čtvrtek 14. října 2021

Přečteno VII/2021

Krásný den vám přeji!

Tak zase po pár týdnech přináším knižní pokračování. Přečteno tentokrát obsahuje i několik horkých novinek, takže doufám, že se vám bude líbit. Koncem léta jsem se čtením trochu bojovala a nešlo to tak rychle, ale s přicházejícím chladnějším počasím postupně nových knížek přibývá :D Jdeme mrknout na další desítku.



V kleci - Ellison Cooper

Anotace: Neuropsycholožka FBI Sayer Altair odhaluje zlé úmysly v nejhlubších zákoutích. Aby zapomněla na tragickou smrt svého snoubence, zabývá se výzkumem mysli sériových vrahů. Když policie ve Washingtonu objeví děsivou vražednou scénu - dívku, která byla dlouhou dobu uvězněna v kleci a pomalu umučena k smrti, je Sayer vyzvána, aby vyšetřování vedla. Obětí je dcera vysoce postaveného senátora a Sayer tuší, že tento případ bude bedlivě sledován. 

Oficiálně to má být thriller, já bych to nazvala asi spíš detektivkou. Nikterak náročnou na čtení, ale vcelku příjemnou. Zápletka/případ je originální a děj díky tomu příjemně utíká, v průběhu přijde pár zvratů, které zásadně případ ovlivní, i když já vždy tak nějak dopředu vytušila, kdo a co za tím stojí. Čte se to rychle. Konec gradoval, sice mne tušení nezklamalo, ale zakončení to bylo fajn. Hlavní hrdinka a další postavy také sympatické. Jo, tohle byla příjemná detektivka a určitě si ráda přečtu i další knížky ze série se Sayer (už je mám i na cestě :D).



On - Clare Empson

Anotace: Za vším stojí on. Catherine oněměla. Stala se svědkem něčeho tak znepokojivého, že ztratila hlas - před svým manželem, dětmi i přáteli. Doktoři tvrdí, že odpověď se skrývá v minulosti. Catherine musí začít u něj. U Luciana. Své životní lásky, se kterou se seznámila na univerzitě. Lucian ji zatáhl do elitního kruhu bohatých a hýřících přátel, jedné noci se ale všechno zhroutilo a Catherine jej opustila, čímž navždy poznamenala jeho život. I po šestnácti letech ji myšlenky na něj neustále pronásledují, a když se s ním nečekaně opět shledá, jiskra znovu zažehne plamen lásky. Ale před tím, co se stalo tenkrát před lety, neutečou, a tak se jejich životy opět převrátí vzhůru nohama, tentokrát s katastrofálními následky. 

Tohle je knížka, která má spoustu chyb, ale zároveň mě ten příběh tak dostal, že jsem ho pár dní nemohla dostat z hlavy a bolelo mě z něho u srdce. Děj je roztrhaný do tří časových linií, což mu dodává na vleklosti a občas se to zdá být zbytečné, ale když vydržíte, tak se postupně propracujete k tomu PROČ. Proč Catherine nemluví, proč odešla od milovaného Luciana a proč se znovu setkali. Příběh vás zavede do zbohatlické elity, která je nesympatická sama o sobě. Catherine samotná mezi ně sice nepatří a není mi vyloženě protivná, ale občas je prostě.. zvláštní. Nechci říct hloupá, ale občas jsem prostě nerozuměla jejímu jednání. Zároveň jsem ale často i chápala její pocity, a proto mě možná ten příběh tak sebral. Fakt mě z příběhu Catherine a Luciana bylo těžko na srdci. Když tomu tedy dáte šanci a překonáte tu vleklost, tak vás to podle mě za srdce chytne. Jen bych to určitě nenazývala psychologickým thrillerem, ale je to spíš psychologický ženský román. Chlap by tohle určitě číst nechtěl :D


Země divů - Zoje Stage 

Anotace: Autorčin druhý román vypráví úžasný, strhující a hrůzu nahánějící příběh Bennettovy rodiny. Rodiče jsou umělecky zaměření - Orla bývala baletkou, pak se ale rozhodla starat o domácnost a děti a podporovat svého manžela Shawa v jeho touze uspět jako malíř. Jejich dcera Eleanor Queen je citlivou a moudrou devítiletou dívkou s výjimečnými schopnostmi podobně jako její otec. Čtyřletý syn Tycho je radostí celé rodiny díky své přátelské povaze. Rodina opouští prostředí rušného velkoměsta a kupuje usedlost na samotě v Adirondackém pohoří ve státu New York. Život ve spojení s přírodou se zpočátku jeví jako výhra. Všichni jsou okouzleni krásnými lesy, ale hlavně prastarou borovicí, jež roste na jejich pozemku v blízkosti domu. Postupně se nadšení z nového života mění v horor zprostředkovaný bytostí, která terorizuje celou rodinu a chce s nimi z neznámého důvodu komunikovat. Rodina je svědkem mnoha přírodních divů a nadpřirozených jevů, a tak je čtenář doslova fascinován mnoha překvapivými a nepředvídatelnými zvraty. Kniha je provokativní, filozofická a budete ji číst jedním dechem.

Tohle je jedno velký ne. Není to horor. Není to zajímavé. Není to originální (velká podoba s Osvícení od Kinga). Není to čtivé. A neskutečně mě sere jak samotná hlavní hrdinka, tak hlavně jméno jejich dcery, která je naneštěstí hned po matce druhou nejdůležitější postavou, takže se v půlce knihy opakuje Eleonor Queen, Eleonor Queen.. Strašná škoda písmenek. Ke strachu tady není důvod, příběh je totiž celkem o ničem, šíleně se to vleče a víceméně je to zpověď jedné ustrašené matky se špatným svědomím. Nebavilo mě to. Četla jsem to hrozně dlouho a měla jsem co dělat, abych to vůbec dočetla. Dětské zoubky měly šmrnc i nádech tajemna, tohle fakt ne.



Tři (s)prostá pravidla - Nikki Sloane

Anotace: Pro svoji vysněnou práci bych udělala cokoli. A teď musím. Abych si zachránila kůži v kanceláři, musím prodat své tělo v exkluzivním klubu se zavázanýma očima. Zaplatil tisíce dolarů, abych mu na jednu noc patřila, ale když mi sundá pásku z očí, chci víc. Víc nocí, víc pravidel a mnohem víc tohoto nedosažitelného a nekompromisního muže. Pravidlo číslo jedna, žádné otázky. Pravidlo číslo dvě, žádné lži. Ale pravidlo číslo tři? To je vůbec to nejtěžší. Příběh plný žhavých scén, rostoucí velké lásky i vtipného nadhledu na vztahy mezi ženami a muži, taková je první kniha ze série Blindfold club.

Tak jsem si spravila chuť nějakou tou erotikou a že tady jí je teda vážně požehnaně. Tohle je jedno velké porno :D Ovšem takové trochu.. pestřejší, zároveň však tak nějak "reálné" nebo jak to napsat.. Knížka má i dějovou linku, není to jen o sexu, i když je to hlavní téma, samozřejmě. Hlavní hrdinové jsou sympatičtí a vztah mezi nimi se postupně vyvíjí, což je taková ta klasika. Čte se to rychle, nečekejte žádné velké zvraty, i když ke konci to trochu graduje a ten otevřený konec.. ten je k vzteku! Určitě sáhnu po pokračování, až se u nás objeví.





Pasažér 23 - Sebastian Fitzek

Anotace: Luxusní výletní kolos, který se plaví po širém oceánu, je vlastně takové malé město se svým mikrokosmem, ale bez policie. Pokud se tam ztratí pasažéři a nenajdou se na lodi, vyšetřovatelé předpokládají, že spáchali sebevraždu skokem do moře. Ovšem když se ztracený pasažér najednou po dvou měsících objeví na lodi, to je jiný případ. Policejní psycholog Martin Schwarz přišel před pěti lety za mysteriózních okolností o ženu a syna během jejich dovolené na luxusní zaoceánské lodi. Martin je od té doby psychicky na dně a vrhá se jako utajený vyšetřovatel do nebezpečného vyšetřování, kdy mu nejednou jde o holý život. Když se dozví, že se na lodi objevilo děvčátko, které zmizelo před několika měsíci, v náručí s medvídkem jeho syna, neváhá a vypraví se na loď.

No dobře, po trochu nezáživným Dárku je zase Fitzek zpět! Sice bych tentokrát neřekla, že je to vyloženě psychothriller, já jsem z toho psycho úplně nebyla, ale je to velmi zdařilý thriller/krimi. Knížka jede hned od začátku, Fitzek je v tom mistr.  Než vám představí hlavní dějovou linku, ukáže vám hlavního hrdinu v nějaké jiné situaci, která není o nic méně drsná. Možná začíná tím nejdrsnějším na úvod (v Dárku to bylo vězení a znásilnění vězně, tady je to pro změnu předchozí případ případ Martina). Pak už se dostáváte na loď a od té doby plujete k rozuzlení. Oproti té lodi fakt rychlým tempem. Ani jsem se nenadála, byla jsem na konci, čte se to samo. Knížka opět nese typické Fitzekovi rysy - hodně zvratů, drsné a syrové prostředí a situace. Líbí se mi to. Nepřišlo mi to tak napínavé a nervy drásající jako jiné jeho knížky a často jsem zvrat, ve výsledku i závěr, vytušila, ale jako detektivka dobrá. To zase jo! A epilog mě dostal. Ten fakt pobavil :D



Porodní sestra z Osvětimi - Magda Knedler

Anotace: Anděl naděje v táborech smrti. Příběh ženy, která zachránila tisíce dětí. Další transport vězňů směřuje do Osvětimi. Je mezi nimi i Stanislawa Leszcynská, porodní asistentka z Lodže, která na vlastní žádost začíná pracovat v nelidských podmínkách: bez vody, základních lékařských nástrojů a léků. Porody probíhají na kamnech zakrytých starou dekou. Mnohokrát riskuje svůj život, když vzdoruje nemilosrdným příkazům Josepha Mengeleho. Dělá vše pro ochranu dětí před jeho krutými experimenty. Snaží se být oporou pro matky, kterým byly děti násilně odebrány a poslány do Říše. Nebo na smrt.. Porodní sestra z Osvětimi je dramatický příběh inspirovaný hrdinským osudem Stanislawy. V koncentračním táboře provedla více než 3000 porodů, během nichž nezemřelo žádné dítě ani žena. 

Po dlouhé době jsem sáhla po něčem tématicky vážnějším. Téma druhé světové války a holocaustu mne od mládí zajímá, takže si občas přečtu i nějakou knížku z tohoto prostředí, zejména pokud je to inspirované skutečnými událostmi. Porodní sestra tak byla jasná volba. Ale musím říct, že tato knížka pro mne byla spíše zklamáním. Za mě to bylo zbytečně složitě napsané. Musela jsem se hodně soustředit, abych se v tom vyznala a pořádně jsem se zorientovala až někde v polovině knížky, protože díky neustálému přeskakování ve vyprávění a časové ose, mi to dělalo v hlavě akorát pořádný guláš. Navíc jsem měla pocit, jak kdyby bylo všechno jen tak nějak.. naťuknuté. Trochu se mluvilo o minulosti před táborem, trochu o Osvětimi a nakousnuté bylo i období po, ale všechno jen tak zlehka, že vytvořit si obrázek moc nešlo. No, já jsem z této knížky spíš na rozpacích. Příběhově moc zajímavé téma, protože třeba téma těhotných a miminek v Osvětimi pro mne byla dosud celkem neznámé, také dějová linka Mengeleho byla povedená, ale to je tak všechno. To zpracování to fakt spíš zkazilo.



Všechno, co dáme - Kerry Lonsdale

Anotace: Úspěšný fotograf Ian Collins udělal v životě jedinou chybu. Jeho matku to však stálo svobodu a jejich rodinu to dočista zničilo. Ian tak musel vyrůstat sám, daleko od svých rodičů. Po celou tu dobu se však nevzdal naděje, že svou matku znovu najde. Dnes má Ian všechno, co si mohl přát - kariéru fotografa, milující manželku Aimee a úžasnou dcerku Caty. Ke štěstí mu chybí jen dvě věci - článek v National Geographic a jeho matka. Když mu oceňovaný magazín konečně nabídne spolupráci, objeví se v Ianově životě po letech první velký zádrhel. Do života mu vstoupí James, bývalý snoubenec Aimee. A zatímco se Ian honí za kariérou a dávnými přízraky, vzdaluje se mu to jediné, na čem doopravdy záleží. Jeho rodina..

Toto je třetí díl série Všechno. První byl o Aimee, druhý o Jamesovi a třetímu šéfuje Ian. Taková stará známá trojka :D Ian mi byl tedy od začátku v příběhu nejsympatičtější, takže jsem se na jeho příběh moc těšila. Rozhodně je zajímavý, ale stejně je za mě pořád nejlepší jednička s Aimee. Ianův příběh s psychicky narušenou matkou zase prozkoumává trochu jiné téma, a i Aimee se tu opět objevuje, ale prostě to už není ono. Trochu tomu chybí napětí a něco neočekávaného. Je to takové pohodovější a nenáročný čtení, které určitě zmáknete levou zadní..



Sousedky - Cass Green

Anotace: Melissa a Hester jsou léta sousedky. Už si však nejsou blízké jako dřív a to chce Hester změnit. Ale pro ženu jako Melissa, která toho spoustu skrývá, může být takové přátelství velmi nebezpečné. Melissa se nechtěně do intrik své sousedky zaplete a neví, jak z toho ven. Ať se jí to líbí nebo ne, sdílí spolu mrazivé tajemství, které jí nedá spát. Zbaví se Melissa své nechtěné přítelkyně? Zničí ji výčitky svědomí nebo vše nakonec překoná? 

Tohle jsem viděla nadějně, začátek mi takový i připadal, ale spadlo to do nějakého takového.. průměru. Bez napínavých scén a překvapení na konci. Rozuzlení jsem podobné čekala. Hlavní postavy hrozně nesympatické a to obě, jak Hester, tak Melissa. Hester vlezlá stará, zahořklá a všeznalá. Melissa mladá, nafrněná a protivná. A další postavy nebyly o nic lepší. Každopádně, mi to něco dalo a to hlavně obavy ohledně sousedů. Normálně se teď bojím, abych kolem sebe neměla někoho tak divnýho jako jsou tyhle dvě! :D Za mě průměrná knížka, co se čte rychle a úplně nudou taky neumřete..



Jako by se vypařila - Minka Kent

Anotace: Když v luxusním lyžařském resortu beze stopy zmizí Meredith, mladinká manželka bohatého podnikatele Andrewa Price, okamžitě se roztočí obvyklý kolotoč policejního pátrání a mediálního šílenství. Meredith neměla důvod k útěku, její život byl ztělesněním snů většiny mladých dívek: měla okouzlujícího manžela, s nímž se vášnivě milovali, krásný dům, vedla pohodlný život ženy v domácnosti. Navíc díky milé vstřícné povaze jako by ani neměla žádné nepřátele. Anebo bylo všechno jinak a pod povrchem zdánlivě dokonalého života se skrývaly temné proudy? Po odpovědích a hlavně po stopách své milované mladší sestry pátrá také Greer, která od dětství s nestabilní osamělou matkou byla Meredithinou největší oporou. V horském resortu postupně odkrývá příběh, který se silně liší od obrazu, jaký před veřejností vykreslil sestřin manžel. Jako by žádná z postav dramatu přesně neodpovídala roli, kterou hraje, včetně detektiva vyšetřujícího Meredithino zmizení. A když se Greer podaří odloupat svrchní vrstvy přetvářky, narazí na skutečnosti, které začnou ohrožovat i ji...

Tohle se taky nečetlo úplně špatně. Naopak svižné tempo, příběh plyne, postupně se rozkrývá, občas je to i trochu napínavé. Rozuzlení pro mě nebylo vyloženě překvapením, ale zajímavé bylo a líbilo se mi i zpracováním. Celkově k tomu není moc co říct. Nelituji přečtení, ale zas to ani není knížka, která by se mi vryla do paměti. Jednoduše neurazí - nenadchne. 



Temné vábení - Loreth Anne White

Anotace: Před dvanácti lety Sarah Bakerovou unesl zabiják z Watt Lake a několik měsíců ji sexuálně zneužíval, než se jí podařilo utéct. Zločinec byl dopaden, ale Sarah ztratila všechno: manželství, dítě i život, který milovala. Sarah, potýkající se s posttraumatickou stresovou poruchou, si změní jméno na Olivii Westovou a najde útočiště, domov i práci na ranči Broken Bar. Zatímco se její jizvy konečně začínají hojit, policista, který na otřesném případu pracoval, je přesvědčený, že skutečný zabiják z Watt Lake je stále na svobodě. Nastraží na vraha léčku a zanedlouho je nalezeno čerstvé tělo. Olivie teď stojí tváří v tvář nepředstavitelnému - je možné, že by se řezník vrátil, aby své dílo tentokrát dokončil? Ranč odřízne od světa sněhová bouře a Olivii může zachránit jediný člověk. Cole McDonough, spisovatel, dobrodruh a dědic ranče, který v ní rozdmýchá dávno zapomenuté city. Jenže tentokrát může Olivii její odhodlání uniknout před minulostí připravit o víc než jen šanci na lásku. Může ji stát život. 

Ale ovšem tato knížka, ta mne příjemně překvapila! Velmi zdařilá detektivka/thriller, kde se rozplétá klubko zdánlivě nahodilých událostí, které mají skončit jedním - nedokončenou vraždou Sarah/Olivie, která se před dvanácti lety nezdařila.. Trochu do toho vstupuje i citová stránka a láska mezi Olivií a Colem, takže je to šmrncnutý romantikou, ale zároveň jde hlavně o to přežít. Olivia se celé roky vyrovnává se zažitým traumatem, když najednou zjistí, že je všechno zpátky. Je to psané uvěřitelně, reálně a syrově. Je tu tedy hodně postav a jejich příběhy jsou dost zamíchané, ale zorientovat se dá rychle, postupně dochází k rozuzlení a každý jeden pohled mě bavil. Olivie je jako přeživší oběť ukázaná v reálné podobě, zničená nejen navenek, ale hlavně vnitřně, včetně jejího života v troskách. Hodně mě bavila i dějová linie vraha, která tu byla v menší míře, ale to jeho počínání a číhání tomu dodávalo napětí a šmrnc. Jako jo, tohle mě hodně bavilo. Konec sice není překvapením, protože víte celou dobu, že to směřuje k boji na život a na smrt, ale je to všechno psané tak čtivě, že je vám to asi i jedno. Tohle má za mě velké ano! 


Tak a další desítku máme za sebou. Celkové skóre tohoto roku tak činí 71 knížek a já si už potřetí upravila svůj cíl. Dáme do konce roku těch 80 nebo rovnou 100, co myslíte? :D 

Nějaké knižní tipy od vás? Máte něco z toho přečtené?

6 komentářů:

  1. Četla jsem jen Porodní sestru z Osvětimi a musím souhlasit. Nebyla to první knížka, kterou jsem na tohle téma četla, nicméně první, která mě zklamala. Nevěděla jsem pořádně která bije, ztrácela jsem se v ději.. Díky za další zajímavé tipy:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No že jo! Tak strašně složitě napsaný, že k mému běžnému stylu čtení (pořád jedním okem hlídající dítě) se to čte dost blbě :-/ :D

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Osmdesát už snad dám, ale teď se nabízí stovka.. no, uvidíme :D

      Vymazat
  3. Jako fakt ti závidím kolik toho přečteš. :D já jsem momentálně 2 knihy za měsíc :D
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)