pondělí 28. srpna 2017

Tip na výlet + vlog: Moravský kras

Krásný den vám přeji!

Dnešní článek bude věnovaný dalšímu cestovatelskému záznamu. S Michalem a kamarády jsme se rozhodli využít posledního teplého prázdninového víkendu a vyrazili jsme v sobotu na výlet do Moravského krasu, o kterém vám chci dnes povyprávět. Navíc jsem se rozhodla ještě pro jeden krok a to posunout svojí tvorbu ještě trochu dál, natočila jsem oficiálně první vlog! Dnes si tedy můžete nejen přečíst pár slov, mrknout na pár fotek, ale můžete zhlédnout i video.


Je to můj první vlogový počin, takže záběry jsou chvílemi roztřesené, rozostřené a tak dále. Editovala jsem v takové míře také poprvé v životě, takže buďte, prosím, trochu shovívaví. Strávila jsem nad tím celou neděli, ale jsem na sebe neskutečně pyšná a s výsledkem jsem spokojená! :D Kdo tedy bude chtít, může mrknout:


Na cestu jsme vyrazili hned v ranních hodinách, kousek jsme s M. cestovali vlakem na místo srazu s kamarády, odkud jsme pokračovali autem. Celkem to pro nás bylo asi dvě hodinky cesty, která takhle v partě utekla samozřejmě jako voda. Nejdříve jsme vyrazili přímo na Macochu, kde jsme nechali auto, omrkli výhled z Horního můstku, následně jsme slezli i k Dolnímu. Počasí bylo krásné, takže se člověk mohl přírodou kochat, ale upřímně, byli jsme z toho mírně zklamaní, čekali jsme od Macochy trošičku víc.. A tak jsme se porozhlédli a vyrazili do samotných jeskyní.









Punkevní jeskyně bohužel odpadla, protože na ní je třeba během sezóny rezervace několik týdnů dopředu. To jsme samozřejmě neměli, jelikož jsme se na výletě domluvili až během tohoto týdne. Možná je to škoda, ale nijak zvlášť nás to netrápilo a vyrazili jsme alespoň do okolních jeskyní. Jako první jsme si dali procházku ke Kateřinské jeskyni. Z ní můžete najít záběry i ve videu. Tam se mi vážně moc líbilo. Zejména Hlavní dóm byl úžasné místo se skvělou akustikou a navštívit tam koncert musí být opravdu zážitek. Moc hezké byly i všechny ty krápníkové útvary, které tvořily různé tvary a podobizny. Další skvělou věcí v jeskyních je dokonale čistý vzduch, tam se vám bude opravdu parádně dýchat! Nevýhodou je zase teplota kolem 8°C, venku bylo kolem třiceti, takže ten skok byl znatelný :D Jeskyni doprovází i různé pověsti a nálezy, takže o zajímavosti nebyla nouze. Rozhodně doporučuji navštívit.





Z Kateřinské jeskyně jsme se vrátili zpět k Macoše a odtud poté autem zpět se zastávkou u jeskyně Balcarka. I tato jeskyně měla své kouzlo. Zejména v tom, že zde procházíte několik pater jeskyně a kochat se tak můžete útvary v několika výškových úrovních. Další hezký prostor se jmenuje Balcarské bludiště nebo třeba nebo Objevitelský dóm plný nickamínku (hezký název, že? :D). Prohlídka je zakončená krátkým filmem o nálezech v jeskyních (kosti, první lidské nástroje, atp.), které byly v jeskyních útvarech celkem bohaté. Opět mohu prohlídku doporučit, rozhodně to stojí za to.












Další jeskyně, které je možné navštívit jsou Výpustek (starý vojenský kryt bez krápníkové výzdoby) a Sloupsko-šošůvské jeskyně, což bychom asi bývali také navštívili, kdyby nás netlačil čas, takže jsme ji jen očíhli a frčeli směr domů. Na závěr jsme se cestou stavili ještě na jídlo a to v Boskovicích v Motorestu Zlatá Studna. Jídlo můžete vidět na fotce, byly to nějaké Loupežnické nudličky. Nebyl to žádný šlágr, ale účel jídlo splnilo - žaludek mi naplnilo :D


Pak už jen dvě hodinky cesty zpátky v té nejlepší společnosti a doma hurá do peřin. Výlet byl skvělý, ale v tom vedru celkem náročný, takže jsem usnula hned jak jsem zalehla.


Trochu jsem se bála velkých davů turistů, ale byla jsem velmi mile překvapena, protože zas tak hrozné to nebylo. V klidu jste se mohli podívat jak do propasti, tak ani na prohlídky se nestály žádné dlouhé fronty. Cestou na Kateřinu jsme potkali sotva deset lidí, takže naprosto super relax. Rozhodně tedy mohu doporučit zajet se tam mrknout. Pokud budete chtít vidět i Punkevní jeskyni, tak určitě nezapomeňte na rezervaci, ale rozhodně zajděte i do těch dalších. Cena vstupného pro dospělého na Balcarku i Kateřinskou je 100 Kč, Šošůvská a Punkevní už jsou o něco dražší, více info najdete zde.

A co vy? Měli jste možnost Moravský kras navštívit? 

2 komentáře:

  1. Na vlog určitě kouknu hned jak budu na počítači a taky si musím najít, kde to vlastně je 😊 Chystám se v brzké době na výlet na Moravu a zatím nemám naplánované žádné aktivity, tak třeba se bude tenhle článek hodit 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to u Blanska (asi 30 km od Brna) :) Je to tam vážně krásný, rozhodně doporučuji!

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)