středa 21. prosince 2022

Přečteno IX/2022

Ahoj knihomolové!

Vítám vás u další knižní desítky! V tomto roce je to poslední Přečteno, se zbývajícími knížkami za tento rok se sejdeme až v lednu. Já vím, že je to brzy po sobě, ale když se daří, tak se daří a já se vážně slušně přiblížila k vysněné knižní stovce :) Ale teď si dáme knížky s čísly 80 až 90. Tentokrát hodně eroticky zaměřená desítka, doplněná o nějakou tu romantiku a román. Takové to ideální čtení pod peřinu :D


Kniha útěchy - Matt Haig

Anotace: Kniha útěchy je sbírkou povzbuzujících pravd, jež autora naučily nejtěžší časy, a tipů, jak ze špatných dní udělat hezké. Ve svém rozjímání oslavujícím proměnlivý zázrak žití čerpá z obecných mravních zásad, vzpomínek a inspirativních životních příběhů. Po knize je ideální sáhnout tehdy, potřebujete-li útěchu kamaráda nebo připomenutí, že i v tomto uspěchaném světě lze posilovat vnitřní sílu a živit v sobě naději. Kniha představuje nadčasovou útěchu pro moderní mysl.

Pokud hledáte příběh, ten tady nenajdete. Naopak pokud hledáte útěchu, pochopení či ujištění, že je svět v pořádku, když se cítíte mizerně po náročném dnu/týdnu/období či situaci.. tak to tady najdete. Můžete ji přečíst najednou nebo se k ní vracet, pouze uznáte-li to za vhodné. Ideální je si založit vaše oblíbené pasáže, abyste věděli, kam se vrátit, až to bude třeba. Já si pár stránek založila :) Každý si podle mě najde v knížce to své, co mu dodá zase energii, sílu a naději do dalšího života. Je to tak krásně napsané, že to nepůsobí přehnaně motivačně, jen vám to prostě.. pomůže.



Pro tvoje dobro - Ellen Marie Wisemanová

Anotace: Za jednoho letního večera roku 1931 zahlédne Lilly Blackwoodová za oknem svého podkrovního pokoje světla cirkusu. Ví, že nesmí ven, nikdy ostatně nevykročila ani ze svého pokoje. Matka ji tvrdí, že lidé by se jí báli. Přesto Lilly poruší všechna pravidla - a domů se už nikdy nevrátí. O dvacet let později devatenáctiletá Julia Blackwoodová přijíždí převzít správu nad sídlem, které zdědila. V utajeném pokojíku v podkroví najde důkazy, že zde kdosi žil. Snad ta podivná dívka na fotografiích z cirkusové show? Příběh dvou žen, tak odlišných, a přesto spojených neznámým poutem, přinese řadu šokujících odhalení, napětí i dojetí.

Tohle byl taaaak strašně silný příběh! Odehrává se v první půlce 20. století v době, kdy to odlišní lidé neměli nijak jednoduché a cirkusy byly v největším rozkvětu. No a asi je vám jasné, kde Lilly se svojí odlišností skončila. Cirkusové prostředí v této době je samo o sobě dost děsivé a smutné. Je několik dalších příběhů, které ho zobrazují, například Voda pro slony, která je tématicky i trošičku blízká právě této knížce. Odmyslíme-li si však to depresivní prostředí cirkusu, tak ani osud Lilly to moc neodlehčí. To už je pak poslední hřebík do rakve tohoto temného, smutného a dojemného příběhu. Hrozný je už fakt, že to vůbec nemuselo být. Stačili jen milující a chápaví rodiče. Nebo aspoň jeden.. To, co my mnohdy bereme jako samozřejmost. Juliino pátrání vede k nezvratnému (a očekávánému) odhalení, které i tak dokázalo částečně překvapit svojí krutostí. Rozesmutnil mě snad ještě víc, než celých těch třista drsných stránek. Na konci jsem měla slzy v očích a rozhodně nedoporučuji číst v mizerné náladě, tenhle dojemný a smutný příběh je sám o sobě dost depresivní..  V každém případě ale skvěle napsané, čtivé a povedené vyprávění a i přes ty hrůzy napsané tak jako.. jemně. Doporučuji všema deseti.




Oddanost - Helen Hardt

Anotace: Vášnivá a oddaná láska mladé právničky Jade Robertsové pomůže rančerovi Talonu Steelovi, aby konečně podstoupil terapii a po mnoha letech se začal postupně vypořádávat se svými vnitřními démony, které v něm zanechalo kruté zneužívání v dětství. Je to ovšem obtížný a namáhavý proces, který přináší některá odhalení podrobností dávných zločinů, ale ještě víc dalších otazníků. Jade současně řeší vztah se svou matkou, která se stala obětí autohavárie, při níž jen o vlas unikla smrti. Bailey dala přednost kariéře před mateřstvím, když byla Jade maličká, ale teď na prahu smrti projevuje přání se s dcerou sblížit. A vychází najevo, že její nehoda byla ve skutečnosti smrtelná léčka, nastražená jedním ze zločinců, který kdysi trýznil Talona. Rány minulosti stále zasahují do života obou milenců a projevují se nečekanými zvraty: kam zmizel Jadein bývalý snoubenec Colin? A dokážou se oba Talonovi bratři vypořádat se zátěží rodinných tajemství tak jako on, začít žít naplno a najít si pravou lásku?

Třetí díl série bratrů Steelových. Jedna z nejvíce rozporuplných sérií, co jsem kdy četla. Na jednu stranu ji miluji, na druhou nenávidím. Příběh a láska Jade a Talona se stále rozvíjí, stejně jako začíná být úspěšná Talonova terapie i pátrání po jeho únoscích.. Trochu jsem doufala, že se to tímto dílem uzavře. Všechno tomu nasvědčovalo, skoro do půlky knížky jsem tomu i věřila. Než se to zamotalo ještě více, až nakonec zůstalo více otázek než odpovědí. Já nevím, jsem z toho trochu (čti více) zklamaná. Tady by to prostě mělo skončit. Nějak zajímavě se to rozmotat, místo toho je to natahované a vše se ve výsledku řeší tak nějak náhodně samo? Divný. Celý příběh je samozřejmě proložený sexem, opět se slovníkem, že bych si nejraději vypíchla oči (mám už neskutečnou averzi na slova číča, řiťka a pták :D). Z těch tří dílů určitě nejslabší, ale pokračování určitě přečtu, protože jednoduše potřebuji vědět, jak ta "krimi zápletka" dopadne.. 




Marné prosby mrtvých - Roxann Hill

Anotace: Mrtvola brutálně umučené ženy. A série vražd, která se stala před třiceti lety. Původně si chtěla bývalá policistka Anna Steinbachová užít pár dní volna a vesnickou idylu, ale narazila na mrtvolu brutálně umučené ženy. Společně se svým kolegou, knězem Pavlem Wagnerem, začnou s vyšetřováním. Proč měla oběť svázané ruce, jako by se modlila? A existuje nějaká souvislost s třicet let starou sérií vražd? Než Anna s Pavlem najdou odpovědi na tyto otázky, je nalezena další zavražděná žena. Závod s časem začíná. Dopadne naše dvojice sériového vraha? A jak to vypadá se vztahem mezi nimi?

Úspěšné pokračování série o případech dvojice soukromých vyšetřovatelů Steinbachová a Wagner. Za mě lepší než předchozí díl. Začetla jsem se raz dva, přečetla jsem během dne. Napínavé, i když jsem tušila dříve než Anna s Pavlem, kdo za vraždami stojí. Rozhodně ale příjemná detektivka zase i s romantickou linkou rozvíjejícího se vztahu mezi dvojicí vyšetřovatelů. Tohle je takové to příjemné, oddechové krimi, které nikdy nezklame.




Její keřík - Penelope Bloom

Anotace: Všechno se pokazilo, když jsem mu zastřihla keřík. A ne, není to to, co si myslíte. Jsem  profesionálka. Klient si mě najal, abych zastřihla křoví v jeho zahradě a ozdobila ho na večírek. Omylem jsem ho proměnila v něco, co se rýmuje se jménem "Denis". Představte si moje překvapení, když se umělecký svět rozhodl, že to je mistrovské dílo. Byly za můj keřový průšvih zodpovědné moje hormony? Asi bych se nedivila, kdyby tomu tak opravdu bylo. Když jsem poprvé potkala Harryho Barnige, můj mozek se přepnul do módu neandrtálky. Trápily mě ponižující představy, v nichž mě praštil po hlavě a unesl do jeskyně. Přišla jsem o velkou část slovníku a možná mi ukápla i slina. Ale nemohla jsem se na to soustředit. Na něj. Potřebovala jsem tuhle práci, abych mohla splnit sen své mladší sestře. Dosud jsem v profesionálním a soukromém životě dokázala všechno pokazit, ale jsem pevně rozhodnutá, že tohle vyjde. Takže když mi pan Idol ženských srdcí nabídl, že mi pomůže zvládnout moji neúmyslnou uměleckou kariéru, nemohla jsem mu říct ne.

Šestý díl série Objekty touhy. Tentokrát Nell, která lehce nevhodně zastřihne Harrymu jeho křoví u baráku, což ji následně změní život.. Opět vše napsáno s lehkostí a notnou dávkou humoru. Nejedná se o žádné veledílo, ale spíš takovou vtipnou, romantickou jednohubku na večer. Líbí se mi, že se trochu vrací na scénu i William a Hailey a samozřejmě jejich babička (Její třešničky), která je prostě nejlepší! :D Celkově musím říct, že už to kouzlo těchto "jednohubek" lehce pominulo. Přijde mi to pořád to samé dokola a ani humor už to moc nezachraňuje.. Příběh těžce uvěřitelný.. No jako budu číst tyhle knížečky určitě dál, ale prostě už tam ten zápal jako na začátku není.




Toužím po tobě - J. T. Geissinger

Anotace: Tahle pohádka plná sexy zvratů je o nemajetné švadlence ze San Francisca a králi italské exkluzivní módní tvorby. Kdo na koho co ušije a jak to všechno dopadne? Majitelka butiku Kimber DiSantová má za sebou perné chvíle. Z jejího prince Krasoně se vyklube prevít, který jí dá kopačky rovnou u oltáře a obchod lehne popelem (doslova). Kimber se ocitá v italské Florencii s macechou, učiněnou ledovou královnou, a snaží se zachránit neprosperující krejčovskou firmu svého zesnulého otce. Situaci může zhoršit už jen jedna věc: další muž v jejím životě. S nabídkou na odkoupení otcovy firmy přijde arogantní italský módní magnát, bohatý a sexy jako hrom. Vzájemná přitažlivost přesahuje všechny meze, ale Kimber se nehodlá znovu spálit. Matteovi Morettimu ženy neříkají ne - a už vůbec ne tak vehementně a vztekle, jako to umí Kimber. Zatímco mezi nimi jiskří žár, Matteo pro tuhle senzační Američanku přichystá záludný plán. Co má v úmyslu? Dobývat ji krok za krokem vášnivými polibky. Kimber si říká, že je to všechno jenom hra. Jejímu zlomenému srdci jistě nehrozí nebezpečí, Matteovy doteky ji nepřimějí roztančit se radostí. Ale i nejzarputilejším nepřátelům se může stát, že se fantazie v životě promění ve skutečnou romantiku.

Tentokrát v hlavní roli Kimber, které náhoda pošle do cesty Mattea. Kimber od první chvíle stejně jako Matteo cítí tu energii mezi nimi a hlavně(!) cítíte ji tam i vy! A jak Kimber odolává a snaží se vyhnout nevyhnutelnému, vás to prostě pohltí, že budete číst a číst a číst, až bude za chvíli konec. Příběh je to jednoduchý a od začátku je vám jasné, jak to skončí, ale to jejich kličkování vás prostě bude bavit. Mě to tedy bavilo, užila jsem si to neskutečně. Naprosto skvěle se to čte a rozhodně můžu celou tuto sérii doporučit.




Tři drsné lekce - Nikki Sloane

Anotace: Jsem žena, které muži platí tisíce dolarů, aby s ní mohli spát. Dělám to, co miluju a v čem jsem tak dobrá. Pak se ale objeví on a hodí na stůl třicet tisíc dolarů. Chce si povídat. A líbat se. A vzít mě s sebou domů. Za jedinou noc mi tenhle muž obrátí svět vzhůru nohama a přinutí mě porušit všechna pravidla, podle kterých jsem do té doby žila, abych si udržela muže od těla. Uštědří mi několik tvrdých lekcí, ze kterých plynou tři hlavní ponaučení. Nikdy ho neprovokovat. Nestanovovat mu hranice. A nemyslet si, že si může vybrat, koho budu milovat.

Druhý díl série Klubu zavázaných očí. Díly na sebe navazují pouze do té míry, že se mezi sebou znají hlavní hrdinové a všechny je spojuje právě privátní klub, kde všechny tři hlavní postavy pracovaly. Dají se tedy v klidu číst na přeskáčku, aniž by vám něco zásadního uniklo. Dvojka je o Payton, luxusní prostitutce, která svojí práci dělá s radostí. Myslí si, že láska není pro ni, ale pak přijde Dominik. Klient, který její život obrátí naruby během jednoho večera. Tenhle díl se mi dobře četl a neskutečně mě bavil. Dominik byl přitažlivý už jen z toho popisu :D Samozřejmě nechybí pořádná nálož sexu s nádechem dominance a občas i ne úplně obvyklých sexuálních praktik. Z prvního dílu víme, že se autorka nebojí ani popisování trojky a tak.. takže vás úplně nepřekvapí, že zachází stále dál. Ale je tu i vcelku hezká, romantická linka, jak kolem sebe Payton postupně boří zdi a zároveň je v pozadí trochu jiný svět Japonska, kde se velká část knihy odehrává. Asi to není pro každého, ale za mě užito na 100%!





Tři drobné chybičky - Nikki Sloane 

Anotace: Prodávám sex, hřích a rozkoš. Ale není to jen mé podnikání, je to celý můj život. Ujíždím na tom, že mám moc ve svých rukou. A ona je jediná žena, kterou nemůžu mít. Ohrožuje všechno, co mám a kým jsem, a přesto se od ní nedokážu držet dál. Uvnitř té plaché dívky se skrývá nádherné sexuální stvoření, které se zoufale snaží prodrat ven. Osvobodím ho, i kdyby to mělo znamenat pád mého impéria. Musím věřit, že bude stát za všechny ty drobné chybičky, kterých jsem se dopustil. Už mě nebaví být za všech okolností ta slušně vychovaná, zodpovědná holka. Na jednu noc jsem odhodila zábrany a navždycky mi to změnilo život. Nešťastná, a přece šťastná náhoda mě uvrhla do klína cizího muže. Prvního muže, který ze mě dokázal vyloudit orgasmus. Jeho temné oči mi učarovaly a probudily ve mně nezkrotnou touhu. Jeho sprostá ústa ze mě udělala nového člověka. Hledala jsem povyražení a našla jsem samu sebe, silnou a vášnivou ženu, která se nestydí říct, co chce. To, co začalo jako nezávazný sex, přerostlo v silnější pouto. A já jen doufám, že ho tím neztratím.

Tři drobné chybičky jsou pak z pohledu Josepha - majitele Klubu zavázaných očí. Ten ve svém baru narazí na nevinnou Noemi, které nedokáže odolat. Rozhodne se ji zasvětit do tajů vášně i dominantně submisivního vztahu, ale včas si neuvědomí, že už nejde jen o tento druh vztahu a sex.. Opět se to četlo dobře, co kapitola, to hromada sexu, občas trochu nekonvenčního, ale vše v rámci určitých mantinelů. Tohle mi trochu moc připomínalo 50 odstínů, ale ani tak jsem se nenudila a byla jsem zvědavá na konec. Sice mě to bavilo o chlup méně než druhý díl, ale trochu za to může asi i fakt, že mi byla Noemi trochu nesympatická.. Byla taková úzkoprsá, naivní a ke konci mě snad trochu i nasrala svým názorem/jednáním. Ovšem ať se děje cokoliv, vy už stejně tak od půlky víte, jak to skončí, takže žádný stres! Ale to nic nemění na tom, že Nikki píše vážně dobře a poutavě, aniž by vám to moře sexu (až porna) začalo vadit a připadalo vám to nevkusné.. 




Růže - Tiffany Reisz

Anotace: V den večírku na oslavu Liiny promoce jí její rodiče - bohatí sběratelé umění s přáteli na vysokých místech - darovali nádherný pohár na víno, vzácný artefakt zdobený růžemi. Je to úžasný dárek, na který má zálusk i August Bowman, přítel rodičů a host na večírku. August Lie sdělí, že tento pohár, zvaný Růžový kylix, je ve skutečnosti mnohem víc než jen kus nádobí. Byl používán při chrámových obřadech Erota, řeckého boha lásky, a má moc přivést k životu ty nejintimnější sexuální fantazie. Lia je však vůči mytologii a kouzlům skeptická - koneckonců August je sběratel umění, takže nejspíš prostě jen chce ten vzácný kousek pro sebe. Zanedlouho se však dívka ze zvědavosti z Růžového kylixu napije. Náhle se ocitá v erotickém mýtu tak živém, že jí připadá jako skutečnost - jako kdyby prožívala tu nejsmyslnější fantazii přímo s Augustem. Jakmile si Lia uvědomí skutečnou moc této staré a nebezpečné relikvie, nechce se jí jen tak vzdát, přestože August trvá na tom, že je bezpečná pouze u něj. Je dokonce ochoten zaplatit skutečnou hodnotu poháru, ale Lia přemýšlí o jiném obchodu. O takovém, při němž se jejich osudy propletou mnohem víc, než by si vůbec kdy troufli pomyslet. 

Tak jo, po příšerné zkušenosti s Rudou galerií, ze které mám dodnes skoro osypky, jsem se stejně rozhodla zkusit i další díly. A světe div se, ono je to díl od dílu snad lepší a čitelnější. Růže je takový střed - něco mezi odpudivými erotickými fantaziemi a zvláštním příběhem s trochou dávky normálnosti, takže se to četlo celkem dobře a vyloženě šílené, jako první díl, mi to nepřijde. I když spousta podivností zůstává i tady - Éros, Liiny rodiče (její matka je hlavní postava z Rudé galerie), předek Malcolm a tak dál.. je to pořád přijatelnější než první díl. Jako znovu už to asi číst nepotřebuji, ale čekala jsem větší hrůzu, takže vlastně dobrý :D




Perla - Tiffany Reisz

Anotace: Když se Lord Arthur Godwick dozví, že jeho mladší bratr dluží celé jmění Regan Ferryové, majitelce hotelu Perla, souhlasí, že za něj dluh odpracuje.. v její posteli. Slíbí Regan deset nocí, během kterých si s ním bude moci dělat, cokoli se jí zlíbí. Musí to pokoření přetrpět pro svého bratra. Kdyby se rodiče dozvěděli, co provedl, bez okolků by ho vydědili. Pohledný, ale neklidný Arthur brzy zjistí, že je jen pěšákem v erotické hře na pomstu a že nic, ani jeho dočasná milenka, není takové, jak se zdá.

Za to třetí díl už je doopravdy normální! Žádné extrémní a podivné nadpřirozeno a nechutné a neuvěřitelné erotické fantazie. Jen "běžný" erotický román, trošku okořeněný o podivnosti, které se přisuzují zvrhlému předkovi Malcolmovi. Za mě rozhodně nejlepší díl, i příběh se mi líbil. Arthur působí normálně, i přes zbytek jeho pokřivené rodiny (jeho sestrou je Lia z druhého dílu a matkou Mona z Rudé galerie). Propojení erotických románů pomocí rodinných příslušníků, z toho dělá celkem zajímavou rodinnou erotickou ságu. Jen doufám, že budou-li další díly (ještě nám zbývá jeden sourozenec! :D), udrží se ta hladina normálnosti, která je právě tady. Za mě jo, poprvé v této sérii. 



Tak a tím pro dnešek končíme. Devadesátku jsme si tu už ukázali a já doufám, že hned z kraje příštího roku si ukážeme poslední desítku, kterou završíme stovku pro rok 2022! Držte palce, aby se zadařilo, stále ještě není vyhráno :)

Jaké knížky bavily v poslední době vás? Máte někdo přečteno něco z dnešní várky? 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)