neděle 23. června 2013

Bojujeme s celulitidou!

Pěkný podvečer!

Dneska tu mám pro vás článek s opravdu aktuálním tématem - celulitida. Mnohým z vás se jistě naježily chlupy, protože to dobře znáte.. S přicházejícím létem ji člověk řeší podstatně více, než přes zimu. V zimě ji máme přece jenom schovanou, ale s tím, když v létě chceme do plavek se nám myšlenky na ni vrací.

Dnes bych tedy ráda toto téma nakousla, řekla vám co to vlastně celulitida je a hlavně - jak s ní bojovat. Sama ji mám, na stehnech pěstuji pořádné pomeranče, ale rozhodla jsem se s ní zatočit. Jak na to? Čtěte dál.

Co je celulitida?

Jedná se o hrbolatou pokožku především v oblasti hýždí a stehen. Často je nazývána také jako pomerančová kůže. Je způsobena především nedostatečným prokrvením, hromaděním tukové tkáně a stárnutím podkožního vaziva. Její vznik je podmíněn několika faktory - dědičností, nadváhou, nesprávnou životosprávou, ochablým svalstvem, hormonální poruchou nebo špatným krevním a lymfatickým oběhem. Jak tedy vidíte, může postihnout opravdu kohokoliv z nás. Rozhodně to není záležitost jenom osob s nadváhou, jak se o tom často mluví, stejně tak ji můžou mít vychrtlé holky!

Zdroj: http://www.drnirdosh.com/cathome_cellulite-treatment.html

Co celulitidu způsobuje?

Jak je psáno výše, nadváha může být jen jedním z důvodů výskytu celulitidy na vašem těle, ale není ani zdaleka jediný. Dalším důvodem může být také těhotenství, genetika, stres, alkohol, kouření a stále častěji se ženy setkávají s celulitidou během užívání hormonální antikoncepce (způsobuje ji velké množství estrogenu v pilulkách).


Jak s ní bojovat?

A teď se dostáváme k tomu, co s celulitidou dělat, jak s ní bojovat. Bez debat jde o běh na dlouho trať. Není to tak jednoduché a hlavně není nikdy zaručený stoprocentní účinek. Může vám to pomoci, ale také nemusí. Pokud vás ale celulitida opravdu trápí, za zkoušku to rozhodně stojí. Tak co s  ní?

1) Dostatek tekutin

Tohle není záležitost jenom celulitidy, ale třeba také strií a celkově vašeho zdraví. Pít se prostě musí!

Tip: S vodou v těle může být ještě jiný problém, a to naopak její zadržování. V takovém případě můžete zkusit například přípravky Kneipp na odvodnění, které podporují rovnováhu vody v těle a správnou funkci ledvin.

2) Pravidelná, vyvážená a zdravá strava

Další bod, který se netýká jenom celulitidy. Však víte, jak to s tou zdravou stravou je. Po hamburgerech, hranolkách a chipsech se ještě nikdy nic nezlepšilo.. 

3) Pohyb

Sportem ku zdraví (nebo v mém případě k trvalé invaliditě) a kráse! Pohyb je prostě potřeba, bez něho to nepůjde. Nejlepší na celulitidu je plavání, aerobic, aqua aerobic, jízda na kole nebo třeba posilování pro formování postavy.

4) Omezit spotřebu živočišných tuků.

Nadměrná konzumace másla a sádla zrovna nepomáhá.

5) Peelingy a masáže

Ha a už jsme doma! Už víte, proč peelingy tak miluji? :) Peelingy pomáhají prokrvit, podpořit krevní oběh a látkovou výměnu. Takže peelingujte až do alelůja! Masáže také nejsou k zahození, existují třeba i sprchové gely s masážní hlavicí nebo různé kartáčky pro masírování partií postižených celulitidou. Na prokrvení, podporu oběhu a látkovou výměnu je dobrá také sauna a otužování, takže hurá potit se! :)

6) Odstranění v kosmetických salonech nebo použití kosmetických přípravků

Lymfomasáž nebo liposukce a kavitace jdou úplně mimo mě, ale nějaký pomocník z drogérie není k zahození. Třeba vám úplně nedokáže pomoci, ale pro lepší pocit jej použít můžete, třeba budete mile překvapené :)

7) Nejdůležitější pravidlo: Mít se ráda!

Naprosto nejdůležitější věc pro všechno: Měj se ráda! Ať už s celulitidou nebo bez ní. Celulitidu má každá čtvrtá žena. Není to důvod k tomu cítit se méněcenná, na troše pomerančové kůže náš život nestojí! Pokud vás trápí, zkuste s ní bojovat, ale pokud to nepomůže? No a co? Hlavně se mí ráda taková, jaká jsi! :)


V posledních dvou měsících se snažím jít trochu do sebe. Rozhodla jsem se (samozřejmě primárně pro účely tohoto článku :D) se svojí celulitidou zkusit zatočit. Hormonální antikoncepci (kvůli které mimochodem celulitidu mám) jsem vysadila, léto začíná a navíc se mi tu sešly dva produkty určené pro boj s celulitidou. Při této příležitosti bych vám je ráda představila.


Clarins - Body Lift Cellulite Control (Zeštíhlující péče proti celulitidě)

Oficiální popis: Nová generace Body Lift redukuje stávající neústupnou celulitidu a zpomaluje formování nové, zatímco posiluje pevnost pokožky. Klíčové účinky působí ve všech fázích formování tukových buněk, tudíž Body Lift Cellulite Control účinně redukuje vzhled celulitidy a chrání před jejím opětovným výskytem. Obsahuje 6 rostlinných extraktů s prověřenou účinností - pomáhají zpomalit aktivitu progenitorových buněk a chrání tukové buňky před nedostatkem kyslíku. 

Účinky:
  • redukuje celulitidu,
  • brání vzniku nové celulitidy,
  • posiluje celkovou pevnost pokožky,
  • zlepšuje krevní mikrocirkulaci,
  • hydratuje,
  • vyhlazuje a zeštíhluje pokožku,
  • zanechává pokožku příjemně hebkou.


Ne, pokud si myslíte, že jsem zázračně zhubla a zmizela mi pomerančová kůže, tak nic takového. Každopádně menší změna se odehrála. Zdá se mi, že ta menší celulitida je pryč, pokožka je pružnější a vyhlazenější. Samo o sobě by sérum asi moc nepomohlo, ale v kombinaci s pohybem a ostatními body výše, se mi to zdá o chlup lepší. Kdybych ho měla ve větším balení a nadále aplikovala, tak věřím, že bych se celulitidy časem snad i mohla zbavit. A to na zázraky fakt nevěřím. Ale s tímhle sérem jsem se prostě cítila lépe. Sérum je gelové konzistence a voní po mentolu. Krásně se roztírá a ihned se vstřebává. Pokožku zanechává krásně jemnou a pozor příjemně ji chladí. Znáte takové ty mentolové krémy na unavené nohy, co chladí? Tak tohle je něco podobného. Nechladí sice v takové míře, ale cítit to trochu je :) Opravdu příjemná záležitost a nestát 1200 Kč, tak si ho bez váhání koupím. Ale natolik mě ta pomerančová kůže zase netrápí :D



Sérum jsem vyhrála v jejich soutěži na FB v sadě, kde v krabičce kromě tohoto 30 ml vzorku bylo ještě švihadlo. To mi tedy zabavil přítel a mně zůstalo staré, co jsem doma měla.. ale je to hezká sada, která byla správným impulsem pro to, něco se sebou začít dělat. :D


Zpevňující sprchový gel Enja - Dermacol

Oficiální popis: Sprchový gel vhodně doplňuje program péče formování postavy. Unikátní kombinace stimulujícího ženšenu a chladivého mentolu podporuje metabolismus pokožky a zvyšuje její pružnost. Pronikavá vůně zázvoru má povzbuzující účinky.


Když jsem ho objevila v SenzaBoxu, nějak jsem se neradovala. Ta radost totiž přišla potom, co jsem si uvědomila, jak náramně se mi hodí a jak skvěle se doplní se sérem. Ihned jsem ho hodila do sprchy a od té doby jej používám. Za chvíli mi tedy dojde, ale za vyzkoušení určitě stál. Netuším, na kolik by sám fungoval, obávám se, že moc ne, ale jako podpůrný prvek celého systému změny, se mi zdá fajn :) Zase o něco lepší pocit, že jo. Sprcháč má fialovou barvu, gelovou konzistencí a intenzivní parfemaci. Voní po zázvoru. Zázvor, jak je známo, má hodně léčivých účinků, tak třeba to tady taky pomáhá. Vůně je intenzivnější, ale není vůbec špatná, umí skvěle protáhnout nosní dutiny, gel by se hodil při ucpaném nosu a rýmě. Vždycky vylezu ze sprchy a skvěle se mi dýchá :D Po umytí už parfemace moc cítit není, což je mi šumák, stejně se mažu krémy. Určitě by bylo dobré jej používat s dalšími produkty řady Enja.


Stojí kolem 70 Kč za 200 ml a k sehnání je na e-shopu nebo v drogériích.


 Po dvou měsících snahy mohu říci, že jsou vidět první výsledky. Mám ji pořád, nebojte, nejsem vyžehlená, to ani náhodou. Ale menší změna se odehrála. A samozřejmě nejen u celulitidy, ale také se lépe cítím a je mi prostě fajn. No tak tedy budu cvičit dál a uvidíme. Třeba se jí časem zbavím úplně.

Co vy a celulitida? Máte ji? Trápí vás to? Používáte nějaké výrobky na boj s ní?

P.S. Nejsem žádný odborník ani specialista, článek je sestavený z poznatků, které jsem si nastudovala všude možně po internetu, takže na to prosím berte ohled! Za nedostatky nebo mylné informace neručím! :)

31 komentářů:

  1. Díky za tipy, na léto se to bude doost hodit!:)

    U nás na blogu giveway!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Celulitida může trápit i anorektičky jen tak mimochodem, na váze vůbec nezáleží ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě na váze do jisté míry určitě záleží. Neříkám, že celulitidu nemají i štíhlé holky, ale myslím si, že čím je holka silnější, tím je větší pravděpodobnost, že celulitidu bude mít. Vidím to i na sobě. Když jsem měla o 10 kilo míň, tak jsem celulitidu taky měla, ale v mnohem menší míře než teď.

      Vymazat
    2. Promiň, ale já toto studovala, takže vím, jak to chodí a nyní pracuji v centru, kde se těmito problémy kůže atd zabývám dnes a denně, tak si dovolím tvrdit, že toho vím víc než ty ;) Stejně tak jako se nikdy ničím strie neodstaraní(ani laserem) tak stejně tak se celulitida vytvoří na jaké koliv postavě ;)

      Vymazat
    3. Anonymní: Je super, že o tom víc víš, ale číst asi neumíš, že? Já fakt nevím, jak jinak to napsat, když nerozumíš ani této větě v textu: "Rozhodně to není záležitost jenom osob s nadváhou, jak se o tom často mluví!" :D
      Lenka K.: Ono to není váhou podmíněné, spíš jde o to, že ti silnější k tomu mají mnohem větší sklony a tak jich tu celulitidu má mnohem více :)

      Vymazat
    4. Mily anonym, tak isto sa tomu venujem a u chusich dievcat je pravdepodobnost mensia, samozrejme ze ju maju aj chude dievcata, pretoze je to zalezitost tuku a chude ho maju tiez, preto treba hlavne sportovat pretoze sa to sportom da vyrazne ovplyvnit aj ked pri zlej volbe to nemusi pomoct..

      Vymazat
    5. mě kolikrát přijde že "kypřejší" slečny mají celulitidu míň :D tak já nevím.. to je prostě hrozně daný geneticky a dalšíma věcma podle mě váha na to vůbec nemá vliv..

      Vymazat
  3. Páči sa mi 7. "mít se ráda" lebo my baby niekedy riešime fakt také veci... ktoré si ostatní ani nevšimnú a my sa tým trápime (vidím sama na sebe) a pritom niekedy fakt stačí iba nedramatizovať, tým zase nemyslím že sa netreba vôbec o seba starať, ale "všetkého veľa škodí" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! :) Proto mi přišlo důležité tam ten bod 7 zařadit :)

      Vymazat
  4. já jsem celulitidu měla jen v určitých chvílích (když jsem nějak stála nebo seděla), ale mně tedy hodně pomohlo cvičení a určitě i lepší strava a pitný režim. teď bych jí ještě možná někde našla, ale už to není takové :)

    na kosmetiku proti celulitidě moc nevěřím, ale když už, tak peelingy, ty já mám hodně ráda :)

    OdpovědětVymazat
  5. jéé, teď jsem zrovna taky psala článek na podobné téma :) jinak já mám 55 kilo, jsem hubená, jím teda tak všelijak, ale sportuju, nekouřím a nepiju a tu pitomou celulitidu mám jenom z HA, kterou beru asi 5 let. takže se teď tak nějak odhodlávám vysadit :( hezký článek, hlavně bod 7!

    Little Gem

    OdpovědětVymazat
  6. Já na celulitidu používám roll-on Garnier, ale nijak pravidelně. Spíš si udržuji jídelníček a pohyb a je to znát. Každopádně přípravky proti celulitidě minimálně vypnou pokožku. :)

    OdpovědětVymazat
  7. já jí zatím netrpím ale nějak štíhlá teda nejsem, nejsem ani tlustá ale třeba stehna a zadek mám trochu větší, jezdím na kole a běhám denně to se mi celulitida objevit nemůže ještě posiluji bříško, stehna, lýtka, ruce objeví se mi celulitída nebo ne ?? mám z ní docela hrůzu když vidím na netu ty fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To těžko říct.. může se stát, že časem přijde, třeba v těhotenství nebo v pozdějším věku.. Ale není čeho se bát, nebyla bys jediná a je zbytečné se nějakou celulitidou trápit! ;)

      Vymazat
    2. Regino celulitidu můžeš mít i když sportuješ... kamarádka dělá vrcholově aerobic a taky má celulitidu, sportem jí můžeš omezit, ale objevit se může ;)

      Vymazat
  8. Super článek! :)
    Všemožným krémům, olejíčkům, gelům a podobným speciálním mazadlům proti celulitidě nevěřím, většina z nich má ''podmínku'', že se musí mazat/masírovat nějaký určitý počet minut, v čemž je ten fígl - rozproudit krev. Na to ale člověk nepotřebuje nic extra, stačí kdejaký krém a najít si dostatek času.
    Pro otrlejší je ledová sprcha, která doopravdy pomáhá, jen se mi do ní málokdy chce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšu, ty mazadla jsou spíše jen pro ten dobrý pocit :) Já si myslím, že hlavním plusem u nich je ten mentol, který právě pomáhá při rozproudění té krve :) jinak máš pravdu, že stačí cokoliv..

      Vymazat
  9. Príma článek :) Já volím studenou sprchu, s krémy nemám moc dobré zkušenosti :)

    > Na mém blogu probíhá giveaway, budu ráda když se zapojíš :-)
    http://chi-c-oco.blogspot.cz/2013/06/attention-summer-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tě obdivuji, studenou sprchu nějak nezvládám :D

      Vymazat
  10. Já mám celulitidu celkem pořádnou, ale na vině jsou pravděpodobně geny, takže mě vždypobaví někdo, kdo mi doporučí posilování nebo běhání. Jím celkem zdravě, sportuju, mažu vším možným...a nic moc se neděje, takže když mi pak někdo řekne, že bych se měla trošku proběhnout po oválu a celulitid bude pryč, tak mám chuť vraždit :D: Stejně jako když mi lidi radí na kruhy pod očima hodně spát a pít vodu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo no, jak píšu, ne vždy to pomáhá.. to jsou spíš jen takové obecné rady, určitě to nepomůže a neplatí u všech! Jinak může to být určitě geny, jestli ji mají tvoji předci, tak je to jasný :) U nás ji třeba v rodině máme, tak vím, že to může být geny, ale jsem si na 99% jistá, že to mám spíš z antikoncepce :-/ objevila se až po letech jejího užívání a teď jak jsem ji přestala brát, tak se to zlepšuje..

      Vymazat
    2. Plně s tebou souhlasím, cvičím každý den, zdravě jím a také trpím celulitidou. A když lidi řeknou že bych měla cvičit také mám chuť vraždit.. Já si myslím že je to i o pružnosti kůže. Nedávno jsem o tom četla a pokud má člověk kůži méně pružnou může se vytvářet lehce celutitida.

      Vymazat
  11. Mně celulitida téměř zmizela po vysazení antikoncepce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No u mě to tak bude asi taky :-/ Jak jsem teď vysadila, tak se to začíná trošku zlepšovat, tak doufám, že časem zmizí úplně.. Holt antikoncepce má i své stinné stránky! Brzy na to asi sepíšu článek :D

      Vymazat
  12. Mám celulitidu, strie... a žiju. :) Je fakt, že vyjmenované věci to pomáhají trochu zmenšit, i když ani tak nemizí a nemizí.:) Mně stačí, že příteli to nevadí (někdy mám pocit, že vlastně ani neví, kde takovou celulitidu hledat:D) a mně to sice trochu vadí, ale nešílím z toho. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A přesně tak to má být! Je to úplně normální věc, kterou není třeba se stresovat! :)

      Vymazat
  13. Vysadila jsem HA asi před třemi měsíci a žádné změny nesleduji :( Je teda fakt, že jsem ji brala skoro 12 let, fuj...

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, super článek :) Z mých zkušeností jsou největší "kámoši" s celulitidou kouření a antikoncepce, to pak člověk může sportovat jak blázen a mít ukázkovej jídelníček a stejně je to nic moc. Osobně mi hodně pomáhá studená sprcha a masáž, mažu k tomu timhle krémem a zlepšení tam je :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, zkoušely jste holky i zábaly proti celulitidě? Třeba ten skořicový, který je hodně doporučovaný? Fungují?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slyším o tom poprvé, ale zní to celkem zajímavě :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)