středa 30. listopadu 2022

Přečteno VII/2022

Ahoj čtenáři!

Tak vás opět vítám u nového Přečtena! Netrvalo to dlouho a já se pročetla další desítkou, na kterou se spolu dnes podíváme! Konec roku se blíží a já se snažím dohnat resty a bojuji o svoji přečtenou stovku.. Co myslíte, zadaří se? :D Každopádně dnes se podíváme na desítku knížek s pořadovým číslem sedm a opět se můžete těšit na všehochuť - od thrillerů, přes válečné romány, erotiku až po motivační literaturu.. Jdeme na to? 



Naprosto cizí - Megan Miranda

Anotace: Když Leah Stevensová přijde o prestižní post reportérky bostonských novin i o svou dobrou pověst, nastanou jí těžké časy. Nevinné setkání s bývalou spolubydlící Emmy Greyovou však skončí dost překvapivě: obě mladé ženy se rozhodnou přestěhovat do malého městečka s nadějí, že se jim podaří nechat minulost za sebou. Brzy po nastěhování však dojde k tragické události: je nalezena mrtvá žena, která se Lee až neuvěřitelně podobá, a Emmy zmizí. Policie však po ní nenalézá jedinou stopu - ani její známé, ani e-mailovou korespondenci nebo úřední dokumenty. Když Leah začíná po Emmy v jejich společně pronajatém domku pátrat na vlastní pěst, zjišťuje, jak málo toho o své přítelkyni ve skutečnosti věděla. Je možné, že žádná Emmy Greyová nikdy neexistovala? Během pátrání začíná Leah také čím dál víc pochybovat o pohnutkách lidí kolem sebe. Komu může věřit? Jaké jsou ve skutečnosti motivy pohledného mladého detektiva, Leiných kolegů ze školy nebo jejích dospívajících studentů? Leah se při pátrání po zmizelé musí postavit nejen svým starým démonům, ale vypořádat se i s tajemstvími lidí z městečka. V tomhle podivném případu jako by měl každý co skrývat, a platí to i pro samotnou vypravěčku..

Tak jo, tohle byl jeden z těch thrillerů, který se rád dlouho zamotává, že pak chvíli nevíte, která bije a je toho trochu moc. Obzvlášť, když se v příběhu střídá i přítomnost s minulostí. Občas to bylo neskutečně zmatečné a informací přehršel. Ovšem nakonec se ta složitá síť začne rozmotávat až dojde k celkem zajímavému, i když těžko uvěřitelnému a jen částečně překvapivému rozuzlení. Za sebe to hodnotím jako průměr, četlo se to sice dobře, ale upřímně říkám, že mne to neohromilo natolik, aby se příběh uchoval v mé paměti nějak dlouho..





Nacistova dcera - Max Czornyj

Anotace: Existuje něco jako "gen zla"? Alicja Nowinská se usmívá sama pro sebe. Zvedne ruku na přivítanou a napřímí se. Ukáže na hluboké křeslo u kávového stolku. Když k němu přijdu, vyjede na své kolečkové židli od stolu. Když spolu hovoříme, nesmí mezi námi být bariéry. To je jedno z pravidel úspěšné terapie. Mně však už nic nepomůže. Nejsem dobrá. Nosím v sobě gen zla. A žádným pokáním ho neodčiním. Nacistova dcera je strhující román o minulosti, na kterou nelze zapomenout. O hrůzné době 2. světové války a lásce navzdory všemu. O dětech, které by neměly být odpovědny za činy svých rodičů. O pokání, které nastává v okamžiku, kdy se k pravdě postavíme čelem. Někdy, abychom opět nalezli klid a lásku, musíme projít peklem. 

Brzy po Přítelkyních z Ravensbrücku jsem popadla ještě tento historický román, dokud jsem byla v tématice trochu zabředlá. Ač to v anotaci nenajdete, tak hlavním problémem Gréty je Alzheimer, který ji v jejím věku začíná trápit. Přesto nedokáže ani po desítkách let zapomenout na své dětství, které strávila s otcem, velitelem koncentračního tábora, na pokraji jednoho takového zařízení. Trpí strachem, že po svém otci zdědila gen zla, přestože její činy to vyvrací. A ani po těch letech a vlastním utrpení, si nedokáže odpustit, že toho byla jako malé dítě součástí, přestože se ji s tím snaží pomocí její terapeutka Alice. A pak se jí dostane do rukou deník záhadné Anny, která byla nucena si koncentračním táborem projít jako zajatec a Gréta je nucena znovu procházet vzpomínky, tentokrát z jiné strany plotu.. až se nakonec rozhodne s pomocí blízkých přijít na to, kdo záhadná Anna je. Ač je téma holocaustu vždycky náročné a některé tady popsané scény jsou i dost nechutné, pro mne bylo mnohem těžší nahlédnout do mysli postižené Alzheimerem. Sama jsem se s ním setkala velmi zblízka, a tak to vyvolalo spousty vzpomínek. Knížka hezky poukazuje na skutečnost, že nic není černobílé: kontrast krutého velitele x milovaného a milujícího otce. Zároveň je tu pěkně vyobrazena síla jedinečnosti každého z nás, i přes genetický kód. Chvílemi to bylo trochu hektické a občas mi trvalo, než jsem se zorientovala, ale i přes to jsem si knížku užila a velmi mne chytla za srdce. Je to otázka jednoho večera, takže není o čem :)




Nymfomanka - Sonia Rosa 

Anotace: "Skousnu rty a nervózně se rozhlížím. Touha po sexu je tak silná, že sotva dýchám. Jako by se mi něco usadilo na hrudním koši a stále silněji mě to dusilo. Jako by se mě zmocnila nějaká můra." Anita je závislá na sexu. Benzinové stanice, bary, pánské toalety - každé místo je dobré, aby na něm svedla muže. A ti téměř nikdy neodmítnou. Celá léta žije na hraně. Časem ztrácí všechno: syna, dům i každou další práci. Zoufale touží po něčí blízkosti, nedokáže však u sebe nikoho udržet. Palčivá touha po sexu způsobuje, že všechno ostatní ztrácí svou důležitost. Zoufalá touha po něčí blízkosti a touha po příležitostném sexu jí vzaly všechno. Přesto stále bojuje o důstojnost a lásku.

Nymfomanie je všechno, jenom ne zábava a o tom vás příběh přesvědčí. Pokud jste viděli film Nymfomanka z roku 2013, tak už máte slušný náhled, tohle je totiž vcelku podobné vyprávění (ale nejde o stejný příběh!). Ač je knížka zařazena do kategorie erotických románů, tak sexuální scény jsou tu upozaděny samotnému příběhu a osudům hlavní hrdinky, s širokým záběrem do psychologie. Ve dvou liniích vyprávění se dozvíte o tom, jak se každý den snaží Anita (neúspěšně) bojovat se svojí závislostí a zároveň vám vypráví o svém minulém životě, jak se do této životní fáze dostala. A že je to občas vážně dost smutné a bolestné čtení, které vám ukáže, jak těžké je s podobným problémem žít.. A ať se snaží Anita sebevíc, své minulosti a svým problémům prostě neuteče.. Za mě zajímavý psychologický příběh, nic odpočinkového. Ovšem čte se to svižně a dopřeje vám náhled do jednoho zpackaného života.. 





Po pravdě - Gilly Macmillanová

Anotace: Po pravdě.. všichni lžou. Lucy Harperová je talentovaná spisovatelka a autorka několika bestsellerů, díky kterým získala slávu, peníze i miliony fanoušků. Kromě toho má Dana - zneuznaného a žárlivého manžela, jehož pokusy stát se spisovatelem nedopadly valně. Teď Dan zmizel, a navíc to není poprvé, kdy se ztratil někdo z Lucyina okolí. Před třiceti lety zmizel i její bráška Teddy a nikdy ho nenašli. Lucy, jediné svědkyně, si o tom, co se stalo, bezradně vymýšlela jeden příběh za druhým. Vyšetřující detektiv zuřil a její rodiče propadali zoufalství. Právě tehdy zjistila, že dokáže vyprávět poutavé příběhy, a ze svého talentu těží dodnes. Z Lucy se však stala dospělá žena, která se nemůže věčně skrývat za smyšlenými historkami. Celý svět ji pozoruje, její život je pod drobnohledem.. život plný příběhů, z nichž některé jsou uvěřitelnější, jiné už méně. Mohla tenkrát Teddymu ublížit? Zabila svého muže? Přichází chvíle, kdy Lucy Harperová konečně řekne pravdu.

Hele, i přes občas až moc psychologické zaujetí, mám thrillery od Gilly ráda. Co nemůžu tomuto kousku upřít je jeho čtivost a neustálý vývoj a tlak na vaši představivost, co se asi stalo tenkrát a co se asi stalo Danovi teď.. To mě neskutečně baví. K tomu trochu "porouchaná" Lucy, která odmalička předstírá, vymýšlí si a upravuje si skutečnost, takže nevíte, zda ji můžete věřit či nikoliv.. Od počátku také víte, že i zmizelý Dan bude pěkný zmetek.. No tohle je vám zase spletenec :) Přesto mě to bavilo a plíživé napětí tomu dodávalo šťávu. ALE musím uznat, že ten konec byl pro mne spíš trochu zklamáním.. Čekala jsem po té zápletce nějaké zajímavé rozuzlení, ale přišlo mi tak trochu.. fádní. Takže jo, čtivost se knížce nedá upřít, napětí také ne, ale.. něco tomu pořád chybělo.




Chůva - Gilly Macmillanová 

Anotace: Malá Jo zbožňuje chůvu Hannah víc než svoji matku, a tak když jedné noci Hannah beze stopy zmizí, holčička je naprosto zničená. O třicet let později se Jo vrací do rodičovského domu a je nucena čelit svému složitému vztahu s matkou. Jenže když jsou v jezeře na jejich pozemku objeveny lidské ostatky, Jo začne pochybovat o všem, o čem byla až dosud skálopevně přesvědčená. Pak když na dveře jejich domu zaklepe nečekaný host, Jo zažije další šok. Zoufale se snaží doplnit mezery ve svých nejasných vzpomínkách. Nezbývá jí než přijít na to, co byla její chůva zač a proč zmizela. A především se musí rozhodnout, zda může věřit vlastní matce... 

Ovšem jestli nějaká knížka stojí od Gilly za přečtení, tak je to rozhodně tato! Hned na úvod říkám, tahle knížka je plná velmi nesympatických postav :D Opravdu ani jedna jediná, a to včetně malé Joeiny dcery Ruby, mi nepřirostla k srdci a neměla jsem s ní pocit sounáležitosti. Vůbec jsem nedokázala pochopit chování a jednání postav, ať už Jo, její matky nebo Hannah. Všechny tři mi přišly jako neskutečné fúrie a možná právě proto jsem se těšila z toho, jak se jejich situace zamotává a co z toho nakonec bude. Můžu tedy říci, že se to zamotalo vážně slušně, ale také se vše naprosto dokonale a překvapivě rozmotá. Po přečtení jsem zůstala vážně jako opařená a neskutečně nadšená. Ne že jsem v podobný konec nedoufala a neočekávala ho, ale spíš takový ten pocit zadostiučinění mne fakt překvapil :D Dobře se to čte, děj rychle ubíhá a nejsou tam zbytečné promlky.. Za mě skvělý psychologický thriller a dosud asi nejlepší knížka autorky.




Jen se posouvej dál - Bojana Ivanovic

Anotace: Rady a návody, jak čelit a přežít všechny ty posrané situace, které v životě zažijeme, a jak i přes všechno to svinstvo, které nás omezuje a poznamenává, jít dál, dosáhnout vytyčených cílů a pozvednout svůj život na maximální úroveň spokojenosti.

Tahle motivační knížka je vcelku pěkná, ale já asi prostě nejsem cílovka. Respektive ve spoustě rysech se vidím, ale prostě knížka (a to asi jakákoliv) mě nějak nedokáže k ničemu vyhecovat. Já jsem člověk, co má sice hlavu plnou nápadů, myšlenek, snů.. ale strach z neznáma, ze selhání a taky trochu pohodlnost, nebudu lhát, mne prostě dost uzemňují. A nějak to ne a ne překonat. Tak jsem si říkala, že třeba tohle trochu pomůže a jelikož vychází z autorčiných zkušeností, něco důležitého mi to předá, ale.. nic. Tak já budu dřímat dál. Každopádně je to napsané takovým příjemným, nenásilným, neformálním stylem, nic erudovaného, jako kdyby vám to vyprávěla kámoška a snažila se vás svými zážitky lehce pošťouchnout, což se dobře četlo, když nic jiného :)



Její konec - Shari Lapena

Anotace: Začalo to šokujícím obviněním.. ale kde je pravda? Stephanie a Patrick jsou novomanželé, kterým se právě narodila dvojčata. I když je Stephanie vyčerpaná z nedostatku spánku a staráním se o miminka, je si jistá jednou věcí - má vše, po čem kdy toužila. Potom se ale objeví žena z Patrickovy minulosti a na povrch vyplují tajemství o něm a jeho první manželce. Její smrt byla přeci nehoda - nebo byla zavražděna? Patrick tvrdí, že je nevinný, a tohle všechno jsou jen pouhé plytké pomluvy. Ale říká pravdu? Neudělala Stephanie osudovou chybu? 

Konečně jsem se dostala ke knížkám od Shari. A hele celkem dobrý. Je to taková jednohubka, kterou přečtete za jeden, max dva večery. S čím jsem tedy měla lehce problém, jsou hlavní hrdinové. Jeden nesympatičtější než druhý. Ufňukaná Stephanie, podivín Patrick a hráčka a mrcha Erica.. Síla. Ale musím uznat, že se Shari povedlo pohrát s jejich charakteristikami a hraje si bravurně s jejich myšlenkami, tajemstvími a celkově díky tomu nevíte, komu věřit a od koho co čekat. A přesto, že se to chvílemi vleče, jak jen všichni kňourají, stálo to čekání za to. Já jsem totiž byla z toho rozuzlení celkem v šoku :D Jako ne že by mi šlo úplně na rozum, jo. Sice to bylo možná až trochu moc překombinované, ale fakt mě ten závěr dostal, protože ač jsem věčně ponořená v hororech a thrillerech, mordech, atd., tak stále očekávám v lidech to dobré.. a to se tady co? Nedělo :D Ve výsledku tedy dobré a konec té knížce hodně spravil reputaci.



Nepříliš šťastná rodina - Shari Lapena

Anotace: Nejnovější příběh mistryně psychothrilleru - opět dokonale drásavý a neodložitelný. Brecken Hill je drahá adresa. Musíte mít hodně peněz, abyste tu mohli bydlet. Tak jako Fred a Sheila Mertonovi. Žádné bohatství vás však neochrání, když vám u dveří zazvoní vrah. Manželé Mertonovi byli brutálně zabiti pár hodin poté, co přivítali na velikonoční večeři své tři dospělé děti. Ty jejich smrt pochopitelně těžce nesou. Nebo ne? Na každého z nich čeká pohádkové dědictví. Svého náladového otce nesnášeli a netečná matka se jich nikdy nezastala. Na jednoho z nich to bylo možná až příliš. Ale na koho? Je-li váš sourozenec vrah, chtěli byste to nejspíš vědět...

Za to tato knížka od Shari je pro mne mnohem větším zklamáním (zvláštní, že Databáze to vidí naopak :D). Brutální vražda rodičů, to je tedy slušný začátek, to musím uznat.. Ale pak už to je jenom šílená nuda. Jeden sourozenec chamtivější než druhý, jeden hází vinu na druhého, pak do toho zapletou ještě další členy rodiny, i chůvu, která vždy stála při nich, a přesto je celou dobu jasné, kdo to byl. Nebo aspoň já to věděla hned. Plus dávám opět za celkem pěkné charakteristiky postav a nahlédnutí do mozku bohatých, protože tady je to parádní ukázka toho, jak peníze kazí charakter. Ovšem ani tak mě to prostě moc neba. Ještě že se to čte tak dobře, jinak by mě to asi unudilo. Za mě slabý průměr.




Sběratel kostí - Jeffery Deaver

Anotace: Lincoln Rhyme je kvůli dřívější nehodě paralyzován od krku až po prsty na nohou. Navzdory tomuto handicapu se však Rhyme nestahuje do ústranní a stále pracuje na dalších případech, při kterých mu pomáhá mladá policistka Amélie Sachsová. Ta se ochrnutému kriminalistovi stává rukama i nohama. Sachsová se vydává na místo činu a Rhyme s ní telefonicky komunikuje přímo ze své postele. Ve Sběrateli kostí se oba ujímají případu, kdy šílený vrah bestiálně zabíjí své oběti a pak je pohřbívá naprosto morbidním způsobem. Postupem času se Rhymeovi a Sachsové daří pachatele zatlačit do rohu. Ten se ale nenechá jen tak snadno polapit. Obětí každým dnem přibývá.. Ke konci knihy na povrch vyplavou nečekané skutečnosti, které značně zamíchají kartami. Tato kniha se dočkala i svého filmového zpracování, které ač nebylo špatné, nemůže své předloze v žádném směru konkurovat.

Chuť jsem si spravila knížkou, kterou jsem sháněla pěknou dobu. Dlouho se mi nedařilo Sběratele kostí sehnat, na pultech obchodů se téměř neobjevuje, i když došlo k dotisku v roce 2016. Každopádně po několika letech, co jsem ji měla na seznamu, se objevila na bazárku a ještě za pár korun. To byl osud. Možná znáte film, kde hlavní role obsadila Angelina Jolie a Denzel Washington, který já už spousty let miluju a patří mezi mé nejoblíbenější detektivky. A knížka na tom není jinak. Za mě skvělá detektivka, která postupně graduje a připoutá vás ke svým stránkám, protože budete společně s Amélii a Rhymem bojovat za unesené oběti. K tomu zraněný Lincoln vás bude provázet i svým osudem. A pokud neznáte film, konec vás možná (ne)mile překvapí.. Za mě super a hodnocení (92%) je důkazem, že jde o kvalitně sepsanou detektivku. Jen tedy musím říct, že to byla výzva. Knížku mám v paperbacku, má 300 stran, ale písmo jsou takové blechy, že oproti dnešním titulům to bylo vážně náročné čtení :D To se tenkrát ještě šetřilo papírem. 



Nové sny - Lilly Lucas

Anotace: Když se Elara pohádá s mámou, rozhodne se utéct za babičkou do Green Valley. V noci ji ale ve Skalistých horách překvapí sněhová bouře a ona ve snaze vyhnout se obrovskému zvířeti na cestě havaruje. Naštěstí se objeví Noah, který ji zachrání a odveze tam, kam mířila. V malém městečku uprostřed Skalistých hor se chce Elara postavit na vlastní nohy a bojovat za svou budoucnost. Přitom se opět setkává s Noahem, jehož velkým snem je stát se astronautem. Osud tomu chytl, aby se oba potkali v Hankově autodílně, kde se postupně sbližují. Alespoň to tak vypadá, protože Noah se snaží i přes jejich vzájemné sympatie udržovat od Elary odstup. Elara neví, co si má myslet, dokud se nedozví, že jeho expřítelkyně leží v kómatu po autonehodě, kterou si Noah klade za vinu. Zvítězí láska nad pocitem viny? 

A na závěr trocha romantiky. Třetí díl série Láska z Green Valley, která mne od začátku baví. Tentokrát se do města přistěhovala Elara, která tu potká místního Noaha. Opět se jedná o zamilovaný příběh, který známe všichni na milion způsobů. Jenže příběhy z Green Valley jsou vždy tak hezky napsané, mladí lidé, kteří hledají sami sebe, k tomu ta divoká příroda.. spousta lásky a (ne)pochopení.. Prostě jedno s druhým a je z toho krásný příběh. A za mě jednoznačně tento asi nejsilnější a nejhezčí z těch tří v sérii :) Asi na mě působil i nejvíc "dospělácky".  Nové sny jsem si užila od začátku do konce a za sebe můžu rozhodně tuto romantickou sérii doporučit. Nečekejte žádné uvědomělé a intelektuální pozdvižení vašeho ducha, ale proto přeci romantiku nečteme, že jo. U ní si chceme odpočinout a zasnít se :)


Tak a to je pro tentokrát zase vše a já vám už teď můžu slíbit, že si brzy dáme pokračování.. Pomalu, ale jistě, se mi totiž plní další desítka titulů. A já mám naději, že do konce roku zvládneme tu stovku.. 

Co myslíte, vyjde to? A co v poslední době zaujalo vás? Četli jste některou z nich?

4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Jako nebyly špatné, většinou takové jednohubky.. Trochu jsem si tím zas nahnala čísla :D

      Vymazat
  2. Tentokrát jsem nečetla nic, jen oba tituly od Shari Lapeny mám koupené, považuji ji za svou oblíbenou autorku. No, ale ráda jsem se inspirovala, co si koupit příště, případně o co napsat Ježíškovi:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně už každý odmítá knížky kupovat, protože se mi to doma množí tak rychle, že se bojí, aby se strefili :D Tak musím taky asi na příští rok sepsat seznam, aby se jím mohli Ježíšci řídit :D Lapenu tu tu mám ještě jednu, tak se do ní asi brzy pustím, to je vždy taková jednohubka :D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)