úterý 20. února 2018

Vypáleno IV.

Krásný slunečný den vám přeji!

Kdy jindy se hodí článek o svíčkách než právě teď? V období, kdy spousta z nás pálí jako pominutá? Některým to vydrží celoročně, že, Kláro, ale to je jedno. Pojďme číhnout na Vypáleno za poslední měsíce. Za hooodně měsíců. Některé svíčky a vosky se tu objevily samostatně (například Jemno nebo Heart & Home), takže ty už sem tahat znovu nebudu, ale nebojte, i tak je tady toho spousta! Mrkneme na spoustu Yankee Candle, svíčku od Village Candle a votivní svíčky od Elnino.cz. Máte se na co těšit! ;)


Začneme asi haldou vosků od Yankee Candle, které jsem během posledních měsíců vypálila. Je jich celkem dost, když na to tak koukám. Prostě pálící sezóna v plném proudu :)


Tohoto krasavce - Crackling Wood Fire jsem dostala od kamarádky k Vánocům a dlouho se mi doma neohřál. Je to totiž vůně přesně podle mého gusta. Jemná, nevtíravá, teplá a domácí vůně, která se jednoduše hodí k sobotnímu večeru strávenému v teple domova :) Vůně je dostatečně intenzivní, ale zase není tak intenzivní, aby byla nepříjemná. Spíš navodí příjemnou atmosféru a lehce provoní byt. Pálila jsem po čtvrtkách a při každé druhé svíčce jsem přidávala.


Pokud máte rádi opravdu siláky a v kořeněném duchu, pak vám nesmí uniknout Spiced Orange. Jak název napovídá, tady se to kořením jenom hemží, zejména ucítíte hřebíček. Je to hodně silná vůně, se kterou je třeba nakládat po troškách a po chvílích, ve větším množství a po delší době totiž pálí v očích i nose. Navíc i po kouskách vydrží několik svíček, takže tohle je rozhodně dobrý kup :)


Tohle je skvělá kombinace. Lemon Lavender je duo dvou silných parfemací - citrónu a levandule a hádáte správně, že to stojí za to. Já se nemůžu rozhodnout, co v tom cítím víc. Je poměrně silná, takže doporučuji pálit také po troškách a postupně přidávat. Z počátku jsem pálila krátce. Celkem každá čtvrtka zvládla tak dvě čajovky. Určitě budu na jaro/léto pořizovat znovu.


Tahle vůně pro mne byla jedním z největších překvapení, protože za studena mi voněla úplně jinak než za tepla. Asi nemusím dodávat, že za tepla to bylo příjemnější :) Za studena mi Home Sweet Home přišla hodně silná, kořeněná a čekala jsem extra těžkou vůni. Silná je i po rozhoření, ale měla úplně jiný podtón, není tak kořeněná, ale naopak trochu zjemněná a je rozhodně sympatičtější a příjemnější. Asi bych mohla říct i taková teplejší. Cítit tam byla trochu skořice, ale zároveň něco sladkého a jemného (v popisu se píše o domácím pečení, tak to bude asi ono :D). Vůbec není špatná, zvládne fakt nahodit takovou tu domácí pohodičku. Intenzita však vydrží pouze na první čajovou svíčku, při druhé už je slabší a pak už jsem pokaždé přihazovala další kousek vosku.


Dalším obrovským překvapením byla rozhodně Candy Cane Lane. Vím, že je všeobecně oblíbená, ale upřímně, mne za studena nijak zvlášť nezaujala a moc se mi do ní nechtělo. Ale jelikož je to vánoční kousek, tak jsem si řekla, že vhodnější čas než vánoční svátky pro ni asi těžko najdu :) Mám-li ji definovat jedním slovem, tak řeknu: pecka! Po rozhoření se ozve mentolová vůně, která je v kombinaci se sladkým základem naprosto bombastická :) Už chápu její oblibu a pokud ji ještě seženu, chci ji znovu! Z počátku je dost silná, ale naneštěstí rychle vyprchává - čtvrtka vosku vydrží dvě čajovky.


Tuhle už jsem měla dááávno. Někdy na podzim, pokud se nepletu. To byl totiž ideální čas užívat si sladkou vůni Mulberry & Fig Delight. Doporučuji opravdu těm, kteří si sladké ovocné vůně užívají, protože na mě toho bylo chvílemi moc. Navíc je vysoce intenzivní, takže je potřeba ji pálit po troškách. A navíc se vůně uvolňuje snad po tři až čtyři čajovky, takže vám vydrží hodně dlouho. Vůně je pěkná, nemůžu říci, že ne, ale já jsem se jí brzy přesytila a pak už mi spíš lezla krkem :D


Na podzim jsem si dala i kousek čokolády, aniž bych měla výčitky :) Chocolate Truffle není nic jiného než čokoláda či čokoládový bonbón. Mňam! Nejradši byste se zakousli. Je potřeba ji pálit po trochách, jinak budete mít vyčokoládovaný byt skrz naskrz :D A navíc je vůně dlouho intenzivní, cca 3 svíčky je cítit. Chcete-li tedy bezbolestně zhřešit, víte, do čeho jít ;)


Posledním vypáleným je potom vosk Icecles, který tu mám už hodně dlouho, ale až nyní jsem měla tu správnou "zimní" náladu. Nakonec jsem po zapálení zjistila, že jsem ji ani mít nemusela :D Ač je za studena taková studenější, po zapálení se i tahle kráska trochu změní. Alespoň podle mě se najednou stala teplejší, kořeněnější, domáckou vůní. Intenzivní je po jednu čajovku, poté začíná velmi rychle slábnout, což je škoda. Špatná není, ale nezaujala mne natolik, abych po ní znovu toužila.


Ovšem vosky nejsou jediné, co jsem pálila, samozřejmě. Na řadu přišla například i votivní svíčka Yankee a to tahle americká kráska - Beach Flowers. Pálila jsem ji jako vosk, protože tak mi přijdou votivky lépe využité a hlavně silnější. I tak je tato vůně hodně jemná a nenápadná, zvládne spíš jen nenápadně zpříjemnit domácí atmosféru. Popsala bych ji jako pudrovou vůni květin. Absolutně vůbec nedokážu identifikovat nějak blíže její složky, za což se omlouvám. Voní slabě a poměrně krátkou chvíli (cca jedna čajovka na 1/6 votivky). 


Aby to nebyly jenom samé Yankee, tak tu mám i dvě vánoční votivky od Elnino.cz, které jsem dostala v dárkovém balíčku před svátky. Obě měly pěkné sváteční vůně. Perník byl opravdu typický perníček, zatímco vánoční vůně byla sladko-kořeněnou kombinací. Obě votivky hořely rychle, vůně byly celkem slabé a provoněly spíše jen jemně. Daly se v pohodě vypálit najednou aniž byste měly v bytě převoněno nebo vás bolela hlava. Byla to příjemná oddychovka, oceňuji určitě i ruční výrobu a originální nápad.


Překvapením pro mne bylo, že votivní svíčky seženete i v Jysku. Ségra mi tuhle přinesla domů, že ji tam nabízeli za 15 Kč, tak ať si to zkusím :D Podle popisku to je vůně růže (Rose), což mi nepřijde ani trochu. Je to spíš taková jemná ovocná parfemace. Hodně slabá jak za studena, tak po zapálení. Pálila jsem ji jako vosk, nejdříve při čtvrtce, ale velmi rychle jsem ji narvala do lampičky celou, abych něco cítila :D Vůně je hodně slabá a je cítit krátkou chvíli (celá vydrží cca dvě čajovky), poté se začne strašně rychle přepalovat. Nic moc, ale zase za patnáct kaček jsem ani nečekala zázraky :)


A pak tu mám tuhle střední velikost Cherry Blossom od Village Candle. Ani nevím, jestli jsem vám ji ukazovala. Možná kdysi. Máte-li rádi květinové parfemace, ale s trochu jemnějším přídavkem pudru, mohla by se vám líbit. Vůně je díky tomu jemnější a odlehčenější. Svíčka má dva knoty, takže dobře hoří, nedělá hluboká jezírka a ubývá rovnoměrně. Díky tomu tedy i rychleji ubývá. Provoněno však máte do pár minut, takže není třeba ji nechávat hořet dlouho. Já jsem si ji vždy zapálila tak na půl hodinky - hodinku, což bohatě stačilo.

Tak a jsme pro tentokrát v cíli. Brzy si dáme zase pokračování, nebojím se toho, že bych tu za chvíli zas neměla hromádku vypálenců :)

Máte některé z nich vyzkoušené? Zaujaly vás některé vůně?

24 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Já mám ráda i jiné značky, ale Yankee je Yankee :)

      Vymazat
  2. Dlouho jsem přemýšlela a nakonec se rozhodla, že podobnou rubriku také zalozim, protože rvat svíčky do klasické spotřeby není ono. Článek snad brzy :D
    Candy Cane Lane a Home Sweet Home jsem měla ve svící a obě nádherné vůně. Jinak bych do článku určitě dala i vůně, o kterých byl samostatný článek. Opakování matka moudrosti :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to fajn si to takhle psát, dělám v tom pořádek i sama pro sebe :) Znovu psát o tom samém mi přišlo zbytečné, tak jsou v textu odkazy na články :)

      Vymazat
  3. Spiced Orange a Icicles jsou vosky, které jsem měla poprvé a naposled, obě mi vadily. Ale Home Sweet Home, Chocolate Truffle a Candy Cane Lane jsou naopak vosky, které už jsem měla několikrát a vždycky jsem si jejich pálení užila, takové stálice v mé sbírce, řekla bych:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spiced Orange a Icicles jsou dost silné vůně, naprosto to chápu, nejsou pro každého :) Taky to není úplně moje srdcovka, ale já si dokážu užít snad každý YC vosk :D :)

      Vymazat
  4. Já YC taky zbožňuji. Teď jsem o jejich výhodné koupi psala článek. Mám ráda lemon lavander, Icicles mi moc voní, čokoládové vůně moc nemusím a dokonce přemýšlím, že je prodám.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já musím na čokoládovou vůni mít "chuť", taky je nevyhledávám nijak často, jinak jsem spíš na ty jemnější čisté vůně :) :D

      Vymazat
  5. Já teď spíš pálím svíčky. Vosků mám doma nasysleno milion a už minimálně rok jsem žádný neroztápěla :-D Naopak svíčky miluju. Zrovna teď mám "rozpoužívané" makronky a Christmas Eve.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám zas přesně opačně - syslím svíčky a pálím vosky :D

      Vymazat
  6. Spiced orange je pro mě dokonalá Vánoční vůně je opravdu silná a to já můžu :) A Mulberry je také velmi dokonalá vůně, miluji ovocné vůně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím :) Já Spiced pálila právě kolem Vánoc a taky mi to vyhovovalo, k tomu období se to hodí, i když jinak podobné vůně nevyhledávám :)

      Vymazat
  7. Klárko, ty pálíš vosky hodně, tak se zeptám. Jak je možné, že se mi vosk z kalíšku v lampičce prostě nevypálí? Pochopitelně potom už nevoní, ale je tam, musím nechat zatuhnout a vyškrábat, protože bez vůně je už zbytečný. Může to být tím, že je ta lampička dost vysoká - kalíšek dál od plamínku? Jinak nevím. Díky za radu :) Samozřejmě pálím po kouscích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šári! Klasický vosk se Ti nikdy nevypálí, pozor na to :) Vosk zůstává, vymizí pouze aroma, na rozdíl od svíčky. Až se tak stane, tak normálně vosk vydlábni (nejjednodušší způsob: hoď na dvě hodinky celou lampu se zatuhlým voskem do mrazáku a poté sám vypadne :))

      Vymazat
    2. Ahááá, tak to jsem teda trubka. Jako měla jsem tušení, ale říkala jsem si, že určitě taky vyhoří :)) Tak díky moc, Klárko :)

      Vymazat
    3. Ani trochu, Šári :D Jednou jsem to taky zkoušela a on tam pořád zůstával v nezměněném stavu :D :) Není zač ;)

      Vymazat
  8. Mulberry a fík mám hrozně ráda, taky mám pěknou zásobu yankee candle :D ale přineslo mě to na nápad, udělat o nich článeček :D děkuji za tip, můžeš se kouknout na mojí sbírku ˇˇ

    OdpovědětVymazat
  9. Yankee sviečky mám veľmi rada, dokonca mám aj niektoré rovnaké vosky :) Tá posledná sviečka vyzerá úžasne! Ja mám zatiaľ len tie malinké - marshmallow a snowflake cookie :)

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozor na malinké svíčky, voní hrozně málo :( Jsou lepší buď vosky a nebo střední/velká svíčka ;)

      Vymazat
  10. čmuch, to jsou voňavky voňavý .. nobelovku tomu, kdo to vymyslel <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě Nobelovku tomu, kdo vymyslí přenos vůní přes počítač, abych se o to mohla podělit! :D :)

      Vymazat
  11. YC mám taky moc ráda! I když poslední dobou jedu spíš v difuzérech.. ale jak pořád přituhuje, asi to není úplně blbý nápad:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ráda difuzéry taky, takže to kombinuji :D Difuzér v kuchyni a vosky si pálím v pokoji :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)