čtvrtek 8. dubna 2021

Přečteno II/2021

Krásný den vám přeji!

Netrvalo to dlouho a mám tu pro vás pokračování a recenze dalších přečtených knížek. Zatím to vypadá s mým ročním plánem velmi nadějně, tak uvidíme, jestli se zadaří. Každopádně dnes přináším druhou část v tomto roce :) Žánrově se opět můžete těšit na všehochuť - od thrillerů, přes krimi, horor až po romantiku..


Balíček - Sebastien Fitzek

Anotace: POZOR! Otevření na vlastní nebezpečí! Poté, co mladou psychiatričku Emmu Steinovou znásilnil neznámý muž čekající na ni v jejím hotelovém pokoji, přestala vycházet z domu a uzavřela se do sebe. Stala se třetí obětí psychopata, kterému novináři dali přezdívku Holič, protože předtím, než své oběti zavraždí, oholí jim vlasy. Emma jako jediná vyvázla živá, ale bojí se, že po ní Holič bude pátrat, aby svůj krutý čin dokončil. Ve své paranoii vidí od té doby v každém muži pachatele, protože mu v tmavém pokoji neviděla do tváře. Bezpečně se cítí jen ve svém malém domě na kraji berlínské čtvrti Grunewald - ovšem jen do té doby, než ji pošťák jednoho dne požádá, aby převzala balíček pro souseda. Souseda, jehož jméno Emma nezná a nikdy ho ani neviděla, ačkoliv tu s manželem bydlí už celé roky..

Pokračování na vlně psycha z pera Fitzeka pokračuje! Ani Balíček nezklamal a zaručuje napětí od začátku do konce. Div jsem si neokousala nehty, jak napínavé to bylo. Opět mě to vcuclo během pár stránek a vyplivlo až na konci a pocuchalo mi to nervy. Zase mě to vyděsilo a mám teď obavy zůstávat sama doma :D Knížka opět může slíbit několik zvratů. Když už máte pocit, že víte, zjistíte, že nevíte nic a na konci jen čumíte :D Hlavní hrdinka Emma mi přišla lehce protivná, ale to té knížce dokážu odpustit, protože jinak to vážně stojí za to! :)


Tanec skalpelů - Jenny Milewski

Anotace: Ve svých pětatřiceti letech dosáhl Jonas Lerman všeho, o čem se spisovateli může zdát. Jeho knihy o chirurgovi a vrahovi mladých dívek Carlu Cederfeldtovi jdou na dračku, fanynky stojí v zástupech a křesla všech televizních pořadů, ve kterých seděl, už ani nepočítá. Veškerou kritiku extrémního násilí ve svých románech zavrhuje s tím, že všechno je jen jako. Až do dne, kdy už to jen jako není.. Krok za krokem se Jonasův život proměňuje v nepochopitelnou noční můru a hranice mezi fikcí a realitou se pomalu stírá. Nakonec z jeho pohodlného života spisovatele zbývají jen děs, šílenství a umučené teenagerky. Zdá se, že Jonasova jediná šance na záchranu je najít odpověď na onu klasickou otázku, která se pokládá všem spisovatelům: "Kam na to všechno chodíte?"

Začneme ne úplně šťastným výběrem. Tanec skalpelů je dle popisu a obalu hororem, ale s tím bohužel úplně nesouhlasím. Ač je v knížce popsáno několik morbidnějších scén mučení, je to podáno tak nezáživně, že to ve mně nevzbudilo vůbec žádné emoce.. Oproti Fitzekovi je tohle čajíček, ať je tam násilí kolik chce.  Upřímně ani nevím, co vám ke knížce napsat. Je to jedna z těch knih, která ve mně po přečtení nic moc nezanechala a po přečtení ihned vypouštím ze své hlavy. Líbily se mi témata, která tu byla nakousnutá - téma autorství a následky, které přináší tvorba některých žánrů, i telepatie mezi dvojčaty.. Ale pro mě to bylo prostě nezajímavě a nezáživně napsané. Dalo se hodně předvídat, co se stane, poslední část knihy byla jak z béčkového hororu. Až jsem se chytala za hlavu.. Škoda. Čekala jsem mnohem víc. Tohle byl jen slabý průměr.


Řětěz - Adrian McKinty

Anotace: Musíte unést dítě, aby vaše dítě zůstalo naživu. Absurdní? Ano, jen dokud se to nestane právě vám. Na tomto půdorysu rozehrává jeden z nejvýraznějších současných autorů thrillerů a detektivek příběh, jaký se snadno může stát noční můrou každého rodiče. Jsme v poklidném novoanglickém městečku, jemuž vládne tajuplný Řetěz. Nikdo o něm nemluví, nikdo se neodváží obrátit na policii ani na FBI. Vždyť jde o vaše dítě. 

Další spíše průměrná záležitost, i když o něco svižnější než Tanec. Zápletka - fungování Řetězu, je docela neotřelá a nápaditá. Dost mě to zaujalo, celkem i bavilo, chvílema jako matku i děsilo. V první části, kdy se hlavní hrdinka proti své vůli stává součástí Řetězu a řeší morální dilema, byla napínavá. Fakt to odsejpalo a nemohla jsem se odtrhnout, i když byly situace, které mi tam přišly dost divné, rozhodně to byla jízda. Ovšem druhá půlka knížce reputaci trochu kazí. Tam už mi přišlo těch blbostí víc a ke konci se to zvrhlo v klasický americký akčňák, což bylo celkem zklamání.. Opět tedy za mě spíše průměrná záležitost.



Já už budu hodná - Clara Weiss

Anotace: Léto je za rohem, když se studentka Juli přestěhuje do malé podkrovní místnosti v půvabném mnichovském bytě. Sdílí byt s mladou herečkou Gretou, kterou si okamžitě zamiluje. Ale hlavně, konečně může začít naplno žít. Ale Juli má čím dál tím větší pochybnosti, že s ní Greta nehraje fér a že se pod příjemnou slupkou schovává velmi krutá bytost. A když se objevuje první mrtvola, Juliin život se mění v peklo. Ale mrtvola v jejich bytě není zdaleka poslední. Kamarádka zmizí a na schodišti se nachází další tělo. A další přibývají. Juli je ve velkém nebezpečí a na útěk je příliš pozdě...

Ufff, tohle bohužel taky úplně pochválit nemohu. Na tuhle knížku jsem se těšila, ale ve výsledku mne jen strašně zdržela.. Strašně mě to totiž nebavilo a četla jsem ji fakt dlouho. Celé to bylo takové šíleně nudné, fádní a i když to dějově nebylo marné a mohlo to být napínavé, prostě to tam není. Jo, i nadchnout čtenáře se musí umět. To umí například Fitzek, jehož knížce je mimochodem tahle tématicky dost podobná, akorát oproti němu dost obyčejně podaná. Přibližně od půlky jsem tušila, kdo za tím stojí a jak to asi celé dopadne a nebylo tam absolutně nic překvapivého a napínavého. Tohle za mě bohužel ne, je to nejslabší knížka z celého dnešního seznamu a celkově snad jeden z nejnudnějších thrillerů, co jsem kdy četla..


Oběšení psi - Jens Henrik Jensen

Anotace: Niels Oxen, bývalý příslušník dánské armády, nositel nejvyššího vyznamenání, je nyní bezdomovec žijící v severozápadní části Kodani. Válečný veterán sbírá vratné lahve a žije z odpadků ze supermarketů. V naději, že přemůže své vnitřní démony, míří bývalý člen speciálních jednotek na sever, na Jutský poloostrov, kde si zřídí tábor v lese a vede prostý život. Ale ten se brzy změní v noční můru. Po noční návštěvě středověkého hradu na okraji lesa se stane podezřelým z vraždy jeho majitele, bývalého velvyslance a zakladatele vlivné výzkumné skupiny. Dánská policie a zpravodajská služba přijedou nápadně brzy a dřív než má Niels čas cokoli udělat, jsou on a neortodoxní agentka Margrethe Francková zataženi do vyšetřování série záhadných vražd, které spojuje jeden prvek: oběšení psi.

Pokud jste fanoušky trochu náročnějších a zamotanějších severských detektivek s politickým pozadím, tak pak Oběšení psi jsou to pravé pro vás. Já teda hned na úvod musím říct, na psy mi nešahejte! :D Oběšení psi jako varování majitele, je pro mě jako pejskaře fakt jako morbidní záležitost a ve chvíli, kdy o svého chlupáče přijde i hlavní hrdina, jsem byla skutečně smutná i naštvaná. Každopádně hlavní hrdina Niels Oxen - je pro mě typický "vyšetřovatel" ze severu. Já tyhle podivné týpky s duševními poruchami všeho druhu, co jsou po většinu svého působení na scestí, prostě můžu. Je mi sympatickej a je mi ho fakt jako až líto. Zápletka krimi příběhu jako taková mi přijde vcelku zajímavá. Trochu, možná vlastně docela dost, jsem se prala s propleteností politiky a pletichaření. Díky tomu je třeba dávat celou knížku pozor a fakt vnímat, abyste se v tom zbytečně neztratili. Není to tedy úplně nejjednodušší četba, ale ten Niels to prostě zachraňuje a díky tomu mě to bavilo. Jen tedy to rozuzlení je dost na tečku.. I když vlastně ono to jen připravuje půdu pro další díl...


Co s láskou (To nejlepší z nás) - Nicholas Sparks

Anotace: Dawson Cole se už v dětství rozhodl, že nepůjde ve stopách svých předků - zločinců a kriminálníků, a v sedmnácti letech proto utekl z domova. Útočiště našel u ovdovělého podivína a automechanika Tucka Hostetlera. Rodina Amandy Collierové naopak patří v městečku Oriental k městské honoraci a na svou dceru klade jen ty nejvyšší nároky. Ona má však své představy o životě a nic nedbá toho, že chlapec, do kterého se zamiluje, je z opovrhované rodiny. Nepřízeň i nešťastná nehoda však mladé lásce nepřejí.. Když Tuck umírá, jeho posledním přáním je, aby se Amanda a Dawson sešli na pohřbu - po pětadvaceti letech. Společné vzpomínky na chvíli vzbuzují zdání, že snad existuje nekonečná láska, jenomže život je o poznání komplikovanější a někdy je nutné vzdát se toho nejcennějšího, co máme.

Další z romanťáren mého oblíbence Sparkse, kterou znám už několik let ve zfilmované podobě. Opět i tady se filmové zpracování drží knižní předlohy, i tentokrát ale s menšími odchylkami, což pro mě dělá knížku atraktivnější. Je to čtivý, je to plný něžností i srdcebolů a já to prostě miluju. Sparks umí tu romantiku podat tak, že snad i sebevětší neromantik si to užije :D Tuhle knížku mám radši, čím jsem starší.. Jsou knížky, které jsou určeny spíš pro mladší generaci (Nejdelší jízda, Poslední píseň) a pak takové, které naopak cílí na tu "starší" (například ještě Vzkaz v láhvi nebo Noci v Rodanthe) a tohle je jedna z nich. Je to prostě MILÉ čtení, kterým se nedá nic zkazit..


Nezavírej oči - Holly Seddon

Anotace: Robin a Sarah, ač dvojčata, si nejsou moc podobná a ani naladěná na stejnou vlnu, ale navzájem se milují. Dokud nebyla odloučena kvůli krutým poměrům v rodině. Teď je jim přes třicet. Robin žije sama, trpí agorafobií a záchvaty paniky. Celé dny a noci tráví chozením po místnostech svého domu. Anebo pozoruje ulici, domy, sousedy. A jednoho dne uvidí něco, co neměla.. A Sarah? Sarah získala to, co chtěla - hezkého muže, krásné dítě, dokonalý domov. Ale najednou je obviněna z nejhoršího činu ze všech. Dokud se nevypořádá s něčím, co se stalo už velmi dávno, nebude moci být se svou rodinou. A aby to dokázala, musí se spojit se svou sestrou. Sarah však není jediná osoba, která hledá Robin, a když se jejich cesty konečně protnou, obě dívky budou muset bojovat za mnohem víc, než je jejich vztah.

Obě sestry - vypravěčky se střídají ve svém vyprávění ze současnosti i minulosti. Má to spád, je to čtivé a přečteno jsem měla velmi rychle (během dne). Je tu dobře rozebráno téma rozvrácené rodiny a rodinných vztahů s dopady na budoucí životy dětí, které v těchto poměrech žijí. Chvílema jsem rodičům z této knížky spílala a nadávala nahlas, že jim nebyla hanba. Každopádně je to zajímavé psychologické drama, kde nic není, jak se zdá, životních zvratů a situací, je tu habaděj a konec celkem neobvyklý a překvapivý. I když musím vytknout, že celkem odfláknutý a málo propracovaný. Ke konci to bylo bohužel jen šup, šup a hotovo, že to trochu utlumilo ty pocity a dojmy z toho.. Zase ale nešlo o nejhorší čtení, co jsem měla v poslední době v ruce. Ba naopak. Lepší průměr.


Zlatá klec - Camilla Läckberg

Anotace: Napínavý román se odehrává ve Stockholmu a točí se kolem Faye, ženy připravené udělat cokoli, aby dosáhla toho, po čem nejvíc touží: pomsty. Faye a Jack jsou dokonalý pár snů. Společně vybudovali úspěšný byznys ve Stockholmu, bydlí v luxusním bytě a jsou obklopeni "bohatými a krásnými". Narození dcery Julienne korunuje jejich štěstí. Postupně ale Jack tráví stále více času v práci a přestává se svou ženou sdílet věci kolem firmy. Začínají se vzdalovat. Jednoho dne Faye přistihne Jacka doma v posteli s jeho krásnou a úspěšnou kolegyní. Poté, co ji zradí, se její svět rozpadne na kusy a jí nezůstane vůbec nic. Je naprosto zničená, dokud se nerozhodne, že mu všechno oplatí a zosnuje krutou pomstu. Dobře zná jeho slabá místa, a co je nejlepší - nespěchá. Navíc, Jack není první muž, s nímž si Faye musela vyřídit účty. Zlatá klec je román o odvážné ženě, která vzala osud do svých rukou poté, co byla využita a zrazena. Dramatický příběh zrady, vykoupení a pomsty. 

Druhá knížka z dílny této spisovatelky, tentokrát však nejde o detektivku, ale spíš společenský román/drama. Psané však tak, že je to svižné a záživné čtení. Ne že bych se vyloženě nemohla odtrhnout, ale četla jsem se zájmem a zaujetím a bavilo mě to od začátku do konce. Díky flashbackům se dostáváte do minulosti Faye a pár stránek naznačuje lehce i budoucnost, takže vás jednoduše zajímá, jaký je její příběh. Knížka je v mnohém podobná Poslední paní Parrishové, pokud máte tedy přečtenou tu a líbila se vám, tak ani tady nešlápnete vedle. Stejně jako u ní je i tady konec celkem překvapivý. Za mě fajn odpočinková knížka.


Temní muži - Jens Henrik Jensen

Anotace: Niels Oxen, bývalý příslušník dánské armády, nositel nejvyššího vyznamenání, žije a pracuje na Jutském poloostrově na rybí chovné stanici pod rumunskou identitou. V tomto odlehlém místě bojuje se svými vnitřními démony a žije v neustálé pohotovosti - skrývá totiž tajemství, které ho drží při životě, ale může ho nakonec i zabít. Když je zavražděn kurátor na hradě a o případ se začne zajímat dánský ministr spravedlnosti, rozběhne se rychlý sled událostí. Niels má jen velmi málo přátel. Jednou z nich je jeho stará známá z dánských bezpečnostních a zpravodajských služeb Margrethe Franck, která ho hledala více než rok. Když ho konečně vysleduje, jejich osud je zpečetěn. Najednou je Oxen terčem pátrání. Někteří mu chtějí pomoct. Jiní ho chtějí zabít. Kdo je přítel a kdo nepřítel? Ještě jednou Franck a Oxen spojí své síly proti mocným a hledaný veterán má jen dvě možnosti: zvítězí nebo zahyne.

Po pár oddechových knížkách jsem se brzy pustila do pokračování Oběšených psů, dokud jsem měla příběh v živé paměti. Temní muži totiž plynule navazují a příběh z jedničky se ještě více zamotá. Doporučuji rozhodně číst postupně, abyste se v tom neztratili. Opět i tento díl exceluje v extrémně dlouhých popisech prostředí, ale jak už jsem byla z jedničky připravená a navyklá na styl psaní, nepřišlo mi to tak strašný a četlo se mi to snadněji. Celkově mi přišel díl i svižnější a trochu dynamičtější i napínavější, takže jsem to sfoukla rychle. Navíc jsem si oblíbila hlavního hrdinu Nielse. Je to další z těch hrdinů, který je všemi utiskovaný a pronásledovaný, bojuje zuby nehty o svoji čest a často i svůj život. Trochu mi připomíná Lisbeth Salanderovou z trilogie Milénium, k té jsem taky chovala sympatie :D Konec zůstal i tady otevřený pro pokračování třetí knihy s názvem Mrazivé plameny. Třetí díl dosud doma nemám, ale určitě plánuji pořídit, protože tohle dočíst MUSÍM. Tak jsem se do toho zažrala, že mi to nedá spát a potřebuji zjistit, jak tenhle boj Niels vs. "ti nejvyšší" dopadne..


Tak a tady to zase stopnu a už teď vás zvu na pokračování, protože to určitě nebude dlouho trvat :) V posledních týdnech jsem se hodně rozečetla a jde to samo. Navíc i díky skvělým slevám a akcím na Knižním klubu jsem si pořídila pořádnou zásobu knížek, takže mám na hodně dlouho co číst :D A teď už mne zajímá: 

Co pěkného jste v poslední době četli vy? Znáte některou z výše zmíněných?

14 komentářů:

  1. Taky jsem toho dost přečetla a napsala článek. Znám jen Sebastiana. Je to můj nejoblíbenější autor psychothrillerů.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  2. Hodně zajímavé knížky! Já mám v Must read tu od Sebastiana, ale po tomto postu tam asi přibudou další :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sebastiana určitě doporučuji, tam snad nešlápneš vedle :)

      Vymazat
  3. Ahojky,
    na toho Fitzeka se taky chystám, hodně jsi ho doporučovala. Už jen čekám, až nám otevřou ty knihovny. Co s láskou jsem taky četla a na tom konci jsem fakt brečela. Na Knižním klubu jsem pořídila asi 17 knih za necelou tisícovku, prostě mazec:-) U mě na blogu právě běží knižní soutěž, zvu tě (http://ciculka.cz/velikonocni-giveaway/). Měj se krásně,
    Hanka z blogu ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se bude líbit, já jeho knížky miluju :) Já jsem na Knižním klubu objednávala dokonce dvakrát, platila jsem něco málo přes dva tisíce a doma mi přibylo asi 35 knížek :D Ale hrozně rychle se čtou, tak za chvíli zas nebudu mít co číst! :D

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Jojo, tempo jsem celkem nabrala, tak snad mi to vydrží i přes léto :D Ale letošní cíl snad splním, tak už jsem v klidu :D

      Vymazat
  5. Četla jsem Co s láskou, ještě tedy pod tím původním názvem a co říct, Sparks prostě umí, nebyla to první ani poslední knížka od něj u které jsem ronila slzy.
    A pak Nezavírej oči, podle názvu bych si děj knihy nevybavila, podle anotace už vím. Nebylo to špatný, ale nic, co by mě zanechalo nějaké hlubší dojmy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, Sparksovky jsou prostě nejlepší romanťárny :D teď tu mám další dvě nové, ale ty jsou nezfilmované, tak jsem zvědavá! Nezavírej oči nebyla žádná topka, ale na druhou stranu ani ne propadák a za těch 40 Kč, co jsem ji kupovala, to bylo v pohodě :D

      Vymazat
  6. Téda docela dost zajímavé knihy, které jsem nečetla, pár si jich dám na seznam. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  7. Fitzek je úžasný.
    Na Oběšené psy jsem si brousila zuby do chvíle než jsem zjistila, že je tam dost pilitikaření, což mě v knihách upřímně nebaví.
    Já teď čtu knihu, která je strašlivě chválená a já ji zatím hodnotím jako průměr.....tak uvidím jestli se nerozjede.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je tam toho politikaření dost a já to upřímně taky nemám ráda, ale fakt jsem se začetla a pak mě to dost chytlo. U té dvojky jsem byla úplně napjatá jak struna :D Tak jsem zvědavá, o jakou knížku jde, musím pak mrknout :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)