úterý 5. května 2020

Přečteno II/2020

Krásný den vám přeji!

Je čas, dát si druhý díl přečtených knížek v tomto roce! Už jsem to možná zmiňovala minule, ale teď opravdu čtu jako zběsilá a proto se těšte, určitě se tu budeme setkávat s touto rubrikou celkem často. V posledních dnech jsem si pořídila spousty knih, takže mám co číst a doufám, že vás pak tyhle krátké komentáře ke knížkám budou i nadále bavit :) Tak jdeme na to.



Neplakej - Mary Kubica

Tohle byla docela náročná četba. Po dlouhé době knížka, která mě od začátku nebavila a měla jsem hrozný problém se začíst. Minimálně do půlky knížky jsem se musela do čtení doslova nutit, pak už to šlo trochu lépe, ale i tak jsem dlouho neměla méně zábavnou knížku. Knížka neměla téměř žádný spád, hrozně dlouho se nic nedělo, byly v ní strašně zdlouhavé popisy situací a prostředí, což mě otravovalo. Rozuzlení nakonec nebylo úplně nejhorší, ale zase nic extra překvapivého, co by mi vyrazilo dech. Takže tahle knížka byla dost slabota.. 


Chladnokrevně - Robert Bryndza

Za to tímhle jsem si zlepšila náladu, protože tahle "bryndzovka" je vážně povedená! Za mě druhá nejlepší (po prvotině - Dívka v ledu). Děj je zajímavý, postupně graduje, je to od začátku do konce napínavé a čtivé. Případ sic brutální, ale mě nadchl. V tomhle díle je to opět psáno i z pohledu vraha, takže vidíte obě strany, jak ze strany vyšetřovatele, tak zločince. Rozuzlení bylo hodně dobré. Přečetla jsem ji za cca tři dny, což mluví za vše. Robert Bryndza prostě umí! 


Hraj mrtvého - Julia Heaberlin

A po napínavé knížce opět jedna nudnější četba. Julii Heaberlin mám ráda, četla jsem od ní už dvě další knížky a obě se mi moc líbily.. Ale tohle teda ne. Strašně nezáživný příběh, hrozně dlouho jsem se nemohla začíst. Když už se mi to povedlo a těšila jsem se na nějaké rozuzlení, tak vesměs žádné nepřišlo. Ten konec je tak o ničem, že jsem dočetla poslední kapitolu a koukala do blba :D A o tom, že to stálo na prd svědčí i fakt, že si už absolutně vůbec nepamatuji, o čem to bylo.. Škoda.


Harry Potter a Kámen mudrců - J. K. Rowling

A tak jsem se rozhodla, že si spravím chuť kultovní klasikou z dětského světa :D Naposledy jsem četla Harryho před deseti lety, takže byl čas si to oživit. První díl je doopravdy klasika, která nikdy nezklame. Takový ten dětský, ještě naivní svět.. To se mi na tom líbí.

Harry Potter a Tajemná komnata - J. K. Rowling

A druhý díl následuje hned po prvním. Opět ještě nezkažený dětský a naivní svět Harryho :D První díly se čtou doslova samy :) Navíc první a druhý díl jsou kromě pár detailů totožné s filmy, takže když je znám nazpaměť, čtení je pro mě jednodušší. Na druhou stranu už není takový prostor pro fantazii..


Harry Potter a Vězeň z Azkabanu - J. K. Rowling

Třetím dílem se podle mě taková ta dětská naivita láme a z Harryho se stává postupně puberťák. Tohle je dle mého v těch knížkách skvěle zachyceno. V různých situacích napříč všemi díly, je ten duševní vývoj Harryho znát. Tenhle díl mám ráda zejména z toho důvodu, že je tu Sirius, což je moje nejoblíbenější vedlejší postava. Tak nějak má platonická láska, víte, že já jsem pejskařka :D Ve třetím díle už začínají být mírné rozdíly mezi knížkou a filmem, takže o to pozorněji je třeba číst a opět je trochu více prostoru pro fantazii.


Harry Potter a Ohnivý pohár - J. K. Rowling

Můj vůbec nejoblíbenější díl, jak v knižní, tak filmové podobě. Tenhle díl má za mě největší spád (asi díky kouzelnickému turnaji, kdy se prostě konají disciplíny v průběhu celého školního roku). Za mě je nejzábavnější a plný akce. Z Harryho už se stává občas i náladový pubertos, ale tady pořád ještě v rámci snesitelnosti :D V tomhle díle nesnáším jen jedinou situaci - když se Ron naštve na Harryho, že se přihlásil do turnaje a nebaví se spolu. To mi tam přijde jaksi taksi stupidní a fakt to tam nemám ráda.


Harry Potter a Fénixův řád - J. K. Rowling

A na chvíli poslední Harry, protože po něm jsem se rozhodla dát si pauzu. Fénixův řád je můj nejméně oblíbený díl. Hned z několika důvodů: 1. Nic významného a životně důležitého se v tomhle díle nestane, spíš se to jen tak táhne, 2. umře Sirius :D, 3. s Harrym solidně cloumá puberta a já už jsem na tyhle pubertální výkyvy asi stará :D, 4. štve mě Umbridgeová víc než samotný Voldemort. V tomhle díle už je dost výraznější rozdílů oproti filmu, takže to mě pro změnu baví. A překvapivě i když tenhle díl nepatří mezi nejoblíbenější, tak jsem ho přečetla za rekordní čas (800 stránek - týden).. Cítím ale, že jsem nyní Harrym přesycena a je čas si dát mezitím nějakou jinou knížku.


Tak a tady to utneme, ať se máte zase na co těšit :) Věřím, že to nebude trvat dlouho a sejdeme se znovu, protože se fakt snažím číst, co to jde! A jelikož jsem si teď nakoupila obří zásoby, tak je pořád co zdolávat :D

Jaké knížky jste v poslední době přečetli vy? Co vy a série Harryho Pottera? Četli jste nebo jste zůstali u filmů? :)

20 komentářů:

  1. Taky mám hodně knih nakoupených. Jen jsem ještě neměla čas se k nim dostat. Ta kniha Chladnokrevně mě zaujala asi nejvíce.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chladnokrevně byla super! :) Zbývá mi z této série od Bryndzy ještě jedna a konec :( :D

      Vymazat
  2. Také jsem se teď zas trošku více rozečetla, tak snad to s návratem do práce zas neklesne :D
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jo! :) Já třeba to mám tak, že jak se do toho jednou pustím, tak jedu.. Ale nesmím se u ničeho zaseknout, pak zas třeba půl roku knihu neotevřu :D :-O

      Vymazat
  3. No já jsem zatím v polovině mé knížky, kterou snad tento měsíc dočtu. :) Takže možná moje první kniha co přečtu v tomto roce. :) Musím přidat.
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak držím palce! :) Ono když se občas nedaří začíst, tak to trvá, to znám :D

      Vymazat
  4. Super knížky! Hlavně Harry samozřejmě :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zase som si urobila zasoby knih z martinusu, mám v tom poriadnu uchýlku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se musím přiznat, že mě nakupování knížek bere také čím dál tím víc :-O :D Takže je to obzvlášť těžký, udržet se nejen v kosmetice, ale i knížkách :D

      Vymazat
  6. Wau, chcela by som mat taku spotrebu knižiek. Zatial som tento rok prečítala len 2, a to mám kopec času na čítanie, ale nejak sa mi nechce...
    Harry Potter ale nie je moja šálka kávy, nikdy som to nesledovala ani v telke, takže ani knihy vobec nemám..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nějak mě čtení chytlo :D A to už mám přečtené další tři, takže brzy bude pokračování :) Já to mám na etapy, jsou období, kdy čtu hodně a pořád a pak zase nevezmu knížku do ruky třeba půl roku :-/

      Vymazat
  7. Já od J. Heaberlin četla dvě knížky, Černooké Zuzany a Papíroví duchové a jak se každou knížku snažím dočíst do konce, tak u obou jsem se tak nutila, vůbec mně to nebralo, nebavilo, brrr, další nemám vůbec chuť číst.
    Ale Bryndza, to je jiný kafe, jeho knížky prostě žeru:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě obě - Zuzany i Duchové - bavily, ale tahle teda byla peklo :-/ :D Za to Bryndza, ten se čte fakt sám! :-O Už mi zbývá poslední s Erikou :( :D

      Vymazat
  8. Cítim sa blbo, že som nikdy nečítala HP a asi by som to mala napraviť. Mňa teraz chytila vlna takých tých self developing knižiek a akurát čítam 13 vecí, ktoré psychicky silný ľudia nerobia
    xxx Alexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, to bych si měla přečíst taky :D Ale zjistila bych, že asi nejsem vůbec psychicky silná :-O :D

      Vymazat
  9. Ahoj,
    já jsem četla celou sérii HP,ale je to už delší doba. Teď jsem dočetla knihu Dívka, která musí zemřít od Davida Lagercrantze a moc se mi líbila. Jinak Bryndzu mám taky ráda. Od Heaberlin jsem četla Černooké Zuzany a moc se mi to nelíbilo, takže po dalších knihách ani nesahám. V dubnu jsem přečetla přes 20 knih, docela jsem se rozjela:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, klobouk dolů! :-O Dvacet knih za měsíc, to je mazec :D Já jich snad brzy budu mít dvacet od začátku roku :D Ale na mě je i to dost výkon. Já právě četla Zuzany taky a ty se mi líbily, příběh byl takový nevšední, ale tohle bylo proti tomu mnohokrát nudnější :-/

      Vymazat
  10. Milujem knižné články. :) Harry je láska. Ja som inak tiež nikdy nemala rada Fénixov rád, ale keď som celú sériu opätovne čítala minulý rok, tento diel ma hrozne zasiahol a naopak mi istým spôsobom prišiel prelomový. Sranda, ako jednu knihu dokáže iný človek vnímať inak. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé tak to jsem ráda :) Brzy bude další, už mám zase přečtené další tři knížky :D Jinak jako jo, on ten pátý díl má svůj smysl, ale třeba šestka je taková svižnější, že mě baví víc :D

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)