úterý 19. dubna 2022

Přečteno II/2022

Krásný den vám přeji!

Vítám vás u dalšího Přečtena! Zase jsme ho tu dva měsíce neměli, takže je čas se podívat na druhou desítku letošního roku! Tytam jsou časy, kdy jsem zvládla takový počet za měsíc, poslední dobou mi to trvá už podstatně déle, ale dvacítka za čtvrt roku taky není špatná. Takže co tu máme dnes?



Nůž - Jo Nesbo

Anotace: Harry Hole se už mnohokrát probudil s temným tušením, prázdnou hlavou a kocovinou jako trám. Tentokrát je ovšem po probuzení ještě horší než jindy. Kdysi slavný kriminialista má na rukou i kalhotách krev a až po chvíli si vybaví, že ztratil všechno. To tam je idylické manželství s Ráchel, ta tam je zajímavá práce vyučujícího na policejní akademii. Jediné, co mu zbylo, je věrný přítel Jim Beam. A také místo v kanceláři vedle Trulse Berntsena, kde jakožto bývalá legenda smí na přímluvu svého šéfa aspoň třídit papíry. Co si však Harry vybavit nedokáže, jsou události včerejšího večera v baru Jealousy. Jednotlivé střípky vyplouvají na povrch jen pomaloučku, skládají se však ve strašlivý obrázek. Harry si začíná přát, aby se byl vůbec neprobudil, protože i zlý sen je lepší než krutá realita, již musí čelit. Ve chvíli, kdy si myslí, že už se dostal na samé dno a víc ztratit nemůže, se navíc objeví jeho dávný nepřítel Svein Finne. Harry má dvě možnosti: skoncovat se vším hned, anebo se ještě aspoň dočasně vzchopit.

Konečně jsem se dostala k poslednímu dílu Harryho Hola. Po Žízni jsem se trochu zasekla a úplně jsem se nedokázala odhodlat do tohoto kousku pustit. Ale s novoročním předsevzetím přečíst prve všechny knížky, co dlouho leží v knihovně, to jinak nešlo. Obavy byly trochu na místě, trochu mi trvalo než jsem se do toho dostala a i když se to čte dobře, tak mi to prostě už po jedenácti předchozích dílech přišlo trochu na jedno brdo. Většinou to začíná stejně - Harry a chlast, Harry a ženská.. Harry a případ, který ho z toho vždycky vytáhne. Nechci spoilerovat, takže to nebudu brát do hloubky, ale tady je to mnohem osobnější a složitější rovina, což tomu dodává trochu jiné podoby, ale i tak je to prostě stále se opakující vzorec. Což mi trochu dodalo i sebedůvěry, že už vím, jak to bude pokračovat a jak to celé dopadne. No, heleďte. V části jsem pravdu měla, ale fakt jen v části, ve výsledku mě stejně Nesbo zase dokázal nachytat a já čuměla jako péro z gauče! Toto jsem nečekala. Jako jo, možná už to bylo všechno až trochu moc překombinovaný, ale závěr epický, že nakonec nemůžu říct nic jiného než skvělý!



Hlasy - Ursula Poznanski

Anotace: Lidé, kteří si divoce mumlají sami pro sebe. Kteří, se odhalují, slyší hlasy. Psychiatrické oddělení salcburské Kliniky-Sever se specializuje na mimořádně těžké případy. Když je jeden z lékařů nalezen zavražděný na ošetřovně, musí se vyšetřovatelka Beatrice Kasparyová pokusit vymámit informace z pacientů. Z traumatizovaných duší, které žijí ve svém vlastním světě. A nehrají podle pravidel.

Pokračování další knižní série, tentokrát Beatrice Kasparyová ze salcburské policie. Zatímco Slepí ptáci se odehrávali na sociálních sítích, Hlasy jsou z prostředí psychiatrické léčebny, což je pro mě vždycky fascinující. Nevím proč, ale nějak mě oblast psychického (ne)zdraví vždycky fascinovala, takže si i detektivky z tohoto prostředí užívám. Beatrice má ty správné policejní instinkty, které ji ve vyšetřování vždy vedou. A navíc je Bea ženská, co si vždycky poradí. Čte se to dobře. Znám sice i čtivější detektivky, ale docela to odsejpalo a nebýt čtenářsky v útlumu, zvládla bych to přečíst raz dva. Hluchých míst tu bylo méně než u předchozího dílu, ale zase musím říct, že spousta situací, včetně rozuzlení, byla lehce předvídatelná. Za mě fajn detektivka, se sympatickými a takovými reálnými hlavními hrdiny, ale znám i lepší.




Stín - Ursula Poznanski

Anotace: Únos. Tři vraždy. A jeden dávný pachatel... Muž, kterého našli hrozivě znetvořeného v jeho bytě. Porodní asistentka, kterou někdo utopil - dva případy, které musí vyřešit Beatrice Kasparyová, vyšetřovatelka oddělení vražd salcburské policie. Beatrice záhy pochopí, že obě vraždy spolu souvisí - a že zcela jistě mají co do činění s ní samotnou. Protože oba mrtvé znala. Nesnášela je. A také ví, že když nebude jednat rychle, objeví se další oběť...

A ještě na mě čekal Stín jako další ze série s Beou. Ten mě bavil asi nejvíc, otvírá tajemství z minulosti a dává trochu více nakouknout do světa, života i duše Beatrice. Opět i tady jsem předčasně vytušila, kam to směřuje a kdo za tím stojí. Od začátku jsem to v náznacích pozorovala a nespletla jsem se, takže tím jsem byla lehce zklamaná. I přesto jsem ale zůstávala napjatá a celkově mě v tomhle díle bavila psychologie postav. Za mě super a ze všech tří přečtených příběhů s Beatrice (první díl Pět jsem jediný nečetla), mne tenhle bavil nejvíc.




Rudá galerie - Tiffany Reisz

Anotace: Mona Lisa St. Jamesová učinila u matčiny smrtelné postele slib, že udělá cokoliv, aby zachránila její uměleckou galerii. Naneštěstí je Rudá galerie nejen vymalovaná červeně, ale topí se i v červených číslech. Zrovna když Moně dojde, že nemá jinou volbu než galerii prodat, objeví se po zavírací době záhadný muž a učiní jí nabídku. Zachrání Rudou galerii, pokud bude Mona souhlasit s tím, že se mu na dobu jednoho roku podvolí. Ten muž je hezký, Angličan, a nadto neskutečně svůdný. Matka však určitě nezamýšlela, aby se její dcera prodala nějakému cizímu člověku. Na druhou stranu však Mona dala slib, že udělá cokoliv, aby galerii zachránila...

Ufff, tady ani nevím, co vám mám říct.. Protože tohle je za mě úplně, úplně, úplně nejhorší knížka, co jsem asi kdy v životě přečetla. A to si troufnu tvrdit, že už mám něco načteno. Já si u erotických románů občas ráda odpočinu, jenže tohle je opravdu šílené sci-fi, bez nějaké dějové linky, smysluplných dialogů a ty fantazie autorky jsou tak šílený, že ani já s bujnou fantazií tohle nepobírám. V tomto případě se asi nedivím tomu nízkému hodnocení, protože jsem měla co dělat, abych to vůbec dočetla a že já knížky jen tak neodkládám. Fantazie při sexu je jedna věc, ale bizár a zvrácenost druhá. Nejde o příjemné erotické čtení, ale fakt šílené a pro mě chvílemi až nechutné porno. Div od té doby nemám noční můry o minotaurech a když vidím skleněnou láhev, jímá mě hrůza :D Kdyby aspoň byl nějak víc rozvinutý děj a byly tím ty šílenosti v posteli prokládané, snášela bych to líp, ale tohle je jen sex, sex, sex.. Fakt jako hodně sexu a ještě bláznivého. Tolik asi k tomuto veledílu.. 




Tátovy holky - Sarah Flint

Anotace: Původně neměl v úmyslu zabíjet a ohrožovat staré lidi. Vyhledával jen příležitosti si s nimi promluvit a zavzpomínat. Jenže to by se nesměl vkrádat do jejich ložnic uprostřed noci a kromě vzpomínek a památečních předmětů je zbavovat i toho nejcennějšího, co jim ještě zůstává - posledních pár let života mezi dětmi a vnoučaty. V pátém díle příběhů detektivky Charlotte Staffordové se do hledáčku jejího vyšetřovacího týmu dostávají nezvaní noční hosté, ze kterých životní okolnosti, zklamání a tragédie učinily zločince. Charlotte Staffordová čelí jednomu z nejtěžších případů vůbec. Nepůjde v něm pouze o dopadení podezřelého dřív, než se vydá za svojí další obětí, ale také o porozumění vlastní životní cestě. Tento nevšední detektivní román nabízí víc napětí a vykreslení postupu policejního vyšetřování. Poodhaluje čtenáři, že trpké zklamání a smutek ze ztráty milované osoby může jedince změnit natolik, že se nezastaví před ničím, aby zmírnil svoje trápení, a to i za cenu nejvyšší.

Bohužel za mě je slabé i toto pokračování série krimi příběhů se Charlotte.. Tak nějak pociťuji sestupnou tendenci kvality románů. Zatímco Maminčin mazánek byl nadupaný a nápaditý a nervy napětím skoro praskaly, Tátovy holky už jsou úplně někde jinde. Mají pomalejší rozjezd i dojezd. Nejedná se o tolik napínavé vyprávění. Charlotte mi přijde taková nějaká.. zaseklá, strnulá. Žádný vývoj její postavy se nekoná. Co se týče případu, tak je to velmi zajímavý námět (a hlavně skutečný!), ale je to podané tak nějak.. nudně, fádně. Jak mi čtení předchozích knih utíkalo, tady jsem se trochu i trápila.. Za mě rozhodně nejslabší.




Propast smrti - Robert Bryndza

Anotace: Soukromá detektivní kancelář Kate Marshallové a Tristana Harpera má svůj první velký případ. Před dvanácti lety odhalila novinářka Joanna Duncanová politický skandál a poté záhadně zmizela. Většina lidí už zapomněla, jen Joannina matka stále po své dceři pátrá. Kate a Tristan vycházejí při svém vyšetřování z Joanniných složek a poznámek a jdou krok za krokem po jejích stopách. Mezi jejími osobními věcmi odhalí Kate jména dvou mladých mužů, kteří také zmizeli. Když pospojuje poslední dny těchto tří pohřešovaných lidí, Kate si uvědomí, že Joanna pravděpodobně narazila na něco mnohem zlověstnějšího, než by kohokoliv napadlo: sériového vraha...

Za to musím říct, že třetí díl série s Kate Marshallovou od Roberta mě strašně bavil! Ze začátku jsem nemohla Kate a Tristanovi přijít na jméno a po Erice mi trvalo, než jsem si na ně zvykla, ale teď je mám ráda a třetí díl z celé série je za mě (zatím) nejlepší. I když jsem odhalila vraha mnohem dřív, tak mě to fakt bavilo a četla jsem s chutí a napětím v žilách. Robert umí skvěle popsat situace a zaujmout svým textem. Mám ráda jednoduchost jeho příběhů a situací, které vás však dokáží ke knížce připoutat. Snad jen škoda, že se to čte tak rychle! Já už chci další! 




Dcery jezera - Wendy Webb

Anotace: Poté, co jí ztroskotá manželství, odjíždí se Kate Grangerová vzpamatovat do domu svých rodičů na břehu Hořejšího jezera. Krátce nato však v místních mělčinách objeví tělo zavražděné ženy. V záhybech podivně staromódních šatů, jež má oběť na sobě, objeví Kate zabalené nemluvně. Je stejně chladné a pokojné jako jeho matka. Totožnost ženy nikdo nezná, tedy kromě Kate. Ženu už totiž viděla. Ve svých snech... O sto let dříve skončil jeden milostný příběh tragédií, kterou se nikdy nepodařilo objasnit. Nadešel čas, aby jezero odhalilo svá tajemství. Jak jednotlivé záhady postupně vyplouvají na povrch, Kate se naopak noří stále hlouběji do víru děsivé legendy, která se šeptem předává z generace na generaci. Na Kate nyní je, aby objasnila a napravila hrozivá pochybení, ke kterým došlo v dávné minulosti..

Tahle knížka je zase trochu něco jiného, protože se tu skloubí duchařina s detektivkou a ještě současnost s minulostí. A víte co? Nebylo to špatný. Má to takovou příjemnou atmosféru a postupně příběh spěje k vyřešení desetiletí starého zločinu. Střídají se tu dějové linky z přítomnosti a minulosti, což tomu dodává na zajímavosti. Rozuzlení mne sice nijak nepřekvapilo, ale díky takovému lehkému ubíhání příběhu se mi to prostě líbilo. Nebyla jsem napjatá k prasknutí či vystrašená, ale u čtení jsem si prostě příjemně odpočinula. Za mě fajn.




Prohřešek - Brandi Reeds

Anotace: Veronica Cavanaughová poslední dobou poněkud ztrácí pevnou půdu pod nohama. Nejen že poslední kolo pokusů o umělé oplodnění selhalo, ale je z něj teď nevyrovnaná a na pokraji zhroucení. K tomu si její tříletá dcera Elizabella pořídila imaginární kamarádku, která je spíše ďábelská než hravá. Když se jednou Veroničin manžel nevrátí ze služební cesty, berou za své i poslední zbytky její duševní stability. Vzhledem k rodinné anamnéze duševního onemocnění a k Elizabellinu utkvělému přesvědčení, že je tatínek mrtvý, začíná Veronica silně pochybovat o sobě samé. Každý pohyb jí teď připadá podezřelý. Navíc pozvolna nabývá přesvědčení, že si kdosi přeje její i Elizabellinu smrt. Pokud je to tedy pouhé přesvědčení.. Kdesi pod povrchem jejího stihomanu se skrývá vyřešení záhadného manželova zmizení. Snaha nalézt odpověď ji zavede až na souostroví Florida Keyes, kde ale začíná ztrácet jistotu, že chce skutečně znát pravdu.

Já nevím proč, tady jsem čekala něco krutě tajemného až duchařského jako třeba bylo u knížky Dětské zoubky a víte co? Ono nic. Příběh sice začíná tak nějak přijatelně a vy jste na něco podobného namlsaní, ale já jsem z toho teda brzy vystřízlivěla. Ve chvíli, kdy se Micah ztratí ze scény už to šlo do kopru. Snažila jsem se pochopit Veroničiny pochody i tu nevycválanou Elizabellu (mimochodem, horší jméno jsem snad v životě neslyšela!), ale marně. Nešlo mi to. Obě mi neskutečně lezly na nervy včetně většiny Veroničiných rozhodnutí. Pak se to všechno už jen šmodrchalo, nedávalo smysl a nakonec jsem od půlky už tušila, kdo co a jak. Prostě to bylo logický, takže nechápu, co ta Veronica furt řešila :D Ale co no, nakonec čtivé to bylo a přečteno jsem měla během dvou dnů, takže ok. Příběh mi trochu připomínal už nějakou knížku z dřívějška, jen v opačném pohledu - zmizelá žena. 




Tvá vina - Claire McGowan

Anotace: Mělo to být skvělé setkání po letech: shledala se šestice přátel z univerzity, která se nevídala celá dvě desetiletí. Hostitelka Ali konečně dosáhla všeho, o čem v životě snila, má práci, na niž může být hrdá, a se svým přítelem ze studií - nyní manželem - založila úžasnou rodinu. Té noci však její kamarádka vznesla strašlivé obvinění, které navždy změní životy všech zúčastněných. Otřesená, krvácející Karen vklopýtala ze zahrady do kuchyně a vypověděla, že ji sexuálně napadl Aliin manžel Mike. Ali se musí v jediném okamžiku rozhodnout: komu má věřit? Svému manželovi, zděšenému takovým obviněním, nebo své nejlepší přítelkyni? Mike i Karen podávají zcela odlišný výklad událostí, k nimž došlo. Ali ví, že jeden z nich lže - jenže který? A proč? Aliin život se rázem obrací vzhůru nohama. Má-li se dobrat pravdy, musí znovu prozkoumat dávnou dobu univerzitních studií. Tehdy odhaluje, že "zlaté časy" měly i své temné chvíle a vzpomínky na ně odpočívaly celá léta kdesi hluboko pod vědomou vrstvou paměti. A ten, koho by mohly ohrozit, se uchýlí i k vraždě, aby nikdy nevyšly najevo.

Příběh mi trochu připomínal už dříve čtený thriller/román ON, takže pro mne nic úplně originálního, i když tady to bylo trochu méně románové a více dramatické. Je to poměrně čtivé, nemůžu říct, že mě to nebavilo, i když svoje chyby to má. Za prvé, neuvěřitelně mi vadila naivita až blbost hlavní hrdinky. Nechat se přes pětadvacet let podvádět a nevědět o tom (nebo spíš to zaslepeně odmítat vidět), to je úděl. K tomu mi přišla hlavní hrdinka lehce nesympatická a nepraktická, prostě vůbec to nebyla moje krevní skupina. Za druhé, ostatní postavy, až na Billa, byly snad ještě horší, takže tu není jedna nepříjemná osoba, ale hned pět :D No a za třetí, je úplně nabíledni, kdo za tím stojí. Já to prostě tušila hned, takže se po tom zdlouhavém patlání a pátrání, konečně potvrdila má domněnka.. Není to nic světoborného, i když se to čte rychle a úplně se neunudíte.




Pravá matka - Shalini Boland

Anotace: Když se Tessa vrátí domů, najde v kuchyni cizího chlapce, který tvrdí, že je její syn. Když to nahlásí, policie má podezření, že ho unesla. Motivem by mohl být fakt, že kdysi porodila dvojčata, která už jsou po smrti. Tessa všechny přesvědčuje o tom, že je nevinná, ale nikdo jí nevěří. I její manžel, s nímž už nežije, si myslí, že je blázen. Navíc ji pronásleduje záhadná žena. Tessa se rozhodne jednat na vlastní pěst a zjišťuje šokující pravdu nejen o neznámém chlapci, ale i o sobě..

Další z titulů, kde se většinu knížky pozastavujete nad duševním zdravím hlavní hrdinky (a od té doby mám za sebou další dva podobné tituly :D). Pravá matka je čtivá, velmi rychle ji přelouskáte, protože děj rychle plyne. Hlavní hrdinky mi bylo po celou dobu vcelku líto, i když chvílemi mi lezla i na nervy, to hlavně tehdy, kdy se pořád obracela na bývalého manžela. Sice jsem v půlce knížky už tušila, jak to skončí, ale díky tomu, jak se to dobře četlo, mi to vůbec nevadilo a na to pojetí konce jsem se těšila. Fajn odpočinkové čtení s prvky thrilleru, jsou tu shodné prvky například s Dívkou ve vlaku, takže pokud se vám líbila ta, toto se vám bude líbit také.

 


Tak a desítkou opět skončíme a pokračování zase příště! :) Knížek tu teď mám vážně požehnaně.

Jakou knížku máte poslední přečtenou vy? A co mi můžete doporučit?

6 komentářů:

  1. Tak já četla jen Propast smrti..no prostě Robert Bryndza, už když jsem ji brala do ruky, věděla jsem, že to bude stát za to. Poslední přečtenou knihou je u mě od Danielly Steel Bod zlomu (mám teď co se týče knih romantické období) a ta mě hrozně nebavila, ztráta času.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježkovy oči, já to mám teď úplně stejně! :D Koupila jsem si v posledním knižním záchvatu Monu Kasten, abych ukojila svou romantickou duši :D

      Vymazat
  2. Rudou galerii doma mám vlastně všechny díly a chci ji začít číst. :D tak uvidíme
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dej pak vědět, za mě je to fakt něco :D Další díly mě ani nelákají :D

      Vymazat
  3. Můžu se zeptat - knížky si všechny kupuješ nebo i půjčuješ? Já ráda projíždím eshopy s knihami a házím si je jenom do košíku, ale nemám na ně poličky a skoro žádnou knížku jsem nepřečetla 2x. Ale když nějakou nikde jinde neseženu, tak neodolám, pomalu se mi polička alespoň obměňuje. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížky si kupuju :D Já mám v plánu zaplnit dva velké regály a zatím místo mám, až dojde, tak to bude průšvih :D Ale některé už taky znovu určo číst neplánuji, tak se pak snad podaří něco vyřadit :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)