středa 24. května 2023

Přečteno 2/2023

 Ahojky!

Někteří z vás si možná už všimli, že tu velmi dlouho nebyl další díl Přečtena. Ano, ano, máme květen a já teprve nyní dávám dohromady druhou desítku, což znamená jediné.. Knižní krize stále trvá :D Sice už není tak strašná jako v únoru a březnu, ale čtení jde stále ztuha.. Ale trochu se to hýbe, takže druhá desítka plná romantiky i napětí, je tady.



Zamkni poslední dveře - Riley Sager

Anotace: Román vypráví příběh osamělé a opuštěné dívky bez rodiny, práce i peněz. Hlavní hrdinka se chytá neuvěřitelné šance zvrátit svůj osud a dát si svůj život do pořádku. Snaží se stisknout tlačítko pro restart života tak silně, jak to jen dovede. Situace se však vyvíjí zcela opačným směrem. Okolnostmi je přinucena udělat věci, které nejen nechtěla, ale ani ve snu by ji nenapadly. Příběh z prostředí newyorského Manhattanu, bohaté smetánky, rodinného prokletí, věhlasné budovy a temné minulosti vás pohltí a nepustí.

Zatímco Poslední lež mě nebavila, tohle byla jiná! Zamkni poslední dveře jsem si fakt užila a slupla jako malinu. Tohle bylo zajímavé a napínavé od začátku do konce a nic na tom nezměnil fakt, že jsem odhalila téměř hned na začátku, co se v tom domě děje. Postupně jsem si to jen potvrzovala a hlavní hrdince fandila, aby se z toho šíleného místa dostala. Ale abych jenom nechválila, Jules mi přišla celkem naivní a občas jsem u toho musela kroutit očima. Nejsem si úplně jistá, že by to mohlo být v této podobě reálné, se obávám, že by to prasklo už dávno, ale víte co.. na světě se dějí různá zvěrstva. Takže jako celek dobrý, užila jsem si to, byla jsem chvílemi napnutá jak kšandy a zatím pasuji asi na nejlepší knížku autora. Ještě má nějaké další, takže určitě pořídím také.



Cítit znovu - Mona Kasten

Anotace: Měl to být jen společný projekt - ale srdce jí říká něco jiného. Sawyer Dixonová je mladá, docela drsná - a sama. Od smrti rodičů si k sobě nikoho nepustí blíž. To se ale změní, když se seznámí s Isaacem Grantem. Nerdovské brýle s tlustou obroučkou, dost divně oblečený, vlastně úplný opak jejího obvyklého typu. Isaac, kterého už nebaví být single, jednoho dne poprosí Sawyer o pomoc. Uzavřou spolu dohodu: Sawyer z Isaaca udělá drsňáka, aby měl větší úspěch nejen u holek, za to si nechá fotky z jeho přeměny, které použije pro svůj studijní projekt. S čím ale Sawyer nepočítá, jsou intenzivní city, které se mezi ní a Isaacem rozhoří...

Cítit znovu se perfektně čte a jelikož mi byla hlavní hrdinka nejbližší a hodně jsem se do ní dokázala vcítit a její chování pochopit, bavila mě prostě nejvíc. Společně s prvním dílem jsem z Cítit znovu měla největší zážitek. Sawyer je životem zraněná, takže se snaží vyhýbat citům a už vůbec neuvažuje o vztahu, dokud nepotká Isaaca.. stydlivého slušňáka s podivným stylem, kterému se rozhodne pomoci se sebevědomím a zabodováním u protějšku.. A jak to tak v romantických příbězích bývá, tihle dva, každý z jiného světa, se do sebe zamilují.. No je to romanťárna jako blázen, ale plná hořkosladkých momentů a prostě.. aaach. Mona umí tak krásně jemně psát, že se do těch příběhů dokážete vcítit a prostě vás dostanou.




Doufat znovu - Mona Kasten

Anotace: Everly Pennová nevěří na lásku. Celé roky musela přihlížet, jak její matka trpí otcovým násilnickým chování a jak stále více ztrácí sebe samu. Zážitky z dětství ji natolik traumatizovaly, že se rozhodla nikdy nezamilovat. To se však změní, když potká Nolana Gatese. Nolan je okouzlující, inteligentní a sexy a je to jediný člověk, před nímž Everly může být sama sebou - bez masky, kterou nosí před ostatními. Ale Nolan je její vyučující. Je jedno, jak dobře si rozumí a jak moc ji dokáže rozesmát svým zvláštním humorem. Everly ví, že je pro ni absolutní tabu. A přesto je bezmocná proti pocitům, které v ní vyvolávají jeho slova. Noční rozhovory s ním jsou to jediné, co ji odvádí od temných myšlenek, které ji od dětství pronásledují a noc co noc jí nedovolují usnout. Jen jemu může říci, že vůbec neví, co chce od života, a že studuje jen proto, aby byla její matka šťastná. Čím více času ubíhá, tím intenzivnější spojení mezi nimi je a tím více si Everly přeje překročit neviditelnou hranici, která ji od Nolana odděluje. Ale netuší, že za Nolanovým optimistickým přístupem k životu a nakažlivým nadšením pro literaturu se skrývá jedno tajemství. A tohle tajemství může zničit jejich lásku ještě dříve než začala..

Everly je kamarádka a skoro nevlastní sestra Dawn z druhého příběhu (Věřit znovu) a Nolana také potkáváme napříč sérií jako učitele kreativního psaní. Ale Doufat znovu se dívá na jejich příběhy a osudy mnohem blíže. Everly trpí posttraumatickou poruchou díky svému násilnickému otci a Nolan za svoji optimistickou fasádou ukrývá také jedno temné tajemství. A k tomu se mezi nimi rodí neskutečně silné, romantické pouto, což může být problém, jelikož Nolan je Everlyin učitel. Ač se s tím oba snaží bojovat, lásce prostě neporučíš... Za mě další moc pěkný příběh, tentokrát s trochu temnějším nádechem díky domácímu násilí. Ovšem ani tak jsem se do toho nedokázala ponořit tolik jako do příběhu Sawyer a Isaaca. Nějak tam stále bylo něco, co mne rušilo a nedokážu úplně přesně definovat co. Možná pomalejší rozjezd, možná to, jak se stále dokola bránili dát průchod svým emocím a citům.. Asi mi trochu vadila i Everly jako taková.. prostě kombinace detailů, díky které mi tenhle příběh tolik nekápnul do noty jako ty předešlé. Ovšem to nic nemění na tom, že je to velmi povedená oddechová lovestory a do série Znovu prostě patří.




Snít znovu - Mona Kasten

Anotace: Když se Jude Livingstonové v Los Angeles zhroutí sny utíká za svým bratrem do Woodshillu, kde se chce znovu postavit na vlastní nohy. Jenže netuší, že jedním ze spolubydlících v bratrově domě je i její bývalý přítel Blake, kterému zlomila srdce. Blake jí hned na začátku dává jasně najevo, že mezi nimi už nikdy nemůže nic být. A ačkoli se toho Jude snaží držet, situace se začíná dost komplikovat.. 

Oki, jedná se o lovestory, tak je vám asi jasné, jak to celé dopadne. Díky tomu, že se tihle dva znají, není tu takové to tradiční počáteční oťukávání a chození okolo horké kaše. Na druhou stranu jsou na sebe docela dlouho naštvaní, takže tím se to lehce kompenzuje. Blake ač reaguje jako typický chlap a umí být pěkně hnusný a vzteklý, je mi bližší svým chováním a pocity mnohem více než Jude. U ní jsem většinou absolutně nedokázala pochopit, proč jedná tak, jak jedná a vlastně ani vysvětlení na konci mi v tom moc nepomohlo. Nevím, vůbec mi ta holka nebyla blízká ani sympatická. A jelikož nevěřím na slepování vztahů, i s tímto faktorem jsem trochu bojovala. Takžeee.. i když je Blake neskutečný sympaťák, je to čtivě napsané (stejně jako ostatní příběhy), mihnou se tu i hlavní hrdinové z předešlých knížek, což je moc fajn.. stále je to za mě jeden z těch slabších dílů.




Štěstí mi uniká mezi prsty - Agnés Martin-Lugand

Anotace: Iris od děství milovala módu a šití. Nakreslit vlastní model a vdechnout mu jehlou a nití život, to byla její představa štěstí. Rodiče však v jejích ambicích viděli jen rozmar a Iris nakonec rezignovala. Dnes je jí třicet, má nudnou práci v bance a dusí se v prostředí provinčního města. Když ji opustí manžel, zdá se, že se jí zhroutil svět. Ale ona se vzepře osudu a vydá se do Paříže, aby si splnila svůj dětský sen.

Od Agnés už jsem četla dříve dvě knížky a přišly mi celkem fajn. Takové jednohubky na odpoledne, možná trochu bezduché, ale četly se dobře, takže když jsem viděla za pár korun další knížku z pera této autorky, neváhala jsem moc dlouho. Musím říct, že se opět jedná o nenáročnou jednohubku, kterou zvládnete přečíst za večer, maximálně dva. Knížka má zajímavou myšlenku, ale tedy musím říct, že je tak strašně divně napsaná.. Má takový plochý a nepropracovaný děj, že bych to snad i já napsala líp. Konec se mi líbil, měl takový hořkosladký nádech, ale prostě to jinak bylo dost takové.. zvláštní. Chvílemi jsem si nebyla jistá, zda je knížka historická nebo ze současné doby. Ani ty postavy si člověk nedokázal někam zařadit, Iris jsem nedokázala mít ráda ani ji nenávidět. Prostě nic moc, co bych si potřebovala přečíst znovu.




Strašák - Frank Goldammer

Anotace: V listopadu 1944 je život ve válečných Drážďanech téměř k nevydržení. A když se k nesnesitelným životním podmínkám ještě přidá strach z neznámého zabijáka, musí zasáhnout kriminální inspektor Max Heller. Ve městě je postupně nalezeno několik mrtvých mladých žen. Všechny byly před smrtí krutě mučeny a jejich těla jsou nelidsky zohavená. Mezi lidmi se šíří pověsti o hrozivém vrahovi - Strašákovi - plížícím se během nočních leteckých poplachů zatemněným městem. V chaotických posledních dnech druhé světové války pátrá Max Heller nejen po pachateli bestiálních vražd, ale bojuje i se svými nadřízenými, fanatickým nacistou, který evidentně něco tají. Naděje, že byl Strašák zabit při velkém bombardování města v únoru 1945, se ukáže jako lichá. Maxovo vyšetřování tudíž pokračuje i po obsazení Drážďan Rudou armádou..

Ale tohle, to byla pecka!!! Krimi příběh se odehrává na pozadí druhé světové války. V podstatě takový běžný krimi thriller, které čtu nejraději, ale obohacený o punc historie. Zápletka je dramatická, vraždy celkem morbidní, vyšetřovatel sympaťák i přes pokročilejší věk a zlo, které kolem něho vládne. Rozuzlení jsem sice trochu čekala, nějak jsem odhadla správně, kdo za tím stojí, ale i tak to byla jedna z nejlepších knížek, co jsem zatím v tomto roce držela v ruce. Čte se to velmi dobře, napjaté situace vám nedají spát a nejsou tu žádná slepá místa, když už se Heller nezabývá vyšetřováním, stránky zaujímá bombardování Drážďan.. Prostě super. Už jsem okukovala i pokračování Tisíc ďáblů, které určitě do knihovničky časem také zařadím. 





Jestli to řekneš - Gregg Olsen

Anotace: I po více než deseti letech jako by se sestrám Nikki, Sami a Tori Knotekovým při zaslechnutí slova "maminka" zaryly do srdce dravčí pařáty. Pokaždé spustí lavinu vzpomínek, které byly od dětství jejich tajemstvím. Až dosud. Za zavřenými dveřmi venkovského domu v Raymondu ve státě Washington byla děvčata po celá léta vystavena nepředstavitelně hrubému zacházení, ponižování, týrání a psychickému teroru ze strany jejich matky Shelly. Výheň tohoto pekla ukovala mezi Nikki, Sami a Tori nesmírně pevné pouto, díky němuž byly zranitelné daleko méně, než se Shelly domnívala. Ačkoliv jiní v její zvrácené pavučině uvízli, dcery v sobě našly sílu a odvahu uniknout stupňující se noční můře, jež vyvrcholila sérií vražd. Kniha Jestli to řekneš.. je mučivou a srdcervoucí výpovědí obětí čirého zla - a příběhem jak o něm, tak o svobodě a spravedlnosti, které si Nikki, Sami a Tori vybojovaly s nasazením života. Navždy sestry, oběti už nikdy víc - objevily světlo v temnotě, díky němuž se staly tím, čím jsou dnes - houževnatými ženami, milujícími, milovanými a kráčejícími dál vlastní cestou. 

A další knížkou, která rozhodně stojí za přečtení a zároveň ve vás nenechá buňku klidnou, je autobiografický román sester Knotekových.. Na této knížce je nejděsivější fakt, že je celý příběh sepsaný a sestavený na základě vzpomínek zúčastněných v tomto hrůzném životním osudu. Jsem zvyklá na násilí a brutalitu v knížkách, filmech, seriálech. Hodně sleduji i různé kriminální dokumenty o zločincích, vrazích, atd.. Ale tento příběh, navíc knižně zpracovaný, se mi obzvlášť dostal pod kůži. To systematické a dlouhodobé ubližování a týrání obětí, bylo i na můj žaludek chvílemi moc. Velmi silný příběh, který má všechno, jenom ne dobrý konec. Brutalitou a násilím se to hemží, takže zvažte, zda na to máte, ale rozhodně doporučuji přečíst, pokud vás skutečný zločin zajímá. Tohle totiž zní chvílemi opravdu neskutečně, člověku se nechce ani trochu věřit, že nikdo ty roky násilí a brutality (nejen na dětech) neviděl a že se to opravdu mohlo stát..




Zhubni - Stephen King

Anotace: Billy Haleck má všechno, co si může přát - drahý dům, hezkou rodinu a výnosné zaměstnání v advokátní kanceláři. Má však také silnou nadváhu a jeho doktor ho varuje před infarktem. Ve chvíli nepozornosti za volantem přejede cikánku, jejíž starý otec nad ním vysloví podivnou kletbu: "Zhubni," řekne mu a pohladí ho po tváři. Jedno jediné slovo, ale za šest týdnů je Billy o třiadevadesát liber lehčí a naprosto zoufalý a vyděšený. Vsadí všechno na jednu kartu a dostává se do souboje se silami zla, které způsobují, že dál nedobrovolně hubne..

Snad po deseti letech se mi dostal do rukou Stephen King. Během střední a na vysoké to byl můj nejoblíbenější autor a načetla jsem spoustu jeho hororů, ale pak jsem přešla spíše na krimi a thriller a King, ačkoli je králem této kategorie, u mne trochu upadl v zapomnění, takže byl čas ho osvěžit. Jenomže já vám nevím, buď to byla špatná knížka a nebo už to není úplně podle mého gusta, trochu jsem se s knížkou trápila. On ten příběh není zlý, naopak Billyho boj s kletbou je celkem napínavý, ale nějak už jsem si odvykla na styl jeho psaní, který je hodně podrobný a důkladný a chvílemi až unavující.. Trvalo mi, než jsem se do toho dostala. Jeho knížky mají vždycky několik stovek stránek a ono to asi má svůj důvod, stupňuje to ve vás to napětí.. ale na mě už je to asi moc zdlouhavý a radši mám příběhy, kde se nechodí tak dlouho okolo horké kaše :D Každopádně konec je napsaný tak, jak to umí jenom King a už jenom kvůli němu to stojí za to.. :)



Chlap snů - Kim Jones 

Anotace: Je to pan Dokonalý. S velkým D. Však víte, koho myslím - hrdinu snad každé romantické knížky. Šíleně bohatý a vlivný chlap, který má vlastní společnost a navíc je zatraceně sexy. Žije v luxusním střešním apartmá. V posteli je zvíře. A má obrovský.. gauč. Taky je to trochu cvok, ale na druhou stranu skrývá jedno velké tajemství, po jehož odhalení vám bude jeho chování dávat dokonalý smysl - nakonec zjistíte, že i když jste ho ze začátku jen stěží mohly vstát, teď se vám z něj podlamují kolena. Přesně takového mám na mysli. A přesně takového jsem našla. Jsem spisovatelka, která pátráním po té pravé múze strávila celé roky. Teď, když vím, že existuje, je moje mise jasná. Bude to brnkačka. Jasně, mám svoje mouchy, ale jinak jsem skvělá partie. Problém je, že jsem udělala blbost. A on mě teď nesnáší. Naneštěstí pro něj je to můj pan Dokonalý. A bude mě zbožňovat.. Ať už chce nebo ne. 

A tohle pak byla taková bizarní knižní romantika, která se četla velmi dobře, úplně vás to intelektuálně neobohatí, ale zase vás pobaví. Chvílemi jsem si říkala, že je to taková slušná přehrávka a tohle se fakt neděje a nedovedu si představit, že by někdo reagoval jako pan Dokonalý :D Ale co, je to knížka, já jsem se chvílemi bavila a je to takový ten typ literatury u které nemusíte nijak zvlášť přemýšlet. Prostě chvílemi vtipná, chvílemi až trapná romantická četba, která neurazí, nenadchne.



Spánek - C. L. Taylor

Anotace: Anna nechce niž než spát. Ale noční děsy vyvolané pocitem viny a vzpomínkami na jednu příšernou událost jí usnout nedovolí. Před svou minulostí utekla na skotský ostrov Rum, kde si našla práci v odlehlém hotýlku. Doufala, že jí tento únik před realitou pomůže začít nový život. Její záměr zhatí příjezd sedmi hostů, kteří Annin sen promění ve smrtící noční můru. Každý z těch sedmi má tajemství, jeden vyloženě lže. Zastírá svou identitu i důvod zdejšího pobytu. V hotelu Bay View se ubytoval vrah. A jeho pozornost směřuje k Anně. 

Psychothrillerem bych to asi nenazývala, ale jo thriller to je, i když na něm asi nebylo nic z čeho bych si sedla na zadek. Dějovou linkou mi to hodně připomíná Nevítaného hosta od Shari Lapeny, takže to není nic, co bych ještě neznala. Ale tady mi chyběla notná dávka napětí. Annino rozpoložení docela chápu, takže její obavy a strach, který často eskaloval až do hysterického jednání, nebyl až takovým překvapením, ale na druhou stranu občas jednala fakt moc bezprostředně a hystericky. Rozuzlení zajímavé, i když ne zcela překvapivé, tak nějak jsem si hned dokázala tipnout, kdo z nich to bude, pár detailů tomu nahrávalo. Za mě průměr, knížka neurazí-nenadchne.


Tak a druhou dvacítku v tomto roce máme za sebou.. Otázkou zůstává, dostaneme se ještě letos ke třicítce? :D

Co z toho jste četli? Které vás zaujaly?

4 komentáře:

  1. Četla jsem vše od Mony Kasten a můj názor je pořád stejný, jo, píše hezky, ale asi už jsem přestárlá na to, abych to ve mě zanechalo nějaké extra dojmy. Teď jsem dočetla Nové začátky od Lilly Lucas, nemůžu říct, že by to bylo špatný, ale přijde mi to pořád to samý..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, je to všechno hodně na jedno brdo :D Na druhou stranu to vím, nic moc od toho nečekám a jen si u toho vždycky parádně odpočinu :)

      Vymazat
  2. Monu chci taky už konečně začít číst

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)