sobota 25. května 2019

Doplněk stravy Těhotná - pro těhotné a kojící - PraváJá

Krásný den vám přeji!

Tentokrát pro vás mám článek o tak trochu jiném testování.. Naprosto chápu, že to asi nebude pro každého a upřímně doufám, že vás neodradím od čtení blogu :D Přemýšlela jsem, jak to uchopit. Jak vůbec tuhle svoji "životní etapu" uchopit tak, aby vás neobtěžovala, ale abych zároveň na svém blogu nemusela dělat, že se nic neděje, když se děje.. Nebojte se, nechystám se vás od nynějška zavalovat svým těhotenstvím a posléze prckem a měnit koncept blogu na mamablog :D Ale zase je třeba brát v potaz, že je to teď součástí mého života (a stále ještě mě samotné) a samozřejmě se tím spousta věcí mění. Láska ke kosmetice zůstává, to se nebojte a dál se tu o ní budeme bavit, ale možná se občas objeví i něco jiného než jen šminky.



Třeba jako dneska. I když tohle má ke šminkám, respektive ke kráse blízko a zas tak out of topic to není. Představím vám totiž produkt, který mi dělá poslední měsíc společnost. Nebýt těhu, tak ho asi nepoznám. Při vybírání výrobků k testování od e-shopu Ladybio.cz jsem narazila na tuhle specialitku, která se mi momentálně vážně hodila do krámu. Jedná se o 30denní živinový program nesoucí název Těhotná od české značky PraváJá.


Možná nevíte, co si pod tím představit, tak vám to trochu přiblížím svými slovy a potom mrkneme na ofiko popis a výsledky. 30denní živinový program Těhotná je souhrn vitaminů na 30 dní, které vaše tělo v období těhotenství či kojení potřebuje. Tedy možná je pro někoho tohle trochu diskutabilní, protože už jsem slyšela na vitaminy v těhotenství i názor, že se to s nimi nesmí přehánět. I doktoři mají v této otázce rozdílné názory. Někteří tvrdí, že je zbytečné do sebe sypat vitaminy, že vyvážená strava stačí a po doplňcích stravy a vitaminech rostou velké děti :D Někteří zase doporučují nebo jsou toho názoru, že to nemůže uškodit, jako můj doktor. Já jsem se rozhodla jít tak nějak zlatou střední cestou. První tři měsíce jsem doplňovala akorát kyselinu listovou, poté čas nic a nyní ve třetím trimestru, jsem se rozhodla pro tento třicetidenní program s tím, že pokud by bylo potřeba, tak si během dalších měsíců či při kojení koupím další balení.


Oficiální popis: Vitaminová sestava zohledňující potřeby ženského organismu během těhotenství s ohledem na optimální příjem vybraných vitaminů, minerálů a cholinu. Nízká hladina kyseliny listové u těhotných žen je rizikovým faktorem pro vznik vad neurální trubice u vyvíjejícího se plodu. Vitaminy B2, B6, B12 pomáhají snižovat únavu a vyčerpání a spolu s vitaminem A, C a selenem podporují imunitní systém. Kyseliny EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce. Vitamin E chrání buňky před oxidačním stresem. Zinek podporuje udržování normálního stavu pokožky, vlasů a nehtů. Program obsahuje 3 druhy kapslí prospěšných pro organismus ženy během těhotenství a kojení. Užívejte denně jednu kapsli z každého balení společně s jídlem. Doporučuje se užívat Multivitamin + oleje ráno se snídaní, Antioxidanty s dalším jídlem nebo večeří.



Celý program vám přijde v krabičce na míru, kde najdete tři jednoduché, bílé, popsané pixly s jednotlivými vitaminy, jak můžete vidět na fotce. Každá kapsle má jinou barvu, takže si je nijak nespletete. Kapsle jsou obalené želatinou, aby se daly snadno spolknout. Což je super a já to potřebuji. Jestli totiž od malička něco nesnáším, tak takové ty obyčejné prášky, co uvíznou v krku (takovej paralen je pro mě děsivá věc!) :D


Takže, oleje a multivitamín do sebe házím ráno se snídaní, antioxidanty potom s večeří. Zvyknout si na to byl z počátku trochu boj (no, proto mi teď zbylo o pár antioxidantů navíc :D), ale přizpůsobila jsem se a jedla jsem je víceméně opravdu pravidelně. Napomáhá tomu fakt, že jsem doma a poctivě i snídám, takže mi ten řád včetně vitaminů uvízl v paměti rychle :) Doporučuji do sebe házet opravdu PŘI jídle, občas když jsem zapomněla při něm, tak jsem vitaminy polykala po jídle a to není taková hitparáda. Obzvlášť pokud máte v těhotenství žaludek zcvrklý a pálívá vás žáha, atd., potom je totiž po rozpuštění ucítíte a budete vykrkávat tu pachuť :D Obzvlášť u rybího oleje je to celkem hnus a cítila jsem tu pachuť půl dne.. Nejlepší jsou v tomhle antioxidanty, ty jsem téměř necítila.

Samozřejmě chápu, že vás ale zajímá nějaké zhodnocení výsledků. Jistě je vám jasné, že hodnotit, jak fungují a nefungují vitamíny je celkem složité. A hlavně není to stoprocentní. Nijak neověřím, zda za to můžou vitaminy či nikoliv. Každopádně mohu potvrdit, že poslední měsíc:

1. Jsem při síle a nejsem unavená tolik jako předtím. Otázka, zda za to můžou ony, ale prostě je mi fajn a občas si i říkám, že bych mohla skály lámat :D Je fakt, že mám ale podstatně méně nabitý režim, více odpočinku a spánku (nojo, doma si ho člověk může dopřát, jak je libo :D), takže je to prostě jednodušší a méně náročné než chodit do práce. I tak mám spoustu těhotenských potíží a občas je mi fakt zle, ale povětšinou se cítím přinejmenším přijatelně.

2. Méně jím. Cítím se více syta a nesežeru toho tolik. Zatímco z počátku jsem byla jak Otesánek aneb sním maminku, tatínka a tebe taky, tak teď už mám tak nějak míru a jím přiměřeně. Nebudím se v noci hlady, ani ráno hned po probuzení není první pocit kručení v žaludku. Tak nějak se to ustálilo a jím pravidelně a v přiměřených porcích. Nefutruji od rána do večera. Díkybohu za to, protože i tak je ta aktuální váha dost šílená.

3. Dítě roste a opravdu hodně. Nejspíš opravdu platí, že na každém šprochu, pravdy trochu. Vypadá to, že malý nebude až takový drobeček, jak by při porodu býti měl :D Teď samozřejmě každý prcek roste v bříšku nejvíce a je nejspíš brzo dělat závěry, jeho růst se může ještě uklidnit, ale momentálně máme trochu víc než je "průměr". No tak snad nebudu rodit pětikilového obra :D

4. Kvalita nehtů, vlasů a pleti. Zatím musím říci, že to není vůbec zlé. Samozřejmě vím, že se to mnohem víc zhoršuje po porodu a při kojení, ale já se bála toho, že ze mě ten můj malej Vetřelec začne vysávat život už teď :D Naštěstí vlasy ani nehty zatím neutrpěly žádné škody. Ba naopak, nehty mám mnohem hezčí a pevnější než dřív a vlasy mi trochu zhoustly a zpevnily se. Až se docela divím. Jediné, co se od začátku těhotenství zhoršilo, je pleť, která se mi více mastí a dělají se mi takové ty podkožní pupínky, zejména v oblasti brady a rtů. Bojuji s nimi o sto šest, ale protože jsem taky pěkná rypna a nevydrží mi ruce v klidu, tak si je každou chvíli škrábu a mačkám.. no znáte to. Musím říci, že v posledním měsíci se to trochu zlepšilo (že by vitamíny?), ale nezbavila jsem se potíží úplně, tak uvidíme, co bude teď po dobrání programu a hlavně potom při kojení..

5. Silnější imunita. V lednu jsem byla na antibiotikách a potom při všech těch zuřících epidemiích chřipek a nemocí, jsem byla jako na trní, abych zase něco nechytla. V těhu je totiž prý dost normální, že je imunita oslabená a chytnete všechno, co jen zdálky potkáte. Ťuk, ťuk, ťuk, ale my se od té doby držíme. A že jsem byla v úzkém kontaktu s tolika nemocnými, že to ani nespočítám.. Je fakt, že momentálně do sebe dostávám hodně vitaminů i z jídla, protože jestli na něčem ujíždím, tak je to ovoce a zelenina, ale věřím, že i tohle na tom má svůj podíl.


K jednotlivým kapslím vám zde vypíšu i složení, ať máte přehled.

Složení: Vitamin C (500 mg), Vitamin E67 (12 mg), Červená řepa, extrakt bulvy, Koenzym Q10 (15 mg), Borůvka extrakt z plodu (15 mg), Zinek (3 mg), Vitamin A (700 mcg), Molybden (100 mcg), Selen (100 mcg).


Složení: Hořčík (60 mg), Cholin bitartrát (50 mg), Vitamin E (30 mg), Vitamin B3 (15 mg), Vitamin B5 (15 mg), Vitamin B6 (10 mg), Železo (8 mg), Zinek (7 mg), Vitamin B1 (5 mg), Vitamin B2 (5 mg), Mangan (2 mg), Kyselina listová (400 mcg), Jód (150 mcg), Měď (0,15 mg), B-karoten (50 mcg), Biotin (50 mcg), Chrom (50 mcg), Vitamin B12 (15 mcg), Vitamin D3 (10 mcg), Vitamin K1 (1,25 mcg).


Složení: Rybí oleje 1000 mg koncentrát, z toho kyselina eikosapentaenová EPA 330 mg, kyselina dokosahexaenová DHA 220 mg.

Sečteno podtrženo: Ač nelze jednoznačně říci, za čím vším stojí a nestojí tento vitaminový komplex, tak já jsem opravdu ráda, že jsem ho zkusila. Zatím se cítím dobře a spatřuji ve vitaminech vesměs pozitiva. Jen ten mrňousův růst mě trochu děsí, ale zase na druhou stranu budu radši za větší dítě než aby mu něco chybělo. Ta potřeba dopřát mu vše, aby se dobře vyvíjel, je prostě větší. Teď po dobrání až do porodu si plánuji dát zase pauzu a uvidím, jak na tom budu potom. Pokud mě bude mrňous vysávat, tak se ke kapslím rozhodně plánuji vrátit.

Živinový program seženete TADY a jeho cena je 595 Kč. Kromě sady Těhotná, pak seženete i další, například Hektická, Báječná a nebo jednotlivé lahvičky z těchto sad zvlášť.

A teď se ptám těch, které mají těhotenství za sebou nebo právě těhotné jsou: doplňujete/doplňovaly jste vitaminy? Jaké přípravky jste užívaly? Nebo plánujete, až na to dojde, nějaké vitaminy zobat?

*PR produkt zaslaný zastoupením e-shopu Ladybio.cz

2 komentáře:

  1. Ahoj,
    koukám, že tenhle článek nemá žádný komentář, což mě trošku překvapuje. No, asi tvoji čtenáři a diváci tyhle problémy (zatím) neřeší.
    Sice taky nejsem v pozici nastávající maminky, ale názor na doplňky stravy nějaký mám.
    Kyselina listová je za mě bez debat, stejně jako nenasycené tuky. Ale ohledně antioxidantů mám trošku pochybnosti. Přece jen, naše tělo má svoje vlastní mechanismy, jak si s těmi nebezpečnými volnými radikály poradit. A pokud to člověk přežene s antioxidanty, dostane se do redox stresu z antioxidantů úplně stejně, jako z těch volných radikálů. V tomto případě všeho moc škodí. Při nemoci nebo nárazově to může být fajn, ale dlouhodobému užívání bych se vyhnula. Dokonce jsou známy studie o vzniku rakoviny v důsledku užívání velkého množství antioxidantů. Kdo hledá a umí anglicky, najde ;-)
    Nejsem na to odborník, ale pokračuji v doktorském studiu v oboru molekulární a buněčné biologie a pracuji na Akademii věd, tak si troufám tvrdit, že lehké povědomí o tom, co se děje v buňce, mám :-)
    A multivitamín? No, osobně bych ho nebrala - až na základě krevních testů, jestli něco chybí, bych koupila konkrétní prvek nebo vitamín. A až bude mrňous na světě, nezapomeň mu dávat vitamín D, ten je naopak nezbytný!
    Měj se hezky a ať se vám oběma daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji za informace a tento příspěvek! :) Já jsem brala celý program měsíc a byla jsem chvíli po nemoci (ATB) a v té době zrovna všude i řádily virózy, proto jsem se rozhodla do toho na ten měsíc jít :) Ale jak píšeš a já v podstatě v úvodu píšu něco podobného, nic se nesmí přehánět :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)