čtvrtek 2. srpna 2018

Knižní tipy I.

Krásný den vám přeji!

Tak jsem si říkala, že bych Vám mohla jednou za čas sepsat i své knižní tipy a postřehy. Ukazuji vám tu svíčky, spoustu kosmetiky, tak proč to nerozšířit o další moji vášeň - knihy



Zatímco na svíčkách ujíždím asi rok a na kosmetice posledních deset let, knížky mě provází téměř celý můj život. Dodnes si pamatuji jeden z nejlepších dnů v mém životě - když jsem poprvé zamířila do knihovny. Jakože vážně, zní to pateticky, ale jestli něco zbožňuji, tak je to vůně knihovny a všech těch knížek pohromadě..! Hlavně celkem významný fakt je, že mi tahle láska vydržela celé ty roky. Zájmy se s věkem měnily, ale tahle záliba mi zůstala dodnes. Samozřejmě se trochu změnil žánr literatury :D Zatímco v deseti letech jsem četla pohádky a Správnou pětku od Enid Blytonové a v teen letech jsem milovala Lenku Lanczovou, teď ujíždím zejména na krimi, thrillerech, hororech a občas to proložím romantikou či fantasy. Asi bych řekla, že nejsem knižně úplně vyhraněná :D O svých nejoblíbenějších knížkách jsem točila před lety video (tady). Chtěla jsem pak natáčet pokračování, ale nějak už jsem se k tomu nedostala, tak se vám to pokusím vynahradit alespoň touto formou rubriky, kterou odteď budu jednou za čas připravovat :)

Tak a to by na úvod asi stačilo, svoji lásku ke knížkám jsem vám ve zkratce popsala a teď jdeme mrknout na knížky, které jsem během první půlky tohoto roku přečetla. Určitě to nejsou všechny, tipuji, že tak půlku jsem zapomněla :D


Maestra - L.S. Hiltonová

Anotace: Judith je slušné děvče. Pracuje přece v uznávané aukční síni, s nikým nechodí, na večírky ji neužije. A když přijde o práci, protože odhalí podvod s obrazem, zdá se, že odstrkovaná hodná holka ke štěstí tentokrát nepřišla. Jenže věci nejsou vždycky takové, jaké se zdají. A Judith není odevzdaná tichá květinka. Je to cílevědomá žena, kterou není radno podceňovat, a velmi dobře placená společnice na úrovni, která s klientem odjede na Francouzskou riviéru. Tím ovšem všechno teprve začíná. Erotický thriller.

Na tuhle knížku jsem byla hodně zvědavá. Mamka ji kupovala chvíli potom, co se v našich knihkupectvích objevila a tvrdila, že je to nějaký trhák, takže nesměl chybět v naší skrovné knihovničce :D Měla pravdu, netrvalo to dlouho a po pár stránkách mě děj naprosto strhl. Z počátku je to trochu vlažnější, ale v druhé půlce knížky jsem pomalu ani nedýchala a úplně každou stránku hltala. Za mě hodně povedená knížka, se zajímavým dějem a úplně strhujícím vývojem. Občas jsem vlastně nechápala, co se to v té knížce vlastně děje :D Je to žánrově zařazené jako erotický thriller, ale erotiky je tam poskrovnu, takže pokud tento typ literatury nevyhledáváte, úplně bych se toho nebála. Četlo se to jedna báseň a za mě (zatím) jedna z nejlepších knížek tohoto roku :)

Příliš krátký provaz - Matthew FitzSimmons

Anotace: Je to už deset let, co beze stopy zmizela čtrnáctiletá dcera senátora Lombarda. Případ nikdy nebyl vyřešen. Když však Gibson Vaughn, bývalý mariňák a mimořádně schopný hacker, dostane fotografii, na níž je Suzanne, jeho nejlepší kamarádka z dětství, zachycena v době, kdy už se pohřešovala, pouští se do vlastního pátrání. Jenomže podle všeho není jediný, kdo se o osud ztraceného děvčete začne znovu zajímat. Politický thriller.

Úplně upřímně, je to asi pět měsíců, co jsem tohle četla a dneska už pořádně ani nevím, co všechno se v knížce stalo. Hrubý děj si pamatuji, ale to je tak všechno. Tolik k zaujetí touto knížkou :D Co si ale pamatuji je, že se mi dost těžko louskalo prvních sto stránek, kdy se nedělo nic zajímavého a já u ní většinou usínala. Pak se to samozřejmě zhouplo do druhé půlky, kde to bylo zase dějem nabité, takže jsem ji dočítala se zaujetím. Tedy do té doby, než to tak hloupě a rychle skončilo. Z konce jsem u této knížky rozčarovaná do dneška. 


Kafé a cigárko - Marie Doležalová

Anotace: Jak v době blogové vytvořit ze svého blogu fenomén, který se pro zástupy čtenářů stane čtvrteční drogou? Jak přetavit spontánní nápad v prestižní Magnesii Literu? A jak dosáhnout toho, že vám lidi za celý rok nenapíšou jediný negativní ohlas? Jednoduše: především nesmíte mít nic z toho v úmyslu. Právě naopak! Vy musíte jen tak mimochodem uskutečňovat sen o vlastním blogu, aniž byste si stavěli jakékoliv vyšší cíle. Pak už zbývá jen pár dalších předpokladů: důvěrně znát svět, o kterém píšete. Psát tak, aby se všichni aktéři popisovaných příhod poznali a cítili se polichoceni či pobaveni, nikoli dotčeni. Musíte být vtipná a inteligentní a psát tak dobře, že vaše články vyhledávají i lidé, kteří by za jiných okolností žádný blog ani historky z hereckého zákulisí nikdy nečetli. A hlavně - musíte umět shodit sama sebe a dělat to s takovým šarmem a grácií, že všechny vaše chyby a trapasy budou čtenáři milovat.

Doba blogová dneska nahrává vydávání i vlastních knížek. Tohle je zatím jediná, kterou jsem přečetla a to bez jakéhokoliv kontaktu s právě zmiňovaným blogem. Nikdy jsem Marušky blog neotevřela, pouze jsem o něm slýchala. Knížka je plná vtipných a zajímavých historek z hereckého prostředí, což mě bavilo. Je to literatura vyloženě oddechová, nenásilná. Ráda jsem si ji přečetla, několikrát se zasmála. Maruš mi byla z knížky sympatická. Tedy jen do té doby, než jsem ji uviděla v reklamě na ČSOB. Tím si totiž několika příběhy a jejími tvrzeními v knížce tak trochu protiřečí :)


Než jsem tě poznala - Jojo Moyes

Anotace: Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud. Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a depresivního Willa a jeho novou optimistickou a upovídanou ošetřovatelku Louise. Romantický příběh o dvou lidech, kteří nemají nic společného, dokud jim láska k nohám nepoloží celý svět. S ním však i otázku, jak vysokou cenu je člověk ochoten zaplatit za štěstí toho, koho miluje. 

Upřednostňuji krimi a thrillery, ale občas nepohrdnu ani nějakou tou romantikou. Jako třeba tímhle příběhem.. Film jsem viděla dříve než jsem četla knížku (obvykle to mívám naopak), takže jsem měla za to, že mě nic nepřekvapí a knížka mě nerozhodí. OMYL. Tahle knížka mě naprosto rozsekala, i když jsem přesně věděla, jak to dopadne. U konce jsem (nečekaně) brečela. Ne, nebrečela. Já jsem přímo řvala! Musela jsem si následně ihned zase pustit film. A pak znovu. A znovu. A znovu. Jednoduše jsem se do toho příběhu zamilovala.. Takže vás asi nepřekvapí, že tu na mě teď čeká pokračování této romanťárny :) Jinak zpátky ke knížce, je to chvílemi dojemné, chvílemi smutné, ale několikrát jsem se tam i solidně zasmála. Od všeho trochu, což mě bavilo a díky knížce jsem si Willa doslova zamilovala :)


Dívka, již jsi tu zanechal - Jojo Moyes

Anotace: Píše se rok 1916, když francouzský malíř Édouard Lefevre odchází bojovat na frontu. Jeho mladé manželce Sophii zůstává na památku její portrét, na svou dobu poněkud nezvyklý. Poté, co městečko, kde Sophie žije, padne do rukou Němcům, ocitají se jeho obyvatelé na samé hranici absolutní bídy a pro kousek chleba musejí často dát všanc i holý život. A tehdy Sophiin portrét upoutá pozornost nového Kommandanta. Německý důstojník je obrazem doslova posedlý a Sophie je odhodlaná riskovat cokoliv - rodinu, svou pověst i život, jen aby mohla znovu spatřit svého muže. O bezmála sto let později dostane Liv Halstonová od svého muže darem působivý portrét mladé ženy, který koupil za pár šupů na ulici. Posléze se ovšem ukáže, že obraz má nesmírnou cenu, a rozhoří se boj o to, kdo je jeho skutečným vlastníkem. A Livino přesvědčení o správnosti věcí podstoupí náročnou zkoušku. Stejně jako Sophie je však pevně odhodlaná bojovat za to, co má na světě nejraději.

Tohle dílo od Jojo je o poznání slabší než předchozí knížka a dějově mě kniha tolik nepohltila a nezasáhla. Z počátku mi dost dlouho trvalo než jsem se začetla, pak se to tedy rychle zlomilo a obrátilo, že jsem se nemohla odtrhnout. Konec se mi líbil. Rozhodně je lepší a příjemnější než u Než jsem tě poznala, co vám budu povídat :) Je to taková romantická oddychovka, nenásilná, ale čtivá a s dobrým koncem.


Lady Dermacol - Olga Knoblochová

Anotace: Olga Knoblochová, první dáme české kosmetiky už před mnoha lety rozluštila tajemství krásy a nenechala si to pro sebe. Jako profesionální kosmetička dokazovala ženám, a nejen jim, že líbit se může každý, stačí jen vědět, jak na to. Projezdila svět křížem krážem, sbírala zkušenosti a štědře rozdávala své vlastní poznatky a dovednosti. Stala se také spoluautorkou převratného objevu v kosmetice, jímž byl dokonale krycí Make-up Cover. A právě tento make-up byl prvním produktem dnes již tradiční české kosmetiky Dermacol. Spolu se svou dcerou Isabellou Hančlovou dál propaguje a tvoří ženskou krásu, a právě ta se stala hlavní hrdinkou jejich společného knihy, ve které čtenářům představí nejen osudový příběh slavné Lady Dermacol, ale i originální kosmetické rady a návody, pomocí nichž si každý může pozvat krásu do svého vlastního života. Na knize spolupracovala spisovatelka a publicistka Marie Formáčková, která je autorkou či spoluautorkou desítek knih, zejména životních příběhů známých osobností.

Ať úplně nezazdíme ten kosmetický svět, tak jsem měla v ruce i jednu knížku, která je s kosmetickým světem spojena. Že mám ráda značku Dermacol všichni víte, takže byla otázka času, než se k této knížce prokoušu :) Díky hodné kolegyni, jsem měla možnost si ji přečíst/projít od začátku do konce. Těšila jsem se zejména na postřehy a tipy z oblasti kosmetiky od paní Olgy, ale zvědavá jsem byla také na zákulisí zrodu značky Dermacol jako takové.. Jaké pro mne bylo zklamání, že je v knížce sepsaný spíše životopis paní Olgy, protkaný od začátku do konce životními moudry a bláboly o sebelásce a ženskosti a tak dále. O zrodu značky Dermacol jako takové v podstatě nic, jen pár řádků o tom, že to začalo make-upem Cover.. Pak následovaly ještě stránky rad jak být krásné, ale opět velmi obecné. Těch rad a návodů, které by opravdu mohly pomoci a člověk by si z nich něco odnesl, je v knize velmi pomálu. No, takže mě knížka úplně neoslovila. K motivačním řečem si nemusím kupovat knihu, je jich plný Instagram a nového jsem si z knížky nic moc neodnesla, bohužel ani info o zrodu jedné z nejznámějších českých kosmetických značek, což mě zajímalo především..


Papíroví duchové - Julia Heaberlin

Anotace: Carl Louis Feldman kdysi býval uznávaným fotografem. Pak ho ale obvinili z vraždy mladé ženy a následně zprostili obžaloby. Ve stáří se stal pacientem pečovatelského ústavu pro lidi postižené demencí. Nyní za ním přichází jeho dcera, aby ho vzala na výlet. Jenomže ve skutečnosti to jeho dcera není. Navíc pokud splní, co si předsevzala, Carl se už do ústavu nikdy nevrátí. Staříka dohnala minulost. Mladá žena za volantem auta je přesvědčená, že muž vedle ní je skutečný vrah, který má na svědomí smrt několika dívek včetně její sestry Rachel. Jejím cílem je zjistit, zda si Carl na vraždy pamatuje a pokud ano, chce, aby se k nim doznal. Nejvíc jí vrtá hlavou, co se doopravdy stalo Rachel. Vážně Carl zapomněl na to, co provedl, nebo to jen předstírá? Možná je dokonce nevinný a ona je tou, kdo lže. Ať tak či tak, mladá žena podstupuje obrovské riziko - pokud je Carl skutečně sériovým vrahem, v texaské divočině se nikdo pomoci nedovolá..

Tahle knížka je z dnešní várky druhá nejzajímavější a rozhodně za mě stojí za povšimnutí. Líbí se mi teda už obalem jo, aby bylo jasno. Ale mnohdy obal klame a obsah stojí za.. :D V tomto případě tedy nikoliv. Prvních pár stran samozřejmě nuda, ale jen do té doby, než se hlavní hrdinové vydají na cestu.. Pak jsem totiž stránky doslova hltala a čekala, co se stane a jak se to vyvrbí. Není to napsané prvoplánově a vy fakt nevíte, co se stane za pár stránek. Pořád jsem čekala, jak ten nemocný Carl bude reagovat a co provede.. :D něco na moje nervy. Musím říci, že jsem se od příběhu nemohla odtrhnout a když jsem překonala prvních pár stránek, hltala jsem to jedním dechem. 


Práskač - Jan-Erik Fjell

Anotace: Práskač je vítězem norské ceny knihkupců za rok 2010. Velmi rychle se stal bestsellerem a bývá srovnáván s knihami Jo Nesboa. Dvojí děj se odehrává v New Yorku šedesátých let, kdy se Vincent Giordano dostává do nechvalně známé mafiánské rodiny Locatelliů. Projde křest ohněm a vykonává pro ně špinavou práci, jako jejich věrný pes. Paralelní příběh se odehrává v současnosti ve Fredrikstadu, kde byl zabit nejbohatší místní muž. O tom, že jde o vraždu kvůli financím, nemá nikdo pochyb. Z Kriposu přijde mladý Anton Brekke vést vyšetřování. Svěží, drzý, hrubý, se slabostí pro ženy a tajnou vášní k pokeru. Kolegou mu je mladý policejní student Magnus Torp a společně se pouštějí do rozmotávání složitého klubka událostí až do mazaného finále.

A na závěr nejnovější přečtený přírůstek. Knížka je přirovnávaná k dílům od Nesboa, tak to bych zase nepřeháněla. Nesbo je jen jeden. Ale musím uznat, že částečná podobnost tu je a to nejen v zemi, kde se část děje odehrává. Z počátku mi vadily dvě linie, protože v každé z nich se objevovalo několik postav a já se tak ztrácela v tom, kdo je kdo. Ale po stovce stránek už jsem se zorientovala. Taky rozjezd hodně slabý, to bylo snad stopadesát stran, než jsem se začetla.. Pak už se knížka rozjela a četla se celkem rychle. Rozuzlení taky celkem dobré a zase mi byl prostě ten norskej detektiv/vyšetřovatel sympatickej, jak oni to ti Seveřani dělají.. :D


Tak a to by bylo pro dnešek asi tak všechno a já doufám, že pokračování na sebe nenechá dlouho čekat :) Pořád tu mám stohy knih, které chci přelouskat, tak snad se to bude číst samo.

Jaký je váš tip na knížku, která vás v poslední době zaujala? Četli jste něco z výše zmíněného?

*Práskač a Papíroví duchové jsou PR produkty zaslané zastoupením knihkupectví Knihy Dobrovský

16 komentářů:

  1. Taky jsem spíš na krimi a thrillery, ale aby těch vražd a tak dále nebylo tolik, tak to stejně jako Ty občas prokládám nějakou slaďárnou:-) Než jsem Tě poznala jsem četla a taky jsem ten konec obrečela, když já tolik chtěla, aby si to Will rozmyslel..Teď zrovna čtu pokračování, Život po Tobě, zatím to není taková pecka jako první díl, ale i tak to stojí za to si přečíst:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme dvě, taky jsem celou dobu věřila, že to prostě neudělá a on nic, prevít.. :( Život po tobě jsem zrovna taky rozečetla :)

      Vymazat
  2. Než jsem te poznala miluji a to i film, pokračování je ale hodně slabé. Dívka, již jsi tu zanechal se mi líbila, více ovšem část z války.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já počítám s tím, že Život po tobě bude slabší, už tam totiž nebude Will no.. :D Jinak u Dívky se mi taky líbila víc ta část z války! :) Já pořád čekala a možná i trochu doufala, že se dá s tím Kommandantem dokupy! :-O :D

      Vymazat
  3. Ahojky,
    za knižní článek jsem ráda, já jsem vysloveně milovník knih, mám jich doma přes 2000, možná spíše už 3000:-) Taky jsem milovala Správnou pětku a Lenku Lanczovou:-) Dneska mám podobnou skladbu beletrie jako ty, detektivky a romance. Z těch detektivek bych ti určitě doporučila novinku od Helen Fieldsové Dokonalé stopy nebo knihy od Roberta Bryndzy a S. J. Bolton.
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se článek líbí :) Snad bude brzy materiál k pokračování! :) Jinak máš můj obdiv, 3000 knih? :-O To je fakt nářez! Taková malá/velká knihovna :) Bych si asi chodila půjčovat :D Děkuji za tipy, Bryndzu mám na seznamu vysoko, ale zatím jsem nestihla a nesehnala.. pořád tu mám před ním knížek ke čtení hromadu :D :)

      Vymazat
  4. od jojo moes bych si chtěla přečíst celou sadu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji :) A jako první rozhodně Než jsem tě poznala! ;) :D

      Vymazat
  5. Zrovna v mém posledním článku jsem se zmínila o knížce Než jsem tě poznala a musím říct, že je to neskutečně krásná knížka a daleko hezčí než film! A plánuju přečíst od Jojo Moyesové i další knížky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se líbí i film, ale je fakt, že knížka je víc emotivní! :)

      Vymazat
  6. Tak vidím, Klárko, že názor na Práskače jsme si udělaly stejný :) První třetina fakt zmatek, kdo je kdo a co se kdy stalo, pak jak se zorientuješ, tak dobré, ale že bych z toho byla úplně odvařená... Ale jasně, detektiv sympaťák je u těch Seveřanů snad pravidlem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, jsem ze začátku byla mimo, ale pak už se to dalo :) Ale zase jsem dokázala ten konec odhadnout, sakriš! :D

      Vymazat
  7. Než jsem tě poznala znám zatím jen jako film, a děsný doják, dlouho jsem si tak u filmu nepobrečela. Maruška v reklamě na ČSOB mě taky nepříjemně překvapila, ale zase se dokážu vžít do její situace a teď když čeká rodinu taky musí z něčeho žít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak u knížky budeš brečet ještě víc! :) Já chápu, že se potřebuje něčím živit a to ji absolutně neberu, jen bych potom v knížce v několika kapitolách netvrdila, že reklamu nikdy.. :D Tam se tomu vyloženě vysmívá a pak se upíše ještě k opravdu stupidní kampani.. :-/

      Vymazat
  8. Pěkný pestrý výběr :) Nečetla jsem z něj tedy nic, ale Kafe a Dívka, již jsi tu zanechal, u mě doma čekají. Jinak ze žánru napětí třeba doporučuji knihy S. J. Bolton, román, který má zdání červené knihovny, ale není, je to krásný i dobrodružný příběh Za jasné noci od E. Haran. A dál třeba Poslední paní Parrishová, Co zbylo z mojí sestry, Skoncovat s Eddym B., knihy R. Bryndzy atd. :) Více tipů najdeš u mě na blogu, pokud budeš mít chuť, mrkni. http://mujknizniraj.blogspot.com/
    Měj se krásně, Klárko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tipy! :) Bryndzu mám na seznamu už dlouho, tak snad se na něho brzy dostane a určitě mrknu na blog, abych se inspirovala :) ♥

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)