sobota 23. června 2012

Péče o nohy - speciál.

Poslední možnost zapojit se do GIVEAWAY!

Pěkný sobotní den!

Tentokrát jsem se rozhodla udělat takový speciální článek o tom, jak se v létě věnuji svým nohám. Letní teploty přejí otevřeným botám a tak je třeba věnovat určitou péči i chodidlům a nehtům na nohách. Na to, jak se nohám věnuji já se podíváme v následujících řádcích.

Na úvod musím říci, že jsem lenoch línej a žádnou speciální péči svým nohám (bohužel) nedopřávám. A tak mám občas problém se ztvrdlou kůží na patách nebo mi nohy zdobí spousty puchýřů a šrámů.. Přes léto se však snažím ztvrdlé kůži vyvarovat a snažím se, aby mé nohy v sandálkách trochu vypadaly.


A jak o své nohy pečuji? 

Při koupání:

Dvakrát až třikrát týdně sáhnu po peelingu. Posledních několik dní používám peeling od Avonu - Foot Works. Více vám o něm napíšu v některém z příštích článků, používám ho krátce a ještě jsem nebyla schopná o něm článek připravit. Nemusíte se však bát, o článek jistojistě nepřijdete. Prozatím mohu říct, že obsahuje menší hrubší zrníčka, které nohy perfektně zbaví odumřelých buněk a obsahuje extrakty ze zeleného čaje a máty.

Další věc, kterou využívám k péči o nohy při koupeli je "škrabka" na ztvrdlou kůžičku (nebo jak jinak se to nazývá?), na obrázku ta červená pomůcka. Při mytí, kdy je kůže namočená a jemnější jim chvíli odrbávám paty, abych se zbavila ztvrdlé kůže. Musím říci, že tento červený je velmi jemný a při hodně ztvrdlé kůži vám bude nejspíše k ničemu, proto bych v takovém případě sáhla spíše po hrubší struktuře. Vyrábí je mnoho značek, doma máme většinou nějakou od Oriflamu či Avonu.

Dostáváme se k holení. Samotná chodidla samozřejmě neholím. Ale jsem zvyklá holit si palce u nohou, kde mi na takovém malém plácku rostou tmavší chloupky. Jednou za čas je vezmu žiletkou. Jinak nohy do sukně samozřejmě holím taky, cca jednou za tři dny. Mám štěstí, že chloupky nemám nijak černé a výrazné, takže když jednou zapomenu nic se nestane. Používám obyčejné žiletky z drogérie, které mají zjemňující pásku. Po každém holení doporučuji namazat nějakým krémem nebo mlékem. Já obvykle po holení používám mastnější krémy, protože mé nohy mají tendenci se po holení vysušovat.

Při lakování:

Lakování si v těchto měsících dopřávám minimálně jednou týdně. Pokud je lak odrbaný dříve, tak samozřejmě lakuji častěji. Ovšem většinou mi lak týden vydrží bez problémů. 

Běžně odlakuji zbytky předchozího laku na nehty, poté si jdu nohy opláchnout. Možná se někteří ptáte proč to dělám, ale já se cítím lépe, když z nich omyji zbytky odlakovače. Některé odlakovače trochu lepí a tak jdu nehty raději trochu opláchnout, abych se ulepeného pocitu a také zápachu odlakovače zbavila. Poté se chvíli věnuji pilování. V současné době využívám zaobleného pilníku Show your feet od Essence, který je určen přímo na pilování nohou. Jeho tvar je pro nehty na nohách ideální. Navíc je pilník oboustranný - na jedné straně klasický hrubý pilník, na straně druhé je leštítko. Jako bonus je pro mě hezký vzhled. Pokud by někoho pilník zaujal, zahlídla jsem ho v DM drogérii (nenajdete ho však ve stojanu Essence, ale mezi pilníky a pomůckami k pedikúře), cena je kolem 50 Kč.


 Teď jsem trochu odbočila a tak se vrátíme k tématu. Po pilování se většinou vrhnu na lakování. Na nohy se mi velmi osvědčila pomůcka tzv. oddělovač prstů. Nebo alespoň já tomu tak říkám, jak se to nazývá odborně opravdu netuším. Ale jistě víte co mám na mysli. Pěnový oddělovač dám mezi prsty a mám tak jistotu, že se mi lak z nehtů neotiskne na jiný prst. A poté lakuji. Jsem zvyklá na nohy využívat spíše světlejší odstíny. V současné době mám na nehtech světlý lak od Essence z kolekce Crystalliced. Psala jsem o něm již dříve, článek najdete tady. Další často využíváné odstíny jsou u mě nude barvy nebo tmavě modrá.

Každodenní péče:

Každodenní péče o mé nohy není nijak náročná. V podstatě dodržuji jenom dvě věci. Každý den po koupání si nohy mažu jakýmkoliv krémem. Obvykle využívám klasická tělová mléka nebo krémy, kterými mažu celé tělo. Chodidlům věnuji trochu větší pozornost, většinou si chodila chvíli masíruji, aby se krém pořádně vstřebal. Druhou věcí je ráno a popřípadě během dne nastříkání nohou deo sprejem. Minulý týden jsem si koupila deo sprej Balea, který má mít silné deodorační složky, které eliminují zápach a zároveň působí proti suché pokožce. Je to paráda, příjemně to voní a nádherně to nohy osvěží. Používám ho především když si poté nazouvám uzavřenou obuv - jako balerínky, tenisky, apod.  200 ml stálo 45 Kč, takže myslím že to není tak drahá záležitost, aby do ní nemohl každý zainvestovat (tip: pokud se vám nechce kupovat deo sprej speciálně na nohy, využijte nějaký klasický deo sprej proti pocení). Určitě tím předejdete mnohým nepříjemnostem v podobě plísní, zápachu, pocení, atd.

Kromě toho využívám sprej přímo do bot, kterým vystříkávám boty, aby se v nich neusazoval zápach a mikroorganismy. Podle mě také nezbytná péče každého z nás, nejen že tím předejdeme zdratovním a hygienickým problémům, ale zároveň tím trochu pomůžeme botám!


 No nejsem si jistá, zda jsem zmínila vše, ale myslím že je to ta základní péče, které by se měl věnovat každý, kdo chce mít v otevřených botkách krásné nohy. Samozřejmě to berte jako můj názor a můj postup! Každý upřednostňuje trochu jinou péči a jiné zacházení se svýma nohama.. Ostatně je to každého věc, jsou to jeho nohy, že jo. :)

A já se vás ptám, věnujete se svým nohám? Pečujete o ně? 

V případě jakýkoliv dotazů se určitě ptejte! Máte hned několik možností.. Pokud se nechcete ptát veřejně na fb, v komentářích nebo na formspringu, není nic jednoduššího než napsat e-mail. :-)


14 komentářů:

  1. no to holenie ... po holeni okamzite pouzivam vodu po holeni na dezinfekciu, telove mlieko ani krem nikdy ... az tak po par hodinach, pretoze som niekde citala ze to nie je dobre ihned po holeni :) inak sa nijako specialne nestaram, obcas kremujem chladivym gelom, obcas lakujem, ako sa mi chce :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek! :) Pemzu si musím konečně pořídit, plánuju to už tak rok a pořád nic :D

    OdpovědětVymazat
  3. Té škrabce se říká pemza a jinak jsem na nohy taky lenoch. Nejlepší na suché paty je dát na noc na nohy silnější vrstvu vazelíny a přes to ponožky a do rána jsou nožky hladké :)

    Peelingy od Avonu na nohy jsou dobré, ačkoliv jinak Avon moc neuznávám, tak ty věci na nohy mají dobré.

    OdpovědětVymazat
  4. krásný článek :) díky tobě vyzkouším ten zaoblený pilník od essence :)

    OdpovědětVymazat
  5. deo sprej mám od avonu a nemůžu si ho vynachválit :) já používám klasickou vazelínu a potom si hnedka dám bavlněné ponožky a ráno mám nožky krásně hebké :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tenhle článek si napsala moc hezky :))

    OdpovědětVymazat
  7. Povedený článek, Klári! :-) Ten sprej Balea si chci už taky dost dlouho koupit a myslím, že ho občas budu muset vnutit i některým členům rodiny :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
  9. O nohy se snažím pečovat, ale největší slabina mé péče je nepravidelnost. Říkám si, že je budu každý den mazat..........a nějak to nevychází :( často se mi dělají různé otlaky a trpím na dost hrubou kůži, kterou pravidelně odstraňuji pemzou.

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkný článek. Jinak ta červená věc je pilník na nohy, pemza vypadá jinak. Díky za tip na ten sprej od Balea. ;)
    Já si 1x za 14 dní dělám pedikúru doma, nehty lakuji 1x týdně, někdy i déle, podle toho, jak drží lak (vždyť víš, že nesnáším oprýskaný), každý den nožky krémuji, obden pemzuji a 1x za dva měsíce si dojdu na pedikúru. Jinak na holení nemůžu používat jednorázová holítka, takže používám pětibřitý Gilette Venus a jsem spokojená. Mohla bych ještě přidat v té péči, ale čas je nepřítel. :D

    OdpovědětVymazat
  11. Na to, že píšeš, že se péči moc nevěnuješ, si napsala docela dlouhý článek, který to vlastně vyvrací :-D Jinak na oholené nohy radši než mléko používám dětský olej nebo měsíčkovou vazelínu (ta je výborná i na paty, můžu potvrdit, už to tu někdo psal), vůbec to neštípe ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Tu úchylnou sobí škrabku mám taky :D A přijde mi, že vůbec neškrábe. Takže mi babička darovala svoji od Oriflame, ale daleko lepší. Stejně ted přes léto mám šíleně ztvrdlé paty, takže mi nic nepomáhá-

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)