pondělí 6. března 2017

Vypáleno I.

Pěkný den vám přeji!

Jako já vím, že se tady bavíme převážně o kosmetice, ale rozhodla jsem se, že občas zařadím i nějaký ten článek věnující se mé další vášni, která nedávno propukla naplno - svíčkám a voskům. Doufám, že kosmetičtí nadšenci mi to prominou a najdou se mezi vámi tací, kteří tuto vášeň sdílí se mnou a bude je to zajímat. Viděla bych to na článek přibližně jednou za dva měsíce, kdy vám představím vosky a svíčky, které jsem během té doby vypálila. Pokusím se vám popsat vůně i to, jak mě (ne)zaujaly..

V lednu a v únoru jsem se rozhodla prubnout vosky F&F a Casa de Engel, které se mi doma po Vánocích objevily, takže těch tu dnes bude více než Yankee, které si tak nějak.. škudlím. :D



F&F vosky jsem dostala rovnou tři a to Vanilla, Orange a Chocolate. A jelikož se mi vanilky sešly rovnou dvě, začala jsem právě tou. Za studena v obale voněla velmi příjemně. Byla krásně sladká, trochu jako vanilkový krém nebo pudink. Texturou je vosk podobný těm od Yankee, dá se nadrobit a rozdělit. Bohužel ale zklamání přišlo po zapálení, protože tahle varianta voněla intenzivně poměrně krátce. Po prvních deseti minutách sice hezky provoněla byt, ale při následném zapálení (= při druhé svíčce) už byla vůně slabá a o dalším zapálení ani nemluvím. To už nebyla cítit skoro vůbec. Aroma velmi rychle vyprchává, ať je vůně sebevíc příjemná.


Pomeranč je ale zklamání ještě větší. Tenhle vosk mi byl vůní za studena nejsympatičtější. Měl stejnou texturu, že se dal nadrobit. Hned po zapálení mě ale pěkně naštval, protože vůně nebyla vůbec cítit. Ale fakt téměř vůbec. Cítit byla maximálně 30 cm od lampičky a jinak nic.. a ještě velmi rychle i to slabé aroma ustálo.. Škoda.

Za to čokoláda byla velmi příjemným překvapením. V obale se mi zdála až nebezpečně sladká a dost intenzivní a to v tomhle případě i vydrželo do rozpálení. Pálila jsem opravdu po troškách, protože vůně provoní celý byt naprosto bez potíží. A hlavně vydrží vonět dlouho! Ne jedno-dvě pálení, ale klidně i pět pálení za sebou. Aroma vyprchává velmi pomalu. Jak se mi za studena vůně nijak nelíbila, tak za tepla, jakmile se rozležela, mě hodně zaujala, sbíhaly se mi sliny, kdykoliv jsem ji ucítila :D


Další zkoušené během ledna a února byly vosky Casa de Engel. Ty jsem měla také tři. Začala jsem zimní, typicky vánoční vůní Apple Cinnamon. Představte si skořici s příměsí jablka.. taková byla. Vosky CdE jsou typicky "voskové", nedají se rozdrobit na kousky, ale je třeba je rozřezat. U tohoto vosku jsem v prvních chvílích pálení zaznamenala intenzivní vůni, ale bohužel nevydržela dlouho. Na to, že jsem používala vosk po půlkách, tak vydržel vonět celkem asi tři hodiny. Poté začíná aroma velmi rychle vyprchávat. Což není nic moc.

Ovšem ještě větší zklamání je Cherry Snow, na kterou jsem se hodně těšila. Tahle vůně mi sice nepřipomínala třešně na sněhu, ale spíš ovocné žvýkačky. Takové Hubba Bubba, hmmm :) To zní příjemně ne? Jenže tahle vůně byla snad nejslabší, jakou jsem kdy ve vosku zažila. Nejen, že neprovoněla byt, ale podle mě neprovoněla ani okolí aroma lampičky :D Necítila jsem ji ani pár centimetrů od ní.. Takže tenhle znovu určitě nepotřebuji, bohužel.


Poslední vosk, který vám dnes představím, je Sandalwood, opět CdE. Tohle je vůně podle mého gusta. Trochu těžší, dřevitá až kořeněná. To já můžu! Opět "mazlavější" vosk, který se nedá drobit, ale musíte ho rozkrojit. V tomhle případě však nádherná intenzivní vůně a to jak za studena, tak za tepla. Tenhle vosk ze všech vyzkoušených této značky vydržel vonět nejdéle. Pálila jsem ho tedy opět po půlkách a musím říci, že se poměrně dlouho rozpouští. Snad hodinu a půl, ne-li pomalu dvě než se kousek v lampičce roztaví. S vůní to tedy také chvilku trvá, ale poté je to silná dávka santalového dřeva. Nádhera. V tomhle případě mi tam půlka vosku vydržela vonět opravdu hodně dlouho, tipuji přibližně až 15 hodin! Za mě tedy z vosků této značky rozhodně jasná volba :)


A na úplný závěr dnešního článku tu mám jednu svíčku. Není to žádná Yankee ani Village, ale je to "obyčejná" svíčka z Nanu Nana, kterou jsem dostala od M. Nepohrdnu jakoukoliv svíčkou, takže ani touhle :D Je to značka Pajoma, kolik stojí přesně vám neřeknu, ale mám pocit, že nějak kolem 60 - 80 Kč. Varianta Roses & Berries je ovocná a sladká. Růži bych tam asi úplně nehledala, ale berries alias bobule, tam skutečně cítit jsou. Za studena voní svíčka celkem intenzivně, bohužel po rozehřátí je vůně velmi slabá a cítit je jen v jejím nejbližším okolí..


Sečteno podtrženo, leden a únor byly v prozkoumávání nového a nepoznaného. Bohužel většinou to nebyla žádná výhra, ale pár zajímavých kousků jsem našla.. Ale co vám budu povídat, Yankee je jiná.. :) Tak se můžete těšit na příště! ;)

Vosky F&F seženete běžně v Tescu a stojí snad kolem 30 Kč, Casa de Engel seženete v obchůdku Indecor a stojí též kolem 30 Kč, svíčka Pajoma je z Nanu Nana a cena kolem 60 - 80 Kč. Ceny jsou tak nějak orientační, jde spíše o mé tipy :D Všechno byly dárky, takže přesné ceny neznám ;)

A co vy a svíčky/vosky? Máte s něčím z toho zkušenosti? Zaujalo vás něco?

12 komentářů:

  1. Ani jsem nevěděla, že F&F má vosky! :) Já zatím dávám stále přednost svíčkám :)
    Blog Everythin Kate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni je nemají v nabídce nijak dlouho, snad od podzimu.. :) A přiznám se, že jsem je tam doteď nikdy neviděla, ale kupovala mi je ségra, tak v tom Tescu fakt někde jsou! :D

      Vymazat
  2. Si mě nalákala jít do Tesca :D Já jsem tam voněla právě k pomeranči a čokoládě a pocity jsem měla přesně opačné :D Svíčky miluju, takový můj relax :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, pro mě je to prostě vždy příjemná chvíle při zapálené svíčce :) Jen si říkám, že mám těch chvil nějak moc, když pálím denně.. :D :-O

      Vymazat
  3. Super clanek, urcite ho ocenuji a tesim se na dalsi :) Ja se rozhodla davat vypalene vosky a svicky do klasickeho spotrebovano.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem ráda, že se líbí :) Já jsem taky přemýšlela, zda to nedávat do spotřeby, jenže to bych to video prodlužovala o další čtvrt hodinu :-O :D takže to spíš vždycky takhle sepíšu :D

      Vymazat
  4. Taky se budu muset jít podívat do Tesca :). Já zatím pálím YC vosky :).
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já pálím všechno možné, i YC.. ale nejdřív jsem zkoušela tyhle neznámé a YC jsem si prostě škudlila, i když jich mám doma snad kolem 30 :D :-O

      Vymazat
  5. Já jsem svíčkový a voskový maniak, takže za tenhle článek palec nahoru:-) Do Tesca se na ty vosky asi zajdu mrknout, hlavně na ten čokoládový:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se líbí! :) Snad ty vosky objevíš, já se totiž přiznám, že ať jsem hledala jakkoliv, dosud jsem je tam nenašla :D Tak jsem ráda, že je ségra našla za mě a nakoupila mi je k Vánocům :D

      Vymazat
  6. U nás v Tescu jsem jejich vosky neviděla, což ta čokoláda mě velice láká :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem je prostě taky nikdy neviděla, ale ségra je kupovala, tak je mít musí :D Teda jestli to není jenom v těch větších městech, kde je F&F Home :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)