čtvrtek 4. června 2020

Přečteno: III/2020

Krásný den vám přeji!

Velmi brzo přináším pokračování knižní rubriky Přečteno, ovšem nelze jinak, nemůžu to déle odkládat, protože se mi tu přečtené knížky kupí a čekají na své zhodnocení. V květnu se mi totiž podařilo nemožné a to přečíst rovnou deset knížek :D Vůbec bych to do sebe neřekla, ale fakt jsem se do čtení opřela a ať jsem zcela upřimná, nic mne teď nebaví víc! :) Solidně se tím zvýšilo i skóre 23 / 50, takže je šance, že bych svůj roční cíl i mohla zvládnout. Ale to je ve hvězdách. Zatím se jdeme podívat na ty aktuálně přelouskané..


Harry Potter a Princ dvojí krve - J. K. Rowling

Navážeme plynule na minulé vydání této rubriky, protože tam jsme skončili pátým dílem Harryho. Šestka je za mě asi nejtemnější a to na ní mám moc ráda. Ale zase musím říci, že když jsem se nad tím zamýšlela trochu víc než před lety, tak mi některé věci nedávaly moc smysl. Četla se mi ale perfektně, za pár dní jsem měla přečteno a zážitek to byl jako vždycky :)


Harry Potter a Relikvie smrti - J. K. Rowling

A poslední díl samozřejmě nesmí chybět. Upřímně jsem se dosud nerozhodla, jestli tenhle díl miluju nebo nenávidím :D Opět mi tam některé souvislosti nedávají smysl. Navíc mi to přijde v první půlce knihy strašně roztahané a v druhé naopak zase urychlené, že to skončí až moc rychle. Už tenkrát, když jsem četla tenhle díl poprvé, jsem byla ze zakončení téhle povedené ságy spíš zklamaná. Podle mě trochu hrálo roli, že na J. K. Rowling byl vyvíjen tlak, aby co nejdříve bylo pokračování a zakončení a ve finále se to hrozně odfláklo.. Ale je to Harry Potter no, toho budu milovat asi vždycky :)


Hádej kdo - Chris McGeorge

Tahle knížka je jedno velké zklamání. Měla jsem velká očekávání, protože zápletka je podle mě luxusní. Jeden pokoj, jedna mrtvola, vrah a dalších pět lidí, přičemž jeden z nich má přijít na to, kdo vraždil. Nevědí jak se tam ocitli ani kdo je kdo a vraha mají odhalit pouze z malých nápověd a z toho, co si vzájemně prozradí. Je to tak trochu morbidnější úniková hra :D Za mě skvělý nápad, zní to zajímavě. Celé je to opepřené ještě flashbacky "detektiva". JENŽE je tady naprosto nevyužitý potenciál toho příběhu, protože ač se to čte samo a rychle, tak to začalo být hrozně brzo průhledné a už od půlky jsem věděla, kdo, co a proč.. A absolutně žádný strhující závěr se nekonal.. Strašná škoda.


Dokonalý cizinec - Renée Knight

Za to tahle knížka byla naprostá pecka! Hlavní hrdince se dostane do rukou kniha, ve které se pozná (nechtěla bych! :D) a ví, že ji po letech někdo vydal s úmyslem pomstít se. A že se to daří. Rozpadá se jí kvůli tomu celý život pod rukama, stává se z ní uzlíček nervů. Jenže všechno je jinak než se zdálo být. Za mě je to vážně zajímavý a originální děj. Zápletka se stupňuje, že si div neukoušete nehty napětím a rozuzlení mne fakt překvapilo a zaujalo. Vážně super knížka, přečetla jsem ji jedním dechem. Četla ji i ségra a také si ji moc chválila a to je podstatně náročnější čtenář než já :D


Smrtící tajnosti - Robert Bryndza

Knížky Roberta Bryndzy se čtou samy, takže tohle netrvalo dlouho.. Necelé dva dny. Musím ale říci, že ač jeho knížky se čtou jedním dechem, tak tenhle díl je za mě dějově jeden z nejslabších, ne-li úplně nejhorší. Zápletka mne nijak nechytla, rozuzlení se mi zdálo přímo neuvěřitelné, celé to bylo takové mdlé, jak kdyby se to do toho konce tak nějak jen "kodrcalo". Vím, že to jde i líp, protože předchozí díl to dokazuje, takže mne neskutečně mrzí takové zakončení série. Čekala jsem to mnohem pompéznější.. Takhle tajně doufám, že bude série pokračovat! :)


Manželka mezi námi - Greer Hendricks, Sarah Pekkanen

A za to tohle bylo čtivé psychologické drama! Dostanete se do toho, začínáte si říkat, že víte, co a jak a vzápětí je to úplně jinak a takhle to eskaluje celkem třikrát (knížka je rozdělena na tři části, přičemž na konci každé se to rozmotá nebo možná spíš zase zamotá :D). Celou dobu mne to bavilo, chvílemi jsem s napětím čekala, jak se to vyvrbí. Jen konec nebyl už tolik ohromující. Vzhledem k tomu, že během knížky došlo k několika zvratům, čekáte i hodně silný konec a to se bohužel nekonalo.. I tak jsem si ale početla, nemůžu říci, že ne. Pokud máte rádi knížky typu Dívka ve vlaku, tak tohle by se vám mohlo líbit.


Šťastní lidé čtou a pijou kávu - Agnés Martin-Lugand

A teď se dostáváme žánrově úplně někam jinam, než jste u mne zvyklí a to k románům a romantice :D Šťastní lidé jsou příběhem ženy, která ztratila rodinu při autonehodě a uzavře se před světem. Po několika měsících se však rozhodne posunout se v životě dál a tam tento příběh začíná. Vydá se na čas žít do zahraničí, kde se vše otočí o 180°C. Je to knížka o sebepoznání, o naději, lásce a snaze zase najít v životě své místo. Musím říci, že se mi knížka líbila a byla to příjemná oddychovka. Navíc se čte sama, přečetla jsem ji za večer. A co mi přišlo zajímavé a fakt mě to bavilo - dokázala jsem se vcítit do postav a můj názor na ně se v průběhu celého příběhu měnil. Chvíli mi hlavní hrdinka byla sympatická, za chvíli mi hrozně lezla na nervy a to samé i s dalšími hrdiny této knížky. Jo a pokud jste zapřísáhlí nekuřáci, tak pozor, tady je to samá cigareta a občas už to vážně ruší! :D


Šťastní lidé mají snadný život - Agnés Martin-Lugand

Druhý díl navazuje na první a pokračuje tam, kde příběh skončil a konečně to dotáhne do toho šťastného konce. V tomto díle už je hlavní hrdinka zpátky v sedle, snaží se nechat minulost za hlavou a znovu začít pořádně žít, ale nikdy nevíme, co nám budoucnost přichystá, takže opět dochází ke zvratům. Moc hezky napsané, opět příjemná oddychovka, i když tady jsem byla občas napnutá, jestli se něco nepotento a dokonce ukáplo i pár slziček :D


Pan Slušňák - Jennifer Miller a Jason Feifer

Máte rádi Sex ve městě? Tak potom se vám bude Pan Slušňák líbit. Tohle je totiž Sex ve městě v mužském podání :) Příběh plný ambicí, intrik a New Yorku v hlavní roli. Je to z prostředí médií a psaní sloupků stejně jako u Carrie, akorát tady příběh vypráví muž.. Občas je trochu naivní a zaslepený, ale jinak sympaťák. Děj příjemně plyne, čte se to dobře a i když nedojde k žádnému převratnému zakončení, tak mne to celkem bavilo. I když zase nemohu říci, že by mne knížka zaujala natolik, aby ve mne zanechala nějaké silnější dojmy.. Prostě oddechové čtení.


Tak a tím dnešní díl zakončíme. Sice jsem psala, že jsem jich přečetla deset, ale tu desátou (a spoustu dalších) si necháme zase na příště. A nemusíte se bát, že bychom se u pokračování nesetkali brzy.. ;)

A jakou poslední knížku jste přečetli vy? A která vás v poslední době zaujala nejvíce? Četli jste některou z výše uvedených?


24 komentářů:

  1. Harry je super, další knihy jako třeba manželka mezi námi nebo smrtící tajnost, mám na seznamu,co si chci přečít.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherné číslo, ať vydrží. Zaujal mě Dokonalý cizinec, díky za tip :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, bojím se, že tolik už jich asi nikdy nedám :D Ale nakročeno mám dobře, další tři přečtené, takže pokračování na sebe asi nenechá dlouho čekat :D

      Vymazat
  3. Za mesiac by som nedala asi 10 kníh, taky sa mi nakopilo rôzne knihy už sa teším ked ich budem ciťat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si taky myslela, že bych to nikdy nemohla dát a šlo to :D Tak třeba se taky někdy zadaří ;)

      Vymazat
  4. Ahoj,
    z tvého seznamu znám samozřejmě Harryho Pottera a Roberta Bryndzu. Pan Slušňák mě zlákal anotací, ale ta kniha se mi extrémně nelíbila a nakonec jsem ji nedočetla, a to se mi moc nestává. Zaujal mě Dokonalý cizinec, na to se musím mrknout:-) Jinak já jsem článek o přečtených knihách za květen zveřejnila včera na blogu, tak se můžeš mrknout:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že ta anotace je asi lákavější než samotná knížka :D Já jsem si prvních sto stránek taky nebyla jistá, jestli dočtu, nebavilo mě to, ale nakonec jsem se do toho dostala a docela se to v druhé půlce knížky dalo.. Ale nic, co by mne ohromilo to nebylo :) A mrknu, díky :)

      Vymazat
  5. Obdivuji tě, že i při dítěti zvládáš tolik číst. Z těchto knih jsem žádnou nečetla. Naposledy jsem četla knihu Misery, ale už je to dávno. Nemám teď na čtení tolik času.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se, úplně mě teď čtení pohltilo, takže jakmile je chvíle, otevírám knížku :D Misery jsem před lety také četla a za mě je to jedna z nejlepších od Kinga! :)

      Vymazat
  6. Zimní oheň
    Žena na lesní cestě
    Andělé smrti

    🌟🌟🌟

    OdpovědětVymazat
  7. Harry je láska. :) Páči sa mi, že toľko čítaš, len tak ďalej. ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  8. Četla jsem jen Manželku mezi námi, zezačátku jsem se nemohla nějak chytnout, pak už to bylo celkem fajn. Smrtící tajnosti mám na seznamu četby, co jsem zatím od Bryndzy četla, to jsem doslova hltala, takže je to trochu škoda, ale určitě si ji i tak přečtu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tak 50 stránek Manželky taky tápala, ale pak jsem se rychle chytla :) Smrtící tajnosti určitě také za přečtení stojí, ale není to ono :-/

      Vymazat
  9. Přidávám Lapena po Manželích od vedle a Někdo cizí v domě
    Nevítaný host

    Kdo máte thrillery rady do toho nebudete litovat

    Já četla hodně kdysi pak to s prací nešlo a od loňska jsem zase začala...

    Mimo beletrii doporučuji 10 věci,které uvidíte jen když se zastavíte a snažte tu zabu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manželé odvedle mě nebavila, ale stejně jsem zvědavá i na ty ostatní a mám je na seznamu :) Jinak já taky čtu takhle na etapy.. Už od základky :D Chvíli čtu hodně, pak třeba na rok, půl roku útlum a pak se do toho zase dostanu.. :D

      Vymazat
    2. Ahojky přidávám andělíčkářka😉
      Docela jsi(jste)mě motivovala číst když to jde

      Vymazat
    3. Prosím klidně tykat! :) To jsem ráda, tak přeji hodně přečtených knížek! :) A děkuji za tip!

      Vymazat
  10. Fakt nechápu jak přečteš tolik knih, já mám jednu rozečtenou a jsem v půlce, tak snad ji brzy dočtu.
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se sama divím :) :D Ale fakt skoro každou volnou chvilku věnuji čtení a jakmile jsem se do toho dostala, tak to jde tak nějak samo :D Určitě na tom budeš stejně, tak držím palce! :)

      Vymazat
  11. Moje přečtené knihy mám na YT, ta poslední je Spánek a smrt - dost dobrý.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)