neděle 28. července 2024

Tipy na seriály IX.

Ahojky!

Sice máme půlku léta a doma u telky teď asi většina z nás netráví tolik času, ale zase na druhou stranu je čas dovolených, tak by se vám třeba nějaké tipy na seriály i nějaké filmy mohly hodit, co říkáte? Plánuji tento článek už pár týdnů, tak jsem konečně sepsala všechny tipy z posledních měsíců a třeba si tam něco zajímavého najdete.. :) Je tu od každého něco - od dokumentů, přes krimi seriály až po romantiku a přihodila jsem i pár filmů, které mne v poslední době zaujaly nejvíce. Tak jdeme na to!


Hříšná touha - Oscuro Deseo

Seriál, respektive první řada, je úplně to samé, co Osudné pokušení, takže pokud jste viděli to, v podstatě víte, co se tady bude dít.. Až na to, že Hříšná touha má řady dvě a ta druhá směle navazuje na první a rozvíjí příběh členů rodiny a přátel hlavní hrdinky ještě dál.. To už pro mne byla velká neznámá, takže jsem celkem napjatě čekala, jak se to vyvrbí.. No konec mě moc nezaujal, ale seriál je to určitě aspoň koukatelný..



Metoda Markovič: Hojer

Jeden z nejlepších seriálů, co jsem kdy viděla! Naprosto perfektně zpracovaná dobová detektivka s reálnými postavami skutečného českého kriminalistického světa 70. a 80. let. Herci hráli přesvědčivě, dobové prostředí bylo velmi věrohodné, příběhová linka a zpracování skvělé. Bavilo mě to od začátku do konce a rozhodně mohu doporučit. Už se moc těším na pokračování, které by mělo být o Strakovi.



Matematika zločinu

Další minisérie z dílny Voyo a opět podle skutečných událostí. Má to pouze tři díly, takže příběh utíká a fakt není čas se začít nudit. Obsazení bylo také v pohodě. Skutečnost, že i toto se stalo, je dost nepříjemná a děsivá, ale děje se to a je třeba o tom mluvit. Za mě dobré a rozhodně zkouknutelné.



Dark

Ale tento seriál je jedna velká tragédie :D Podle traileru jsem měla za to, že to bude nějaká tajemná kriminálka, ale výsledkem je úplně šílený madlajz na tři série. Kdybych nebyla tak zarputilá v dokoukávání všeho, i když mě to vůbec nebaví, tak to zabalím už po dvou-třech dílech.. ale takhle jsem se tím trápila pěkně dlouho :D Pouštěla jsem si to tedy spíš jako kulisu k práci, protože koukat na to nehnutě se fakt nedalo. Nedoporučuji. Je to omílání dokola jednoho a toho samého problému na tři řady..  


Případ Stodolovi

Za to tento dokument doporučuji všema deseti, protože je nejen dobře zpracovaný, ale zároveň jde o nejdůkladnější a nejpodrobnější zpracování tohoto hrůzného případu. Bohužel, jedná se o případ z našich českých luhů a hájů a velmi brutální, o to otřesnějšího to je. A sice je to už dvacet let, ale jako by to bylo včera. Pamatovat si na to budou asi mnozí z vás. Případem provází Mirek Vaňura, ale kromě něho v dokumentu uvidíte i vyšetřovatele, pozůstalé, blízké Stodolových (například Daninu matku) a hlavně zde promlouvá i samotný Jaroslav Stodola. Perfektně dopodrobna zpracované, budete z toho mít husí kůži a slzu v oku.. 


Vědma

Za to tohle bylo ohromné zklamání. Docela jsem se na to těšila, ale ve výsledku to byla šílená patlanice, kde se dlouho vůbec nevyznáte, kdo je kdo a co po vás chce. A jaksi jsem se nemohla zbavit dojmu, že jde hlavně o selfpromo herečky a zpěvačky Annet Charitonové aneb její zpěvácká sólíčka v seriálu, nazpívaný úvod.. A to mě vůbec nebere. Za mě ne.


Král Šumavy: Fantom temného kraje

Naopak Král Šumavy se mi moc líbil. Příběh Josefa Hasila je zajímavý, jako mladý kluk je plný vášně a nespoutanosti, i přes to, že už stihl zažít válku, jejíž následky v kraji stále doznívají.. zároveň jsou tu hrozby z východu, takže i  přes chuť do života a volnost v šumavském pohraničí, musí řešit i vážné a mnohdy život ohrožující situace.. Samotnou mě to překvapilo, ale fakt jsem si minisérii užila. Má pouze tři díly, takže než se stihnete rozkoukat, je konec, což mne v tomto případě docela mrzelo, takže až bude druhá série určitě kouknu. 


28 dní děsu - 28 Days Haunted 

Tohle je dokumentární film, kde se vychází z poznatků manželů Warrenových, kteří patří mezi nejznámější vyšetřovatele paranormálních aktivit na světě. Tři týmy se vydávají na tři strašidelná místa napříč USA, kde mají strávit 28 dní a potvrdit či vyvrátit pomocí tohoto experimentu závěry Warrenových o vývoji aktivit v průběhu měsíce.. No, co k tomu říct.. Ty skupinky jsou vybrané dost nešťastně a u některých vážně na první pohled vidíte, jak přehrávají, aby to bylo zajímavé :D Není to moc uvěřitelné. Ale tak dobře, budeme dělat, že jim to věříme :D 



Jeden den - One Day

Tohle bylo tak krásný! A tak neskutečně smutný! Jen na to pomyslím, svírá se mi srdce. Krásný seriál o tom, jak náhodné setkání dvou mladých lidí dokáže protnout jejich osudy už navždy. Je to chytlavé, zkoukla jsem to téměř na jeden zátah (nebyl to až takový problém, protože se jedná o čtrnáct krátkých dílů dohromady se stopáží cca 7 hodin). Konec mě dostal a hlavně jsem si velmi rychle oblíbila obsazení seriálu. Hlavně Ambika Mod je tak netypicky úchvatná, že jsem z ní nemohla spustit oči. Dokonalý seriál, který se moc povedl! 


Sobík - Baby Reindeer

U tohoto seriálu fakt nevím, zda se smát nebo brečet :D Seriál začíná velmi zlehka.. ze začátku máte pocit, že jde o komediální drama, ale brzy zjistíte, že to až taková sranda není a jde v seriálu o naprosto vážná témata od stalkerství, přes zneužívání po pocit osamění a asociální chování díky digitalizaci dnešního světa. Prostě pecka. Je to uvěřitelné a zároveň neuvěřitelné, lehce depresivní i dojemné. O to šílenější, že je to dle skutečných událostí hlavního hrdiny (a zároveň scénáristy a tvůrce). Je to pecka a nedá vám to spát. 


Případ Asunta - El Caso Asunta

Detektivní minisérie podle skutečné události, kdy dvanáctiletá Asunta byla nahlášena jako pohřešovaná a následně nalezena zavražděná. Záhy se ve vyšetřování stávají podezřelými rodiče, kterým už se nikdy nepodaří zbavit podezření a následně jsou z vraždy adoptivní dcery i obviněni.. Všechno je to dost nejednoznačné v čemž se nese celý seriál/příběh, v podstatě si k vlastnímu závěru a přesvědčení máte dojít sami. Tvůrci nastíní několik možných variant a je na vás, jak to uvidíte a ucítíte vy.


V pasti - Trapped

Posledním dnešním seriálem tu potom mám islandský seriál V pasti, který má dvě série a následně na ně navazuje pokračování V temné pasti, na které se nyní chystám. Každopádně dvě série zkouknuté, a i když mi daly zabrat (protože je to pouze s titulky a na to nyní nemám moc prostoru) bavil mě a užila jsem si ho. Je to typické severské krimi s chladným prostředím i postavami, i když tady občas dají aspoň maličko nahlédnout do svého nitra a vypustí nějaké emoce. Příběhy jsou spletité, nechybí spousta zvratů a postupné rozkrývání pravdy v obou případech. Ta druhá řada mi přišla slabší, ale nenudila jsem se ani u jedné. 



A pak mě napadlo přihodit několik filmových tipů, které mě v poslední době zaujaly, co říkáte?

Ještěr

Prvně detektivní film Ještěr, který jsem už viděla dvakrát. Poprvé jsem při sledování nevěnovala filmu plnou pozornost, takže jsem si ho po čase pustila znovu a líbil se mi snad ještě více než poprvé. Benicio Del Toro je v hlavní roli detektivka skvělý a trochu mi připomíná takové ty "severské" kriminalisty s minimem emocí vrytých do tváře. Trochu je to celkově podobné případům severských kriminálek, kde jde o spletitý případ pletichaření, kde je vražda jenom tou třešinkou.. Hlavní hrdina podezřívavý a chladný policajt, který se snaží případ  vyřešit, ať to stojí, co to stojí.. A zároveň to v sobě ukrývá i takové ty typické americké rysy, kdy je prostě všeho moc.. :D Ale mě se to prostě líbilo.



Její tělo

Film, který mě ale dostal mnohem víc byl česko-slovenský snímek Její tělo. Odhlédneme-li od faktu, že ve filmu hodně chybí emoce a pocity a jeho konec je dosti unáhlený a plochý, tak samotný příběh nadějné skokanky do vody, která se chystá na olympiádu, ale tělo jí vypoví službu, je dechberoucí. Andrea se rozhodne své tělo využít jinak, ale to netrvá dlouho než jí tělo opět zradí.. Příběh je velmi tragický a silný a i přes to, že tam toho hodně chybí, mě prostě dostal.



Manželé Stodolovi

A Stodolovi ještě jednou, tentokrát ve filmové adaptaci, která je hodně založena na skutečných základech tohoto otřesného českého případu. Jasně, mají to značně zdramatizované, trochu vykonstruované a zabývají se zde více vztahem mezi manžely než samotnými zločiny, ale je to film a ten takový prostě být musí, aby zaujal a měl sledovanost.. Za mě je to jako film dobrý a koukatelný, obsazení super a celkově je to dost věrohodné, ale samozřejmě to musíte brát trochu s rezervou. 


Tak a to by bylo pro dnešek vše. V poslední době už sledování seriálů dosti vázne, ale snad se to zase srovná a časem si ukradnu aspoň po večerech chvilky na seriály :) 

Tak mi dejte dolů do komentářů vědět, co z toho jste viděli a co vás zaujalo?

3 komentáře:

  1. Ahoj Klárko, viděla jsem Sobíka, Případ Asunta a Jeden den a všechno bylo poměrně dobré. Dark sledoval přítel a od stejných tvůrců i další díla, ale mě to vůbec neoslovilo, přišlo mi to hrozně složité .

    OdpovědětVymazat
  2. Dark mě také vůbec nebavilo, přitom má super hodnocení. Naopak Jeden den, nádhera.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak nějak jsem neviděla nic :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)