sobota 20. srpna 2016

Tip na výlet: Kutná Hora

Krásný víkend vám přeji!

Rozhodla jsem se jednou zase odbočit od kosmetiky a když už máme ten víkend a prázdniny, dám vám jeden tip na výlet. Pokud nevíte kam vyrazit a zajímá vás trochu architektura dob minulých, tak v Kutné Hoře by se vám mohlo líbit :) Mnozí asi vědí, že Kutná Hora v sobě ukrývá velké historické bohatství a jistě ji velké množství z vás už navštívilo. Já se studem přiznávám, že ač bydlím sotva hodinku od tohoto městečka, tak jsem tam tento týden byla poprvé :-O V plánu jsem to měla už dlouho, ale až teď jsme se s Michalem konečně sebrali a vyrazili tohle středočeské městečko obhlídnout. Jak jsem říkala, v Kutné Hoře najdete spoustu krásných historických monumentů, hned několik kostelů, Katedrálu, Jezuitskou kolej a přilehlé zahrady, Kostnici a další památky. Jednoznačně však vévodí gotický Chrám Sv. Barbory, který patří mezi památky UNESCO. Takže pokud vás to trochu táhne k architektuře a historii, tady se určitě vyřádíte :)


My jsme vyrazili během dopoledne vlakem z Pardubic a v plánu bylo cestou z hlavního nádraží dojít do centra, to si důkladně projít a všechno omrknout, někde se dobře najíst a poté vyrazit pomalu zpátky.. Pokud se vydáte, stejně jako my, na výlet vlakem a chcete se dostat hlavně k Chrámu sv. Barbory, tak radím dojet raději na zastávku Kutná Hora Město. Je to za prvé blíž k centru a za druhé se vyhnete těm nehezkým okrajovým částem města, takže ve vaší hlavě zůstane zachován hezký obraz na město :D Hlavní nádraží je dost sešlé místo, skoro na konci města, kde bych se tedy vážně bála jít za tmy.. a to si myslím, že nejsem z cukru a zvyklá jsem na ledacos :D Zase ale musím pochválit, že celou cestu do centra (cca 3,5 km) nás naváděli ukazatelé, takže se ztratit nedalo :) A nedaleko od nádraží sídlí hned první historický kousek a to Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele a do Kostnice je to z hlavního nádraží také blíž, takže než se tam vydáte, omrkněte mapku, co je pro vás výhodnější.

Již zmíněná Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele:



Zahrady přilehlé u Jezuitských kolejí a Chrámu sv. Barbory. Tam jsme si chvíli poseděli a obdivovali ten klid a krásu kolem.





Chrám sv. Barbory asi nemusím představovat. Je to nádherná stavba!







Kolem Jezuitské koleje jsme krásnou uličkou vyrazili ke Kostelu sv. Jakuba.





Jelikož už bylo dost hodin, rozhodli jsme se pro oběd. Nakonec jsme se usídlili v restauraci/penzionu Harmonia u sv. Jakuba, jejíž venkovní posezení vypadalo příjemně. Měla jsem strašnou chuť na kus masa, takže jsem si nakonec dala vepřovou panenku s bramborovýma plackama a Michal si objednal vepřový guláš s bramboráčky..


Vypadalo to vážně lákavě, ale bohužel chuťově to bylo dost nezajímavé. Moje vepřová panenka byla nedochucená, ale se sosem a plackama se to chuťově dalo, takže já byla celkem spokojená. Michalův guláš vypadal na oko vážně naprosto skvěle, ale ta chuť.. Guláš byl rychlokvaška dochucovaná nějakými polotovary. Měl fakt chuť klasických pytlíkových gulášových polévek, což podle mě s pravým gulášem nemám nic moc společného, takže to bylo trošku zklamání. Jako ne že by se to sníst nedalo, ale víte jak.. vzhledem k ceně (170 Kč) člověk čekal asi trochu víc.


Pak už jsme prošli jen okolí Vlašského dvoru, chvíli si odpočinuli v Brüknerových sadech a vyrazili zase zpátky směr nádraží..



Původně jsme měli v plánu navštívit ještě Kostnici a bobovou dráhu, která je poblíž KH, ale nakonec jsme si řekli, že si to necháme na příště. Aspoň budeme mít důvod vyrazit tam znovu :)

Co vy a Kutná Hora? Byli jste tam? Líbilo se vám tam?

21 komentářů:

  1. Hehe Kláry, my zrovna sedíme v Kutné hoře v hospodě a čekáme na oběd :-D A můžu potvrdit. Je tu krásně ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, tak si to tam, Evičko, užij! :) Je to tam fakt nádherný! :)

      Vymazat
  2. Super tip na výlet, tam jsme ještě nebyli. Určitě to bylo moc fajn. My naposled byli v Norimberku, také již chystám článek a o víkendu možná Harachov :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud bude možnost, určitě se tam zajeďte podívat, je to tam moc pěkný :)

      Vymazat
  3. Byla jsem tam před Vánoci s mamkou a bylo tam kráááásně ;) Na oběd jsme zašly do hospody pod Barborou, nevim, jak se to jmenovalo, ale bylo tam moc příjemně, měli tam krb a naprosto skvělý topinky s pálivou směsí...a pivní speciály :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty hospůdky tam jsou interiérově moc roztomilé! :) Škoda, že jsme nenarazili na lepší restauraci, co se týče kuchyně :( :D

      Vymazat
  4. v Kutné Hoře jsem byla jednou v rámci historické exkurze a historické centrum mi učarovalo :) krásné uličky a to ani nemluvím od samotném chrámu, nádhera! jídlo vypadalo na oko dobře, škoda... úplně jsem teď dostala chuť na fakt dobrý guláš :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď? :D Já když ten guláš viděla, tak se mi sbíhaly sliny, jen škoda, že tak dobře i nechutnal :( :D

      Vymazat
  5. Miluji hrady a zámky, a je jisté, že Kutnou Horu musíme navštívit :-) Díky za tip.. ach ty fotky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hedviko, určitě vyražte, když bude příležitost, je to tam hezký! :) Není tam tedy ani hrad ani zámek, ale i ten chrám stojí za to a nedaleko je zámek Kačina, takže se to dá vzít při jednom.. ;)

      Vymazat
  6. Já jsem tam byla a bylo to tam fajn...:)

    OdpovědětVymazat
  7. wow, vyzerá to tam prekrásne! :O vidím, že vám prialo aj počasie :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, přálo! To je jedině dobře, v dešti bych si to asi tolik neužila :D :)

      Vymazat
  8. Ještě jsem v Kutné Hoře nebyla, fotky jsou moc hezký, sluší Ti to Klári :)

    OdpovědětVymazat
  9. Bydlim od Pardubic docela kousek a musim se priznat, ze jsem taky jeste nebyla, ale vypada to tam podle fotek moc hezky :)
    Lovely imperfections | Giveaway

    OdpovědětVymazat
  10. Ty fotky jsou krásný.Skvělý tip na výlet.

    OdpovědětVymazat
  11. Tak až bude možnost, určo se tam zajeď podívat, je to tam hezký :) Samozřejmě záleží i na počasí, v dešti by mě to asi tolik nebralo :D

    OdpovědětVymazat
  12. Taky jsme tam zrovna před 14ti dny byli a taky jsme narazili na špatný jídlo, haha :D Musím o tom také napsat článek :) super, nám se tam moc líbilo, bohužel jsme nestihli jít do dolů, protože už bylo pozdě. To mě docela mrzelo, ale okolo Sv. Barbory se mi líbilo neskutečně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sakra, to by měli teda obyvatelé napravit! :D Takový hezký místo a člověk se tam ani dobře nenají :D My jsme taky nestihli všechno, chtěli jsme ještě Kostnici a nějakou bobovou dráhu, co si našel přítel.. tak zas příště no :D :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)