čtvrtek 15. července 2021

Přečteno V/2021

Krásný den vám přeji!

Nemohu vás ochudit o další Přečteno, tento rok v pořadí již páté. Červen byl v knížkách o něco slabší než předchozí měsíce, ale pořád se blížím k ročnímu cíli (zvýšila jsem ho na 60 kusů)! A i tentokrát se můžete těšit na nějaký ten thriller, drama či romantiku. Opět pěkná všehochuť. Tak jdeme na to!


Krvavý pomeranč - Harriet Tyce

Anotace: Alison má na první pohled vše, co si žena může přát: oddaného manžela, krásnou sedmiletou dcerku, moderní dům a slibně se rozvíjející právnickou kariéru. Jako obhájkyně dokonce dostane na stůl svoji první vraždu. Kauza se zdá až směšně jednoduchá - manželka v afektu ubodala svého muže. Na první pohled jasný případ, ale Alison tuší, že za zkratovým jednáním tiché Madeleine stojí silný impulz. Rozhodne se obžalovanou ženu zachránit a vymoci pro ni co nejmírnější trest. A třeba se jí podaří zachránit tím i sebe, protože čelí vlastním démonům - nedokáže odolat alkoholu a svému kolegovi, na kterém je sexuálně závislá. A někdo o nich ví a vyhrožuje, že ji připraví o všechno, co je jí drahé. Což se mu začíná dařit...

Upřímně? Je to asi měsíc od přečtení a já si už pomalu pořádně nevybavím, o čem to vlastně bylo. Pamatuji si zhruba, jak to skončilo, ale co se dělo na celých třista stránkách ne. Sice se to četlo dobře, děj rychle plynul a bez zádrhelů se dostanete do finiše, ale emoce a pocity jsou úplně nijaké. Konec přitom je docela překvapivý, ale podaný a napsaný tak divně, zmateně, že si nejste jistí, jestli čtete správně. Musela jsem si asi dvě kapitoly na konci přelouskat znovu, abych si byla jistá. Hlavní hrdinka Alison je s prominutím hrozná kráva. Život si zvorala na všech frontách a pak brečí. Jako pracující matka bych pro ni měla částečně pochopení, co se týče té práce, ale pro ty její úlety, zálety a divnosti prostě ne. Sice nikdo není bez viny, ale ona není žádná chudinka, jakou z ní nakonec autorka udělá. Přála jsem ji dobrý konec, to zase jo, ale občas bych ji dala facku :D No za mě slabší průměr.


Ve tvých očích - Nicholas Sparks

Anotace: Colin Hancock má za sebou divokou minulost, a přestože se snaží žít správně, stále se nad ním vznáší hrozba vězení. Maria Sanchezová, dcera mexických přistěhovalců, je jeho zdánlivý opak; úspěšná, tvrdě pracující, dokonalá. Ani jeden nehledá vážný vztah, ale náhodné setkání na deštivé silnici zkříží jejich cesty nečekaným způsobem. Silně zakořeněné předsudky nakonec nejsou tak silné jako pouto, které se mezi nimi vytvoří. Nový román Nicholase Sparkse připomíná, že ti, kdo nás dokážou vidět v nejjasnějším světle, se zprvu mohou skrývat ve stínu..

Chuť jsem se rozhodla spravit mým oblíbeným Sparksem, tentokrát je to knížka bez filmového zpracování, takže pro mě úplná novinka. A ani teď mne Sparks nezklamal. V tomto případě je příběh trochu temnější, než jsem u něho zvyklá. Nakousnuto je zde téma stalkingu, násilí i selhání práva a spravedlnosti, takže trochu jiný než romantika jakou od něho známe. Ale možná právě to se mi na tom líbilo. Díky tomu, že byl pro mne příběh zcela nový, tak mi to přišlo napínavější než obvykle. Opět si představuji hlavního hrdinu jako sexsymbol k nakousnutí. Pan Drsoň, co úplně láme srdce :D Čte se to rychle a je to příjemné čtení pro letní večery. 


Krasojezdkyně - Jojo Moyes

Anotace: V zapadlém koutě Londýna učí bývalý špičový drezúrní jezdec svou vnučku Sarah tak, jak to sám kdysi dělal v elitní jezdecké škole ve Francii. Když však do jejich života zasáhne katastrofa, čtrnáctileté Sarah nezbyde nic jiného, než aby se životem protloukala sama..

Asi šestá nebo kolikátá přečtená knížka z dílny Jojo, tak už tak nějak vím, co čekat. Vždy když se do Jojo pouštím, tak vím, že to bude trochu vleklejší a delší čtení. Všechny, respektive většina jejích knížek je pro mě na jedno brdo - vyprávěné tak nějak opatrně a ne úplně záživně. Nechápejte to špatně, já mám Jojo celkem ráda, její rodinné a romantické příběhy mi jsou po chuti.. Jenom je to psané tak.. jednoduše, ale zároveň ne moc čtivě, že se na tom vždycky zaseknu. Teda Krasojezdkyně je jedna z těch, co mne nijak zvlášť nenadchla ani příběhem. Hlavní hrdinka Sarah je prostě mladé pako, se kterou by bylo potřeba zatřást, aby se probrala, ale dobře, je jí čtrnáct, ten věk ji asi trochu omlouvá. Ale lezla mi prostě na nervy. Stejně jako nerozhodná a lehce uťáplá Natasha. Tam už je horší, že se to na věk nemůže hodit :D Prostředí koní mi je také vzdálené a tak nějak.. mne to prostě nezaujalo. Pro mě asi jedna z nejslabších knížek z pera Jojo.


Manželky - Tarryn Fisher

Anotace: Manžel Thursday, Seth, má dvě další ženy. Thursday se s nimi nikdy nesetkala a nic o nich neví. S tímto mimořádným uspořádáním souhlasila, protože je do něj blázen. Jenže jednoho dne cosi zjistí. Skutečnost, která odstartuje velmi odlišný - a hrozivý - příběh o muži, kterého si vzala.

Tohle je drama/thriller na způsob knížek jako Manželka mezi námi, Poslední paní Parrishová, atd. Když jsem to četla, tak mi to přišlo až moc podobné právě Manželce mezi námi, ale tady dochází bohužel na konci ke strašnému překombinování. Vše je to jen těžce uvěřitelné, chvílemi nelogické. Zbytečně se do toho zamotáváte a občas jsem se trochu ztrácela. Co se mi líbí je téma polygamie, i když si myslím, že to s reálnou podobou polygamie to nemá zase až tolik společného :) Za mě knížka jako celek hodně slabý průměr.


Mám nad tebou moc - Teresa Driscollová

Anotace: Co by vás donutilo zasáhnout? Když Ella Longfieldová náhodou vyslechne ve vlaku rozhovor dvou atraktivních mužů s mladými dívkami, nemyslí si o tom vůbec nic - dokud jí nedojde, že ti dva právě opustili vězení. V ten moment se v ní probudí mateřský instinkt. Rozhodne se zasáhnout, ale něco ji od toho odradí. Druhého dne se ze zpráv dozvídá, že jedna z dívek - krásná, zelenooká Anna Ballardová - zmizela. O rok později je Anna stále ještě pohřešovaná.. Ella trpí pocitem viny, protože nic nepodnikla, a zdá se, že není jediná, kdo jí to nemůže zapomenout. Někdo jí posílá výhružné dopisy - dopisy, díky nimž se bojí o svůj život. Výroční výzva odhaluje, že Annini příbuzní a přátelé skrývají nemalá tajemství. Dokonce ani její nejlepší kamarádka Sarah neřekla o tom, co se té noci stalo, úplnou pravdu. I její rodiče mají co skrývat. Někdo ale ví, kde Anna je - a hodlá si to nechat pro sebe..

Heleďte, tady jsem ale úplně mimo! Podle obálky jsem čekala mrazivý thriller, možná trochu až horor. Podle anotace zase napínavou detektivku. A co jsem dostala? Ehm, vlažné drama. Jakože cože, fakt jsem čekala úplně něco jiného! Knížka má krátké kapitoly, které jsou psané z pohledu několika hlavních postav. Děj se částečně točí v době zmizení Anny a z větší části pak o rok později, kdy její kamarádka, nahodilá svědkyně či její tatínek dumají nad tím, co se vlastně stalo, Co by kdyby a tak dále.. Nakonec se postupně odhaluje, že vlastně všichni jsou prolhaní a autorka se snaží napínat až do samého konce, co se vlastně Anně stalo. Heleďte, sice se to čte rychle, ale čtete skoro tři sta stránek o ničem. Sem tam se provalí nějaká ta lež, ale vůbec nic zásadního. Všechno se to rozjede dvacet stránek před koncem (a fakt skoro ani o stránku víc!). Vyvrcholení by možná mohlo být i překvapivé, ale celé to bylo tak nezáživně napsané, že mi to ani nepřišlo. Hodně slabé, hodně..


Chladná jako led - Teresa Driscollová

Anotace: Míle od domova a syna Bena jede Sophie se svým manželem ve vlaku a zaskočí ji děsivý telefonát. Její syn skončil po tragické nehodě v nemocnici. Sophie byla přesvědčená, že své nové přítelkyni Emmě může věřit. Byla si jistá, že jejího chlapce ochrání. Nemůže ale setřást pocit, že udělala strašnou chybu a uvrhla svou rodinu do nebezpečí. Bezmocná a stále hodiny od domova zjišťuje pravdu. Její život už nikdy nebude jako dřív..

Tak když už jsem v tom byla, začala jsem rovnou i s touto druhou knížkou. Opět se rozjíždí ten samý vlak. Nezáživně popsaná minulost, střídající se s vyprávěním ze současnosti, kde hlavní hrdinka vypráví o seznámení s Emmou a co současnosti předcházelo. No, řeknu to asi takhle. Jestli první knížka byla nezáživná, tak tohle je ještě o stupeň horší. Tady se toho za celou dobu stalo snad ještě míň než v předchozí knížce. Vlastně čtete jen proto, abyste se dostali na těch závěrečných dvacet stránek. Normálně by mi asi stačila anotace a pak rozuzlení :D A upřímně, ani to nebyla žádná pecka. Emma mi hned od začátku neseděla a bylo jasné, že je s ní VŠECHNO špatně. Jen Sophie byla prostě neskutečná naivka no :) No.. dočteno mám, ale nepotřebuji už číst znovu.


Dům smrti - Bernard Aichner

Anotace: Lovkyně se mění v lovnou zvěř! Dvacet let prázdný hotel. Vražedkyně na útěku. Noční můra, která nebere konce. Při exhumaci na innsbruckém hřbitově najdou přítomní v rakvi dvě hlavy a čtyři nohy. Jde o vraždu. A jen jedna osoba přichází jako pachatelka v úvahu, funebračka Blumová, která tehdy mrtvé pochovala. Teď hledá útočiště na místě, kterému je lépe se vyhnout..

Další knížka, kterou jsem přečetla a znovu už ji vidět nepotřebuji, je tahle šílenost. Ježiši, já si občas říkám, že když vyjde podobná knížka a je z toho bestseller, tak by mohla uspět i nějaká moje slátanina :D Tohle je tak šíleným způsobem překombinovaný příběh, že to fakt nemá konce. Vražedkyně, která zabila vrahy, se stane obětí dalších zločinců.. tudududum. No šílený. Funebračka Blumová byla na tečku. Její nelogické myšlení mi lezlo na nervy, až jsem občas kroutila očima.. Celé to nedávalo smysl. No fakt ne. Šílený! Čte se to rychle, ale je to prostě blbost.



Beze stopy - Lisa Gray

Anotace: Pátrá po pohřešovaných osobách - teď je sama jednou z nich. Soukromá vyšetřovatelka Jessica Shaw je na anonymní tipy zvyklá. Když ale obdrží fotku tříletého dítěte uneseného před pětadvaceti lety z Los Angeles, s úžasem ve zmizelé holčičce pozná sebe samu. Jessica se vydává hledat odpovědi na otázky do losangeleského podsvětí. Když zjistí, že její biologická matka byla zavražděna tu noc, kdy Jessicu unesli, rozhodne se vyřešit případ, na který policie zapomněla. Mezitím se ostřílený losangeleský policejní detektiv Jason Pryce zaplétá do vyšetřování brutální vraždy vysokoškolačky, jež si přivydělávala prostitucí. Náhoda je oba svede dohromady, ale Jessica si brzy uvědomí, že Pryce před ní skrývá cosi z pohnuté minulosti jejího otce a smrti její matky. Pokud chce Jessica vyřešit matčinu vraždu a své vlastní zmizení, musí se ponořit do minulosti a vynést na světlo dávno pohřbená tajemství. Čím víc se však blíží pravdě, tím těsněji se kolem ní utahuje smyčka.

Dnes to zakončíme tímto nenáročným thrillerem/detektivkou. Nečekejte žádné extrémní napětí a akci, ale příjemně plynoucí příběh, který ke konci lehce vygraduje. Je to celkem předvídatelné, žádné wow se nekonalo a závěr mne nepřekvapil ani trochu, už cca od půlky jsem měla podezření, ale četlo se to dobře, nijak jsem se nenudila, takže ve finále ani nejsem zklamaná. Prostě odpočinkový thriller, jestli něco takového existuje :D Docela mi to připomínalo Temné kouty od Flynnové, jen ty byly trochu zajímavější. I hlavní hrdinka Jessica mi dost připomínala Libby, takže tohle bylo trošku jako opáčko :D Hodnotím jako průměr, ale rozhodně čitelný.



Tak a tím zase dnes skončíme a pokračování si dáme někdy příště :) Přiznávám, že poslední týdny jsou trochu slabší. Na čtení méně času a energie, ale snad se zase brzy seberu a půjde to líp! 

Dejte mi vědět, co jste přečetli v poslední době vy a zda čtete v létě méně nebo více? A co vás zaujalo a můžete mi doporučit? 

6 komentářů:

  1. Mám nad tebou moc jsem nedávno dočetla..a jako fakt jsem se musela nutit, abych ji vůbec dočetla, vůbec mě to nechytlo. A stejně tak bych mohla mluvit o Krasojezdkyni, četla jsem ji krátce po dočtení Posledního dopisu od tvé lásky, který se mi líbil a číst Krasojezdkyni byl sešup dolů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže to vidíme stejně, uff. Já fakt nechápu, že zrovna Mám nad tebou moc je tolik provalená.. a to je ještě ta lepší z těch dvou :D

      Vymazat
  2. Manželky bych si taky velmi ráda přečetla. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý výběr. :) Já mám od knížek teď na chvíli utrum. Manžel potřebuje do dílny nový šroubový kompresor, tak bohužel šetříme. Ale naštěstí jsem vyhmátla v Dobrovském akci 5+1 nebo kolik těch knížek vlastně bylo, tak jsem vybavená tak na čtvrt roku dopředu. :) Zase nejsem tak vášnivá a častá čtenářka, abych to měla za čtrnáct dní přečtené. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, akcím v Dobrovském se těžko odolává, taky jsem tam minulý měsíc nakupovala :D :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)