neděle 26. května 2024

Přečteno II/2024

Krásný den!

Tak konečně je to tu a já přináším druhý díl Přečtena tohoto roku. Co si budeme povídat, čtení u mne poslední dobou dost vázne a trochu se obávám, že lepší to jen tak nebude, ale nevzdávám se a stále usínám s knížkou v ruce :D 



I tentokrát je tu hodně široké spektrum témat od thrillerů, přes detektivky po životní příběhy a vážná témata.. A najde se tu také jeden životopis a hlavně knížky, které mi zůstaly v hlavě... Takže pojďme na to!




Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih - Matthew Perry

Anotace: Hvězda oblíbeného seriálu Přátelé nás ve svém otevřeném, vtipném a nesmlouvavě upřímném životopise zavede nejen do zákulisí natáčení legendárního sitcomu, ale i vlastního boje se závislostí. Matthew Perry nechává ve svém výjimečném životním příběhu čtenáře nahlédnout do nahrávacího studia nejúspěšnějšího komediálního seriálu všech dob a zároveň se otevřeně svěřuje se svým bojem se závislostí. Jedinečným stylem, s bezmeznou upřímností a svým typickým humorem barvitě líčí podrobnosti z celoživotního zápasu se zdravotními problémy a odhaluje, co k nim přivedlo člověka, kterému alespoň na první pohled nemůže v životě nic chybět. Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih je nezapomenutelný osobní příběh, ve kterém autor sdílí nejintimnější podrobnosti o ztracené lásce, o nejtemnějších hodinách svého života a o těch nejlepších přátelích. Neotřesitelná, upřímná, dojemná a zároveň vtipná autobiografie, na kterou nejen fanoušci seriálu Přátelé netrpělivě čekali. 

Tohle pro mne bylo těžké čtení, se smrtí Matthewa dostává jeho biografie úplně jiný rozměr. Obzvlášť, když se to týká jeho největšího životního průšvihu - omylu a to závislosti. Jeho životní cesta byla spletitá a náročná, mnohdy se o to přičinil sám, ale bylo mi z toho prostě smutno.. Obzvlášť, když to člověk četl poté, co se kruh uzavřel a jeho život vyhasl. Na druhou stranu se to četlo docela blbě i ze stylistického hlediska, protože tam Matthew hodně přeskakuje z jednoho období do druhého a já se dost ztrácela, některé jeho životní etapy jsou tu zbytečně víckrát, jiné naproti tomu přeskakuje, takže na čtení nic lehkého, ale jsem ráda, že jsem ho četla.. 




Zatmění - Jo Nesbo 

Anotace: Měsíc se zalévá krví. Třináctý případ Harryho Holea. Harry se vrací domů z Los Angeles, kde se marně snažil upít se k smrti. V patách má vymahače dluhů a před sebou vraždu dvou mladých žen. Ze zločinu je obviněn známý realitní magnát. Pokud Harry do deseti dnů najde pravého vraha, zachrání hned několik lidí najednou. Jako soukromý vyšetřovatel dá dohromady tým odpadlíků: zkorumpovaného policistu, psychologa umírajícího na rakovinu a bývalého taxikáře, který prodává kokain. Čas letí jako splašený, vrah je vždy o krok napřed a krvavý úplněk se neúprosně blíží. 

Nejnovější díl Harryho Holea nemůže doma chybět, když mám dosud celou sérii. Docela jsem se na něho i těšila, protože jsem dlouho žádný příběh HH nečetla, ale i když to říkám nerada, čím vyšší díl, tím větší je to zklamání (výjimkou je Nůž, který byl po dlouhé době povedený). Tak nějak už to není ani zdaleka ono a bylo by asi na místě sérii nějak grandiózně zakončit. Koneckonců už několikrát jsem si myslela, že série končí a ono nikdy nic. Já si vždycky další díl koupím, ale už to prostě není ani zdaleka ono. Dokonce jsem tentokrát byla schopná dopředu uhodnout, kdo za tím stojí a kam celý příběh směřuje.. a to se mi u Nesboa opravdu nikdy nestává.. 




Tisíc ďáblů - Frank Goldammer

Anotace: Ani dva roky po válce není v Drážďanech klid. Město, stále ještě plné trosek z velkého bombardování v únoru 1945, patří do sovětské okupační zóny a život v něm je jako zlý sen. V mrazivé zimě roku 1947 je život obyčejných lidí doslova bojem o přežití. Trápí je nedostatek bytů, hlad a nemoci. Utrpení nejsou bohužel ušetřeny ani nejmenší děti. Policejní komisař Max Heller je nově založenou lidovou policí povolán na místo činu ve čtvrti Neustadt. Než však může vůbec začít vyšetřovat, je zavražděný důstojník Rudé armády odvezen ruskými vojenskými silami. Zůstává  po něm jen obrovská kaluž zmrzlé krve a opuštěný batoh, ve kterém se skrývá děsivé tajemství: useknutá mužská hlava. Max se však nevzdává a během náročného vyšetřování, které navíc někdo neustále sabotuje, rozplétá nitky složitého případu, jenž sahá až k nejvyšším ruským vojenským kruhům..

Pokračování Strašáka s detektivem Maxem Hellerem mne ani tentokrát nezklamalo. Max Heller žije v poválečných Drážďanech, které jsou po bombardování z roku 45 zdevastované a zároveň okupované Rusy, kdy je mezi nimi a obyvateli Drážďan značná nevraživost. Kromě detektivní zápletky je tu i spousta vedlejších příběhů, které jsou možná i zajímavější než samotná detektivní linka. Kniha kromě krimi příběhu vyobrazuje velmi věrně a reálně hrůzy tohoto poválečného období, kdy všude vládne bída, nouze a hlad. Knížka mě bavila, Max je stále velkým sympaťákem, ale musím říci, že první díl mi přišel o něco napínavější. Ovšem bude-li pokračování, určitě mi neunikne :)




Nejšťastnější muž na Zemi - Eddie Jaku

Anotace: Život může být krásný, když si ho krásný uděláš. Je to na tobě. Eddie Jaku se vždy považoval primárně za Němce a až pak za Žida. Byl hrdý na svou zem. To se však změnilo v listopadu 1938, kdy ho zbili, zatkli a poslali do koncentračního tábora. Během dalších sedmi let čelil Eddie každý den nepředstavitelným hrůzám, nejdřív v Buchenwaldu, potom v Osvětimi a následně při nacistickém pochodu smrti. Přišel o rodinu, o přátele, o svou zem. Protože přežil, slíbil si, že se bude každý den usmívat. Vypráví svůj příběh k uctění památky těch, kteří vyprávět nemůžou, dělí se s námi o svou moudrost a žije nejlepší život, jaký může. Nyní věří tomu, že je ten "nejšťastnější muž na světě". Tyto paměti, vydané na počest Eddieho 100. narozenin, jsou působivé, dojemné a nakonec také plné naděje, že štěstí lze nalézt i v těch nejtemnějších časech. 

Březen byl měsícem, který jsem věnovala hodně tématu druhé světové války a zvláště holocaustu a to v četbě, filmech i dokumentech.. Mívám občas taková období, kdy jsem tímto tématem úplně pohlcená a čtu a sleduji vše s tímto tématem intenzivně, ale trvá to vždy krátce, takže z toho vždy vyždímu co nejvíce. První knížkou, která tu čekala byla právě o Eddiem. Jednalo se o velmi čtivou knížku, kde Eddie přeživší Osvětim vypráví svůj životní příběh. Z velké části se zabývá svojí cestou během války, která byla opravdu velmi trnitá, ale jeho příběh pokračuje i po válce a je vskutku působivé, jak se Eddie dokázal se svým osudem poprat a minulost nechat za sebou a nadále žít a užívat si život. Je to neskutečně obdivuhodné a pro mne je každý z přeživších obrovský hrdina! Je to dojemná a pěkná knížka, která i přes popsané hrůzy umí vykouzlit úsměv na tváři. Rozhodně doporučuji, pokud vás toto téma zajímá.




Fotograf z Osvětimi - Luca Crippa, Maurizio Onnis

Anotace: Historická biografie na pomezí biografického románu vypráví osudy Wilhelma Brasse, který byl v létě 1940 internován v Osvětimi. Tam se mu podařilo přežívat díky tomu, že byl šikovný fotograf, a  pro nacistickou mašinerii, libující si v přesné evidenci a dokumentaci, fotografoval vězně, ale i popravy a lékařské pokusy na lidech. Dohromady zhotovil přes 50.000 snímků. Kniha rekonstruuje pět let, které Wilhelm Brasse strávil ve vyhlazovacím táboře, a vychází z historických dokumentů a ze vzpomínek samotného autora, který zemřel v roce 2012 ve věku 94 let.

Další historická knížka na sebe nenechala dlouho čekat, tentokrát příběh fotografa Wilhelma, který stejně jako Eddie dokázal přežít hrůzy Osvětimi. Díky svému umu fotografa přežil, ale zažil a viděl krutosti, na které se nezapomíná a které ho do budoucího života poznamenali. Opět vše velmi barvitě popsáno a zaznamenáno, takže je to čtení neskutečně náročné. Součástí knížky jsou i fotografie, což je snad ještě horší. Tohle rozhodně doporučuji, pokud vás toto téma zajímá, ale zároveň upozorňuji, že to nebude pro každého.. Je to vážně síla. 



Dítě třetí říše - Mandy Robotham

Anotace: Anke je vězeňkyní v lágru, a aby přežila, dělá to, co umí nejlépe - pomáhá svým spoluvězenkyním porodit a starat se o novorozence. Jenže pak si její činnosti všimne kdosi důležitý a Anke čelí zdrcující volbě. Eva Braunová totiž čeká děťátko. Poslouží Anke budoucnosti říše, kterou nenávidí? Nebo obětuje život nevinného dítěte pro lepší zítřky celého světa? V luxusním sídle v Berghofu se bude hrát o víc než jen o život jednoho dítěte. 

Do třetice téma 2. světové, ale tentokrát se jedná o smyšlený příběh, takže čtení není tolik náročné. I tak tu však v hlavní roli hraje probíhající válka, kdy hlavní hrdinku - porodní asistentku v pracovním táboře - povolají k jiné práci - má pomoci Evě Braunové odnosit a porodit dítě. A tak se rázem Anke ocitá v jiném světě, ovšem stále ve stejném nebezpečí, kdy ji na každém kroku hrozí smrt.. Kromě neustálého strachu o život však zažívá i situace a pocity, které byly na dlouho upozaděny a zapomenuty.. jako je láska, přátelství, úcta.. A tak Anke zažívá pěkné i smutné chvilky v luxusním hnízdečku lásky Evy a Aldolfa a jak se blíží porod, přichází také otázka: jak Hitlerovo dítě změní svět? Je to čtivý příběh a upřímně kdybych nevěděla, že je to fikce, tak tomu normálně věřím, jak se to dobře čte a je to důvěryhodné. A ten konec.. Ach, ten konec mě dostal..



Zabije tě - Charlie Gallagher

Anotace: Grace Hughesová leží zkopaná na podlaze koupelny a snaží se popadnout dech. Už nemůže ignorovat prostou pravdu: musí odejít, jinak ji její násilnický partner zabije. Grace je vězněm ve vlastním domě, má však plán, jak se osvobodit. Pomůže jí seržantka Maddie Ivesová. Ta momentálně pracuje v týmu, který se specializuje na pomoc obětem domácího násilí. Jenže netuší, že žena k ní nebyla zcela upřímná a vše je mnohem horší, než se na první pohled zdá. Grace běží čas. Musí utéct, jinak zemře. 

Po první velmi povedené knížce tohoto autora jsem se dost těšila na pokračování a bohužel musím říct, že tady mě to tolik nenadchlo. Co se týče příběhové linky, tak to vůbec není špatné a téma domácího násilí je tu velmi solidně zpracované a rozebrané. Je to smutné, děsivé a mnohdy až nepochopitelné. Zachází to tu velmi daleko a vy se dokážete s hlavní hrdinkou sžít a vážně ji začnete fandit. Ale tak nějak se to strašně zdlouhavě táhlo, hlavně začátek byl zbytečně zdlouhavý a nakonec se to podle mě až úplně zbytečně zamotalo, takže mě to nebavilo tolik, jak jsem čekala. Moc mi to neubíhalo, a i když mi policejní vyšetřovatelka i její kolegové přišli sympatičtí, tak to nějak nebylo ono.. 


Slušní lidé - J. P. Delaney

Anotace: Jednou ráno otevře Pete Riley dveře cizímu člověku a uslyší zprávu, která jemu i jeho partnerce Maddie promění život v noční můru. Dozvědí se totiž, že jejich syn byl v porodnici omylem zaměněn a už dva roky vychovávají cizí dítě.. Zatím poslední psychologický thriller bestsellerové autora Té přede mnou nebo Dokonalé manželky se dotýká otázek souvisejících s rodičovstvím, vztahy a především s morálkou: Projevuji dítěti dost lásky a dokáži správnou výchovou ovlivnit jeho vrozené vlastnosti? Mohu partnerovi za všech okolností a ve všem věřit? A především: mám právo chovat se k druhým, jako se oni chovají ke mně, a zlo oplácet zlem?

J. P. Delaney nikdy nezklame a jeho thrillery mne baví vždy. Miluji jeho román Věř mi, ale i Ta přede mnou či Dokonalá manželka se četly skvěle. A je to tak, ani Slušní lidé nejsou výjimkou a vážně mě bavili. Poprvé se mi tedy stalo, že byl pro mne příběh předvídatelný a já dopředu věděla, jak to dopadne, ale Delaney píše tak napínavě a čtivě, že i přes tento fakt jsem se začetla a přelouskala to raz dva a s velkou chutí. Téma je velmi neotřelé a já si to vážně užila. Rozhodně jeho thrillery doporučuji, čtou se doslova samy :)



Zlatíčka - Melanie Golding

Anotace: Všichni Lauren Tranterové říkají, že je vyčerpaná a potřebuje si odpočinout. A mají pravdu: nikdy se necítila tak unavená jako teď, když se jí narodila dvojčata Morgan a Riley. Ale ona ví, co viděla: té noci, v nemocničním pokoji, se jí ta žena pokusila ukrást děti a vyměnit je za své vlastní.. tvory. Jenže když přijela policie, nikoho nenašla. Všichni, od doktora po jejího manžela, jsou přesvědčení, že se jí jen něco zdálo. Uběhnou měsíce a jednoho slunečného letního rána Laureniny děti zmizí v parku. Když se najdou, zdají se jiné. Sice vypadají jako Morgan a Riley - alespoň pro ostatní -, ale Lauren cítí, že je něco špatně. A tak zatímco ostatní oslavují jejich šťastný návrat, Lauren začne vykřikovat: Tohle nejsou moje děti! Odhodlaná získat své děti zpět, je Lauren schopna riskovat cokoli. Ale pokud se mýlí v tom, co viděla.. udělá největší chybu svého života. Strhující, strašidelné a inspirované některými nejtemnějšími pohádkami. Donutí vás to mít své malé miláčky neustále pod kontrolou. Pro jistotu. Aby byli v bezpečí.

Tady musím přinejmenším ocenit námět knížky, protože s hlavní hrdinkou jsem mnohdy velmi soucítila a její chování chápala. Jako žena, která si prošla poporodní depresí, dokážu pochopit, co v některých chvílích cítila.. Z počátku to díky tomu vypadalo velmi nadějně, takže jsem četla s chutí.. Ale tohle je ve finále tak strašná slátanina, že jsem se v tom začala brzy ztrácet a pak z toho bylo takové divné něco, že můj zájem od půlky dost ochladl a ve výsledku to byla fakt kravina.. Z konce jsem také nebylo o moc moudřejší.. No já nevím, bohužel, tohle za mě ne.


Pokoj pro hosty - Dreda Say Mitchell

Anotace: Doma je tam, kde máš noční můry. Lisa, problémová mladá žena s pohnutou minulostí, nemůže uvěřit svému štěstí, když objeví k pronájmu krásný velký pokoj v obrovském domě. Bydlí v něm milý a přátelský pár, který dům vlastní. Všechno se zdá být v pohodě, dokud ve svém pokoji nenajde sebevražedný vzkaz. Když ale oba vlastníci trvají na tom, že pokoj nikdo před ní pronajatý neměl, Lisa začíná mít pochybnosti. Má potřebu odhalit tajemství o muži, který v pokoji žil před ní, ale když se začne dít jedna podivná událost za druhou, cítí se ohrožena. Někdo nestojí o to, aby Lisa zjistila pravdu. Lisu začnou čtyři stěny domu a jejich tajemství skličovat a čím dál víc se propadá do pekelné zrcadlové síně, kde si není jistá, co je a co není skutečné.. Tenhle pokoj si už jednu oběť vzal. Má v plánu si vzít další?

Toto byl bohužel další dost průměrný thriller. Ze začátku to vypadalo zajímavě, ale postupem času nadšení nějak ochladlo, a i když se nejednalo o nejhorší knížku, co jsem četla, tak za pár týdnů si v nejmenším nevzpomenu, o čem to bylo. Navíc děj byl dosti předvídatelný, takže tam nebylo nic, co by mne ke knížce mohlo táhnout znovu. Je to slabý průměr, nic víc, nic míň. 



Zuzanin dech - Jakuba Katalpa

Anotace: Jsou tři. Zpočátku děti. Svět je v rovnováze. Později se všechno změní. Ona miluje jednoho z nich, ji milují oba dva. Zuzana Liebeskindová je dcera cukrovarníka. Nic jí nechybí, kráčí životem lehce, obklopena láskou. Vzduchem se vznášejí vlákna přepáleného cukru. Třicátá léta dvacátého století v malém městečku Holašovice jsou sladká. Teprve během německé okupace začne Zuzana dospívat. Bolestně vrůstá do dějin a dějiny se vpisují do ní. Protože má židovský původ, je její osud předem daný. Transport. Koncentrák. Zuzanini přátelé Hanuš a Jan zůstávají v Holašovicích. Jejich cesty se však rozcházejí. Po skončení války se Zuzana vrací z koncentračního tábora, ztráty jsou ale větší, než čekala. Dokáže po všem, co prožila, ještě milovat? A má vůbec na výběr?

Avšak hned touto knížkou jsem si spravila chuť, protože toto je jedna z TOP knížek posledního roku (minimálně). Historický román z období 30 - 40. let je příběhem tří lidí - Zuzany a jejích dvou kamarádů Hanuše a Jana. Tito tři se spolu přátelí od ranného dětství a vy tu můžete sledovat vývoj jejich vztahů a cesty jejich spletitých životů. Do těch jim totiž v rané dospělosti vtrhne válka a hodně zamíchá kartami. Zuzana jakožto Židovka skončí v koncentračním táboře, ale ani Jan či Hanuš to nemají úplně jednoduché. Je to příběh přátelství, lásky, zrady, společenských dilemat a problémů této doby. Je to velmi silný příběh, který mne zasáhl. Připomínal mi trochu Hanu od Mornštajnové, která se mi také moc líbila. Čte se to dobře, je to psané v krátkých větách i kapitolách a fakt to ubíhá, bezesporu i díky zajímavému ději. Rozhodně doporučuji! 


Les v domě - Alena Mornštajnová

Anotace: Říkají jí cácora a vypadá to, že je na světě nedopatřením a jakoby navíc. Otec kamsi zmizel při povodních, matka utíká před odpovědností k milencům a alkoholu a děvčátko zůstalo viset na krku nevraživé babičce, která obhospodařuje zahradnictví a je přesvědčená o tom, že všechno špatné lze v životě vyhubit jako žravé plzáky. Nebo o tom prostě nemluvit. Jenže všude kolem je les, ve kterém se skrývá cosi hrozivého, a cácora jednoho dne mluvit začne..

A když už jsem mluvila o Mornštajnové, tak tady i jedna od ní. To nejlepší nakonec. Pokud mne kdy dostala Hana, tak toto je tedy teprve masakr.. I když už je to od přečtení pár týdnů, stále ji nosím hluboko v srdci a v hlavě. Mega mega mega smutný a drsný příběh. Hlavní hrdinka vypráví o svém životě, kdy se jako malé děvče musela potýkat s nedostatkem lásky. Otec jednoho dne uteče, matka se o ní vůbec nezajímá a starost o ní tak připadla na protivnou a nevraživou babičku. Malé děvče se však potýká ještě s jinými démony, ale o těch se nesmí mluvit.. Postupně se vám tak rozkrývá příběh, který pro mne v několika chvílích sice začal být předvídatelný, ale zároveň je tak spletitý a neskutečně bolestivý, že vám to opravdu srdce láme. Alena Mornštajnová se umí věnovat vážným tématům jako málokdo, ale přesto se čtou velmi dobře. Nedá se od toho odtrhnout a četla jsem dva dny téměř nonstop, protože mne to vždy úplně přikovalo. Buďte připraveni na těžké téma, ale rozhodně doporučuji všema deseti. 


Tak jo, pro tentokrát konec a já doufám, že se zase brzy sejdeme u pokračování.. I když aktuální čtecí tempo je dosti mizerné, tak uvidíme :D

Máte některou knížku přečtenou? Která vás zaujala? 

6 komentářů:

  1. Četla jsem Matthewa a bylo to hodně silné..

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, z tvého výběru jsem nic nečetla, ale zaujal mě Zuzanin dech. Já tedy válečná téma poslední roky příliš nevyhledávám, spíš se snažím v knihách hledat optimismus, útěchu a šťastné konce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, není to pro každého.. Ale Zuzanin dech by se ti mohl líbit ;)

      Vymazat
  3. Četla jsem jen Slušní lidé, bavila mě, ale zároveň to taky nebylo extra čtení, možná i díky tomu, že jsem taky tušila, jak to dopadne.
    A z těch dalších knížek se nechám třeba inspirovat, i když bych vynechala ty z druhé světové války..prostě na to nemám úplně žaludek..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, ne každý to zvládá.. Slušní lidé nejsou nejlepší autorova knížka, ale já vždy tak nějak do toho jeho vyprávění dokážu zaplout a ani nedýchat, i když vím, jak to dopadne :D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)