neděle 14. února 2021

Přečteno I/2021

Krásný den vám přeji!

Vítám vás u prvního letošního Přečtena, kde vám představím rovnou osm knížek. Začátek roku jsem rozjela v poměrně svižném tempu, tak snad se mi povede tempo udržet, abych vám měla zase brzy co ne/doporučit :) Převážně se můžete těšit na nálož thrillerů a detektivek, ale nechybí ani jeden motivační kousek nebo romantika.. 


 


Holka, vzchop se - Rachel Hollis

Anotace: Máte někdy pocit, že všichni ostatní mají život "zmáknutý", ale vy o něm nemáte ani páru? Pokud ano, Rachel Hollis vám něco řekne: Je to lež. Jako úspěšný blogerka a generální ředitelka své vlastní mediální společnosti, sdílí nejen tipy pro lepší život, ale zároveň se nebojí podělit o nedokonalosti svého vlastního života. V této inspirující knize Rachel odhaluje dvacet lží a mylných představ, které nám příliš často brání žít radostně a produktivně, lží, které nám byly omílány tak často, že už je ani nevnímáme. S bolestivou upřímností a humorem rozebírá falešné skutečnosti, které v ní zanechaly pocit ohromení, ale také méněcennosti. Odhaluje rovněž praktické strategie, které jí pomohly tyto lživé skutečnosti pokořit. Prostřednictvím této knihy se vás autorka snaží povzbudit, pobavit a tak trochu "nakopnout" a přesvědčit, abyste udělaly všechno pro to, aby se z vás staly takové ženy, kterými jste vždy chtěly být - ženy spokojené, sebevědomé, usměvavé a skutečné. Mějte se rády a nevzdávejte se. Tato kniha vás bude doprovázet na cestě za plnohodnotným, vášnivým a aktivním životem, ale také vám pomůže mít se rády, nevzdávat se, naučit se udělat šťastnými především samy sebe, protože jen tak můžete rozdávat spokojenost a štěstí i ostatním.

První knížkou letošního roku byla tahle motivační od jedné z nejslavnějších blogerek a influencerek Rachel Hollis. Já na motivační řeči moc nejsem, ale tohle je jedna z těch, které jsou podané velmi sympaticky. Navíc leden je ideální čas na motivaci, že jo! Rachel v knížce sahá do příhod a zkušeností z vlastního života, nebojí se mluvit otevřeně a tím nabízí úhel, který se v motivační literatuře moc nevyskytuje. Vlastně je to taková zpověď, která má něco předat i čtenářkám a někam je posunout. Není nijak přemotivovaná, nedělá ze sebe super člověka, ale mnohdy poukazuje i na své chyby. Nejsem díky knížce nijak extrémně "nabuzená", ale pár zajímavých myšlenek mi knížka vnukla. Takže za mě moc pěkné, zajímavé a užitečné počtení.




Až tady nebudu - Linda Green

Anotace: Zbývá vám 18 měsíců života.. Když si jednoho lednového pondělí Jess Mountová prohlíží svůj Facebook, zjišťuje, že se čas na jejím účtu přehoupl o 18 měsíců dopředu. Přímo do dne, kdy zemřela. Znepokojivé příspěvky se na jejím timeline nepřestávají objevovat a ona přes ně postupně odhaluje svou budoucnost. Narazí například i na svého nádherného syna, kterého ještě ani nepočala. Stojí tak před důležitým rozhodnutím. Pokud bude chtít změnit svou budoucnost, aby si zachránila vlastní život, její malý chlapeček, do kterého se zamilovala, nikdy nemusí existovat. Co kdybyste se taky mohli podívat do budoucnosti a měli tak možnost změnit svůj osud? Na první pohled klasický psychologický román skrývá důležité poselství.

Tahle knížka má rozhodně hodně zajímavý námět - vidiny budoucnosti u mladé holky a otázka, jak s touto informací naloží? Byla jsem hrozně zvědavá a napjatá a proto jsem četla a četla a četla. Ale nějak jsem se nemohla sžít s tím, že se to děje mladé (tuším že 22leté) holce, která žila single rozjařený život jako mladá post teen a najednou strašně touží po rodinném životě a miminku a ještě s tyranem.. Tak nějak mi to tam nesedělo a moc jsem ji ty její myšlenky prostě nevěřila. Ve spoustě situací jsem se nedokázala poprat a ztotožnit s jejím jednáním a chováním. Ale pořád čekáte, jak to tedy dopadne a jste napjatý jak struna. A pak.. konec. Je to svižný, nenáročný čtení, ale prostě nějak mne to nedokázalo nadchnout. Za mě průměr.


Nejdelší jízda - Nicholas Sparks

Anotace: Jednadevadesátiletý Ira Levinson chce ještě naposledy zajet do hor na místo, kde strávil s milovanou Ruth líbánky. V hustém sněžení však přehlédne zatáčku. Na zledovatělém srázu se zlomenou rukou a rozbitou hlavou nezbývá Irovi než doufat, že si auta někdo všimne a zachrání ho. Při vědomí ho udržují vzpomínky na manželku, která zemřela před devíti lety. O pár desítek kilometrů dál se Sophia Danková, dcera slovenského emigranta a Francouzky, poprvé v životě jede podívat na býčí rodeo, aby přišla na jiné myšlenky po nepříjemném rozchodu. Seznámí se s vítězem závodu, sympatickým kovbojem Lukem. Luke žije jen s matkou na ranči, stará se o dobytek, koně, pěstuje zeleninu, stromy, každý den tvrdě pracuje, aby rodinný majetek ve finančních nesnázích zachránil. Sophia se ocitá ve světě, jenž má jen pramálo společného s pohodlným životem studentky dějin umění. Navíc Luke skrývá tajemství, které by mohlo jejich vztah ukončit. Ira a Ruth. Luke a Sophia. Dvě dvojice, jejichž osudy se nečekaně propletou. Kdo koho vlastně zachrání?

Knížky Nicholase Sparkse jsou pro mě vždy příjemnou oddychovkou a vím, že mě nikdy nezklamou, stejně jako filmy podle jeho knižních předloh. Je to trošku moje guilty pleasure. Ač na romantiku vůbec nejsem, tak u Nicholase se vždycky rozplývám :D Nejdelší jízdu znám zfilmovanou snad nazpaměť, viděla jsem film dobře desetkrát a nikdy se ho nenabažím, proto jsem věděla, že i knížka mě bude bavit. A také se tak stalo. Je to příjemné, oddechové, nenáročné čtení. Děj hezky plyne, konec je příjemný. Co je super, že všechny knížky i filmy mají mezi sebou drobnější odlišnosti, takže sice víte, jak to skončí, ale ta trnitá cesta je trochu jiná :) Prostě Sparks je srdcovka!


Poslední paní Parrishová - Liv Constantine

Anotace: Amber Pattersonová už toho má dost. Příšerně ji nebaví být taková nula: tuctová, téměř neviditelná žena, kterou každý přehlíží. Přímo před očima má vzor toho, jak by mohl její život vypadat. Daphne Parrishová je blonďatá bohyně, která bere svůj luxusní život jako naprostou samozřejmost. Společně se svým manželem patří k místní honoraci, mají peníze, moc, obdiv, navíc dvě krásné dcerky. Proč by někdo měl mít všechno, zatímco jiný nemá nic? Amber by se při pohledu na Daphne možná zadávila závistí, ale to se nestane. Má totiž plán, jak sladký život své sokyně postupně nahlodat a zničit, aby mohla v závěru nastoupit na její místo. Podaří se jí proniknout do rodiny Parrishových a zanedlouho se stává Daphninou blízkou přítelkyní. Ráda přijme pozvání, aby s nimi jela na dovolenou, protože jí to skýtá vítanou příležitost ke sblížení se šarmantním Jacksonem. Všechno jde naprosto hladce. Ale pak Amber dostihne pečlivě skrývané tajemství z minulosti, které by mohlo její krásný plán úplně zničit. Něco takového ona ale odmítá připustit. A tehdy začne opravdové peklo. Psychothriller Poslední paní Parrishová nás provádí nejtemnějšími zákoutími lidské mysli a prostřednictvím celé řady nečekaných zvratů můžeme až do konce jenom hádat, jak to všechno dopadne.

Tenhle psychologický thriller je něco, co já můžu. První část knížky vypráví Amber, druhá je z pohledu Daphne. Část, která je z pohledu Amber mi chvílemi lezla na nervy, ta holka mi přišla šílená a nesnesitelná :D Druhá část s Daphne už se četla lépe, je psána sympatičtěji a tak nějak to působí příjemněji. A to je na tom možná to dokonalé, protože díky tomu si o postavách uděláte obrázek a pak vám to dává celé smysl, až budete postupně poodhalovat, jak to ve skutečnosti je. A ta skutečnost je překvapující, i když od začátku si všímavý čtenář může všimnout náznaků. Líbilo se mi to, četlo se to snadno a rychle a rozhodně mě knížka bavila a zaujala.


Letní děti - Dot Hutchison

Anotace: Agentka Mercedes Ramirezová najde na verandě svého domu malého chlapce. Jeví známky trání, je pokrytý krví a v rukou svírá plyšového medvídka. Hoch jí vypráví děsivý příběh: tajemný anděl mu přímo před očima brutálně zavraždil rodiče a potom ho přivedl k Mercedes, aby ho ochránila. A tím to zdaleka nekončí. Chlapec totiž není poslední dětskou obětí týrání násilnických rodičů, která se objeví před agentčinými dveřmi.

Tohle je hned od první chvíle typický americký krimi příběh, ale velmi čtivý a tématicky opravdu silný. Hlavním tématem zde je zneužívání a týrání dětí a to mě jako matku úplně drtilo. Myslela jsem si, že nejsem žádná měkkota, ale asi jsem větší než jsem si myslela, protože tady téma v této knížce mne neskutečně rozsekalo. Zároveň je ale téma odlehčené osobními životy jednotky u FBI, takže se z toho úplně nehroutíte. Na druhou stranu to, jak tady agentka Ramirezová a její tým fungují a mají mezi sebou vztahy, mi přijde těžko uvěřitelný :D Občas je zde odkaz na předchozí případy, takže to musím dohnat a přečíst si i předchozí knížky. Ve výsledku je to čtivé a celkem zajímavé, jen po všech mých oblíbených severských kriminálkách je tohle prostě typicky americký..


Kanibal z Nine Elms - Robert Bryndza

Anotace: Před patnácti lety byla Kate Marshallová vycházející hvězdou londýnské policie. Dokázala vyřešit sledovaný případ nebezpečného a krutého sériového vraha s přiléhavou přezdívkou Kanibal z Nine Elms, i když přitom málem sama zemřela. Nyní Kate přednáší na univerzitě a snaží se vést poklidný život, když se minulost začne vracet. E-mail s žádostí o pomoc ji vtáhne nejen do právě probíhajícího vyšetřování vražd mladých dívek. Jejich modus operandi nebezpečně připomíná případ, který před patnácti lety vyřešila. Nevrací se jen vzpomínky. Vrah napodobitel chce dokončit započatou práci. A tak se i Kate musí vrátit k vyšetřování, aby dokončila tu svoji - chytit dalšího sériového vraha.

Robert Bryndza je můj velký oblíbenec, to víte, takže jsem ráda, že jsem si mohla konečně přečíst jeho nejnovější knížky s hlavní hrdinkou Kate. Zjistila jsem, co mám na jeho knížkách tak ráda - žádné zbytečné mrhání čtenářovým časem, hned na úvod jste zasvěceni do případu a bez nějakých keců okolo se případ rozjíždí, až postupně se přidává omáčka okolo v podobě vedlejších příběhů. Je to tak šikovně napsané, že vás to jednoduše vtáhne do děje. Navíc se knížky snadno a rychle čtou. Byla jsem zvědavá na novou vyšetřovatelku Kate, ale bohužel musím říci, že mi není tak blízká a sympatická jako Erika. Ta mi přišla taková reálnější, sympatičtější a statečnější, zatímco Kate je pro mě taková až divně uťáplá, odevzdaná.. V knížce je mnohem více prostoru pro osobní život hlavních postav než v předchozích dílech, což je ale způsobeno i tím, že případ se soukromím Kate úzce souvisí. Propojení dvou případů bylo zajímavé, ovšem pod kůži se mi zápletka nijak nedostala, bohužel. Chvílemi mi to přišlo moc sci-fi, pár detailů mi tam nesedělo. A celkově tomu něco chybělo, nemůžu si pomoct. Předchozí díla byla lepší.


Mlha nad Shadow Sands - Robert Bryndza

Anotace: Kate Marshallová a její asistent Tristan Harper vyšetřují další zapeklitý případ. Jak spolu souvisí zmizení mladých lidí a oblast Shadow Sands? A jakou roli hraje hustá anglická mlha? Při potápění ve vodní nádrži Shadow Sands objeví Kate Marshallová mrtvé tělo mladíka, který býval vynikajícím plavcem. Přivolaní policisté případ označí za tragickou nehodu, přestože má Kate své pochybnosti. Postupně se pochybností a otázek vynořuje stále víc: Proč si šla oběť zaplavat uprostřed noci? Proč jeho zranění neodpovídají policejnímu scénáři? A proč je mrtvých těl, která se v nádrži našla, víc? Je to jen nešťastná souhra náhod, nebo úkladný vrah zneužívá toho, že na něj nikdo nevidí? Kate si je jistá, že okolo rezervoáru Shadow Sands se toho děje víc, než se na první pohled zdá, obzvlášť když v okolí padne hustá mlha. Lidé už roky tiše mizí, a když se ztratí další mladá žena, Kate a její asistent Tristan mají podle indicií jen několik dní na to, aby ji zachránili před stejným osudem.

Zatímco Kanibal ve mně zanechal vlažné dojmy, Mlha nad Shadow Sands trochu reputaci zlepšila. Pořád tedy tomu NĚCO chybí oproti předchozím knížkám nebo to je možná tím, že jsem si pořád ještě nezvykla na Kate? Nevím. Možná trochu hraje roli i to, že si jsou stylem psaní a příběhově knížky tak trochu podobné a člověk už si na to jednoduše zvykl.. Ale ani to nezmění fakt, že mě knížky Roberta baví. A tahle se povedla více než Kanibal. Líbí se mi ta záhadnější a tajemnější zápletka. Líbí se mi i větší množství aktérů a díky tomu potencionálních zločinců, i když nebylo až tak těžké toho skutečného odhalit. A velmi jsem ocenila i vyprávění z pohledu unesené Magdaleny. Na druhou stranu pro mne bylo trochu zklamáním odhalení tajemství Tristana :D A lehce mi lezlo na nervy i to dlouhé váhání nad tím, jestli se jedná o případ či nikoliv.. Spousta jasných důkazů, několik mrtvol v nádrži a skoro až do konce tápou, jestli jde o zločiny, což mě trochu iritovalo. Každopádně spád to mělo, četlo se to rychle a já vám nevím, i kdyby byla další detektivka sebevětší brak, tak já si ji ráda přečtu, prostě mám Roberta ráda! :D


Terapie - Sebastian Fitzek

Anotace: Josy, dvanáctiletá dcera renomovaného psychiatra Viktora Larenze za nejasných okolností zmizí z ambulance vyšetřujícího lékaře, zatímco na ni otec čeká v čekárně. Lékař i sestra shodně tvrdí, že tam nikdy nevstoupila a že ten den nebyla ani objednaná. Od té doby nikdo netuší, kde es dívka zdržuje a co se s ní stalo. Může dívka jen tak beze stopy zmizet ze světa? O čtyři roky později se utrápený otec uchýlí do osamoceného víkendového domu na ostrově Parkum. Tam ho vyhledá záhadná mladá žena, která se představí jako spisovatelka, a stěžuje si, že ji sužují bludné představy. Neustále se jí zjevuje malé děvčátko, které zmizelo beze stopy, podobně jako psychiatrova dcera. Neznámá se odvolává na doporučení Viktorova kolegy a požádá ho, aby ji léčil. Viktor zpočátku váhá, protože pod vlivem traumatizující událost už zcela zanechal své lékařské praxe, ale nakonec začne s terapií, která se mění ve stále dramatičtější výslech.

Podruhé v krátké době se setkávám s Fitzekem a i tentokrát to byla jízda! Terapie je jeho prvotinou a teda jako wow! U tohoto německého autora máte jistotu napětí od začátku do konce. Hned v prologu se příběh rozjíždí a pak už to frčí. Tentokrát je příběh z oblasti psychiatrie, opět svižné tempo, díky krátkým kapitolám se to čte rychle, ale rozhodně nepočítejte se snadným příběhem. Autor si zahrává s vašimi myšlenkami a závěry, které si v průběhu čtení děláte, protože v jednu chvíli si vaše hlava myslí, že chápe a vzápětí Fitzek vaši teorii úplně rozseká a takhle to jde celou dobu.. A i když jsem byla ve svých závěrech ke konci na správné cestě, autor to rozvinul tak, že nakonec jsem byla stejně solidně překvapená. Nebudu lhát, Cesta domů mi přišla ještě o stupeň lepší, ale i tohle byl psychothriller, který vám nedovolí se odtrhnout a rozhodně ho můžu doporučit!


Tak a první osmičku znáte. Za mě spousta povedených kousků! Doufám, že i nadále bude tento rok úspěšný v lovu na čtivou literaturu a já jako vždycky přivítám tipy na ně! :)

Znáte a četli jste některou ze zmíněných? Jaké krimi/drama/thrillery bych měla přidat na seznam?


* Holka, vzchop se! a Terapie mi byla zaslána nakladatelstvím ANAG k recenzi

14 komentářů:

  1. Četla jsem jen knihy Bryndzy, to je prostě srdcovka a stejně tak srdcovka, i když zase z jiného soudku je Sparks. Jinak mě zaujala Terapie, autora neznám, ale tohle dílo si přečíst budu muset:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme podobný vkus :) a nová srdcovka je právě Fitzek (Terapie), tak by se ti to mohlo taky líbit :)

      Vymazat
  2. Ahojky,
    já jsem se v lednu taky dobře rozjela, dala jsem 22 kousků. Měla jsem tedy taky několik dnů dovolené a hlavně mě trápila nespavost, takže jsem toho dost přečetla v noci, když jsem nemohla usnout... Z tvých knih znám Bryndzu, kterého mám taky ráda. Souhlasím s tebou, že předchozí série byla lepší, ale i tato je čtivá. Nejdelší jízdu mám moc ráda, ten závěr při dražbě obrazů mě vždy neskutečně dojme. Mám moc ráda i filmovou verzi, ta je taky povedená. Motivační knihy nemám moc ráda a sama je nevyhledávám. Sebastiana Fitzeka jsem si napsala na seznam, a až se otevřou knihovny, půjdu pro něj. Teď v únoru čtu zatím hlavně sérii Bridgertonovi, jejíž první díl zfilmoval i Netflix. Je to moje oblíbená série historických romancí. Z detektivek bych ti určitě doporučila Stiega Larssona, Larse Keplera, Helen Fields, Angelu Marsons, S. J. Bolton nebo Tess Gerritsen. Měj se krásně!
    Hanka z blogu ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda Hani, jak ty to děláš? To nechápu! :D Já i kdybych měla víč času, tak 22 knížek prostě nedám :D :-O

      Vymazat
  3. Pěkně jsi rok započala. Já se teď v únoru sekla a zatím jsem na třech knihách, takže únor moc nevidím. Určitě si píšu na seznam Fitzeka, zatím jsem četla jen Dárek a byl moc fajn.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlásím stejný počet i stejný čtenářský problém :D Taky jsem teď nějaká zaseklá a zatím mám tři, možná stihnu čtvrtou :-/

      Vymazat
  4. Wau, ty sa nezdáš. Ja som tento mesiac, alebo teda za minulý mesiac neprečítala nič, ale toto ma celkom inšpirovalo a idem sa pozrieť na niečo do knižnice a verím, že si niečo vyberiem.

    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsem psala podobný článek. Zaujalo mě více knih. Sebastian Fitzek má všechny psychothrillery skvělé. Přečetla jsem už všechny, které byly u nás přeloženy.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně jich pár ještě chybí, ale nebojím se, že by to trvalo dlouho :D Mrknu na tvé knížky :)

      Vymazat
  6. Mezi tvými přečtenými knihy mám pár knih co bych velmi ráda přečetla a mám je ve čtečce, tak snad brzo na ně dojde řada. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem četla Nejdelší jízdu! Jinak dle těchto recenzí si to To read dávám Poslední paní Parrishová a Terapii!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejdelší jízda byla krásná, teď tu mám od Sparkse ještě Co s láskou :) Tak ta se tu brzy taky objeví :D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)