čtvrtek 21. května 2015

Očista kosmetiky

Hezký den přeji!

Není kosmetika jako kosmetika. Dnes si nebudeme povídat o tom, čím se nalíčit a čím se nelíčit, ale o tom, co s kosmetikou dělat, aby vám dlouho vydržela a zůstala čistá a hygienicky nezávadná.

Já se přiznám, že kromě štětců jsem se nikdy o hygienu a čistotu kosmetiky nestarala. Tak nějak mě to ani nenapadlo. Jelikož se o kosmetiku s nikým nedělím, nepovažovala jsem za důležité čistit něco jiného než štětce.. A i u těch to občas vázne a musím se k čištění štětců přemáhat :D Většinou je drhnu až ve chvíli, kdy nemám jiný, po kterém bych mohla sáhnout. Jenže jak jsem se dozvěděla v Makeup Group, je to špatně. I když budete věnovat náležitou péči štětcům, nestačí to. Je potřeba desinfikovat i kosmetiku samotnou, jelikož bakterie se množí právě v ní a to i když jste nejopatrnější. Může za to přenos štětec - produkt a ještě hůře jsou na tom produkty, které nanášíte přímo aplikátorem obsaženým v produktu. Jednoduše, při prvním použití, kdy po kontaktu s tváří, se dotknete znovu produktu (tzn. nanesete pudr a znovu sáhnete štětcem do pudru, opětovně sáhnete štětcem do tvářenky/stínů, poprvé použijete kartáček řasenky a poté ho vrátíte do tuby s řasenkou, atd.) zanášíte si do kosmetiky bakterie. Pokud se o kosmetiku s nikým nedělíte a nejste doslova posedlí, abyste si kosmetiku čistili při každé aplikaci, nevyhnete se tomu.



Stačí jeden nános a bakterie se množí a množí.. a pak jich máte kosmetiku plnou, jako mám já :D Možná si říkáte, že trocha bakterií neuškodí, ale jste na omylu, i ty kosmetické potvory nám mohou zadělat na pořádný problém. Jako například zhoršení akné, vyrážky, zánět spojivek, opary..


Jak se s tím dá bojovat? Jednoduše, pravidelně dezinfikovat.

Doporučeno mi bylo po každé aplikaci zabránit přenosu bakterií, tzn. než znovu do produktu sáhnete, vydezinfikovat si aplikátor. To se mi zdá jako nejlepší řešení, co se hygieny týče, ovšem nesmysl, pokud používáte produkty opravdu jenom vy. Desinfikovat po každém použití tvářenku či stíny, když jich mám doma solidní sbírku.. To bych se z toho časem zbláznila :) Přijde mi dobré jednou za čas, např. jednou za týden/14 dní přestříkat používanou tvářenku, pudr, stíny.. prostě vše pudrové. Špatné mi nepřijde ani sem tam otřít rtěnku, protože ta by se mohla přeci jenom nějakým způsobem zkazit rychleji než třeba pudrové produkty. Ale například lesky na rty či řasenky ignoruji dál (jsem barbar!), protože čistit si při každém použití řasenku, vydrží mi tak týden.. lesky moc nepoužívám, takže by mě jejich úbytek asi tolik nebolel, ale jednoduše zdá se mi to zbytečné. A jelikož mě doprovází většinou na cestách, tak je pro mě i nereálné čistit si je po každém použití. Možná čirý bych dezinfikovat mohla, alespoň by zůstal pořád hezký :) Důležité je ale podle mě se o kosmetiku s nikým nedělit (jak sobecké!) ani se ségrou či kamarádkou, kontrolovat si expirační lhůty, dobře ji skladovat (tzn. ve stínu, ne na slunci a ve vysokých teplotách), občas na všechny líčidla mrknout, jestli třeba nemění konzistenci/barvu/parfemaci.. Takže ano, hygienu ano, budu se snažit v tom zlepšit, ale myslím si, že se nic nemá přehánět. Zatím žiju a to jsem v tomto ohledu nikdy nic nedělala.. tak snad to tak bude i nadále :)

Naprosto jiné je to ale u profíků, kteří kosmetiku používají na x lidí. Tam je to podle mě naprostou samozřejmostí a nutností, ovšem v ČR jste málokdy svědky důkladné hygieny! Je to až zarážející, jak neprofesionálně si v této oblasti někteří vedou. A bohužel nejen vizážisti, i v našich parfumériích a drogériích, jsme mnohdy svědky šílených postupů, kdy jeden produkt při líčících akcích použijí na deset dam aniž by někdo sáhl na dezinfekci.. Když jme o tom ve studiu mluvili, ihned mi vytanuly na mysli vizážistky parfumerií, které by tohle sice měly mít v malíku, ale mnohdy bohužel nemají nebo třeba ty rádoby "vizážistky", které líčí doma a matlají to hůř než já a pochybuji, že by vůbec věděly něco o tom, že existuje dezinfekce i něčeho jiného, než štětců (teď se nikoho nechci dotknout, ale opravdu takové expertky čas od času potkávám).. A to už ani nemluvím o špinavých, příšerných a doslova odpuzujících testerech, kdy se na ně bojím jen podívat, natož je používat.. i o tu ruku se občas bojím, když na ni zkouším odstín rtěnky :D Kolikrát se mi snad i zdálo, že je tester zkažený, no fuj! Chápu, že není možné to uhlídat a když vidím, jak si některé ženy suverénně zkouší rtěnky na rty (proboha?!), v drogérii s tím moc nenadělají, ale aspoň jednou za čas by stálo za to je přestříkat nebo otřít.

Takže tolik asi k problematice hygieny jako takové. Myslím si, že tu jsou dost velké mezery v této oblasti a chtělo by to alespoň na těch nejfrekventovanějších místech něco dělat! Já od té doby, co jsem se o této problematice dozvěděla, sleduji podstatně více, jak to chodí a občas se nestačím divit, bohužel. Věřte, že mě od té doby přešla chuť kdekoliv se nechat líčit :D

Kdy už jsem nakousla toto téma, tak vám představím i pár produktů značky Beauty So Clean, která se na čištění kosmetiky zaměřuje. Nabídka výrobků na čištění kosmetiky je poměrně široká, najdete tam malá cestovní balení, která stačí jednotlivcům i větší balení pro profíky, takže na své si přijdou všichni.

Ukážu vám tři typy produktu, které jsem tu na čištění zkoušela.

Čistící ubrousky na kosmetiku

Oficiální popis: Jednotlivě balené desinfekční ubrousky jsou určeny především k odstraňování viditelných částeček jako je prach, kousky tkanin, drobky z jídla. Čistí, osvěžují a odstraňují bakterie z make-upu, aniž by jakkoliv pozměnily jejich složení. Složení je zcela speciální, proto nevysušuje, nemění barvu ani konzistenci make-upu. Jejich účinnost je porovnatelná se 100% alkoholem. Ubrousky jsou určeny pro ošetření rtěnek, lesků na rty, kosmetických tužek, tekutých linek a štětečku na řasenky. Mohou být také použity pro ošetření podkladového make-upu a korektorů. 100% efektivní během 10 sekund. Dermatologicky testované, nedráždivé.



Ubrousky jsou jednotlivě v pytlíčcích, což je moc fajn, jelikož na cesty si jich vezmete pouze tolik, kolik potřebujete :) nemusíte s sebou tahat žádné velké balení, nehrozí, že by vám vyschly, atp. Ubrousek je poměrně mokrý a dost napuštěný, takže vážně během minutky setře vše, co má. Trochu mi vadil ten alkoholový odér, ale tak chápu, že zrovna tento druh kosmetiky asi nemá moc vonět, takže jim to odpouštím. Otírala jsem s nimi hlavně rtěnky a na fotce korektor, který používám denně a bez problémů jsem měla vše ihned čisté.

Jestli o něčem uvažuji, že bych do toho vložila své peníze, tak právě do nich, protože ty se mi zdají poměrně užitečné. Seženete tady a v prodeji jsou dvě varianty, buď 48 ks za 299 Kč nebo 200 ks za 599 Kč.

Čistič na kosmetiku

Oficiální popis: Tento produkt je určen pro desinfekci pudrových a krémových přípravků (např. oční stíny, tvářenky, bronzery, pudry, make-upy, korektory..). Čistí, osvěžuje a odstraňuje bakterie z kosmetiky, aniž by bylo pozměněno složení produktů. Složení je zcela speciální, proto nevysušuje, nemění barvu ani konzistenci make-upu. Jeho účinnost je porovnatelná se 100% alkoholem.



Mám to nejmenší, cestovní balení, které je moc fajn. Přijde mi super, pokud s sebou vozíte make-up na cesty a nebo vizážista takhle do kufříku.. tohle se prostě neztratí mít při sobě. Čistič má rozprašovač, takže jedním střikem krásně pokryje plochu tvářenky/pudru atp. Opět z něho cítím alkohol, ale budiž, hlavně že vyčistí. Produkt je mokrý pouze chvíli, poměrně rychle se z něho vypařuje a jak slibuje, tak složení rozhodně nemění. Já jím projedu jednou za 2 týdny používané tvářenky/pudr a stíny a bez jakékoliv změny, takže se nemusíte bát. Není to špatná vychytávka, ale ubrousky mne oslovily asi o něco více :) Sice je každá věc doporučovaná na něco jiného, ale myslím si, že i ubrouskem bych mohla přetřít pudrové produkty, takže bych šla spíše do nich.

Seženete tady a to ve třech velikostech, malý cestovní 8 ml za 359 Kč, 120 ml za 479 Kč a nebo 250 ml za 749 Kč. Tady se tedy rozhodně vyplatí čím větší, tím lepší..




Čistič na štětce s vůní Gingerbread

Oficiální popis: Tento produkt je účinný, jemný čistič štětců na make-up. Rychleschnoucí složení rychle rozpouští zbytky makeupu a zanechává štětce svěží, čisté a jemné. Nezanechává po sobě žádné stopy na štětcích, pleti vašeho klienta ani make-upu. Na rozdíl od jiných čističů neobsahuje žádné nebezpečné či dráždivé složky jako je terpentýn nebo Tetrachlorethylen.



Tenhle produkt vás asi na první pohled zaujme nejvíce :) tedy u mě to tak bylo. Seženete ho totiž hned ve třech voňavých variantách a to buď tahle moje Gingerbread, Candy Cane nebo Cakepop. Lákavé, že? Musím říci, že po perníčku čistič opravdu voní a je to příjemné zpestření, i když, trochu toho alkoholového odéru tam i tak ucítíte. Ale poté, co se to rozleží, tak zůstane jen ta vůně perníčku. To je na něm boží. Fajnové je i balení, které je malé, vhodné na cesty a obsahuje rozprašovač, takže na jedno-dvě pumpnutí vám pokryje celý štětec (to záleží samozřejmě na velikosti štětce). Bohužel mi přijde, že to až takový zázrak není. Nebo takhle, věřím, že štětce vydezinfikuje tak, aby byly dál použitelné, je to taková rychlá záchrana, když není možnost a čas štětce důkladně vyprat. Samozřejmě ale opravdové praní štětců nenahradí. Vyčistí mnohem více než čistič od E.L.F.u, který jsem tu měla předtím, ale i tak je pro mě prostě pořád lepší vyprat si štětec důkladně. Ale zase jako nouzovka to je fajn, když nestíhám štětce prát a už nemám čím nanášet stíny/tvářenku, tak to přestříkám tímhle kouskem, který to vydezinfikuje a poměrně dobře (i když ne dokonale) štětec vyčistí a s radostí používám štětec dál. Takže nemůžu říci, že by to bylo neužitečné, ale asi to není nic, bez čeho nepřežiju :)

Seženete tady, cena 299 Kč za 60 ml.




Co vy a čištění kosmetiky? Kladete na ni dostatečný důraz nebo jste lajdáci jako já?

*PR produkty

20 komentářů:

  1. Přiznám se, že jsem lajdák jako ty a asi jím i zůstanu, nelíčím se denně, takže jsem ráda, že si jednou za dva týdny umyju a vydezinfikuju štětce. U vizážistek to považuji za mnohem horší nešvar, tam by větší osvěta neškodila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, u vizážistek by to měla být nutnost :)

      Vymazat
  2. Hezký článek. Takto podrobně napsané jsem to četla prvně. A přiznávám se k barbarství :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to s náma hrůza! :D Jako teď se snažím to aspoň jednou za čas vyčistit, abych měla lepší pocit.. ale ty řasenky spotřebovávám rychle i tak, natož kdybych jich vždy půlku otřela do ubrousků.. :)

      Vymazat
  3. Já beru to jednou za dva týdny přestříkat, nic se nemá přehánět a ani hygiena ne... Na řasenku bych taky prděla...
    ALE ty ceny? To teda sorry, ale to je absolutně nad moje možnosti 250ml za 749 Kč? Nespadla jsem z jahody... Hezky si počkám, až něco takového budou vyrábět dostupný značky a do tý doby si budu čistit jen štětce a na zbytek zvysoka prdět jako doposud a předpokládat, že neumřu =o)

    Ale s těma pseudovizážistkama máš pravdu :-D Mary Kay zrovna to nečistí, viděla jsem to v OC, když tam nutily ty svoje krámy ženským... Teda ani v MACu to nečistěj...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem nechtěla žádnou značku jmenovat, ale zrovna Mary Kay mi vytanula na mysli jako první.. :D rádoby "vizážistiku" pro ně dělá skoro každá druhá a pochybuji, že by ty produkty po kamarádkách, které líčí, někdy někdo čistil.. :-/ ale nechci se nikoho dotknout, třeba se mýlím.. :)

      Vymazat
  4. no tak je pravda , že to taky dost flákám, jeden článek na toto téma už jsem četla a dušovala se , že se polepším, ale vyprdla jsem se na to , no, ale nalíčit v parfumerce bych už se nenechala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tomu hromadnému líčení nikdy neholdovala, takže pro mě to prostě není žádná změna.. tak nějak podvědomě jsem tušila, že to není moc dobré :D

      Vymazat
  5. Konečně prima přípravek! Já používám 100%alkohol, který kupuji v lékárně, pak naleju do jiné lahvičky se stříkátkem. Čistím poctivě! Jen se někdy fakt bojím na ty stíny, zvlášť na nové drahé, ale nic to zatím neudělalo. Gelové linky je nutné přenést kousíček nejprve někam jinak a pak líčit. Nedávat do nich zpět ten znečištěný štěteček. Ty jsem jednou nastříkala a moc dobrý nápad to nebyl :-)

    Hezký víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alkohol nám moc nedoporučovali, že by se po tom mohla kosmetika zničit.. já nevím, sama s tím zkušenosti nemám :) Gelovky dělám přesně jak píšeš, vždycky si kousek oddělím do víčka, líp se mi to z toho nanáší :)

      Vymazat
  6. Já se přiznám,že kosmetiku jsem nikdy nečistila a myslím,že jsem tím mé pleti ani nic závažného neudělala. Čistím jen štětce a to fakt poctivě. Každý první pátek je ráno peru, každý druhý pátek dezinfikuju :-) Možná až by nějaký takový přípravek byl dostupný v drogerce, tak ho zkusím koupit,ale stejně myslím,že bych to flákala :-)

    Lenka

    www.simply-pleasures.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to flákám taky, i když to doma mám :( :D snažím se jednou za 2 týdny to aspoň přestříknout, štětce vyčistit, ale stejně jsem na to prostě hrozná :D ale zatím žiju a naše mamky, které to asi v jejich době taky nijak nehrotily, také.. :D

      Vymazat
  7. Přiznávám, že kosmetiku jako takovou nečistím, asi jsem strašnej lenoch a lajdák, ale to by se mi opravdu nechtělo. Jediné co čistím pravidelně štětce, ty se čistit prostě musí, ale kosmetiku nedezinfikuji, nemůžu se ubránit pocitu, že je to zbytečné, když ji používám jen výhradně já sama a nikomu ji nepůjčuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak při každém použití mi to přijde zbytečné také.. možná se hodí vyčistit jednou za čas pudr, který člověk používá pořád a bere ho na cesty.. nebo oblíbenou rtěnku.. ale prostě ty lesky nemůžu čistit pořád, když je s sebou tahám všude možně, to samé i řasenku.. jako abych s sebou brala ubrousky a 10x denně přetírala aplikátor.. je to prostě nereálné :D

      Vymazat
  8. Uh, taky se řadím k flákačum. Jednou za dva měsíce pudráky přestříkám alkoholem a končím, na lesky a korektory jsem ani nehrábla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A alkohol ti s kosmetikou nic nedělá? :) Nám ho právě nedoporučovali, že si jím můžeme kosmetiku poškodit :-/

      Vymazat
  9. Tak pri cenach produktu mi spadla celist. Pouzivam uz dele Desident Caviside za 130 korun, strikam s tim vsechny pudrove veci a je to ok.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný článek, přiznávám se, že jsem barbar a čištění kosmetiky dost flákám. U štětců se překonám, ale jinak to vázne. Každopádně je to článek, který mě donutil i k zamyšlení, že by bylo vážně načase nějakou důkladnou očistu komplet celé mé kosmetické sady provést :)

    My Skincare Routine + GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  11. Pri takýchto vychytávkach mi ako prvé vždy napadne, že niekto už nevie, ako z nás vytiahnuť viac peňazí xD A ešte sa to hádže na hygienu... Moju kozmetiku používam len ja, štetce čistím tak 2x do týždňa (ale to kvôli tomu, že používam tiene rôznych farieb a tých štetcov nemám toľko), kozmetiku nedezinfikujem a žiadne problémy s baktériami som nezaznamenala.
    Pri profesionálnom líčení to určite má svoje miesto, len sa bojím, aby sa o chvíľu nerozmohlo, že kto nečistí savom seba aj svoje okolie aspoň 2x denne, je prasa.
    Článok je každopádne veľmi pekne spracovaný, aby som nebola taká negatívna ;)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)