úterý 27. září 2016

Jak dlouho vydrží kosmetika?

Krásný večer vám přeji, moji nejdražší!

Dnes tu pro vás mám trochu více povídání, ale rozhodla jsem se vám trochu přiblížit téma péče, údržby a hlavně doby použitelnosti kosmetiky, o které si tu běžně povídáme. Kdo by to byl řekl, ale i úklid v kosmetické taštičce (a nebo třeba rovnou ve vaší kosmetické sbírce) je občas nezbytný. A dneska se mrkneme na to, co je potřeba si ohlídat. Zatímco oblečení vám může ležet ve skříni věčně a nosit ho můžete do té doby, než se rozpadne nebo ho sežerou moli, s kosmetikou je to jiné. Tam je totiž potřeba si ohlídat, jak dlouho už vám dělá společnost. A na to, jak je to s exspirací kosmetiky se teď mrkneme.


Datum spotřeby. To je peklo pro sběratelky kosmetiky jako jsem já.. Protože celou dobu máte tendenci si vše hromadit, dělá vám dobře, když toho máte spousty, ale pak prostě přijde chvíle, kdy je lepší poslat ty vaše oblíbené kousky do věčných lovišť, jinak hrozí, že se při dalším použití osypete.. Muka! :D Proto se snažím na jednotlivých kosmetických kouscích přímo neviset a když už si něco oblíbím, chci to opravdu spotřebovat, abych neměla pocit promarněnosti :D Proto i když kosmetiku sebevíc miluji a chtěla bych ji mít nejlépe tuny, tak nikdy nedospěji do fáze některých sběratelek, které mají na všechny své poklady i místnosti, protože to je prostě.. k ničemu :) Jsou kosmetické kousky, které vydrží i několik let, ale zpravidla je doba použití cca rok, samozřejmě se to liší produkt od produktu. Tak se na to nyní podíváme blíž.

Krémy a další pečující produkty bývají zpravidla označené. Můžete najít několik způsobů označení, buď:

  • Symbol otevřeného kelímku, který značí počet měsíců, které můžete produkt bezpečně používat od prvního otevření (Period After Opening - PAO). Používá se u produktů, které mají exspirační lhůtu delší než 30 měsíců od data výroby. Tzn. krém byl vyroben firmou XY v říjnu 2016, ale doba exspirace je od tohoto měsíce třeba 32 měsíců, proto stačí označení kelímku a od otevření krému se doba bezpečného použití stanovuje na 6 měsíců, takže bude krém označen kelímkem s 6M.
     

  • Datum exspirace se používá u produktů, jejichž exspirace je kratší než 30 měsíců od data výroby. Tyto produkty jsou označeny buď jako EXP, Datum spotřeby nebo Spotřebujte nejlépe do:, případně symbolem přesýpacích hodin. Datum exspirace bývá v kosmetickém průmyslu používané zejména u přírodní kosmetiky, která nevydrží tak dlouho jako "chemická", protože neobsahuje chemické konzervanty.


  • Třetí možností je kombinace datumu exspirace a symbolu kelímku. To se dělá díky rozdílným regulacím na trzích (například mezi jednotlivými zeměmi či mezi trhem drogistickým a lékárenským). V tomto případě má přednost datum expirace před otevřeným kelímkem.

U dekorativní kosmetiky však často tyto symboly nenaleznete a nebo těžce, proto se na ně mrkneme trochu podrobněji.

  • Nejrychleji kazícími se produkty a nejčastěji vyměňovanými by měly být řasenka a oční linky. Doba použití se doporučuje cca 3 měsíce od prvního otevření, protože v tuto dobu jsou tyto produkty nejčerstvější. Poté nejen ztrácí na intenzitě a prosychají, ale navíc se právě v řasence díky vlhkosti rychle množí velké množství bakterií. A jelikož je řasenka v nejbližším kontaktu s očima.. chce to opravdu hlídat. Tady nastává akorát ten problém drzých zákaznic v drogériích, kdy vám bez potíží načnou novou řasenku ve stojanech a vy si pak koupíte vlastně už načnutou věc.. Hned se vám tím krátí doba použitelnosti. Nedej bože, když jsou občas zákaznice natolik smělé, že si řasenku v obchodě i zkouší! Prosím pěkně za ty ženy, které si ji poté koupí, tohle nedělejte! Tohle je fakt dost nehygienické (stejně jako zkoušení testerů přímo na váš obličej!). Proto doporučuji hlídat si, jakou řasenku kupujete, určitě lepší vzít si zalepenou, tam máte jistotu, že jste ji otevřela první ;)


  • Krémová líčidla (rtěnky, tužky na oči a konturky, krémové stíny) jsou na tom s výdrží o něco lépe. Vyměnit by se měly cca po roce až dvou. V tomhle případě s kosmetikou pracuji spíš intuitivně a používám klidně i déle, ale chce to sledovat chování produktu - změní-li výrazněji barvu, konzistenci či vůni, chce to ihned se produktu zbavit. 
  • Méně než rok je to potom u korektoru a make-upu. Tady bych si dávala obzvlášť pozor na změnu stavu a hlavně nakládání s produkty. Nejméně hygienické je použití houbiček u krémových make-upů, které poté vrátíte do produktu nebo tyčinky u korektorů, které poté zpátky namočíte do korektoru, případné sahání prstem přímo do produktu, taky není nic moc. Proto za mě jednoznačně vedou make-upy s pumpičkami, případně tekutější make-upy, které si naliji přímo na ruku. Houbičky z produktů nevracím použité a nevyčištěné v žádném případě zpět do produktu. U korektoru se tomu nevyhnu, sice se dá po každém použití aplikátor dezinfikovat a čistit, ale upřímně, je to pro mě dost komplikované, obzvlášť ve spěchu po ránu, takže v tomhle případě jsem čuňátko :D
  • Pudrové produkty jsou na tom nejlépe (oční stíny, pudry) a vydrží dva až tři roky. No, nebudu vám kecat, mám tu paletky očních stínů i delší dobu.. Opět platí pravidlo: hlídat si strukturu, vůni a vzhled. 

Pravidlo hlídat si vůni, vzhled a strukturu/konzistenci kosmetiky platí všeobecně pro všechno. Spousta produktů se dá používat i déle než je doporučená doba, ale chce to koukat na to, co se s kosmetikou děje! Jakmile se vám zdá, že se něco od původního stavu výrazně změnilo raději se toho zbavte, abyste se pak nedivili, že jste osypaní nebo oteklí. Ano, jednou se mi tohle stalo, to jsem byla ještě malá a pěkně si hrála s kosmetikou, kterou mamka vyřadila. Nenapadlo mě udělat nic jiného než si to napatlat na obličej a druhý den jsem měla tvář dvojnásobných rozměrů :D Takže tohle už nikdy!


Na to, jak dlouho vám kosmetika vydrží má vliv i kosmetická hygiena. Ač se to nezdá, může sehrát zásadní roli nejen ve výdrži produktů, ale také v péči o vaši pleť. Protože stejně jako kdekoliv jinde i v kosmetice se množí velké množství bakterií. A není to tím, že byste byli čuňátka, prostě to tak je. Bakterie se drží nejen na rukou, ale i na obličeji, na kosmetickém stolku.. prostě všude. A proto je třeba s nimi sem tam zatočit, ať už otřením a péčí o samotné kosmetické produkty nebo pravidelným čištěním pomůcek (štětců, houbiček, kleštiček, atd.). Doporučuji například houbičky a labutěnky, které běžně najdete u pudrů pravidelně čistit a pokud možno, nevracet je přímo zpět do produktu. Tím vehementně podporujete množení těchto potvůrek. Štětce čistěte pravidelně minimálně jednou za měsíc a ty, které využíváte denně, nejlépe každý týden. A ještě líp uděláte, pokud si pořídíte dezinfekční sprej na štětce určený a po každém použití jím štětce přestříknete. Rozhodně tím nic nezkazíte. A tady se chytám za nos a už si konečně ten sprej pořídím! :D Dále určitě pracujte čistýma rukama! Pokud přeci jen využíváte k aplikaci ruce, rozhodně jen umyté! Nezapomínejte ani na čistotu vašich taštiček a pouzder, ve kterých kosmetiku a štětce nosíte a také na vyčištění poliček, krabiček a šuplíků, kde vše skladujete! Taštičku jednou za čas vyperte. Hadrové se nebojte hodit do pračky na slabší výkon a ty umělohmotné jednoduše vyčistěte hadříkem. Ostatní prostory vyčistěte hadříkem namočeným buď v dezinfekčním prostředku a nebo klidně v jaru ;)

Samozřejmostí pro delší výdrž kosmetiky je uchovávání ve stálé teplotě a mimo dosah slunečních paprsků a tepelných zdrojů. Kosmetika by měla být uchovaná v chladu, suchu a stínu. A na závěr: o kosmetiku se s nikým nedělte! Pokud možnost, buďte sobci a nechejte si svoji kosmetiku jenom pro sebe :P Minimálně řasenku a linky. A když už to musí být a vy chcete někomu svoje kosmetické kamarády půjčit, určitě vše co nejdůkladněji vydezinfikujte.

Tak a to by bylo asi vše, o co jsem se chtěla v tomto článku podělit.. :) Tentokrát mnohem víc písmenek než obrázků, ale nemyslím si, že není od věci si podobné věci říct.. A teď už vám přeji jen ten nejkrásnější den!

11 komentářů:

  1. Já moc expiraci neřeším, spíš si všímám, jak kosmetika vypadá, jestli nezměnila vůni, konzistenci a nevypadá prostě už podezřele :-) Štětce na make-up myji každou neděli (alkoholové čističe mě nelákají), tvářenkové a další když si vzpomenu - podle stavu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé kéž bych zvládla čistit štětce každou neděli :D Prostě se musím tuhle rutinu taky naučit! :) Jinak já expiraci řeším hlavně u věcí, které mi jdou na obličej.. přeci jen, oteklý ksicht mi jednou stačil :D

      Vymazat
  2. Přiznávám, že také na datum apod moc nehledím a řídím se vlastnostmi produktu. Třeba řasenka mi vždy vydrží mnohem déle, rozhodně nevyhazuji po třech měsících. Některé stíny mám už také doma pěknou dobu a stále jsou ok.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky dělám instinktivně u většiny věcí, ale třeba zrovna řasenky ne, ty fakt mívám max. ty tři měsíce (ony mi většinou stejně déle nevydrží) a hlídám si i make-upy atp., věci, které jdou na celou tvář a mohou fakt těžce uškodit, kdyby s nimi něco bylo.. stíny jsou v pohodě, ty mám taky x let a dají se stále používat :)

      Vymazat
  3. Datum spotřeby moc neřeším, spíš se snažím mít rozpoužívano jeden nebo méně produktů, abych měla jistotu, že to stihnu spotřebovat. A pak hledím na konzistenci, vůní, zkrátka jestli je to i po téhle stránce ok. A snažím se dělat pravidelně i čistky, tím se i uvolní místo na novou kosmetiku:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme naprosto stejně :) rozděláno co nejméně produktů, jednou za čas čistka.. a hlídat, jak to vypadá, co to dělá, to je asi nejlepší :) a když má člověk tak trochu přehled o tom, co doma má, tak se snad ani nestane, aby se něco zkazilo :D :)

      Vymazat
  4. Mám sprej na čištění štětců z DMka a po každém použití štětce prostříknu a ot

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. *otřu do papírového kapesníčku...a většinou jednou za měsíc umyju všechny štětce v šamponu:)

      Vymazat
    2. Přesně tak to chci taky dělat :D ale ten čistič jsem si ještě nekoupila, tak snad brzy! :)

      Vymazat
  5. Velmi pekny clanok, hlavne poucny! Otvoreny kelimok som si na obaloch vsimla, ale nikdy som nerozmyslala nad tym, co to vlastne znamena, takze dakujem :D snazim sa triedit, vyhadzovat a kozmeticke tasticky periem, spina mi tam vadi. Cistenie stetcov je u mna tiez na poriadku, takze mam ciste svedomie :)

    Na blogu sutaz :)
    Beauty shopaholik Tili

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Zrovna kelímek jsem věděla, ale než jsem přišla pracovat do drogérie, tak jsem netušila, že datum nemusí být na všem a možná to vysvětluje kolikrát marné hledání čísel :D :D A gratuluji, že máš svědomí čisté, to já o sobě říct nemůžu :D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)