středa 20. května 2020

MaMa Téma: Jídlo - umělé mléko, první příkrmy, příprava,..

Krásný den vám přeji!

Dlouho jsme tu zase neměli článek z kategorie MaMa témat, takže je čas to napravit. Blíží se nám shrnutí za první rok, ale ještě předtím se mrkneme na jídlo. Řeknu vám pár slov o umělém mléce, o tom, jak jsme začínali s prvním jídlem, co dávám nyní a tak dále..



Hned na úvod chci říci, že jsou to pouze MOJE zkušenosti a názory, nikoliv žádné podložené odborné závěry. Hledala jsem si na začátku pouze pár základních informací týkající se zejména toho, co dítěti v prvních týdnech/letech nedávat a i tam se názory velmi liší (co článek/knížka/brožura, to jiný pohled na věc). O pár věcech jsem se bavila i s pediatrem a ze začátku jsem sledovala jídelníček na blogu První příkrmy krok za krokem. Ale snažím se to nehrotit a dát spíš na svoje instinkty a hlavu. Každopádně to v žádném případě neznamená, že bych na to měla patent. Můžete na to mít určitě jiný názor a beru to na vědomí :) Každý to děláme jinak podle vlastního nejlepšího vědomí a svědomí.

Umělé mléko: Téma jídla bych začala asi úplně od začátku, to znamená od umělého mléka. Jak už víte z předchozích článků, na UM byl Dáňa v podstatě od začátku. Už v porodnici dostával stříkačkou příkrmy, protože byl pořád hladovej a nepřibíral. Tam tuším dávali Nutrilon. Doma jsem poté chtěla mléko a značku, které v dětské stravě věřím a to je pro mne HIPP, takže jsme začali dávat UM od nich. Jenže vzhledem k tomu, že u nás to nebylo úplně nejjednodušší a kromě pomalého nárůstu váhy také poměrně dost ublinkával, brzy jsem přešla na variantu AR (Anti Reflux), též od Hippu. Kdo neví, o co jde, tak je to mléko vytvořené přímo proti ublinkávání, které je zahuštěné svatojakubským chlebem, aby vydrželo v žaludku. AR Hipp je ovšem poměrně těžko sehnatelné (pouze na e-shopech, já objednávala z Vitalmix.cz), takže to byla občas fuška. Každopádně nám to hodně pomohlo, ublinkávání se minimalizovalo a po mléku začal pořádně přibírat. Fakt ho miloval a hltal. Po půl roce už jsem pak začala dávat klasickou dvojku od Hippu (kupovala jsem dosud na Mall.czBenu nebo v DMku, podle toho, kde mají zrovna nejvýhodnější akci).

Příprava jídla: Snažím se sama vařit. Zeleninu dělám na páře. Většinou to naházím do hrnce vše najednou a vařím :D Poslední dobou už mu sem tam něco i osmahnu na másle. Ovoce jsem z počátku rozvařila v kojenecké vodě, aby změklo. Poté jsem vše mixovala ponorným mixérem. S postupem času mixuji méně a méně a nechávám stále větší kousky. Jídlo samozřejmě nijak nekořením ani nesolím (soli se snažím vyhýbat, jak jen to jde), přidávám vždy jen kapku oleje či másla pro zjemnění, případně k naředění volím kojeneckou vodu. Banán a měkké potraviny už rozmačkávám jen vidličkou. Nebudu ale tvrdit, že si občas neulehčuji práci a nevyužiji skleniček. Skleničky jsou také hodně sporné a diskutované téma. Já proti nim nic nemám. Dávám cca jednu týdně, když nestihnu uvařit, nemám nápad nebo někde cestujeme. Občas mu je dávám i kvůli tomu, že jsou v nich druhy potravin, co tak často nekupuji (některé druhy masa nebo tropické ovoce, atd.). Tomu nevděčníkovi z počátku kupované příkrmy chutnaly i víc než moje :D Nejčastěji kupuji Babylove (slané i sladké) a poslední dobou jsem mu začala kupovat i Hami (slané, kde mají zajímavé kombinace chutí a surovin s odpovídajícím rozmělněním).


Příkrmy: Díky UM jsme začali dávat příkrmy už od konce čtvrtého měsíce. Bylo to tak akorát, vzhledem k tomu, že malej se nemohl od nás odtrhnout, když jsme něco jedli a začínal si jídla všímat čím dál tím víc :D Začínala jsem obědem, který jsem se snažila dávat vždy ve stejnou dobu (kolem 12 hodiny). Z počátku se nesmí čekat žádné zázraky, první lžičky jsou spíše takové ochutnávací a oťukávací. Proto je normální, že sní třeba jen 5 - 6 lžiček. No, s tímhle byl náš mladej celkem brzy hotovej, protože už napoprvé jich dal asi osm, pak tak tři dny podobně a od druhého týdne už sežral celou misku :D Přišel na to velmi rychle a tak jsem mohla postupně přidávat různé druhy a větší množství jídla a nahrazovat tak UM. První druhy zeleniny jsem dávala tak, jak je doporučováno - tj. po tři dny stejnou potravinu. To do dneška není až takový problém, protože vařím většinou na víc dní. Možná čekáte, že jsem první dala mrkev, protože se dává nejčastěji, ale já se jí z počátku bála, jelikož staví a my už tak měli dost potíže se zažíváním. Jako první jsem proto volila sladší a vodnatější dýni a jako druhou cuketu. Až poté jsem šla do mrkve. Následovaly brambory, batáty, brokolice, řepa.. Přiznám se, že mě brzy tahle separace omrzela, takže už po cca třech týdnech jsem mu to různě mixovala a postupně do toho přidávala další a další suroviny. Maso jsem dávala cca po měsíci (kuřecí, králičí, ryby, hovězí) a ve stejnou dobu jsem začínala dávat i svačiny v podobě ovoce a přesnídávek. Radí se s ovocnými/sladkými pokrmy začít později, aby prvně děti znaly chuť zeleniny a sladké to pak nepřebilo, ale u nás s tím nebyl problém. Ba naopak jsem měla z počátku větší problémy do něho narvat ovoce, zatímco zeleninu snědl raz dva :D Z ovoce jsme začínali klasicky jablkem, hruškou, banánem..


No a týden co týden jsme postupovali dál.. Po půl roce už jsem se snažila kromě obědů a odpoledních svačin dávat i snídani, dopolední sváču a večeři, ovšem se všemi jídly a mlíkem dohromady jsme dlouho hledali nějakou cestu. Často se hodně najedl při snídani a svačině a pak odmítal oběd, občas zase nechtěl snídani, když v noci vypil dost mléka, jindy zase už nezvládl večeři, takže jsme různě kombinovali a zkoušeli co a jak. Měl by mít "správně" 5 jídel denně a půl litru mléka, což je prostě podle mě neskutečně moc a to přitom nemůžu říci, že by nebyl jedlík :) Ustálili jsme se tedy nakonec na snídani, nějaké drobnosti ke sváče (pár křupek, sucharů či dětských sušenek), větším obědu, odpolední svačince, večeři a v noci jedeme jenom UM.

Kolem šestého-sedmého měsíce jsem přidávala s počtem jídel i širší výběr potravin. Ke svačinám například dětské sušenky a nebo třeba kukuřičné křupky, které doslova zbožňuje. Také jsem postupně začala zkoušet rizikové potraviny - lepek (těstoviny, pečivo), mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, máslo, dětské "pribiňáčky", smetana), vejce (asi dvakrát pouze žloutek, ale na doporučení lékařky jsme už dávali i bílek).. Jak začaly růst zoubky, začala jsem dávat i větší kousky. Rád přežvykuje pečivo nebo už třeba i kousky zeleniny (miluje cherry rajčata!). Snažím se ho už pomalu navádět na "běžné" jídlo, abychom brzy mohli jíst všichni to samé (akorát jinak dochucené). V posledních týdnech měl například těstoviny na másle se šunkou a špenátem a trochou smetany nebo rybu na másle s těstovinami a zeleninou.. To už je jídlo, co bych mu v klidu sežrala :D Co se týče cukru, tam se názory také hodně rozchází. Já se snažím ho tím necpat horem dolem, ale vyloženě to zas taky nehrotím. Kousek čokolády už ochutnal :D A čaj mu dokonce musím sladit medem, protože ten mi prostě jinak nevypije, rošťák jeden. Zas nic se podle mě nesmí přehánět.. ani ta izolace od cukru (či jiných ingrediencí).


Zatím musím říci, že to jde vcelku dobře, čekala jsem to horší. Je to jedlík a nijak vybíravý (ťuk ťuk ťuk). Bála jsem se, že až ochutná sladké, tak nebude chtít zeleninu, ale vážně není problém a baští vše. Možná bych řekla, že obědy má i nejraději a zeleninu si vychutnává (vede asi brambora, mrkev, batáta, brokolice). Teď už nás čeká jen naučit ho jíst samotného, na což se vážně netěším a děsí mě to. Stále se odhodlávám, protože vím, jakej bordel to bude a nějak se na to nemohu připravit :D Takže jsem rozhodnutá nejdéle kolem roku do toho jít. Zatím mu dávám po jídle lžičku na "hraní", aby si to zkusil a přišel na to co a jak, tak to doufejme nebude tak strašný, až to přijde :)

Tak a to by bylo pro dnešek asi vše.. Snažila jsem se tomu dát hlavu a patu, ale přiznám se, že si sama nejsem jistá, zda se mi to povedlo :D Ale těch informací k tématu jídla je tolik, že bylo celkem těžký dát takhle všechny myšlenky a poznatky do jednoho článku. Snad to je tedy ke čtení a vy mi dejte určitě dolů vědět:

Jak jste začínali vy? Kdy jste učili děti jíst samostatně? A jaké dobroty mají vaši prcci nejraději?

11 komentářů:

  1. Já myslím, že hodně se jídlo řeší u prvního dítěte, jak pořádně nevis či chceš, aby jedlo lépe, druhému už dáš v roce zmrzlinu, jen aby neřvalo, že chce taky :D Ta nejmenší, co hlídám, je spíše uzobavaci a třeba miluje vajíčka od mala. Děti kolem roka začali sami jíst, polévky peklo, ale zas tak zlé to jinak neni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to máš pravdu :D Já třeba hlavně fakt nevěděla o dětským jídle vůůůůbec nic :D Co se jim dává, kolik, atd.. Proto jsem začínala s tím blogem po ruce, abych vůbec věděla, co dítě první měsíce jí :D Ale teď už to taky tolik neřeším, v podstatě si myslím, že už tak nějak ochutnal vše (včetně čokolády, sýrů, sušenek :D) Snažím se, aby měl zdravější věci, ale zase kousíček čokolády ho fakt asi nezabije :) Tak díky za radu, polévkám se vyhnu.. :D

      Vymazat
    2. To nevyhybej, poctivý vývar je skvělé jídlo, jen zrovna polevku nenechávat jíst uplne samotneho no :D

      Vymazat
    3. No myslela jsem právě na to samostatné jezení :D Jsem zvědavá, jak se s tím popereme :D Doufám, že nebudeme mít jídlo všude po zdech :D

      Vymazat
  2. Máme od sebe děti asi 3 týdny, takže náš jídelníček vypadá dost podobně. Ani já se nevyhýbám lahvičkám. Čas od času proč ne. Taky je nejraději kupuju v DM. Chtěla jsem se zeptat co dáváš na snídani? My máme pořád mlíčko a až před dopoledním spánkem dávám svačinku - ovoce. Děkuji a hezký den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A taky jedete pořád dokola to samé? :D Mně přijde ten dětský jídelníček hrozně o ničem :D Ráno dávám po probuzení (kolem 6 - 7) trochu mlíka a pak kolem osmé jogurt, tvaroh, chleba s máslem nebo přesnídávku.. Pak do oběda většinou vydrží nebo si vezme pár křupek :)

      Vymazat
    2. Ano, je to pořád dokola :D proto občas ty skleničky, ať je nějaká změna :)

      Vymazat
    3. Přesně tak :) Občas se mu divím, že to ještě jí.. :D

      Vymazat
  3. Myslím, že to vidím celkem podobně, jen jsem nějakou dobu kojila, než došel zdroj 🙂 Synovi je rok, samostatně teda ještě nejí, chystáme se, do ruky dostává jen krupky, pečivo nebo kus banánu. Prikrmy jsme začali podobně, ji vsdchno, do jídla je celý hrr, tak ani nevím co má nejraději, ji vše, ale že tacazač moc nemusel ovoce. Sladké mu vůbec nedávám, velký je dost 😃 jen dort k prvním narozeninám a od tatínka občas kousek něčeho vydyndá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a ráno večer mléko, v noci nic nejí...

      Vymazat
    2. To závidím, mně by taky nevadilo, kdyby v noci byl klid, ale nedá se nic dělat :D Tak toho aspoň využívám k pití mlíka, přes den ho nemá a ráno ho nechce :D Taky dávám do ruky křupky, pečivo, banán nebo dětské sušenky a když vidím, kde pak všude jsou, tak se toho samostatnýho jezení docela bojím :D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)