neděle 13. prosince 2020

Znáte svoji oblíbenou značku?

Krásný den vám přeji!

Vítám vás u tak trochu jiného článku, řekla bych možná až unikátního. Tentokrát bych se s vámi ráda podívala blíže na značky, nikoliv na samostatné produkty. Chtěla bych vám přiblížit trochu z historie značek, které můžete znát z našich obchodů. V historii si úplně nelibuji, ale přijde mi zajímavé, přečíst si, jak se do popředí dostaly naše oblíbené firmy a dnešní giganti jako L'oréal, Garnier, Unilever, Astrid nebo Dermacol.. A třeba by to mohlo zajímat i vás :) Dozvíte se například, jak stará je značka Astrid nebo odkud pochází Procter & Gamble.. Tak pokud si chcete trošku rozšířit obzory, čtete níže..



Astrid

Jedna z nejstarších českých (kosmetických) společností! Je to první historicky doložená kosmetická firma v Rakousku-Uhersku. Její počátek se datuje již v roce 1847, kdy František Prochaska otevřel malou mýdlárnu a nedlouho poté začal vyrábět další kosmetické zboží ve spojení s francouzskými odborníky v oboru parfumerie. Značka Astrid byla zaregistrovaná v roce 1935 a pochází z latinského slova astra (hvězda). V 60. letech Astrid zahájil spolupráci se světovými kosmetickými výrobci (Beiersdorf, Schwarzkopf, Dior) a od té doby neustále inovuje a sleduje kosmetické trendy. Pod značkou Astrid se nachází kromě stejnojmenné péče i další značky - sluneční péče Astrid SUN a Sahara, péče o nohy PEO či pánská kosmetika Adam a Diplomat. Jednou z nejproslulejších tváří značky je Tereza Maxová, která ve spojení s touto značkou vystupuje již několik let, Astrid podporuje i nadaci Terezy TeriBear.


Dermacol

Značka vzniká v roce 1966, kdy se odborníci na filmový make-up a dermatologové spojili, aby dali dohromady make-up, který dobyl filmová plátna. Tak vznikl nejúspěšnější a nejslavnější výrobek této značky - Dermacol Make-up Cover. Úspěch slavil nejen v našich končinách, ale i v Hollywoodu. Název společnosti vznikl ze slov derma (kůže) a color (barva), to mluví za vše. Make-up pomáhá nejen ve filmech, ale také lidem, kteří mají nějaký estetický problém. Paní Olga Knoblochová, která stála u zrodu, se této problematice věnovala celý život. Značka postupně rozšiřovala sortiment, ale stále je jedničkou zejména v make-upech a zpevňující péči o tělo.


Unilever

Jedna z nejrozšířenějších společností zaměstnávající ke 200.000 lidí a obratem na desítky bilionů euro. Za zrodem stojí tři dílčí společnosti - dva nizozemské podniky Jurgens a Van den Bergh, které vyráběly první margarín v 70. letech 19. století. Třetí je Lever Brothers, která se zabývala výrobou mýdla Sunlight baleného kusově (do té doby se prodávalo na váhu). Díky stále se zvyšující konkurenci na trhu založily první dvě zmíněné firmy svaz Margarine Union a o dva roky později dochází k fúzi s Lever Brothers. Sloučením firem a jejich názvů vzniká společnost Unilever, která i nadále obchoduje s mýdlem, margarínem a produkty z nich vyrobenými. Od té doby se rozšířila do 190 zemí po celém světě (v ČR od roku 1991) a portfolio kolem čtyř set značek(!) jako například Dove, Rexona, Axe, Coccolino, Surf, Magnum, Lipton, Hellman's, Flora, Zendium,..


Colgate

Historie značky začíná v roce 1806, kdy William Colgate založil malou firmu v New Yorku. V roce 1820 založil William továrnu na škrob. Po jeho smrti prošla firma reorganizací a pár let na to vzniká další továrna, tentokrát na parfémovaná mýdla. Ty na počátku 20. století zažívají slávu a vzniká firma Palmolive, která je později koupena Colgate Company. Roku 1896 byla představena první pasta ve stlačené tubě, první mýdlo Palmolive roku 1898. Dnes pod značku Colgate spadá spousta dalších globálních značek jako například Lady Speed Stick, Palmolive, Ajax, Softsoap a Hills Pet Nutrition. V roce 2013 posílila svoji pozici v oblasti ústní hygieny, kdy došlo k akvizici se společností GABA a dostala tak pod sebe značku Elmex a Meridol.

Procter & Gamble

Historie se píše v Ohiu, kde se obchodními partnery stali zeťové William Procter (výrobce svíček) a James Gamble (výrobce mýdla). V roce 1837 tak vzniká společnost Procter & Gamble. P&G působí přibližně v 70 zemích světa. V ČR působí výrobní závod Rakona (v Rakovníku), který zaměstnává přes 630 lidí. Pod P&G najdete značky jako například Always, Ambi Pur, Blend-a-med, Ariel, Jar, Gillette, Head & Shoulders, Lenor, Oral-B, Pampers či Pantene. Značka se zaměřuje na výrobu kvalitních produktů, které mají zlepšit každodenní život. Zároveň se snaží být zodpovědní k životnímu prostředí. Například 85% odpadů z Rakony je recyklováno, zbývající část ekologicky spálena.


COTY

Je jedna z největších kosmetických společností. Stojí za ní Francois Coty, který začal podnikat před více než sto lety v oblasti parfémů, kdy poprvé zpřístupnil parfémy široké veřejnosti. Coty provozuje tři divize - Coty Consumer Beauty, která je zaměřená na dekorativní kosmetiku (Max Factor, Rimmel), produkty k barvení vlasů a stylingové přípravky, péči o tělo a parfémy, které se prodávají masově (Adidas, Playboy, Beyoncé, Katy Perry, David Beckham, atd.). Dále Coty Luxury, která se soustřeďuje na luxusnější vůně a produkty péče o pokožku (Calvin Klein, Marc Jacobs, Hugo Boss, Gucci). Třetí divizí je pak Coty Professional Beauty s orientací na profesionály v péči o vlasy a nehty (například Wella Professionals, Sally Hansen). Produkty této společnosti se prodávají ve více než 130 zemích světa.


L'oréal Paris

Zakladatelem je Eugéne Schueller, mladý chemik, který vytváří své první barvy na vlasy pod jménem Oréal. V té době jsou barvy naprostým přelomem a Eugenovi dochází, že jeho obchod je spjat zejména s kadeřníky, proto s nimi navozuje kontakty a obchody, takže se postupně dostávají jeho barvy do celé Francie. Brzy je mu však Francie malá a barvy se dostávají do Rakouska, Itálie, Nizozemí či USA, Kanady nebo Brazílie. L'oréal od té doby rozšířil působnost od vlasů k pečující kosmetice či dekorativní kosmetice a stále přichází s novými inovacemi, barvami či typy produktů. Značka spolupracuje se spoustou úspěšných ambasadorek (snad všichni známe reklamy s Evou Longorií, Jennifer Lopez či Jane Fondou) a je již přes dvacet let oficiálním partnerem festivalu v Cannes. 


Garnier

Firma vznikla v roce 1904 stejně jako L'oréal ve Francii a stojí za ní Alfred Garnier, po kterém nese značka dodnes své jméno. Jeho cílem bylo věnovat se péči o různé typy pleti/pokožky. Jednou z historických řad je Ambre Solaire, která přišla na trh s opalovacími krémy s UV-filtrem mezi prvními a úplně první s krémy po opalování. Dodnes patří mezi jednu z nejrozšířenějších značek světa. V Asii, Číně či Indii patří mezi jednu z nejoblíbenějších. V roce 1970 se stala značka součástí koncernu L'oréal.



Henkel

Zakladatelem je Fritz Henkel, který v roce 1907 vyvinul první samočinný prací prostředek, který pojmenoval Persil. Téměř ve stejnou dobu se otevírá v Berlíně malá drogérie, kde Hans Schwarzkopf nabízí první přípravek na mytí vlasů, který se jmenuje Schaumpon. Z tohoto názvu později vzniká značka Schauma, která v roce 1949 představila světu první krémový šampon v tubě. Ke spojení těchto dvou firem dochází v roce 1995, kdy vzniká silná společnost, která přináší produkty spousty značek. Například Persil, Silan, Somat, Gliss Kur, Syoss, Fa či Vademecum.


Nivea

Historie značky začíná v roce 1911, kdy byl objeven eucerit - elmulgátor, který umožnil spojit oleje s vodou do stabilního krému. Tím vzniká legendární bílý pleťový krém, který dle svého vzhledu získal on i značka název - Nivea. Název je odvozen z latinských slov nix (sníh) a nivis (sněhový). O tři roky později už Nivea Creme dobývá celý svět a výroba se rozšiřuje z Hamburku například až do Buenos Aires, New Yorku, Sydney, Mexika, Kodaně, Moskvy či Paříže. V té době jde o neobvykle rychlý vývoj a rozmach výroby. V šedesátých letech se portfolio rozšiřuje o opalovací péči, v roce 1982 je představena řada Nivea Visage, v roce 1986 pak ucelená řada pro muže. V roce 1998 se objevuje slavný pleťový krém s Q10. Dodnes je hlavní sídlo firmy v Hamburku, kde najdete i jeden z nejmodernějších výzkumných institutů péče o pokožku na světě.


Johnson & Johnson

Příběh začíná ve druhé polovině 19. století v USA, kde svoji činnost zahajuje malá firma pojmenovaná po svém zakladateli Robertu Woodovi Johnsonovi, který se začal zabývat antibakteriálním prostředím na operačním sále. Synové po cestě kolem světa došli k závěru, že je třeba budovat firmu a utužovat pozici i v Evropě a otevírají mezinárodní pobočku ve Velké Británii. Johnson & Johnson se zabývá nejen výrobou kosmetiky, ale také zdravotnických prostředků a služeb po celém světě. Mezi značky společnosti patří například Listerine, O.B., Neutrogena, Johnson's, Carefree, Clean&Clear, Compeed a další.

 


Tak a to by asi stačilo, říkám si, že jsem toho na vás vychrlila možná až moc :D Ale zase na druhou stranu mi přijde fajn dozvědět se něco navíc. Já jsem třeba hodně překvapená dlouholetou tradicí značky Astrid nebo obrovským portfoliem koncernu Unilever..

A co překvapilo nejvíce vás? Zjišťujete si i něco víc o značkách/firmách, od kterých nakupujete a používáte kosmetiku? :)


6 komentářů:

  1. Netradiční článek, ale zato jsem se dozvěděla spoustu věcí, co jsem vůbec netušila, třeba o Unileveru jsem věděla, že je to velká společnost pod kterou spadá hodně značek, ale že až tolik, to mě překvapilo:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také ti zní 400 značek úplně šíleně?! :-O Já když to četla poprvé, tak jsem si myslela, že špatně vidím :D

      Vymazat
  2. Tak to o Unileveru jsem věděla, protože jednou když jsem si čistila zuby jsem si všimla, že mají znak vzadu na pastě :D a pak koukám a bylo to na spreji na wc, na deodorantu, prostě všudeeeee! :D
    Ale musím říct že tohle je naprosto skvělej článek, krom toho Unileveru jsem nic nevěděla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako jo, Unilever je fakt hodně rozšířený.. Ale teda 400 značek překvapilo i mě :-O :D Mockrát děkuji, jsem ráda, že se líbí :)

      Vymazat
  3. Super clanok. Rada som si ho precitala.

    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)