neděle 22. května 2022

Přečteno III/2022

Krásný den vám přeji!

Tak jsem tu s dalšími přečtenými tituly! Netrvalo to dlouho, v dubnu se mi nějak zadařilo a já se ve čtení zase trochu rozjela.. Takže co tu máme? 


Dívka na kolejích - Heather Gudenkauf

Anotace: Pro dvanáctiletou Coru Landryovou a její kamarádky Violet a Jordyn mělo jít o vcelku obyčejný večer, během něhož by si pouštěly filmy a povídaly si o klucích. Když se však díky uprostřed noci rozhodnou vydat k opuštěnému železničnímu depu na předměstí, netuší, že jejich nevinné hry budou mít nebezpečné následky. Později té noci najdou Coru Landryovou v kolejišti, zkrvavenou a sotva při životě, a po jejích kamarádkách jako by se slehla zem. Netrvá dlouho a venkovské městečko se ocitá vzhůru nohama. Kdo by chtěl ublížit dvanáctileté dívce a proč? Ve vyšetřování, které neponechává nic náhodě a nikoho nešetří, je každý podezřelý a nikomu není možné věřit - dokonce ani Cořiným nejbližším..

Velmi povedený (psycho)thriller. Začíná napadením dvanáctileté Cory a pak už to jen jede. Velké vyšetřování, několik podezřelých i z řad dětí a kamarádek Cory, přičemž ty postupně odkrývají pravdu. Vyprávěno je to zejména z jejich pohledu, ve vyprávění se střídají. Až nakonec velké vyvrcholení a rozuzlení, které mi doslova vyrazilo dech! Nejsem si jistá, že by to takhle mohlo být reálně, ale.. nečekala jsem to. Respektive možná mi v hlavě zazvonil varovný zvoneček chvíli předtím, když jsem dumala co a jak.. ale s jistotou jsem nevěděla nic. Jen mi trochu vadilo takové roztříštěné a neuspořádané vyšetřování, například odsouvání výslechů? To se mi zdá divné. Ale téma sociálních sítí a kamarádských vztahů v tom nejzranitelnějším věku bylo zajímavé, poučné, děsivé a varovné.



Mé lži - Heather Gudenkauf

Anotace: Před pětadvaceti lety se v jeskyních poblíž malého městečka Grotto v Iowě našlo tělo šestnáctileté Eve Knoxové. Objevily ho tam její nejlepší kamarádka Maggie a její sestra Nola. Podezřelých bylo hned několik, včetně Evina přítele Nicka, ale bez dostatečných důkazů byl případ nakonec uložen k ledu. Po více než dvě desetiletí Maggie Evina smrt a ta strašlivá noc pronásledují. Pracuje v Grottu jako policejní detektivka a je v sedmém měsíci těhotenství, když se objeví nový důkaz a případ je znovu otevřen. Jak Maggie vyšetřuje a prozkoumává všechny staré i nové stopy, vyplouvají na povrch tajemství temná jako jeskyně sama, i smutný příběh toho, co se tehdy skutečně odehrálo. Jenomže někdo v městečku ví víc, než je ochotný přiznat, za to je pravděpodobně schopný všeho, jen aby pravda nevyšla najevo.

Po Dívce na kolejích jsem hned sáhla po druhé knížce této autorky a opět musím říci, že šlo o příběh, který odsejpá a čte se doslova sám. Případ je to zamotaný a bavil mě, i když na první spisovatelčin počin úplně nemá. Je takový trochu.. obyčejnější a zároveň i předvídatelnější. Sice jsem nevěděla úplné detaily, ale většinu z rozuzlení jsem stihla uhádnout ještě než k tomu došlo. Překvapilo mě, že hlavní hrdinka mohla se svým svědomím a svojí minulostí pracovat jako detektivka a zatýkat zločince. A zároveň Nola s jejím chování ke zvířatům dělat zvěrolékařku. Taková zvláštní knížka plná protikladů. Ale jo, nebylo to špatný. Taková nadprůměrná detektivka. Trochu mi to připomínalo Temné kouty od Flynnové, což se mi líbilo, takže i toto jsem si užila.


Žena v okně - A. J. Finn

Anotace: Anna Foxová žije sama, uzavřená ve vlastním světě. Ze svého domu nevychází, dny tráví popíjením vína, sledováním starých filmů.. a špehováním sousedů. Jednoho dne se do domu přes ulici přestěhují Russellovi, na pohled normální rodina. Jenže pak Anna zahlédne něco, co neměla. Její už tak nejistý svět se začne rozpadat a na povrch vypluje šokující tajemství. Co je pravda? Co představa? A kdo je v nebezpečí? Jedno je jisté: nikdo a nic není takové, jak se zdá.

Mnozí tento příběh asi znáte, existuje podle knížky i film, který najdete na Netflixu a vcelku se drží knižní předlohy. Pokud se vám líbila Dívka ve vlaku, tak tohle je na hodně podobném konceptu. Ale četlo se mi to asi i líp. Sice to občas bylo zdlouhavé, ale osobně mi to nijak nevadilo a náhled do hlavy člověka s podobnými psychickými problémy (deprese, agorafobie) mne zajímal. Napínavé situace, které přicházely zčistajasna, to pak vždy oživily. Autor vás udržuje v napětí a snaží se poukázat na všechny zúčastněné a k tomu nevíte, co si Anna jen představuje a co vážně viděla, takže si nemůžete být jisti ničím. Měla jsem podezření, ale musím říct, že takové finále jsem fakt nečekala. Jako jooo, mě to vážně bavilo, stejně tak film, který jsem si pustila hned na to, i když ten dle mého úplně tu atmosféru, pocity a náladu nedokázal zachytit.



Zakázané ovoce - Jojo Moyesová 

Anotace: Poklidné přímořské městečko Merham se ještě vzpamatovává z následků druhé světové války, když poklidné místní vody rozčeří příchod bohémské skupinky s nejasnými vzájemnými vztahy, která se nastěhuje do moderního, na tu dobu architektonicky výstředního domu na pobřeží. Konzervativní obyvatelé Merhamu jsou pobouřeni, mladou Lottie a její přítelkyni Celii však dům i jeho osazenstvo neodolatelně přitahuje. A do pohybu se dává lavina událostí, jejíž tragické následky přetrvávají i po padesáti letech..

Po hodně dlouhé době jsem se konečně zase odhodlala ke čtení Moyesové. Abych vám to vysvětlila.. Já a Moeyesová máme celkem složitý vztah. Na jednu stranu mě to k jejím knížkám táhne, kupuji si je a chci je číst, ale na druhou mi vždycky trvá, než se k ní dokopu, protože se mi do ní zároveň nechce a vím, že je to většinou čtení na dlouhé lokte. A když to tak není, jsem pak příjemně překvapená, jako třeba právě v tomto případě. Přečteno za tři dny a četla jsem skoro bez přestávky. Opět se tu protne minulost se současností, což je obvyklý scénář autorky. První část vypráví Lottie v poválečném období, druhá se pak věnuje Daisy v současnosti, která je nucena okolnostmi přestěhovat se do místa, kde kdysi pobývala Lottie.. Zatímco vyprávění Lottie bylo chvílemi nezáživné a zdlouhavé, tak Daisyina část už byla zajímavější, propojení a zakončení jejich příběhů pak srdcervoucí, jak je u Jojo zvykem.. Já jsem si tuto knížku užila, i když začátek byl náročnější a rozuzlení trošku předvídatelné. Asi bych se měla přestat jejích knih bát..



Upálené - C. J. Tudor 

Anotace: Před pěti sty lety tady upálili osm mučedníků. Před třiceti lety tu beze stopy zmizely dvě dívky. A před dvěma měsíci tu tragicky zemřel místní farář. Vítejte v Chapel Croft, zapadlé vísce, jejíž tajemství leží ukrytá hlouběji než v hrobě a kde se zlo začíná znovu probouzet. Nahradit zesnulého duchovního sem přichází někdo, komu temnota také už mnohokrát zasáhla do života. Někdo, kdo bude muset otevřít staré rány a hlavně ochránit svou dospívající dceru před démony, kteří tady umějí být až příliš skuteční.

Nejnovější knížka a já musím říci, že u této autorky platí, že čím novější knížka, tím lepší. Upálené mě bavily nejvíc. Líbí se mi kombinace thrillerových prvků a trochy mystiky a nadpřirozena, přitom to nadpřirozeno neovládá celou knížku a je v přiměřené a uvěřitelné podobě. Rozhodně nezanechává tolik otázek a v hlavě guláš jako třeba Jáma. Je to čtivé, má to spád, a tak mě to chytlo, že jsem to zvládla přečíst za den. Nebyl to až takový problém, protože knížka sice vypadá jako pěkná bichle, ale má to velikost písma pro prvňáky. Tématika čarodějnictví je moje oblíbené téma, takže jsem si to užívala! Konec je možná až moc překombinovaný, trochu bych ubrala, ale zas to nepovažuji za nemožné. Náhody se prostě dějí a občas se to všechno blbě sejde. Každopádně je to čtivé, pro mě zajímavý a napínavý příběh. Neříkám, že neexistují lepší knížky, ale vzhledem k těm prvním, ze kterých jsem byla fakt zklamaná, je tohle výhra. 




Žárlivost - Jo Nesbo

Anotace: Strhující sbírka napínavých příběhů od krále severské krimi. Nevěr se nevyplácí a nakonec vždycky vyjde najevo. A když se vášeň proplete se žárlivostí, k pomstě zbývá už jen krůček. Dva úplně stejní horolezci bojují o krásnou řeckou servírku. Taxikář nachází v šéfově autě náušnici své manželky. Žena letící z New Yorku do Londýna se kvůli manželově nevěře rozhodla spáchat sebevraždu a bez okolků své plány svěřuje podivnému spolucestujícímu. Nebezpečný kolotoč silných emocí se dává do pohybu a už nepůjde zastavit.

Upřímně, nejsem vůbec fanouškem povídek, takže do této knížky se mi taky úplně nechtělo, ale zase jsem se mýlila. Tohle mě tak chytlo, že jsem to přelouskala za odpoledne. Povídky jsou krátké, přesto poutavé a je v nich vystiženo vše, co by být mělo. Některé tedy byly na Nesba až trochu moc "jednoduché" a předvídatelné, včetně hlavní povídky - Žárlivost. Nejsem u něho zvyklá, že bych včeas odhalila záměr a závěr.. Je to něco jiného než je u něho zvykem, ale užila jsem si to i tak! Líbí se mi pojetí a zformování knížky, kdy se celá točí kolem tématu lásky a hlavně žárlivosti a s tím souvisejících zločinů. Povedené a díky rychlostí s jakou to přečtete, vám to rozhodně mohu doporučit, i když nebudu lhát.. Harry je prostě Harry :)




O čem se nemluví - Jess Lourey

Anotace: Napínavý román o malém městečku v Minnesotě, kde nic není tak klidné - ani tak bezpečné - jak se zdá, inspirovaný děsivým skutečným příběhem z autorčina rodného města. Život Cassie McDowellové v 80. letech v Minnesotě se zdá být naprosto v pořádku. Cassie žije na farmě, má ráda školu a sní o nejhezčí klukovi ze třídy. Ano, jsou tu ty podivné večírky jejích rodičů a celá řádka jejich výstředních hostů, ale na ty už si zvykla. To vše se ale změní, když někdo začne v Lilydale lovit. Lovit lidi. Místní chlapci jeden po druhém mizí a jeden po druhém se zase objevují - násilničtí, náladoví a uzavření. O tom, co se jim stalo, se začínají šířit šokující fámy. Stejně divoce bují obvinění, kdo za to může, a začínají se vynořovat nebezpečná tajemství místních občanů. Pak temnou změnu prodělá i Cassiina sestra. Má-li přežít, musí si Cassie najít cestu světem dospělých, kde je každý hřích ospravedlněn a neodpustitelná je pouze pravda. 

Kniha plná tajemství od začátku do konce a náctiletá hlavní hrdinka.. Že to nejde dohromady a nemůže to být seriózní? Ale kdepak. Z pohledu Cassie jsou sice některé situace podávány lehce dětinsky, ale ve výsledku to má spíše pozitivní vliv a chování dospělých tak vynikne a působí až trochu nadpřirozeně. Cassie je sympatická holčička, která nemá na růžích ustláno a postupné náznaky a odhalování tajemství a zločinů jejímu očima mě bavilo. A občas i šokovalo nebo naštvalo. I když to není nejakčnější kniha, co jsem kdy četla, tak pro mne byla plná emocí. Někde vyvstanou i otázky, které zůstanou nezodpovězeny. Závěr mě trochu zklamal. Jak vás celou knížku udržuje autorka v napětí a hází do éteru jen náznaky, najednou byl konec a čus.. Hrozně zrychlený a useknutý, čekala jsem víc a nebyl tím úplně naplněn potenciál knížky. Celkově to nebylo špatné, ale něco tomu prostě chybělo..



Pánský klub - Erica Katz

Anotace: Alex Vogelová si vždy šla za tím, co chce, a řídila se pravidly - na střední vynikala ve škole i sportu a zářila i na právech na Harvardu. Když nastoupí v prestižní manhattanské firmě Klasko & Fitch, slíbí svému příteli, že jí práce nezmění. Jenže nakonec se nechá svést penězi a aurou firmy - i svými sebejistými kolegy, kterým rychle padne do oka. Ještě nikdy se necítila tak sebejistě nebo mocně - baví ji pošťuchování s klienty plné dvojsmyslů. Alex pracuje pro nejvýnosnější, nejprestižnější tým firmy, Fúze a akvizice - střádá hodiny a baví klienty dlouho do noci. Práce je náročná, ale má i své výhody: víkend v Miami, cesta soukromým tryskáčem či luxusní večeře proplacená firmou. Nároky se ale zvyšují, a přestože na ni doma čeká milující přítel, uchvátí ji její přitažlivý kolega a Alex začne všechno zpochybňovat - i sebe. Korporátní svět není černobílý, a aby se dostala na vrchol, musí hrát podle jiných pravidel. Ale kdo je vymyslel? A co když je systém zmanipulovaný, aby ženy stejně vyhrát nemohly? Když se ukáže temná realita firmy, Alex si uvědomí, jak její okolí říká ženám, přímo i nepřímo, jak se na pracovišti chovat, aby uspěly. Teď už nemůže tiše přihlížet. Musí udělat správnou věc a šokující pravdu odhalit - i kdyby měla dát v sázku všechno, co má.

Ač má tato knížka na sobě nálepku thriller, rozhodně nečekejte nic akčního či extrémně napínavého. Nejedná se o thriller v pravém slova smyslu, spíše společenský román s pár dramatickými okamžiky. Ovšem pokud vám není cizí prostředí právničiny, tak třeba vás to zaujme. Já musím říct, že většinou podobné tituly míjím, ale tohle mne, nevím proč, lákalo. A za sebe jsem spokojená, přelouskala jsem to raz dva. Alex je mladá právnička a má ambice dotáhnout to daleko v prestižní právnické firmě. Ač náročnou práci očekává, to, co se dostaví, ji ani ve snu nenapadlo. Rychle zapadne do koloběhu právních smluv, klientů a kolegů a přijde na to, že jako žena to bude mít náročnější. Chvílemi mi přišla Alex trochu naivní, ale musím říct, že jsem s ní její příběh vcelku prožívala a čekala, jak se s tím popere. Je tu trochu právnických pojmů, ale nic, co by laik nezvládl a na podobně uzavřené téma je to vážně vcelku čtivé. Co mne mrzí je ten urychlený konec. Zatímco začátek kariéry Alex je probírán hodně dopodrobna, konec je zbytečně zrychlený, smrsknutý a takový.. nedotažený. To mě vážně mrzí, protože jinak to bylo celkem fajn nahlédnutí do této sféry. 


Líbánky - Tina Seskis

Anotace: V ráji jsou problémy.. Jemma vždycky chtěla perfektní líbánky a jejich přípravě věnovala spoustu času. Čtyřdenní výlet do pětihvězdičkového letoviska na Maledivách, kompletní servis, luxusní vila a naprosté soukromí. Měl to být ráj. Ale změnil se v noční můru. Protože muž, kterého si Jemma před týdnem vzala, zmizel z ostrova beze stopy. A její vysněný život se v okamžiku zhroutil. Existuje na ostrově někdo, komu může Jemma věřit? A především - kde je její manžel?

Tahle knížka mne podle anotace hodně zaujala, vypadalo to na tajemné a zajímavé drama, ale ve skutečnosti to byla jiná.. Já musím říct, že jsem dlouho nečetla nic zdlouhavějšího a nudnějšího než jsou 3/4 této knihy, kdy Jemma vypráví o minulosti a o svých začátcích vztahu s manželem Jamiem, což je ještě ta zábavnější část, a současnosti, kdy se najednou ocitne uprostřed líbánek s pohřešovaným manželem. Což je v jejím podání dvě stě stran zbloudilého litování a pochybování o sobě samotné a přemýšlení o tom, proč je na líbánkách nešťastná.. bla bla bla. Vůbec nevěděla co chce, v jejích myšlenkách, aby se čert vyznal.. Vážně to pro mě bylo náročný a až poslední třetina stála za to i s tím možná trochu překombinovaným koncem. Ale ve výsledku závěr docela bomba, takže to trochu téhle knížce zlepšilo reputaci. Celkově však nic víc než průměr. 



Domeček pro panenky - Phoebe Morgan

Anotace: Nikdy nevíte, kdo se dívá.. Zvenku možná vypadá Corinnin život jako dokonalá idylka, ale ve skutečnosti má po třech nevydařených pokusech o umělé oplodnění poslední šanci přivést na svět vlastní dítě. Když tedy jednoho dne najde před dveřmi svého bytu malý kousek domečku pro panenky, považuje to za znamení. Potom se však začnou objevovat další kousky a Corinne si začíná uvědomovat, že jí připadají až příliš povědomé. Někdo ví o jejím miniaturním houpacím koníkovi i o panence v červených sametových šatech. Někdo byl v jejím domě... Odkud znají cizí lidé tolik detailů z jejího života? Jak dlouho už ji sledují? A na co čekají..? 

Jsou knížky, které jsou napínavé a dramatické od první stránky.. a pak jsou knížky, kde čekáte a čekáte a ono to prostě nepřijde. To je bohužel tento případ. Má to skoro čtyřista stran a z toho víc jak 350 se nic neděje. Snaha udělat to napínavé tam byla, ale prostě to nějak nefunguje. Už asi od sté strany jsem věděla, kdo a co za trápením hlavních hrdinek, sester Corinne a Ashley, stojí. Nepotřebovala jsem ani další nápovědy, které v průběhu dostáváte, tak moc průhledného to bylo. V podstatě čtete jen třísetstránkový rozbor dvou psychicky nevyrovnaných ženských, ke kterým se ve finále přidají ještě další psychicky narušení jedinci. Ať nejsem úplně zlá, tak aspoň konec byl trochu akčnější a dal se číst, v jednu chvíli mi i zatrnulo a úplně poslední stránky zanechávají nevyjasněné záležitosti, takže to nahrává na pokračování.. Ale upřímně doufám, že nepřijde, tohle bych už znovu asi nedala.


Tak a tím máme další desítku za sebou a já už pro vás chystám pokračování. Čtecí maratón úspěšně pokračuje, takže věřím, že do další desítky to nebude dlouho trvat :)

Dejte mi vědět, co z toho máte přečteno a určitě uvítám i další tipy na nějaké fajnové knížky!

4 komentáře:

  1. Tak já znám jen Upálené a Ženu v okně, obě u mě mají palec nahoru, líbily se mi. Poslední dobou mám obecně smůlu na knížky, co mě nebaví. Teď se zrovna snažím dočíst Štvanici od Lucy Foley..Anotace zajímavá, ale nebere mě to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě že jsem si ji nekupovala, také jsem o ní přemýšlela! :D Ale mám to teď stejně, po téhle dávce fajn knih, čtu teď zase samé nudné kousky :( :D

      Vymazat
  2. To mně se naopak nedaří vůbec, za květen zatím jen jedna kniha :D Ty Tvoje počty fakt závidím :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já jich pár přečetla, ale taky to mohlo být lepší.. Hlavně teď na konci jsem se solidně zasekla :-/ :D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)