neděle 3. července 2022

Přečteno IV/2022

Krásný den vám přeji a vítám vás u nového knižního článku!

Máme tu další desítku, kterou jsem téměř celou zvládla ještě v květnu, ale v červnu čtení moc nešlo, takže mi trvalo článek doplnit.. Ale konečně jsem se k něčemu dopracovala, takže jdeme na to. Jak můžete vidět, tentokrát je to opravdu mix všeho - od thrillerů a krimi, přes erotický román až po romantiku až za hrob..



Veselou sebevraždu a šťastný Nový rok - Sophie de Villenoisy

Anotace: Osamělá zakřiknutá Sylvie se necítí ve své kůži, po otcově smrti propadne depresi a nabude dojmu, že je k ničemu a žádné štěstí už ji nečeká. Proto se rozhodne, že o Vánocích spolyká prášky a ve voňavé koupeli skoncuje se životem. Na radu psychoterapeuta zažívá neuvěřitelné situace, jimž by se za normálních okolností obloukem vyhnula: kupuje si skandálně drahé oblečení, krade v obchodě, zpívá bezdomovkyni, a dokonce si začne hledat přítele...

Asi jsem čekala podle názvu trochu něco jiného, ale bylo to fajn odpočinkové ženské čtení. Oddychovka na jedno odpoledne. I když se zde řeší téma sebevraždy, nemusíte se bát ničeho chmurného a ponurého, naopak jsou tu vtipné situace, které to směle zachrání. Bylo tam pár momentů, kdy jsem se fakt smála nahlas. Už jen kvůli tomu mě knížka bavila. Ovšem nebýt tam právě tyto záseky, nebylo by v knížce nic, co by mi učarovalo. Jedná se jinak o celkem obyč příběh, který ne vždycky dává smysl a hlavní hrdinka mi navíc přišla šíleně nudná, neschopná a nesamostatná.. Já nevím, prostě jsem si říkala, že nechápu, jak se mohla taková ženská dožít 45 let a nezbláznit se dřív :D Každopádně se to dalo přelouskat za jedno upršené odpolko a četlo se to s takovou lehkostí, že jsem si to vlastně fakt užila.


Černobíle - Alexandra Bajnarová

Anotace: Emin pohled na svět je ovlivněný traumatickým zážitkem z mládí. Václav okolo sebe šíří pozitivní energii, ale smutek, který tíží jeho samotného, je k neunesení. Lea odešla od tyranského manžela, aby sobě i svému synovi našla lepší místo k životu. Tomáš je muž silných mravních zásad, ovšem kvůli Emě by nad nimi měl najednou přimhouřit oči.. A mezi nimi všemi Ben a Maria, Afričan a Češka. Opravdu je láska tak silná, aby dokázala zaoblit ostré hrany dvou naprosto odlišných kultur? Černobíle je román o tom, že i jednoduché situace mohou mít někdy složité řešení a obyčejné věci se nás mohou neobyčejně dotýkat. 

Po dlouhé době česká autorka. Já se přiznám, že na české autory moc nejsem, ale jednou za čas proč ne. Tohle byl pro mě však takový nemastný-neslaný příběh, kde chyběly jakékoliv emoce, zápletky, zvraty.. vlastně cokoliv dynamického, co by vás nabudilo a dodalo vám energii na to číst dál. Přelouskala jsem to asi jen díky tomu, že to byla krátká knížka. Na to, že se tam protnulo tolik osudů a příběhem prošlo tolik postav, nic jsem se nedozvěděla. Konec to pořádný nemělo. Téma zajímavé, ale tak nějak to uvízlo na mrtvém bodě a přišlo mi to prostě nějak nedotažené.. Za mě slabý průměr, přečetla jsem to jednou a stačilo..


Maestra - L. S. Hilton

Anotace: Judith je slušné děvče. Pracuje přece v uznávané aukční síni, s nikým nechodí, na večírky ji neužije. A když přijde o práci, protože odhalí podvod s obrazem, zdá se, že odstrkovaná hodná holka ke štěstí tentokrát nepřišla. Jenže věci nejsou vždycky takové, jaké se zdají. A Judith není odevzdaná tichá květinka. Je to cílevědomá žena, kterou není radno podceňovat, a velmi dobře placená společnice na úrovni, která s klientem odjede na Francouzskou riviéru. Tím ovšem všechno teprve začíná.

Maestru už jsem četla před pár lety, kdy se mi hodně líbila, takže jsem byla celkem zvědavá, jestli se mi po několika letech bude také tak líbit.. No, od té doby mám hodně načteno, takže mne znovu tolik nestrhla, ale nemůžu říct, že by tato knížka nebyla plná zvratu a občas až šokujících. Judith je pěkně prohnaná čubka, jestli to tak můžu říct :D Nedělá nám ženám úplně dobrou reklamu, ale něco uvnitř mě s ní prostě trochu nutí sympatizovat, i když její chování a řádění vůbec nechápu.. A už vůbec nechápu, jak ji to vše může procházet, i když je mi jasné, že prachy zmůžou hodně. Každopádně se mi to četlo dobře, stejně jako tenkrát a hned na to jsem se vrhla na pokračování, abych věděla, jak to s Judith bude vypadat dál..


Domina - L. S. Hilton

Anotace: Judith Rasleighová to dokázala. Žije v luxusu uprostřed Benátek životem, o kterém vždy snila - a pro který by lidé vraždili. A ona vraždila. Je tu ovšem ještě někdo, kdo ví, co všechno má na svědomí. Judith se může vykoupit jedině tak, když najde obraz nevyčíslitelné ceny, obraz, o kterém si ani není jistá, že existuje. Navíc není sama, kdo ho hledá. Hra se poněkud změnila: tentokrát nemá vše ve svých rukou, protože stojí proti nepříteli mocnějšímu a neúprosnějšímu, než by ji kdy napadlo..

Judith je zpět, ovšem tentokrát teda vážně šlápnutí vedle. Jak kdyby autorka jen silou vůle musela pokračovat v příběhu Judith. Vše se zamotává stále víc a to už mi to přišlo dost složité na konci prvního dílu.. Objevují se nové, ještě nebezpečnější hlavní postavy a vypadá to, že je Judith zahnaná do kouta. No, to by nebyla ona, aby si z toho cestu nenašla, že jo. Ale tentokrát za mě šílená nuda, nebavilo mě to, chvílema jsem se lehce ztrácela a upřímně? Do třetího dílu už se mi moc nechce.. Jenže jestli něco nesnáším víc než nudnou knížku, je nedočtená série.. :D


Bývalá manželka - Jess Ryder

Oficiální popis: Čerstvě vdaná Nataša má perfektní dům, milujícího manžela a krásnou malou holčičku jménem Emily. Kdyby nebylo Jen, bývalé ženy jejího muže, která je nechce nechat na pokoji, její život by byl dokonalý. Když se jednoho dne Nataša vrátí domů, zjistí, že její manžel a Emily beze stopy zmizeli. Zoufale chce svoji dceru zpět a je ochotná pro to udělat cokoli, i kdyby to znamenalo přijmout pomoc právě od Jen. Může jí ale důvěřovat? A ví o svém manželovi skutečně všechno? 

U této knížky tak úplně nevím, jestli se mi líbila nebo ne. Respektive jak moc se mi líbila. Upřít tomu nemůžu čtivost a rozhodně zamotaný a strhující příběh. Ale tak nějak mám pocit, že to bylo už trochu moc překombinované a díky tomu těžko uvěřitelné.. I když jsem si to užila a konec byl překvapivý. Po celou dobu úplně nevíte, co od koho z hlavních postav můžete čekat, a i přes některé správné odhady jsem byla někdy mimo. Ve vyprávění se střídají Jen s Natashou a to jak v minulosti, tak současnosti. Bohužel se mi nějak nepodařilo s žádnou z postav aspoň trochu sžít. Přišli mi nesympatičtí úplně všichni, od naivní Natashi, po alfasamce manžela až po divnou bývalku Jen. Postupně se odkrývají jejich životy, pocity, motivy jejich jednání, takže si o nich postupně děláte obrázek a zjistíte, že nic není černobílé.. Přelouskala jsem to však rychlostí blesku, jak mě děj nadchl a nemůžu říct, že jsem nespokojená, ale prostě... něco mi ta pořád vadí.



Noční pták - Brian Freeman

Anotace: Sanfranciský detektiv Frost Easton nevěří v náhody. Sebevražda dvou žen v šíleném záchvatu, jedné skokem z mostu, druhé kulkou na svatbě přítelkyně, musí mít něco společného. Stopy ho zavedou k Frankie Steinové, psychiatričce, která oběma zemřelým vymazala z paměti události, jež v nich vyvolávaly panické stavy. Frankie zná leckterá tajemství svých pacientů. Smí je však Frostovi vyzradit, aby ochránila jejich životy? Pak se jí ozve někdo, kdo si říká Noční pták. Kdo toho o obou případech ví až mnoho. A zná i Frankiina tajemství - a Frostovy noční můry... 

Celkem vysoce hodnocená detektivka na kterou jsem se dost těšila, o to větší zklamáním byla. Detektiv Frost sice je celkem sympatická postava, ale nějak jsem si k němu nenašla cestu (a to jsem na ty pěkné chlapské detektivy celkem vysazená! :D). Sice vyšetřoval instinktivně a zároveň byl empatický, ale taky trochu až takový přitroublý a občas prostě.. nudný. Ono celkově to vyšetřování bylo šíleně vleklé, zdlouhavé a pro mě nezáživné. Chybělo tomu napětí a tempo, prostě to vůbec neubíhalo. Téma psychologie a duševního zdraví mám ráda, takže "programování" lidí bych jako brala, ale ne takhle vedením spoustou nezáživných chvil ve vyšetřování. Rozuzlení mne nejen nepřekvapilo, vždy jsem byla o krůček napřed.. No tohle se za mě moc nepovedlo..




Úplně cizí lidé - Liane Moriarty

Anotace: Tříčlenná rodina, manželský pár, dva nezadaní muži a dvě rozvedené ženy - ti všichni se scházejí na desetidenním léčebném pobytu v luxusních lázních uprostřed pustiny. Důvody, které sem tyto navzájem úplně cizí lidi přivedly, jsou stejně rozmanité jako oni: nejrůznější tělesné neduhy, psychické bloky, duševní vyčerpání.. stačí si jen vybrat. Jsou však na správném místě? Na stránkách TripAdvisoru totiž na tohle zařízení jedni pějí ódy a slibují od něj zázraky, zatímco druzí před ním důrazně varují, a našich devět nových hostů hned po příjezdu zjišťuje, že některé zdejší léčebné postupy jsou přinejmenším hodně netradiční... 

Moje třetí knížka od Moriarty a ani tentokrát nejsem přesvědčená, že je to autorka pro mne. I když zase musím uznat, že tento příběh mě bavil ze všech tří nejvíc. Námět lázní, které jsou tak trochu jiné a postupně se odhaluje, že pobyt tam není jen o léčení a odpočinku, mě vážně zaujal. I vyprávění z pohledu všech účastníků tomu dodává fajn rozměr. Postavy tedy poznáte dost důkladně, což by mi asi ani nevadilo, kdyby se to tak strašně netáhlo.. Podle mě by knížka mohla mít o sto stránek méně a nic by se nestalo. Pořád jsem čekala, co se bude dít a byla napjatá, jak se to vyvrbí, ale cesta ke konci byla prostě hroooozně dlouhá. A přitom to pak stálo za to a konec byl na Moriarty až trochu velká smršť.. Jako jo, příběh se mi líbil, jen se nějak nedokážu sžít se stylem psaní autorky. Na mě je to prostě takové.. unylé a zdlouhavé.




Záblesk života - Jodi Picoult

Anotace: Personál reproduktivní kliniky poskytuje péči každému, kdo projde dveřmi. Toho rána však dovnitř vtrhne zoufalý rozrušený střelec a zahájí palbu. Všichni přítomní se rázem stanou jeho rukojmí. Na místo přispěchá policejní vyjednavač Hugh McElroy. Nechá budovu obklíčit a spřádá plány, jak komunikovat s útočníkem. Když mu zavibruje telefon, oznamující příchozí zprávu, s hrůzou zjistí, že uvnitř je jeho patnáctiletá dcera.

Po Velkých maličkostech, které mě bavily a úplně pohltily, jsem se těšila i na tuto knížku od Jodi. Autorka se nebojí velkých a sporných životních témat, tentokrát se vrhla na téma potratů, které je (nejen) v USA více než aktuální. Zároveň to spojila s ozbrojeným přepadením, které jsou bohužel také velmi časté, takže tady je to příběhové velmi náročné od začátku do konce. Navíc tomu nasadila korunu, když to napsala netradičně - ve zpětném časovém rámci, s každou kapitolou se vracíte o hodinu zpět. Je to zajímavé, ale musím uznat, že z počátku mi trvalo, než jsem se začetla a dostala se do toho. Velmi těžce se mi s hlavními hrdiny seznamovalo, když jsem v podstatě hned v úvodu měla jejich konec příběhu a vůbec se mi nedařilo začíst. Dvě třetiny knihy mi dělalo problémy, i přes těžké a zajímavé osudy hlavních hrdinů, kterých tu mimochodem bylo hodně, až jsem se v tom občas ztrácela. A prostě mi to vůbec neubíhalo.. Zasekla jsem se u toho na hodně dlouho. Ovšem abych knížce úplně nekřivdila, konec, respektive začátek, událostí pak knížce reputaci trochu napravil a nějakým způsobem mne dokázal nadchnout. Paradoxně mi přišel začátek příběhu lepší než vyústění. Díky silnému tématu vás to donutí o knížce přemýšlet. Jen nevím, chybí v tom ta nálož emocí a síly příběhu, kterou ona umí podat.. Tak snad to bude příště lepší.


Nové začátky - Lilly Lucas

Anotace: Svůj roční pobyt v USA jako aupair si dvacetiletá Lena z Berlína představovala docela jinak. Místo uznávané metropole nakonec skončí v malém městečku Green Valley ve Skalistých horách, kde provozuje její hostitelská rodina malý penzion. Přestože jsou pro Lenu, holku z velkoměsta, hory něčím docela cizím a nezajímavým, v domě Jacka a Amy Cooperových i jejich malého syna Liama se poměrně rychle zabydlí. Všechno by bylo i nadále báječné, kdyby tady nebyl Jackův mladší bratr Ryan, "padlý hrdina" z Green Valley. Po vážné nehodě, která se mu stala při jednom z lyžarských závodů, musel ukončit svoji kariéru profesionálního lyžaře a bydlí teď, spíše nedobrovolně, u Cooperových, kde si všechnu svou nezměrnou zlost a frustraci vylévá právě na Leně. Jednoho dne však Leně dojde trpělivost a dá mu to patřičně najevo. A od té chvíle se mezi ní a dobře vypadajícím Ryanem začne všechno pozvolna měnit... 

Zjara jsem dostala hroznou chuť na romantiku. Já, "mistr" dramatu, napětí a hororu, jsem prostě měla chuť přečíst si něco jednoduchého a plného romantiky a lásky. Ugh. Tak jsem si nakoupila pár knížek, které toto slibují a první z nich, po které jsem sáhla, byly Nové začátky. Jak výstižné! :D Prvně musím říci, že miluju tu obálku! Je tak fotogenická! A špatný není ani příběh. Není to nic náročného, ale dostala jsem to, co jsem čekala. Jednoduchý příběh dvou mladých lidí, kteří nevědí, co si počít se životy a vzájemnou přitažlivostí. Nebudu to natahovat, užila jsem si to, četlo se mi to velmi dobře. Autorka umí vtáhnout do děje a některé situace popsat tak, že máte pocit, že to prožíváte s nimi. Hlavní hrdinové jsou sympatičtí a dokážete se s nimi sžít. Jo, za mě příjemné počtení a určitě plánuji číst i druhý díl, který nedávno vyšel a mám ho již doma a třetí, který se chystá.


Knihkupectví na Riverside Drive - Frida Skybäck

Anotace: Charlotte je příliš mladá na to, aby byla vdovou, příliš mladá na to, aby ztratila milovanou osobu. Jediné, co jí pomáhá překonat těžké životní období, je její úspěšné podnikání, ale ani to už jí nepřináší dřívější radost. Pak však dostane nečekanou zprávu: Zdědila dům v Londýne po tetě, kterou sotva znala. A spolu s ním i knihkupectví. Charlotte, rozhodnutá dům prodat, odletí do Anglie, kde se zdá, že Riverside Bookshop s excentrickým personálem již nelze zachránit před krachem. Ale navzdory skutečnosti, že Charlotte neví nic o tom, jak provozovat knihkupectví, začíná si ke vzpurným spolupracovníkům pěstovat přátelský vztah. Zatímco se Charlotte snaží podnik zachránit, uvědomí si, že něco není v pořádku. Proč nikdy nepoznala svou tetu a co je to za temné tajemství, co se ukrývá v domě? 

Na tuto romanťárnu jsem se také moc těšila, každá knížka, co má nějakou spojitost s knihovnou nebo knihkupectvím, je pro mne lákavá. Tady se to celé točí právě kolem knihkupectví, což je samo o sobě pro mne atraktivní základ.. Jenže bohužel příběh jako takový mne bohužel fakt moc za srdce nevzal. Celou dobu jsem se snažila Charlotte pochopit a přijít ji na chuť, ale bohužel nějak se mi to nedařilo. Přišlo mi to stále pořád to samé dokola, kdy Charlotte milionkrát zopakovala, proč to a to nejde a že plány má takové a makové.. a.. byla to prostě nuda. Až v poslední třetině to začalo dávat trochu smysl. Samozřejmě chápu, že se jedná o jednoduchý, romantický příběh a nenáročné čtení.. ale tohle prostě nemělo šmrnc a ani oblíbené prostředí knihkupectví to bohužel nezachránilo.. 


Tak a další desítku máme za sebou! V květnu to celkem šlo a čtení se dařilo, červen byl horší, ale snad se zase dostanu do rytmu a v červenci to trochu rozjedeme! Dejte mi vědět, jak jste na tom se čtením vy a..

Jaké knížky vám dělají nebo budou dělat společnost na dovolené? Co můžete doporučit?

4 komentáře:

  1. Četla jsem jen Bývalou manželku, určitě nemůžu říct, že bych tomu udělila literární cenu, ale letos mám štěstí na knihy, co se mi nelíbí a neslovují a tahle prozatím patří k těm lepším.Teď jsem dočetla Rakváře od Sharon J. Bolton a opět se to zařadilo do dlouhého zástupu knih, co mě nebavily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti rozumím, já to mám letos úplně stejně :D :( Ty fakt dobré bych spočítala na rukou jedné ruky :-/

      Vymazat
  2. Nové začátky je skvělá kniha. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas! A teď jsem dočetla Nové Sliby a ta je snad ještě lepší :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)