sobota 22. listopadu 2014

Jak si (ne)organizuji svůj čas: Diář a já.

Pěkný podvečer, moji milí!

Hneme se opět na chvíli od kosmetického světa. Dnes na téma, o které jste si hodně psali. A tím je organizace mého času. Haha. Dobré téma pro někoho, kdo svůj čas téměř neorganizuje a věci zpravidla přijímá, jak se naskytnou. Ale dobře, mrkneme se na to.


Diář byl pro mne dříve (ještě tak před půl rokem) docela přebytek. Sice ho už nějaký ten pátek v kabelce nosím, ale donedávna jsem ho měla spíše pro parádu a lepší pocit. Mockrát jsem ho z kabelky nevytáhla a psala jsem do něho jenom vzácně. Výjimkou bylo měsíční zkouškové období, kdy jsem si tam zapisovala termíny a místa zkoušek.. po zbytek roku to byla zbytečnost, protože vše, co jsem potřebovala, jsem si nosila v hlavě. Jenže to se nedávno změnilo. Milion informací týkajících se směn v práci, plánování akcí, návštěv lékařů či maximální využití volného času potřebuje trochu organizace :D A tak jsem si začala poctivě zapisovat. Ještě pořád si tam nepíšu vše a spíše se spoléhám na svojí hlavu. Ale stále častěji zjišťuji, že je moje hlava děravá, takže se začínám víc a víc spoléhat na svůj kalendář :D Přeci jen potřebuji vědět, který den budu mít volný a kdy už mám obsazeno (ať už prací nebo nějakou jinou aktivitou). Píši si do něho však jenom věci, které plánuji dlouhodobě a těch moc není. Většinou věci přichází spontánně a nebo s krátkým předstihem, takže to už nikam nezaznamenávám. To samé mám s blogem. Teď se shodím, ale co se týče přípravy článků, NIKAM si nic nezaznamenávám :D články píšu naprosto spontánně, zpravidla v den, kdy je chci vydat.. neumím psát dopředu, to praktikuji pouze zřídka. Sem tam si akorát do svého zápisníčku poznamenám nápad na téma článku, tím veškerá organizace končí. Jednoduše můj blog je jeden velký CHAOS :D


Ale zpět k diáři. Co se týče diáře tak absolutně vůbec nejsem náročná. Je mi úplně jedno, jestli mám nějaký za 500 nebo z časopisu, protože na to moje čmárání a tahání po kabelce to úplně stačí :) Požadavky jsou nenáročné: co se obalu týče, tak mi stačí malý formát, pevné desky, záložka (aby se mi v něm lépe orientovalo) a lepší když má gumičku, za kterou se dá zastrčit pero. Vevnitř mi stačí u každého dne trocha místa na zapsání plánů, kalendář celého roku, jména kdy kdo slaví svátek a pár stránek na poznámky :).


Už několik let víceméně mé požadavky splňují diáře z ELLE, které každý podzim najdu u časopisu. Nejhezčí byl před dvěma lety - klasický černý s gumičkou i tužkou, takže vše po ruce. Letos je barevný, na mě až moc, ale musím říci, že je fajn a stačí mi, vnitřkem mi vyhovuje. Pro příští rok si pro nás ELLE připravila černo-bílo-růžovou variantu, určitě jste ji zaznamenali. Obal by se mi líbil, kdyby každé druhé slovo na něm nebylo SEX.. jako víte co, já to zvládnu, ale obávám se, že vytáhnout ho někde na veřejnosti, tak okolí by to zvládnout nemuselo.. :D Takže tím si zajistil místo opravdu jenom v té kabelce, kdy do něho budu koukat raději o samotě :D Vnitřek se mi nelíbí už vůbec. Dříve bylo samozřejmostí nějaké zpestření v diáři (doporučení na filmy, knihy, jak se obléknout na různé příležitosti, jak nosit určité kousky, atd..), na příští rok tam není nic kromě reklam. Samotná organizace diáře se mi taky nelíbí, na soboty a neděle jsou malé kolonky (a to mám vždy nejvíc plánů! :D), na poznámky je k dispozici jedna stránka a tak dále.. prostě tenhle se nepovedl :( Přijde mi hrozně odfláknutý, obzvlášť když víme, že ELLE to umí lépe. No a tak začínám pomalu, ale jistě uvažovat, že bych mohla trochu zainvestovat a sehnat si nějaký dle mých představ.. Třeba bych se v té organizaci času ještě zlepšila! A přeci jenom, bude se mnou po celý rok :)

A co vy a diáře? Používáte? Můžete mi nějaký cenově přijatelný, ale přesto pěkný, doporučit? 

28 komentářů:

  1. Já mám ráda od Albi, jsou k sehnání v několika velikostech a hlavně je velký výběr obalů:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi se tam na ně budu muset zajít podívat, děkuji za tip! :)

      Vymazat
  2. přesně, Albi jsou moc hezké a ve spoustě designů. já mám na letošek od nich, používám ho hlavně na doktory a tak, jinak si věci pamatuju... většinou :D co se týče blogu, tak absolutně neplánuju, když je nafoceno a čas psát, tak něco sesmolím a hotovo, plánování mi přijde trochu zbytečné, blog je pro mě zábava a odreagování, ne práce, ve které mám nějaké termíny a lhůty...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme s blogem stejně :) já tedy fotím většinou hodně dopředu, takže fotky jsou vždy, ale jinak prostě sednu, řeknu si že dneska by to mohlo být o tomhle a je to.. :D občas teda když přemýšlím o nějakém namáhavějším článku tak trochu plánuji, ale jen v hlavě :D :)

      Vymazat
  3. Me se moc libi diare od Albi, maji krasne obaly a u nas meli maly za 100,- a vetsi za 150,- coz je podle me docela pekna cena :) Na pristi rok uz mam od nich koupeny, tenhle rok jsem to zapisovani dost zanedbavala, coz se parkrat nevyplatilo :D Tak od pristiho roku chci zacit poctive vse zapisovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsou fajn ceny, to si asi napíšu Ježíškovi :D :)

      Vymazat
  4. Já jsem na rok 2014 používala ten samý diář z Elle a byla jsem s ním spokojená. Většinu věcí si v poslední době zapisuji do kalendáře do pc, jelikož na tom jsem každý den. Navíc se tam dají nastavit i upozornění, takže je to pro mě skvělé. A já co si nezapíšu, to nevím. Takže píšu opravdu skoro všechno. :)

    Diář na rok 2015 si chci pořídit až po vánocích ve výprodejích. :)

    Monča z Like Lady ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to by bylo možná nejlepší počkat na výprodeje :) ale zase směny na leden musím psát už v prosinci, sakra :D

      Vymazat
  5. Letos mám diář z Marks&Spencer a na rok 2015 jsem taky neodolala tomuto ELLE, tak jsem zvědavá, jak poslouží :)
    www.lettertomywardrobe.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O M&S diářích jsem už slyšela, asi se na ně při příští návštěvě Prahy zajdu podívat :)

      Vymazat
  6. Tak nejlepší je samozřejmě Moleskine :), ale všechny tyhle stojí za hřích: http://www.magazin-lohas.cz/blog/293/The-Best-of-LOHAS-Diare-2015/#.VHGihMneiZM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už je pro mne asi zbytečná investice, i když věřím, že stojí za to :) ale na to tahání po kabelce mi stačí něco obyčejnějšího :D

      Vymazat
  7. Já mám diář od Albi, co jsem dostala od kamarádky, tak si do něj zapisuju, ale předtím jsem diáře nijak nevyužívala :D
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
  8. Měla jsem to přesně, jak píšeš. Taky jsem diář nepotřebovala a měla ho jen tak, aby se neřeklo a všechno nosila v hlavě. Ale taky, co jsem si našla práci ke studiu, tak to bez diáře nejde :). A diáře Elle jsem měla taky ráda, ale pak přišel asi 3 roky zpátky jeden s kroužkovou vazbou a ten byl příšerný, takže jsem řekla, že je už nechci a teď si kupuju Albi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo ten s kroužkovou jsem také nenosila, to jsem měla pro změnu asi JOY diář :) :D teď to tím obalem jde, ale jinak nic moc, tak asi mrknu do Albi! :)

      Vymazat
  9. Diare od Elle mi uz nevyhovuji prave proto, ze jsou tam mraky reklam. Ja mam diare dva. Jeden denni, ten je pracovni a slouzi mi i jako takovy chcecklist a pisu do nej i poznamky. Je o velikosti A5, jen mi u nej chybi zapinani, protoze v nem nosim par vizitek, ale na pristi rok uz mam obkednany zapinaci. :)
    Soukromy jsem si na letosni rok poridila od Moleskine s motivy Maleho prince a teto znacce zustanu verna i pristi rok. Cena je vyssi, ale vyhovuje mu vsech smerech a navic se neokouka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, Moleskine jsou pěkné :) ale jak jsem psala výše, to už je pro mne zbytečná investice, jelikož ho stejně v té kabelce dříve nebo později zničím :D :)

      Vymazat
  10. Já už hodně let používám diář s časopisu Marianne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsou taky fajn! Ten jsem jeden už taky měla, ale letos jsem to nějak prošvihla :-/ mám totiž pocit, že už u časopisu byl, že?

      Vymazat
  11. Ja si kupujem diár vždy od ALBI a aj tieto Vianoce si ho želám ako darček:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvažuji o něm stále víc a víc, musím je jít omrknout! :)

      Vymazat
  12. Ahoj Klárko, mít diář je podle mě s přibývajícím věkem téměř povinnost a i tak se mi zdá, že i když mám prohlídky u doktorů zapsané, tak na ně zapomenu. Jinak já mám nejradši asi diáře, které mají umělecky něco do sebe :)

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš asi pravdu..! :) holt s přibývajícím věkem jsme hlavy děravé :D

      Vymazat
  13. Ja si diáre stále kupujem až niekedy v polke januára, kedy sú už v zľavách :) Súčasne mám zo Ševtu za nejako 1,50€ a keďže každý diar siaha až do januára ďalšieho roku, tak mi to neprekáža :) Nejako si nepotrpím na drahých diároch, lebo mi to príde maximálne zbytočné :)
    Fashion Passion by Erika

    OdpovědětVymazat
  14. diář mám a moc v něm věcí nemám jen když mám jít k doktorovi atd :)

    OdpovědětVymazat
  15. já jsem na diáře ujetá, to je moje velká úchylka :D nemohla bych si koupit nějaký úplně obyčejný - musí mě bavit. co je ale divný, že v 90% případů si do něj píšu až zpětně, protože ho většinou zapomínám doma :D

    OdpovědětVymazat
  16. Taky mám moc ráda diáře! :-) Potřebuji vždy k zápisu myšlenek aspoň dva na rok. :D Já mám letos od firmy Presco Group a jsem moc spokojená mají originální potisk. Už pokukuji na diáře na rok 2016 a asi vyhrajou tyto designové kousky http://www.pg.cz/cs/produkt/4724-roy-lichtenstein-diar-2016-10-5-x-15-8-cm

    OdpovědětVymazat
  17. Mrkněte na náš eshop s doplňky do diáře www.planner-addict.cz :-), najdete tam i tipy a triky k plánování ;-).

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)