak to půjde pořídit klasický sporťák, takže hned jak to šlo, šli jsme do něj a vajíčko jsme vyměnili už za klasickou rostoucí autosedačku na sezení, takže šla celá trojkombinace pryč už po roce. Takže jsem byla vážně ráda, že jsem se nenechala zlákat na kočár za těžký prachy. Měli jsme MAKED z e-shopu Maxim-kočárky, dohromady za cca 11000 Kč se vším a bohatě to stačilo.


Sportovní kočárek - jak jsem psala výše, my už jezdíme jenom v klasickém sporťáku a nemohla jsem udělat lépe. Ve chvíli, kdy jsem jej vyzkoušela, věděla jsem, že už původní velký kočár nechci ani vidět :D Máme kočár Joie a je boží. Rozdíl je v tom, že "korba" už je napevno, takže skládáte kočár vcelku, nikoliv jeho jednotlivé části. Díky tomu je skladnější, složení je jednoduché a rychlé a celkově je ten kočár prostě příjemnější záležitost. I Danča ho má mnohem raději než sportovní korbu z původní trojkombinace. Pohodlně se mu sedí a má rozhled. Já mám u rukojeti dva prostory na kávu (hahaaa!), malou kapsičku a pod kočárem celkem pěkně velký koš, takže spokojenost level milion :D

Postýlka - jelikož jsem nábytek u prcka měla v bílé barvě, tak bylo jasné, že i postýlka bude bílá a už mi nedošlo, že je to asi jedno, jelikož bude stejně po většinu času u nás v ložnici, kde máme pro změnu nábytek hnědý :D Ale co jsem u postýlky řešila: možnost nastavení roštu (máme na tři velikosti) a vyndavací šprucle (tři tyčky se dají vyndat a dítě si tak v pozdějším věku může do postýlky libovolně samo vlézt/vylézt). Kupovala a vyhledávala jsem ji přes Favi, kde mi to našlo asi miliardu různých druhů postýlek.

Lahvičky - plánujete-li kojit, doporučuji to s nimi nepřehánět a nechat to případně na později podle potřeby. Já měla doma jednu v nejmenší velikosti, zbytek jsem dokupovala až ve chvíli, kdy jsem si byla jistá, že bude třeba. Nakonec se nám hodně osvědčily Avent od Phillipsu (kupovala jsem v Tescu) a Twistshake. Od Aventu jsme měli tu nejmenší velikost (120 ml) a následně jsme kupovala větší (260 ml), kterou používáme do dneška na čaj. U Aventu je fajn (vyndavací) anticolic systém, který pomáhá proti nadýmání miminka. Zase ale má trochu horší savičky, které je třeba často měnit. U Twistshake je zase mřížka, díky které se dobře rozpustí hrudky mléka a savička je větší a trochu praktičtější (nemá tolik záhybů a otvorů, kde by se mohlo mléko usazovat) a ke kojenecké láhvi je součástí balení i zásobník na dávku mléka, takže super na cesty. Od Twistshake jsem brala i lahvičku s pítkem a brčkem, ale ty nám dosud leží nevyužité, protože mrňous zatím cokoliv jiného než savičky odmítá :D


Dudlíky - opět jsem to s nimi na úvod nepřeháněla a nenakupovala do zásoby. Kupovala jsem asi jen dva a to značky NUK, které se mi vzhledově a tvarově zamlouvají nejvíc. Jsme jim věrni do dneška. Doporučuji nakupovat pouze jednu značku, je totiž dost dobře možné, že vám jiné tvary a značky bude dítko odmítat. My jsme nakonec nějaké i dostali, zkoušela jsem další dva druhy a neprošlo to, zbylé jsem nenačaté poslala hned dál a už to ani nezkoušela a zůstali jsme prostě u NUKu. Vyrábí se v několika velikostech a hezkých designech, takže není problém :)

Oblečení - tady bych také doporučila to nepřehánět, i když vím, jak je v těhotenství v záplavě hormonů těžké těm roztomilostem odolat :D Od prvních velikostí stačí opravdu pár kousků, protože mimčo z toho vyroste než se nadějete a občas se i může stát, že větší děti se do těch nejmenších věcí ani nevejdou :) Ideál je dle mého od velikosti 56, přibližně 10 ks body a ostatní maximálně po 5 ks. S postupným růstem prcka se potřeby trochu mění (například jakmile začal náš malej lézt, tak jsme nikdy neměli dost tepláčků! :D), ale základ u nás i po roce zůstává stále stejný. Je třeba přizpůsobit oblečení i počasí, pokud se narodí v zimě, tak samozřejmě potřebujete mnohem více teplejších kousků než náš letňák. Ještě vypíchnu dvě věci. Na zimu určitě doporučuji chlupaté kombinézy. Je to děsně praktický. Pro nehýbající se miminka jsou ideální kombinézky včetně ťapek na chodidla a mnohdy už mívají i ťapky na ruce, což je obrovské ulehčení. Nemusíte aspoň řešit rukavice. My v nich projezdili celou první zimu a i teď budu shánět kombinézy, jen už bez ťapek :D Naopak co u nás přibližně do prvního roku nemělo vůbec smysl, byla trička. Prostě obyčejná trička, ať už s krátkým nebo dlouhým rukávem. Pro malá nechodící mimča je to strašně nepraktický, při sebemenším pohybu se vyhrnovaly, takže věčně holá záda. Dávala jsem přednost bodyčkům a až tohle léto (kolem roku) jsem mu je začala dávat víc.. Jo a když už zmiňuji ty bodyčka, tak musím říci, že zatímco většina miluje body zavinovací s bočním zapínáním (hodně známé jsou například Lupilu z Lidlu), tak já jsem od začátku fanouškem bodyček přes hlavu se zapínáním mezi nohama :D To jen tak na okraj, že já jsem prostě exot :D


Vanička - v tomhle ohledu jsem zůstala "stará škola" a vybrala úplně jednoduchou, umělohmotnou, dětskou vaničku. Nějak nechápu, jak bych myla dítě v kyblíku, já k tomu prostě potřebuji prostor :D Položenou ji mám normálně ve vaně. Pro mě bylo důležité jediné, aby měla špunt a výpusť. A chcete říct vtip? Dodnes jsem tu vaničku nikdy nevylévala přes výpusť. LOL. Ale jinak dosud vaničku používáme a určitě je to pro mě jedna z věcí, která se osvědčila. Kupovala jsem také v Baby centru.

Rostoucí židlička - tu samozřejmě nepotřebujete u úplného miminka, ale až když si sedne. U nás funguje přibližně od sedmého měsíce. Máme 2v1 - krmící židličku s oddělávacím tácem a v pozdějším věku se dá rozložit na samostatný stoleček a židličku. To je super, aspoň máme vystaráno na dlouhou dobu. Celá je umělohmotná, takže se dá jednoduše otřít či přímo opláchnout a sedátko je gumové, takže také dobře omyvatelné :D 


Další výbavička:

Osvědčilo se nám:

Hnízdo - Hnízdo nám fakt skvěle posloužilo, když jsem prcka přenášela nebo pokládala třeba na gauč nebo naši postel. Díky vyšším rantlům máte jistotu, že se vám prcek nepřekulí a nespadne (než se začne s jistotou přetáčet), když si odběhnete například na toaletu nebo ohřát jídlo. Navíc to pro něj bylo i pohodlnější a měkčí. Hodně se nám osvědčilo a první měsíce byl prcek v něm nebo u mě :) Měla jsem oboustranné, z jedné strany bavlna, z druhé materiál minky, takže se hodilo na léto i na zimu. Mimochodem materiál minky je super, doporučuji mít z něho i nějakou deku. Jsou krásně jemné, brzy zahřejí a ještě moc hezky vypadají.


Fusak do kočárku - na zimu naprosto ideální, bez něj bych v kočárku nedala ani ránu. Dítě je krásně přikryté a zachumlané a vy už nemusíte řešit, jestli mu pokrývka někde neodstává a netáhne na něho. Navíc pokud nejsou i vyloženě obří mrazy, tak není potřeba mimčo tolik nabalovat (u nás stačilo loňskou zimu bodyčko + punčošky, kombinéza a fusak)

Hadrové plínky - původně jsem chtěla látkovat, ale zjistila jsem, že to asi nebude nic pro nás. Ovšem pár hadrových plín se hodí doma mít v každém případě, i pokud neplánujete látkovat. Jsou skvělé na otírání všeho, například při ublinkávání, otírání po jídle, atd. Jsou to takové hadry pro všechno a používám je do dneška :D Mám pár úplně obyčejných bavlněných z Vesny, pár lepších bambusových od Xkko nebo barevné s obrázky z Pepca.

Ohřívačka mléka - pokud nekojíte, tak rozhodně doporučuji tuhle vychytávku, která nám opravdu hodně pomohla a zjednodušila práci! Voda se ohřeje během třiceti vteřin na požadovanou teplotu a pak už stačí jen nalít a promíchat s UM, takže nemusíte čekat dlouhé minuty než voda vychladne a řešit správnou teplotu. Upřímně si nedovedu představit, jak bych bez toho fungovala.. Měli jsme Béaba Bibi Expresso 2v1 a kromě ohřívání vody lze využít i ohřívání lahvičky či skleničky s příkrmem a součástí je i box na sterilizaci lahviček. Dost vychytaná pomůcka! :)


Nůžtičky pro děti (s kulatým zakončením) - někteří to považují za zbytečnost, ale pro mě to je doteďka obrovský pomocník. Jelikož náš prcek je fakt háklivej na stříhání nehtů, tak mi to usnadňuje práci a hlavně mne to uklidňuje. Jsem si hned jistější, když vím, že ho nemůžu tou špičkou píchnout :D Takže za mě jo, velmi mi pomohly v době, kdy jsem si nebyla jistá a nevěděla, jak na to :) Kupovala jsem v DMku.

Přebalovací podložka - pořizovat celou komodu mi přišla hovadina, takže jsem to vyřešila koupí pouze podložky (měli jsme ji z Baby centra, kde mají strašně velký výběr a krásné potisky) a tu jsem si umístila na skříňku. Ve chvíli, kdy se Danek začal hýbat a hrozilo, že by mohl spadnout, přemístila jsem se s ní na gauč a po nějaké době ji vyměnila za obyčejnou jednorázovou podložku. Ale první měsíce nám bohatě posloužila, takže tady těch pár stovek nelituji.

Lehátko do vaničky - tak tohle je naprosto GENIÁLNÍ vynález. Řeknu vám, že mě u novorozence nic neděsilo tolik jako koupání. A díky tomuhle to bylo mnohem jednodušší a snesitelnější. Budu-li upřimná, tak jsem ani jednou jedinkrát nekoupala bez něho, dokud nezačal prcek sám sedět. Stálo pár kaček, takže doporučuji pořídit, pokud kupujete klasickou vaničku. Drží to v ní na gumové přísavky a vážně dobře, nebojte. Ani se to nehne :)

Hrací podložka - měli jsme jednoduchou z Kauflandu a byla fajn. Dáňa tedy nebyl z těch miminek, která by se dokázala čímkoliv zabavit na dlouhé hodiny, ale když si začal všímat, tak se mu to líbilo, pak když se začal otáčet a plazit se, tak si ty houpací hračky i různě podával a tahal a občas si i chvíli pohrál.


Tak napůl:

Vibrační lehátko - věc, která není pro každého, respektive pro každé dítě. Jsou miminka, která se nechávají ráda houpat, jsou miminka, kterým vyhovují vibrace a jsou miminka, která pobyt v lehátku nesnesou. Asi nezbývá než to zkusit. Já kupovala lehátko hned v prvních týdnech a Dáňa tam z počátku moc být nechtěl. Přibližně ve třetím se naučil tam sedět aspoň chvíli, občas i usnul a začal si hrát s kolotočem nad lehátkem (který byl součástí) a poté v něm strávil několik měsíců při jídle než byl schopný sám sedět a baštit v židličce. Takže u nás našlo využití, i když to primární využití vibračního lehátka jsme úplně nepotřebovali. Záleží tedy na zvážení každého. Kupovala jsem KinderKraft.


Bryndáky - mít nějaké doma je asi samozřejmost, ale dám je sem taky, protože jsem zjistila, že nám nesedí všechny :D Máme jich doma snad deset, ale používáme jich pouze pár a to klasické "hadrové". I když ty pofóliované by byly praktičtější, prcek nesnáší to "šustění", takže je nepoužíváme. Navíc doporučuji omrknout zapínání, ideální je na patent či knoflík, suché zipy se rychle ochodí a dítě je schopné je strhnout

Chodítko - další věc, která u nás našla využití, ale jinak než je zamýšleno :D Dáňa se naučil chodit mimo chodítko, ale i tak nám skvěle posloužilo, protože si ho vodil. Také jsme měli chodítko, které hrálo, takže se tím hodně zabavil. Neustále mačkal čudlíky a točil volantem.. A než dosáhl na zem, hodilo se nám i jako vozítko, ideální na uspání. Takže jsme jej zužitkovali na maximum. Ale opět to asi není nic, co by bylo nezbytně nutné a je to na uvážení každého rodiče, jestli ho chce či potřebuje.


Co jsme nevyužili:

Polštářkové mantinely - krásně to vypadá, dodává to postýlce šmrnc, ale je to fakt nepotřebné. Jak jsme používali hnízdo, tak nebyly potřeba a jakmile trochu odrostl a začal se otáčet a mrskat, tak měl díky mantinelům v postýlce o dost méně místa :D Takže jsem je po pár měsících vyndávala jako nové a bez využití. Pak jsme mu nechali jenom obyčejný bílý mantinel z Ikei, aby se moc neomlátil.

Zavinovačka - asi je fajn alespoň jednu mít, ale my bychom se bez ní v klidu obešli. Dávala jsem ji pouze do kočárku místo deky, jinak u nás zůstala nevyužitá. Od narození jsme prcka nosili přímo na rukou a doma v ní nebyl asi ani jednou. Ale záleží na každém rodiči, znám spoustu lidí, kteří zase bez zavinovačky první měsíce nefungovali. A asi u ní záleží i na období, v zimě bychom ji asi využili víc než za tropických veder, co jsme měli my :)

Monitor dechu - to se možná někteří divíte, ale tohle u nás doma byla vážně víceméně zbytečná položka. Nejen, že Danča v postýlce moc času nenaspal, ale když už jsem ho tam dala, tak jsem monitor zapomínala zapínat a nebo hůř - vypínat, takže mi tam začal uprostřed noci párkrát hulákat :D Postupně jsem se tedy odnaučila ho zapínat, až nám tam jen tak ležel.. Takže znovu bych s největší pravděpodobností nekupovala, i když na druhou stranu náhoda je blbec a člověk nikdy neví, kdy se bude hodit.. Měli jsme Nanny od Jablotronu.

Odsávačka - tohle nechápejte špatně, já vám hned vysvětlím, proč ji dávám do této kategorie. Samozřejmě pokud kojíte, je hodně mléka, je to naprosto v pořádku a pak ano. ALE jsem pro to, aby se pořizovala pouze tehdy, pokud víte, že ji využijete! Absolutně vůbec nechápu trend, koupit si odsávačku už v těhotenství, když netušíte, zda ji budete potřebovat a používat. Jako proč?! Asi za to může hodně i masírka firem a influencerek, které je dostávají a ukazují a vy pak máte pocit, že bez ní mateřství nezvládnete, ale věřte, že ji ve finále použije pouze minimum žen. Takže tady radím rozhodně vyčkat na situaci. Seženete je dnes v každé lékárně, ve většině drogérií i obchoďácích, takže pokud bude nutná, nebude problém ji sehnat až bude opravdu potřeba. Já ji doma ani neměla, ale dávám ji sem proto, že jsem taky byla v těhotenství ve fázi, kdy jsem o ní přemýšlela. 

Kousátka/chladítka - tak tohle u nás dodnes neobstálo. O hračkách chci sepsat samostatný článek, takže se nebudu rozepisovat zbytečně zdlouhavě, ale ani při bolestech zubů Danča tohle prostě nechce používat. Okousat zkoušel všechno možný, ale nikdy hračky, které k tomu byly přímo určené (asi to nedovolené byla větší výzva nebo co :D), takže doporučuji to s nimi nepřehánět. Já tu mám teď chladítek několik a jenom nám tu leží..


Kartáček/hřebínek na vlasy - z počátku jsme hřebínek nepotřebovali, pak přišlo období, kdy se mu loupala hlavička, takže jsem jím vyčesávala šupinky a od té doby zase leží na dně šuplíku.. Asi bychom se bez toho obešli. Dneska už se totiž mládě rádo češe mým Tanglem Teezerem :D

Kolotoč nad postýlku - měli jsme žirafku myslím od Fischer-Price, která uměla i hrát, ale u nás to moc úspěch nemělo. Za prvé, jak už jsem říkala, v postýlce moc nebyl a když už, tak ho to nějak nebralo :D Nejdříve to bylo moc vysoko, takže si toho nevšímal a když už na hračky dosáhl, tak je začal stahovat a věšet se po nich, takže jsem to musela sundat.. Takže znovu bych už určitě nepořizovala.


Tak a to je tak nějak všechno z toho, co mě momentálně napadá. Možná si za chvíli zase vzpomenu na XY dalších věcí, takže kdyžtak budu průběžně doplňovat :) Jak jsem říkala, ještě bych ráda sepsala článek o prvních hračkách a stále mi tu chybí článek o našem druhém půlroce, ať nějak uzavřeme ten první rok, takže s MaMa tématy určitě nekončíme, nebojte. Dejte mi kdyžtak vědět, co dalšího by vás zajímalo.. A napište mi:

Co bylo a nebylo zbytečností u vás? 

14 komentářů:

  1. Poriadne veľa vecí treba malému dieťatu a dosť nákladných

    OdpovědětVymazat
  2. Na nic zbytečného si vyloženě nevzpomenu, snad jen zavinovačka, nechtěl v ní moc být, ale měli jsme pak jednu půjčenou jakože peřinku a hodně jsme ji využili místo deky. Mantinely jsem nepoužila, chtěl vidět ven. Hnízdečko jsem nepotřebovala, měli jsme rodinnou starou postýlku na kolečkách, přes den jsem ji přesunula do obýváku. Kolotoč neměl, polohovali jsme doleva, tak jsem.neporizovala, pak užil až hrazdičku. Kočárek byl celkem drahý, trojkombinace, používáme doteď krom vajíčka, dítě je ponekud větší 😀 Ale chystám se už na sporťák, asi Valco baby. Odsávačku jsem pořídila až po porodu, kojila jsem.jen tři měsíce, vyvařenou ji má teď kamarádka. Místo bryndaku máme ty latkovky. Jo a dobrá investice je koš na pliny joie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo u nás zavinovačka to samé.. Taky v tom nechtěl být, už v porodnici se z toho vždy vykopal a to mu to sestřičky vždy utáhly, jak to šlo :D O odpaďáku jsem taky přemýšlela, ale nakonec používám obyčejný malý, co jsme doma měli a celkem ok :)

      Vymazat
  3. Moc hezky jsi to sepsala, věřím, že se mi to za čas bude hodit:-) Oceňuji Tvůj rozumný pohled na věci, např. s tou odsávačkou, přijde mi to zvláštní, že si ji nastávající maminky balí v hodně případech už sebou do porodnice a přitom je to tak, jak říkáš..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo? Já právě taky předtím od spousty lidí slyšela a četla, že mají odsávačku připravenou, přitom nic není jisté.. A v porodnici odsávačky mají, kdyby bylo třeba.. Já ji koupit, tak pak mlátím hlavou do zdi, že jsem zas zbytečně nakupovala :)

      Vymazat
  4. Krásný kočárek. Líbí se mi, že je někdo, kdo nenakupuje tunu hloupostí a nesmyslů.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkujeme :) No, já (až na kosmetiku) nemám ráda syslení, takže nakupuji fakt jen to nutné :D Navíc, co si budeme povídat, všechno stojí peníze, takže si celkem promýšlím, co kupuju :D

      Vymazat
  5. Ten kočár je příšerný, promiň. S takovým bych nejezdila ani po vesnici. A to houpátko taky moc designově a ani stabilně nevypadá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není třeba se omlouvat, každý má jiný vkus ;) Houpátko možná nevypadá designově, ale já na něj úplně nehraji, pro mě bylo důležité, aby bylo kvalitní a za přijatelnou cenu, což oboje splňuje ;)

      Vymazat
  6. Taky jste měla na začátku strach z toho, jak to všechno pořídíte, když je to tak drahé? Já teda hrozný. Naštěstí manžel, který dělá prodej šroubových kompresorů, vzal podnikání vážně a začal vydělávat za dva, takže jsme na to nějak ušetřili a ani nemuseli kupovat moc bazarových věcí. Ale víte určitě, jak to je... :) Někdy se člověk prostě těm krásným věcičkám neubrání. :) Ale naštěstí mám šikovného chlapa. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla, ale celkem mile mne překvapilo, jak se to dalo zvládnout :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, pozorně jsem si přečetla tento napsaný článek. Jelikož se nám do rodiny narodí první vnouče. Tak bych chtěla koupit nějaké mimikovské oblečení. Už víme, že bude klouček , něco pro něj modrého. Prohlížela jsem webové stránky a na těchto </a bylo to co přesně chci koupit. Poslala jsem objednávku. Příjemný den. O.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pozorně přečtený článek a také obří reklamu a odkaz v komentáři.. Příště prosím bez toho, protože to jinak mažu ;) Pěkný den a vnouček ať dělá jen radost!

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)