středa 3. srpna 2022

Přečteno V/2022

Ahoj všem! Tak tu máme zase pokračování Přečtena! Překvapivě celkem brzo přináším pátý díl. Červenec byl opravdu čtenářsky povedený měsíc, proto se můžete mrknout na další desítku knih a vezmeme to zase přes romány až po detektivky, ať si každý přijde na své..



Její tajemství - Penelope Bloom

Anotace: Uznávám, zpackala jsem to. Chyba číslo jedna: Požádala jsem Petera Barnidge o práci. Chyba číslo dvě: Jeho nabídku jsem přijala, místo abych mu ji vmetla do tváře, jak jsem plánovala. Chyba číslo tři: V zájmu zkrácení tohoto seznamu, abych se nedostala až do řádu stovek, budu předstírat, že jedinou další chybou bylo zatajit jednu malinkatou informaci během pohovoru. Kéž bych ho mohla prostě nenávidět, místo té zvrácené, matoucí směsi nenávisti a přitažlivosti, kterou k němu cítím. A je to ten špatný druh přitažlivosti. Temný s nádechem spalujícího žáru. Takový žár, že se mám chuť pokřižovat pokaždé, když se na něj podívám, protože mi stačí jen jediný pohled, abych se ocitla ve světě hříchu. Když už mluvíme o hříchu.. Je tu ten drobný detail, co jsem zatajila při pohovoru. Ale jsem svobodná matka a udělám cokoli, abych zajistila svoji dceru, i kdyby to znamenalo udržet jedno malé tajemství. Bohužel, i malá tajemství časem nabobtnají. Myslím, že je jen otázkou času, než na to přijde, a mám pocit, že z toho nebude mít radost...  

Pokud máte přečtené předchozí díly, tak už tak nějak víte hlavní schéma celého příběhu a nic moc vás na tom nepřekvapí. Je to fajn úsměvný romanticko-erotický román, taková jednohubka na dlouhé deštivé odpoledne. Mne příběhy od Bloomové fakt baví, i když je to stále trochu na jedno brdo a ta jiskra už tam dávno není. Tady oceňuji alespoň ten fakt, že je tu konečně někdo trochu "reálnější" a "dospělejší". Nejen svobodní a bez závazků, ale konečně i někdo "poznamenaný" životem - matka samoživitelka a chlap unavený vztahy, takže za mě dobrý, ale už ne skvělý.


Imaginární přítel - Stephen Chbosky

Anotace: Kate Reesovou život naučil, že násilníkovi, co přísahá, jak se polepší, není radno věřit. A tak sebere uprostřed noci svého sedmiletého syna Christophera a společně se vydávají hledat nový život. Cesta je zavede až do malého městečka Mill Grove v Pensylvánii, které je tak odlehlé a zapomenuté, že by je tam nikdy nikdo nehledal. Jenže když necháte jedno nebezpečí za zády, neznamená to, že další na vás už nečeká. A přitom se z počátku zdá, že konečně našli klidné místo k životu. Jenže pak Christopher zmizí. Šest dlouhých dní po něm není ani stopy. Dokud zničehonic nevyjde z lesa na kraji města. Není zraněný, je na něm ale něco divného. Nevrací se totiž sám. V hlavě slyší hlas, který mu napovídá, co má dělat. Hlas, který pro něj má jasný úkol. Christopher musí do Vánoc v lese postavit stromový domek. Pokud to nedokáže, stane se všem v Mill Grove včetně jeho milované maminky něco nepopsatelně strašného..

Tak vážení, tohle je všechno, jenom ne napínavý hororový příběh. Už jen když jsem viděla 650 stran, byla jsem lehce vyděšená. Thriller/horor na takových stránek jsem v ruce hodně dlouho neměla. Už tehdy jsem si kladla otázku, jestli to bude při množství takových písmenek zajímavé, čtivé a napínavé.. No a už přibližně při dvousté stránce jsem věděla, jak si stojím. Hrozně a zbytečně natáhnutý příběh, který by mohl s klidem mít i o půlku menší počet stran, protože 3/4 knížky se tam NIC neděje. Já už fakt začala v půlce ztrácet trpělivost a vážně jsem myslela, že to ani nedočtu. Popoháněla mne opravdu snad jen touha nezanechat něco rozečteného a dobrat se konce. A jako i ten závěr se táhne skoro dvě stě stran. To nechceš! :D Docela mi to připomíná Kingovo TO, takže ani příběhově vesměs nic moc originálního. Je to hodně zamotané a komplikované, občas jsem se ztratila a nevěděla jsem, kde jsem.. No ne, tohle ne. Za mě šílenost a už nikdy víc.


Nové sliby - Lilly Lucas

Anotace: V malém městečku Green Valley uprostřed Skalistých hor žije už od mala Izzy, která tady pracuje jako instruktorka snowboardu. Už léta je tajně zamilovaná do svého nejlepšího přítele Willa, který ji bere pouze jako dobrou kamarádku. Ani romantický polibek na Silvestra nepřiměl Willa, aby se na Izzy díval jinýma očima. Jednoho dne se v Green Valley objeví Cole, seriálová hvězda z Netflixu, a najme si Izzy jako instruktorku lyžování, aby ho připravila na jeho novou roli. Čím více času s ním Izzy stráví, tím více jí to k němu táhne a tím více si je Will jistý, že i jeho city k Izzy jsou hlubší, než si do teď přiznával. Jak si s tím ale šerif a milovník žen, který se vážným známostem vyhýbá, poradí? A kdo nakonec získá Izzino srdce?

Volné pokračování knížky Nové začátky, kterou jsem vám představovala v minulém článku. Opět jsem se snadno a rychle začetla a čtení si užila. Možná i o chlup více než u prvního dílu s Lenou a Ryanem. Izzy mi byla trochu bližší než Lena, takže to šlo tak nějak líp. Přečetla jsem to za pár hodin, což mne zrovna tady i maličko mrzelo, je to pěkná a čtivá romantická knížka. Pokud nečekáte zázraky a nevadí vám jednodušší příběh bez velkého drama, bude se vám to líbit. Já jsem nadšená a už se těším, až vyjde trojka! :)


Hořím pro tebe - J. T. Geissinger

Anotace: Jackson Boudreaux alias "Netvor" je bohatý a krásný, ale k zaměstnancům Biancy Hardwickové, majitelky restaurace v New Orleansu, se chová povýšeně. Příčí se jí už jen pomyšlení, že by pro něj ještě někdy měla vařit. Když ji však Jackson požádá, aby se ujala přípravy hostiny na jeho dobročinné akci, Bianca nemůže odmítnout, protože jí peníze pomohou uhradit účty za léčení těžce nemocné matky. A pak jí Jackson předloží další nehoráznou nabídku: "Vem si mě". K neobvyklému návrhu připojí obrovskou finanční částku, kterou Bianca zoufale potřebuje, a tak začne uvažovat, že mu řekne své "ANO". Jackson jako jediný dědic bourbonské dynastie ví, jaké o něm kolují zvěsti. Pravda je ovšem mnohem pochmurnější. Aby si zajistil dědictví, musí se oženit, a svobodomyslná přidrzlá Bianca se pro ten účel skvěle hodí. Nebo si to alespoň myslel..

Když jsem si ji objednávala, tak jsem vůbec nic neočekávala. Nezkoukla jsem ani anotaci, natož hodnocení, takže se konalo úplně ohromné překvapení. Tohle mě strašně, strašně, strašně moc bavilo! Je to nabité sexuální energií a přitažlivostí, city a emocemi a přitom to není žádné lacinné porno. Trochu mi příběh připomíná Krásku a zvíře :D Ale je to vážně strašně čtivé a tak pěkně napsané, že vás tato romantika/erotika/ženský román doslova strhne. To se mi dlouho nestalo a kdyby byl každý ženský román napsaný takhle, tak snad nic jiného ani nečtu :) Hlavní hrdinové sympatičtí a zábavní a situace mezi nimi mnohdy také. Za mě velké ANO!


Taju pro tebe - J. T. Geissinger

Anotace: Čekanka dostává tipy na svádění od vysportovaného playboye - dokud pravidla nezmění láska. Nespolečenská Joellen Bixbyová má každou sobotu dostaveníčko - se svým kocourem, škopkem zmrzliny a fantaziemi o neskutečně pohledném Michaelu Maddoxovi. Tolik po něm touží, ale jak by asi tak mohla nedosažitelného generálního ředitele získat, když prakticky splývá se šedí pracoviště? Řešení je možná blíž, než si myslela. Cameron McGregor je nafoukaný potetovaný kapitán skotského rugbyového týmu. Právě se nastěhoval do bytu naproti Joellen. Cam je notorický playboy a není Joellenin typ - ani trochu ne - ale nabídne se, že zakřiklou dívku naučí vše, co ví o podněcování touhy. Pod Camův skotský kilt už nahlédla spousta žen, ale Jo je jiná než všechny ostatní. Sama se považuje za ošklivé káčátko, ale Cam ji vidí úplně jinak: připadá mu bystrá, vtipná a nesmírně sexy. Joellen díky němu získá sebejistotu a celá rozkvete. Muž jejích snů se náhle ocitne na dosah. Cam má smůlu. Dochází mu, že ženě svých snů pomohl do náruče jiného muže. A musí svést životní boj, aby o tuhle krásku nepřišel.

Bylo jasné po předchozím dílu, že hnedka skočím na další. Ač se jedná o sérii, příběhy jsou nezávisle na sobě, takže můžete začít kterým chcete. Ve druhém díle je hlavní hrdinka Joellen hodně nesmělá až zakřiknutá a má o sobě spoustu pochybností, na druhé straně je Cam, hodně sebevědomý až lehce arogantní týpek. A pak to mezi těmito dvěma začne jiskřit a opět stejně jako v prvním díle, vás čeká smršť nadupaná feromony. V románech nejde o sex, ale o tu energii, kterou je to prostě našlapané a já se díky tomu nemohla pomalu odtrhnout. A srdce jak mi jihlo! Mistrně napsané ženské čtení a já už sháním pokračování, na které se moc těším, protože tohle si prostě přečíst vážně chcete! Palec nahoru i tentokrát a rozhodně doporučuji.


Sběratel motýlů - Dot Hutchisonová 

Anotace: Krása ještě nikdy nebyla tak děsivá.. První díl oceňované trilogie Sběratel. Izolovaná zahrada, kvetoucí rostliny a.. sbírka nádherných motýlů - mladých žen, které byly uneseny. O to vše pečuje Zahradník, zvrhlý muž posedlý uchováváním krásných dívek. Jediná přeživší Maya postupně odkrývá podrobnosti o tomto děsivém místě i o svém vězniteli. Jak se jí ale podařilo utéct? Přežily i další dívky? Agenti FBI Victor Hanoverian a Brandon Eddison musí vyřešit rozhodně nejotřesnější případ své kariéry. 

Hned na úvod je třeba poznamenat, že v anotaci jsou lehké nepřesnosti. Nejen, že Maya není jediná přeživší, ale FBI to ví a navíc s tímto faktem pracuje, tolik na upřesnění. Sběratel motýlů je první ze série, přičemž já ji četla jako druhou knížku, z loňska mám přečteny Letní děti. Už tam mne případ Sběratele zaujal, takže bylo jasné, že se k němu dříve či později dostanu. Moc jsem se na knížku těšila a můžu říci, že vesměs splnila má očekávání, i když maličko mi tam něco chybělo a nedokážu vůbec definovat co. Případ jako takový, je unikát a autorka má skutečně bohatou fantazii. Bavil mne a líbil se mi i styl vyprávění, kdy se vše dozvídáte z výslechové místnosti z pohledu Mayi. Zase je to jednou něco jiného. Příběh přeskakuje mezi současností z výslechovky a postupného vyprávění z minulosti, kde se nakonec vše protne.. Za mě pěkně a čtivě napsané, není to přehnaně akční, ale má to svoje kouzlo a ten případ tady hodně zvedá laťku. Určitě musím sehnat i druhý díl, který mi k dočtení série chybí - Májové růže.


Až na kost - Ellison Cooper 

Anotace: Ve Washingtonu se ztratí autobus plný středoškoláků a neurovědkyně Sayer Altairová musí dopadnout viníka, s nímž ji pojí její vlastní minulost. Poté, co oplakala smrt svého snoubence a téměř přišla o práci, začíná agentka Sayer Altairová konečně svůj život budovat znovu od začátku. Její výzkum mozků psychopatů začíná přinášet své výsledky a její podivné malé rodině se daří. Sayeřina nově nalezená spokojenost se však ocitá v ohrožení, když je povolána k vyšetřování případu zavražděné dívky, jejíž tělo bylo nalezeno v kruhu zvířecích figurek pod záhadným, krví napsaným vzkazem. Když zjistí, že mrtvé děvče je jedním ze čtyřiadvaceti pohřešovaných středoškoláků, Sayer rychle pochopí, že nic na tomto případu není tak, jak vypadá.

Třetí a prozatím poslední případ Sayer, kterou jsem si hrozně oblíbila už na samém začátku a její detektivní případy mne baví. Moc jsem se na tento díl těšila, protože ve druhém zůstala spousta záležitostí otevřená a já byla napnutá, jak to všechno dopadne. A za mě spokojenost. Série se Sayer je neuvěřitelně čtivá, ty knížky přelouskáte během chvíle a není na nich snad nic, co by vám mohlo vadit. Zatímco dvojka byla případem převážně z minulosti, trojka pracuje s únosem, takže je nutné vše vyšetřit co nejrychleji. Jasně, některé situace jsou předvídatelné a že bych byla přikovaná napětím úplně ne, ale prostě je to tak příjemně plynoucí krimi příběh, že se mi to fakt neskutečně zamlouvá. Přečetla jsem to raz dva a doufám v pokračování..


Ráj mrtvých dětí - Roxann Hill

Anotace: Sebevražedné oběti z ideálních rodinných poměrů nevysvětlitelně končí své životy. V kulisách německého maloměsta se začnou množit záhadné, téměř rituální sebevraždy mladých lidí z jedné diecéze. Inspektorka Anna, která překonává životní krizi, je najata knězem a církevním vyšetřovatelem, aby objasnila důvod těchto činů. Anna je krásná, emancipovaná mladá žena s velmi odtažitým vztahem k církvi a smutnými vzpomínkami na ztrátu dítěte. Těžko překonává traumata prožitá ve službě u policie, ale i přesto nachází přátele a smysl své práce. Na pozadí kalných podzimních dnů, zastrčených skladů a neustále hrozícího nebezpečí se pohybuje dvojice se statečnou vytrvalostí. Navíc vlivem přepadení a ohrožení života se mezi nimi začne vytvářet křehké pouto. Objeví se další kriminální čin, zneužívání dětí. A co hůř? Stopy vedou opět k církvi. Překvapivé rozuzlení odhaluje otřesné souvislosti zmanipulovaných smrtí mladých lidí. A na konci, po sérii děsivých zážitků bez oddechu, dva lidé nacházejí ve všem smysl a čistotu. 

Také na vás názvy a obálky knížek Roxann působí spíše hororově než jako krimi? Já jsem si nějaký čas fakt myslela, že se jedná o horory, než jsem si přečetla anotace! Každopádně ani ta nezněla špatně, takže jsem byla zvědavá, jaká tato krimi série bude. Jedná se o případy z církevního prostředí, což je samo o sobě vždycky drama, takže o zábavu postaráno :D Co nemůžu knížkám upřít, je ta rychlost s jakou je zvládnete přečíst a s jakou vám odhalí svůj příběh. Každý díl má kolem 250 stran, což je poměrně málo, takže je vám jasné, že na žádnou nudnou omáčku není čas.. Tady je vše dost přímočaře, stručně a neustále se něco děje. Nudit se fakt nezačnete. Hlavní hrdinové - Anna a Pavel jsou sympatičtí a spolu jim to profesionálně klape. A brzy začnete z příběhu pociťovat, že by to klapalo i neprofesionálně, nebýt Pavel knězem :) Takže ke krimi zápletce máte i trochu té romantiky. Příběh se odvíjí dost předvídatelně a úplně vás žádné nečekané situace neohromí a závěr byl až zbytečně moc zrychlený, ale zase oceňuji, že tam nebyla žádná hluchá místa. Za mě fajn odpočinkové čtení na dovču.. 


Slzy mrtvé jeptišky - Roxann Hill

Anotace: Novicka byla brutálně zavražděna. Nikdo si nedokáže představit, proč by této mladé ženě, která chtěla zasvětit svůj život Bohu, chtěl kdokoliv ublížit. Měla snad nějaké tajemství či temnou minulost, která by onen hrůzný čin dokázala vysvětlit? Tento oříšek musí rozlousknout sehraná dvojice Anne Steinbachová, bývalá policistka, a kněz Pavel Wagner. Brzy narazí na stopu, která je zavede za objevem daleko závažnějším, než je jedna vražda.

Hned jsem sáhla po pokračování.. Musím říct, že druhý případ už mne nebavil tolik jako ten první a průhlednější mi přišel už od začátku. Nevzpomenu si co, ale už mi příběh připomínal nějaký film nebo knížku z dřívějška. Ale tady se zase více rozvíjí charaktery a osudy postav, což mne bavilo možná i víc než samostatná krimi linka. A i tentokrát mě baví to přímočaré psaní, díky kterému to ubíhá. Žádné zbytečné kličky, soužení a mraky pocitů, ale akce a sem tam nějaká myšlenka.. :) Díky tomu se to čte rychle a nestihnete se ani na minutku nudit. Není to nejlepší krimi, co jsem četla, ale rozhodně se to dalo a s úspěchem nalákalo i na pokračování..


Duše mrtvých nemluví - Roxann Hill

Anotace: Někdo brutálním způsobem zabije oblíbeného faráře. Nezanechá stopy. A to je třetí případ pro dvojici vyšetřovatelů Annu Steinbachovou a Pavla Wagnera. V kulisách zimních měst, blížících se Vánoc a šedého prosincového počasí se odvíjí příběh spletité sítě zločinu. Stejně brutálním způsobem, za použití drátěné smyčky, jsou napadání další lidé. Ti mají nečekanou spojitost se starší dvojicí, nejlepšími přáteli našich vyšetřovatelů. Nikdo by nečekal, že stopy vedou právě k nim a k tajemství, které po řadu desetiletí skrývali před světem. Protikladem k drsnému světu zločinu a temné minulosti je křehký platonický vztah mezi Annou a farářem Pavlem, který je místy humorný a plný toužení. V divoké vánici na chatě, odříznutí od světa, prožijí naši hrdinové závěrečnou bitvu s minulostí.

Tak nebudu lhát, tento díl mne případem zaujal snad ještě méně než předchozí. Avšak opět ani tady není žádná omáčka okolo, ale šup šup a máte přelouskáno. A co tomuto dílu rozhodně nemůžu upřít, kromě neustálého posouvání znalostí o hlavních postavách, je fakt, že je tu pár momentů také trochu překvapivých. Tedy alespoň pro mne bylo. Zároveň je vše vysvětleno, takže nezůstávají v hlavě zbytečné otázky a nejde říct jinak, než že i přes nejslabší dějovou linku, je to pořád fajn odpočinkové čtení. Teď v létě, kdy mám mozek věčně usmažený, to bylo to pravé ořechové. A nesmím samozřejmě opomenou i tu romantickou linku mezi Annou a Pavlem, která se stále tak nenápadně rozvíjí, že jsem plná očekávání, jak to nakonec dopadne.. I moje romantické já tedy dostává svoji potravu, takže spokojenost. 

Tak a tím jsme se dostali na závěr další desítky. Je neuvěřitelné, že se tu pokračování objevilo tak rychle. Tak jen doufejme, že se brzy sejdeme u další desítky :)

Jak jste na tom se čtením přes léto vy, čtete více či méně? Máte něco z toho přečteno či na seznamu?

6 komentářů:

  1. Také jsem doufala v plodný červenec a zvládla jsem jen jednu knihu, bída :D Ale dnes snad konečně také dočtu Imaginárního přítele, ufff.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alelůja, zvládla jsi to! :D Imaginární přítel je fakt oříšek! :D

      Vymazat
  2. No já přečetla za Červenec 7 knih, takže snad můj rekord, ale to jenom kvuli tomu, že bylo více volna :D

    OdpovědětVymazat
  3. Žádnou z knih jsem nečetla. Čtu pořád, hodně a ráda. teď například nejnovější knihu od R. Galbraitha Neklidnou krev, miluji celou serii s Cormoranem strikem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám Galbraitha, respektive Rowlingovou, taky na seznamu :) Díky za tip!

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)