čtvrtek 24. září 2020

Moje Keto/Low Carb stravování: První měsíc

Krásný den vám přeji!

Tak jsem si říkala, že těch témat, kterými se tu zabývám(e), je tu nějak málo.. Že jo? :D Takže si přidáme další a to téma stravování, respektive mojí "diety". Dieta tomu úplně říkat nechci, protože doufám, že se nejedná jen o chvilkovou záležitost, ale o celkovou změnu stravování/životního stylu. A proto doufám, že vám v průběhu této mojí přeměny budu mít co nabídnout a o čem vám povyprávět. Dnešním článkem bych ráda popsala začátky a svoje první zkušenosti a výsledky a budu se snažit aby nezůstalo jen u jednoho postu. Třeba to někoho zaujme..



Co ke změně vedlo a jak jsem začala..

Kdo mne sledujete delší dobu nebo i na sítích, tak asi víte, jak to se mnou je. Respektive snad už jen BYLO. V těhotenství jsem nabrala přes 20 kg, ovšem v porodnici a v následujících týdnech jsem shodila sotva deset. Takže tu máme pořád nějakých 12 kg navíc, která se samozřejmě usadila do těch nejméně vhodných partií a ne a ne zmizet. S nízkosacharidovou dietou už jsem si však v minulosti zahrávala a několik týdnů se tak stravovala, i přes to však výsledky nebyly výrazné a opět jsem se postupně vrátila ke špatným zlozvykům. Tím mám na mysli zejména nezdravé jídlo, nepravidelná strava, nedostatek tekutin a tak dále. Jednoduše - všechno špatně. Jenže vůli já mám fakt slabou a když nevidím brzy výsledky, prostě to zabalím. Navíc co se týče pohybu, jsem dost líná, takže se snažím hledat nějakou schůdnější cestu bez dřiny do úmoru. Pohyb mám, ale abych se mučila někde v posilovně nebo hodiny cvičila doma, na to mě už fakt neužije, takže i proto je pro mne základ zejména ve změně stravování. Jak jsem psala o pár řádků výše, s low carb už trochu zkušenosti mám, takže jsem si řekla, že to je do budoucna moje cesta.. Ale pořád se ne a ne odhodlat do toho jít naplno.. Až přišla zajímavá nabídka od Ketofit, vyzkoušet něco z jejich sortimentu, což byla věc, která byla tím posledním kopancem k tomu, abych o jídle začala přemýšlet a chtěla s tím už opravdu něco dělat.

Musím se přiznat, že jsem si nikdy o jídle nenačetla víc než teď a že jsem nikdy neměla větší chuť se do toho pustit. Doslova mne to pohltilo a já ležela v informacích, zjišťovala si, co v rámci nízkosacharidových diet jíst a nejíst a tak dále.. 


Keto, lowcarb a tak dále.. Co to znamená?

Nejsem odborník a nechci tu zacházet do detailů, ale když budu nadále mluvit o nízkosacharidovém způsobu stravování, je potřeba, abych vám jen v rychlosti pár slovy objasnila, o co jde. Možná se budete divit, ale keto je v podstatě lowcarb :) Jen trochu více specifická a přísnější forma nízkosacharidového stravování. Takže co je co?

Keto dieta - je druh nízkosacharidové diety, kdy omezíte příjem sacharidů na max. 20g (někde se uvádí i 30 či 50) denně. Sacharidy jsou nahrazeny větším příjmem bílkovin a tuků. U tohoto druhu diety dochází ke ketóze, kdy tělo místo sacharidů, které nedostává, spaluje více tuků (včetně zásob v těle :D).  Výsledkem je pak rychlejší hubnutí a při správném nastavení diety je minimalizován jojo efekt. 

Low Carb - je obecně širší pojetí minimalizování sacharidů v jídelníčku. O lowcarb se mluví spíše jako o životním stylu a způsobu stravování z dlouhodobého hlediska, nikoliv pouze jako o dietě. Při lowcarb je povoleno přibližně 100 gramů sacharidů denně. Díky tomu je portfolio povolených potravin podstatně širší (povoluje například více ovoce, které je při keto hodně omezené).

Když vám teď v krátkosti shrnu tento způsob stravování svými slovy, tak maximálně omezujete příjem sacharidů a lehce přitvrdíte v bílkovinách a tucích. V podstatě se začnete vyhýbat sladkému, pečivu a přílohám.. Naopak vám zůstanou sýry a mléčné výrobky, maso (v přiměřeném množství i uzeniny), ořechy a semínka, zelenina a vybrané druhy či upravené množství ovoce.




Můj jídelníček

A teď tedy zpátky k mému začátku lowcarb stravy. Když jsem si něco zjistila o keto a doma mi přistálo na zkoušku pár produktů od Ketofit, rozhodla jsem se začít právě s keto dietou, ale trochu "po svém". Respektive začala jsem víceméně keto dietou s tím, že postupně přejdu spíše k lowcarb verzi, u které bych už ráda zůstala trvale. Jídelníček jsem si sestavila sama dle doporučených a povolených potravin. Z počátku jsem jedla zejména připravené potraviny od Ketofit a následně jsem si začala připravovat jídla sama. První dny jsem přísně jedla pouze pár vybraných druhů potravin (zejména zeleniny), které jsem točila stále dokola, v druhém týdnu jsem začala přidávat i maso a vybrané uzeniny, sýry a mléčné výrobky. I po měsíci převládá hlavně zelenina, kterou se snažím s mírou doplňovat a ochucovat.

Ještě musím dodat, že kromě jídla je třeba také upravit nápojový lístek. Při ketu je v podstatě povolena jen voda (může být s citrónem), káva (samozřejmě bez cukru) či neslazený čaj. Je potřeba dát si pozor i na to, těžko bude fungovat dieta založena na minimu cukru s kávou oslazenou třemi kostkami :D a také záleží na pravidelnosti stravy. Jídlo by mělo být v menších, dostatečně sytých porcích, ale pravidelně po třech hodinách, minimálně pětkrát denně. Tělo si tak zvykne na pravidelný přísun, který stihne zpracovat a nevytváří tak zásoby..

Nafotila jsem pár ukázek toho, co jsem v posledním měsíci jedla, včetně jídel od Ketofit. Pokud byste si chtěli ketodietu zjednodušit a na vaření nemáte čas, energii či náladu, tak je tu spousta možností. Například nákupu již předpřipravených jídel, které jsou připraveny tak, aby byla dieta co nejúčinnější. Ketofit nabízí například polévky, omelety, smoothie či sladké tyčinky.. Ale také lowcarb džemy či špagety. Vše je velmi jednoduché a rychlé na přípravu, do pěti minut máte hotovo.. Nakoupit si můžete jídlo dle svých preferencí a nebo sáhnout po celém kompletním balíčku pro ketodietu. Takže i tohle je možnost. Také si můžete nechat poradit, jak na to či si nechat připravit jídelníček na míru pro vás..






Například jejich omelety jsem jedla první dny. Zejména ta pórková byla výborná a žampionová taky neměla chybu. Naopak čabajková, na kterou jsem se těšila nejvíc, mi chutnala nejméně :D




Panna Cotta sice nebyla chuťově žádný hit, ale byla to fajn varianta rychlé svačinky. Smíchala se pouze s vodou či mlékem a nechala v ledničce hodinu a půl tuhnout. Jedla jsem ji, když jsem fakt nestíhala myslet či připravovat cokoliv jiného. Balení vydrželo deset porcí.




Moc fajn jsou lowcarb džemy. Jedná se víceméně o namleté ovoce, ale chutná to dobře a k proteinovým palačinkám je to mňamka a rychlovka. Malinová už mi dochází.


Naopak co mi vůbec nechutnalo bylo smoothie. Vybrala jsem si ingredienčně to nejzajímavější pro mě, ale stejně jsem měla dost velké potíže ho vypít. Do toho bych znovu nešla.



Mým největším favoritem jsou Fit špagety. Skvěle chutnají a pro mě jako milovníka těstovin, je to fajn alternativa, pokud se jich nechci úplně vzdát. Jsou rychle připravené (nemusí se vařit) a dají se jíst se vším jako klasické špagety. Jsou trochu křupavější než klasické těstoviny (jsou ovesno-konjakové), ale chutnají moc dobře. Ty rozhodně doporučuji, já si je budu kupovat nadále. 

A tady pár vlastních jídel. Po ránu si dávám pravidelně vaječnou omeletu, kterou různě ochucuji.. Přidávám buď sýr nebo slaninu, různé druhy zeleniny..



Tady nějaké obědy a svačinky:






Moje pocity a první výsledky

Nebudu lhát, že první dny to nebylo náročné. Hlavně hlídat si každé tři hodiny jídlo a k tomu i pití, připravit si to jídlo a odolat pokušení nedat si něco nedovoleného :D Možná kdybych byla sama a připravovala jídlo jen pro sebe, bylo by to jednodušší, ale když vařím ještě manželovi a dítěti, tak jsem v pokušení téměř nonstop. Do té doby jsem si třeba ani neuvědomovala, kolikrát olíznu prckovi lžičku nebo dojím jeho zbytky :D O daleko větší honičce v kuchyni ani nemluvím. Ještě větším problémem pro mne bylo vypít tři litry vody denně. Odmalička jsem v pití dost lajdák a jestli jsem byla schopna vypít litr, litr a půl, tak to bylo hodně.. Teď najednou tři litry, uff. Asi nemusím dodávat, že jsem byla první dny jak průtokáč a strávila většinu času na záchodě. Díky tomu jsem se ale odvodnila a vyčistila organismus. Za první týden jsem měla dole dvě kila. Ketóza je navozena po dvou dnech a může ji v prvních dnech doprovázet únava, bolesti těla, křeče v nohou a tak dále. Nebudu lhát, já se cítila v prvním týdnu fakt mizerně, měla jsem křeče do lýtek a spala bych i ve stoje. Ale brzy to přešlo, tělo si zvyklo jak na pití, tak na jídlo a fakt začalo fungovat jak švýcarské hodinky - každé tři hodiny už tělo samo poznalo, že má mít jídlo. Po týdnu se vše otočilo a najednou naopak energie přibylo a já se celkově cítím lépe. Hodně pozitivní vliv to má na moje zažívání. Často jsem měla křeče do břicha a bolesti břicha, často jsem se cítila nafouklá a plná a to fakt podstatně ustalo. Břicho mě za celý měsíc bolelo jen jednou, zažívání perfektně funguje a já se cítím mnohem líp. Váha pak ukazuje každý týden o kilo méně, takže i tohle je povzbuzující a díky tomu stále odolávám pokušení a posiluje to moji vůli.

Takže abych ty začátky nějak shrnula. Stojí mě to každý den hodně úsilí, nebudu lhát. Musím na jídlo myslet mnohem víc než kdy předtím. Abych si stihla něco připravit, navařit si dopředu, myslet na pravidelnost jídla i pití, nakupování surovin, atd. A to ani nemluvím o tom, když se někam jde nebo jede a já si prostě nemůžu dát svíčkovou s pěti knedlíky, ale táhnu s sebou v krabičce nějakou zeleninu a k pití prosím o vodu :D Ale začalo mě to neskutečně bavit! Jím s mnohem větším požitkem a kromě jídla mě pak těší, když vidím, jaký vliv to má na moje tělo (ať už váhu nebo celkový chod). A nikdy jsem neměla tak nakročeno k tomu, abych svůj styl stravy změnila trvale jako nyní.. Tak snad se to konečně zadaří a třeba vám za pár měsíců budu moci zase povědět pár dalších postřehů a informací ze světa lowcarb. Dejte vědět, zda by vás to zajímalo..

Co vy a stravování? Řešíte, co jíte nebo sníte na co přijdete? A dokážete si představit svůj jídelníček bez cukru či pečiva?

*Produkty Ketofit mi byly zaslány v rámci barterové spolupráce k vyzkoušení

8 komentářů:

  1. Já to měla dříve hala bala :D ale po porodu se to hodně změnilo, musela jsem dbát na pravidelnost, vyřadit lepek a mléko. A to mě asi naučilo nejvíc, a držím se toho do dnes. až na ten lepek, ten v malé míře můj jídelníček obsahuje. Ale mléko kvůli kojení zatím stále vynecháváme.

    Přívěšek ve tvaru fotoaparátu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je dobré, že tě kojení takhle naučilo :D :) U mě je hrozný průser ta pravidelnost, s prckem jsem ze začátku nebyla schopná ji nějak dodržovat a bojím se, že teď s nástupem do práce to zase padne :-/ :D

      Vymazat
  2. Smoothie mě také nezaujalo, sice ho vypiji, ale je cítit hrozně po prášku. Naopak třeba tyčinky jsem si zamilovala a džemy také.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo přesně, bylo to takové moc umělé :-/ Tyčinky jsem neměla, ale džemy taky miluju :) Už mám jen zbytek jahodového :( :D

      Vymazat
  3. Moc držím palce:-) Bez cukru funguji celkem spolehlivě a ani mi nechybí, ale vzdát pečiva jsem se zatím nedokázala..a ani držet dlouhodobě nějakou dietu..Ale chtělo by to jako sůl, to je mi jasný. Budu ráda časem za další postřehy:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já paradoxně bez pečiva funguji asi nejlíp, přitom jsou věci, co se bez pečiva jedí špatně :D Občas mi chybí něco sladkého, ale to se dá překonat, nejhorší jsou přílohy.. Hlavně brambory a těstoviny, to já miluji :D

      Vymazat
  4. To jídlo vypadá skvěle. Dost mě zaujaly hlavně ty špagety. Miluji těstoviny. Já se v jídle nijak neomezuju a jíst co tři hodiny by u mě bylo asi nereálné. Tak držím palce a těším se na další články.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Martinko :) Jo ono každé tři hodiny je fakt dost mazec, když jsem doma s prckem, tak se to ještě tak nějak horko těžko ohlídat dá, ale jakmile člověk někam jde, jede nebo chodí do práce, tak je to dost nereálné :D Takže jsem to teď natáhla na 4 jídla denně po čtyřech hodinách a to už je přijatelnější :D Jinak ty špagety mají do klasických těstovin daleko, nad klasiku není :D Ale zase je to přijatelná a hlavně i chutná náhražka :D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)