pátek 26. května 2017

Vypáleno II.

Krásný den vám přeji!

Od února se tu neobjevilo Vypáleno, takže se připravte, tohle bude pěkně dlouhé! Myslela jsem si, že mě ta mánie okolo vosků a svíček během jara přejde a já si dám na chvíli pohov. Ale víte co, neopustilo mě to ani trochu. Naopak s nově příchozími jarními edicemi vůní ta vášeň ještě sílí. A tak pálím pořád jako divá. Však mrkněte.




Začnu svíčkami. Někdy během ledna jsem si vydražila v aukci malý tumbler ve vůni Cinnamon Stick. Skořicové parfemace nepatří mezi moje nejoblíbenější, ale v zimě mi je tahle vůně celkem blízká. Popisovat ji dlouze nemusím, je to naprosto věrohodná vůně skořice. Nic víc, nic míň. No a jelikož zima byla dlouhá a tahle vůně krásně teplá, k chladnému období se hodící, pálila jsem jako divá a vcelku zanedlouho se jí podívala na dno. Tumbler se mi hodně zamlouval. Knot byl poměrně dlouhý, takže se vosk zahříval rychle a ubýval rovnoměrně. Vůně byla intenzivní a stačilo pálit krátkou chvíli.



Druhou svíčkou je Winter Glow v malé velikosti. Možná si vzpomínáte, že jsem si kupovala pár kousků v povánočních výprodejích. Chtěla jsem zkusit nejdříve malé velikosti a podle nich potom zkoušet případně větší, ale nedlouho poté jsem zjistila, že na těch malých poznám velké prd, protože oproti velkým nevoní. Balení, ať je sebevíc roztomilejší, tak je dost nešťastné, protože vůbec neuvolňuje vůni do éteru. Pak tedy můžete pálit jak chcete a vůně nic moc. V tomhle případě byla sama o sobě slabší, natož když byla v tomhle balení. Vůně byla lehká, svěží a zimní, skutečně připomínající mrazy. Malý classic si znovu nekoupím, ale vůni bych ráda ještě někdy zkusila třeba ve vosku.



Votivní svíčky tu mám dvě. Obě Village Candle, které jsem dostala k vyzkoušení. První přišla na řadu vůně Pure Linen, která byla nádherně čistá a svěží. Z bavlny něco měla, to bez debat. Byla jemná a nevtíravá, zároveň ale poměrně intenzivní. Nebyl to žádný nářez, že byste museli svíčku v půlce sfoukávat a pálit po troškách, ale na první dvě svíčky interiér provoněla. Ovšem dvě čajové svíčky a dost.


Lepším kouskem je za mě Just For You. Pokud máte rádi květinové vůně, respektive lepší bude napsat: pokud máte rádi vůni květinářství, tak se vám bude líbit. Tohle totiž voní jako čerstvě nařezané květiny svázané do kytice. Naprostá nádhera. Opět je to votivka, kterou pálím jako vosk, protože tím dosáhnu daleko větší intenzity a samozřejmě i delší výdrže vůně. Voní intenzivněji než Pure Linen, při prvním pálení během čtvrt hodinky provoněla byt natolik, že jsem musela sfoukávat. Poprvé zaplavila byt, podruhé provoněla do příjemné míry, potřetí byla cítit lehce a napočtvrté už nic. Aroma bohužel vyprchává poměrně rychle, takže po třech dnech (svíčkách) obnovuji vosk. I tak za to ale tahle votivka stojí a ráda bych ji do budoucna měla znovu.


A jdeme na vosky! Začnu tím, který patřil ještě k zimě a to je Season Of Peace. I když on se dal použít kdykoliv. Vůně byla tak krásně čistá a jemná i přes složku silnějšího pižma, že jsem si ji užívala i během teplejších jarních dnů. Intenzita je průměrná, rozhodně nepatří mezi nejsilnější vůně, jaké jsem měla, ale slabá vyloženě také není. Čtvrtina vydrží přibližně tři čajovky, což není zlé. Takže jo, klidně si ji dám někdy znovu.


Zklamáním pro mě byl vosk Sea Salt & Sage. Už za studena byl poměrně slabý, ale doufala jsem, že se trochu rozhoří. Bohužel se tak nestalo a od začátku do konce ho musím v kategorii slabých vůní ponechat. Cítit nebyl skoro ani při pálení víc jak půlky vosku najednou (běžně dávám cca čtvrtinu). Po dvou čajovkách už nebylo co řešit a vosk bylo třeba vyměnit. Škoda, protože vůně soli a šalvěje by byla příjemná. Taková "domácí" a přitom svěží. No, i u Yankee se dá občas narazit na slabší kousek.


To ostatně dokazuje i tenhle vosk z kolekce Simply Home - White Linen & Lace. Podle názvu i obalu jsem čekala lehkou svěží vůni, ovšem tohle byla naprosto jiná! Upřímně, větší smrad jsem dosud nepálila. Snesu opravdu hodně a i vůně, které mi nejsou nejsympatičtější, se snažím užít a vypálit je do poslední trošky. Ale tohle, tohle fakt nešlo! Poslední čtvrtinu už jsem nezvládla a letěla do koše, protože to byla neskutečná hrůza. Smrdělo to jako stará zatuchlá krajka/záclony u mé prababičky a ještě to bylo poměrně silné, takže to "prosmrdělo" celý pokoj. No ne, tahle fakt ne.


Na závěr si zlepšíme náladu jednou z mých oblíbených zimních vůní a tou je Bundle Up. Pokud máte rádi hodně silné vůně, tak tahle by se vám mohla líbit. Voní jako jehličí, trochu zjemněná čerstvým "vzduchem". Je to vcelku fajn a na zimu naprosto ideální. Vůně je tak silná, že stačí nadrobit vosku opravdu maličko. I ta troška zvládne tak tři-čtyři svíčky a to ještě musíte pálit po chvílích, nedá se vypálit svíčka najednou. Intenzita naprosto top a tu ucítí i ti, kteří jsou jinak vůči vůním hodně imunní. Jo, to se mi neztratí.


A pro tentokrát končím! Další kousky vám ukážu zase příště ;)

Máte s některými vůněmi zkušenosti? Jaká je vaše oblíbená zimní a jarní vůně?

*Village Candle votivní svíčky mi byly zaslané zastoupením Demdaco.cz

18 komentářů:

  1. Bílé svíčky od YC jsou většinou slabší,já je skoro necítím.Sea salt jsem si koupila střední.U tý mi vůbec nevadí,že u ní musím sedět,abych jí cítila.Ta vůně je skvělá.Skořice ta nikdy svojí sílou nezklame.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba Soft Blanket je silná akorát a ta White Linen & Lace je silná až moc :D Ale je pravda, že většina jich je trošičku slabších oproti třeba červeným nebo celkově barevným vůním :)

      Vymazat
  2. Vosk Bundle Up jsem měla, ale ten nebyl nic pro mně, já mám i na zimu ráda takové jakoby hřejivé vůně. Naopak teď na jaře u mně frčí ty květinové, hodně jsem si teď oblíbila třeba Cherry Blossom:-) Jo a jsme na tom stejně, taky jsem čekala, že mě to pálení na jaře pustí a začnu až zas s podzimem, ale letos mně to ne a ne pustit:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bundle up je sice zimní, ale taková studenější, to je pravda :) Já teď taky jedu květinovky, což se divím, obyčejně takové vůně nevyhledávám :D a od pálení asi neupustím ani v létě :D hrůza se mnou :D

      Vymazat
  3. Nemám zkušenost s žádnou ale Yankee vosk si ráda zapálím. Kdysi jsem měla vosk Under the Palm a ten byl úžasný, bohužel ho nemohu nikde sehnat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Under the Palm mám ve votivce a už se na ní moc těším! :) Bohužel je tato vůně u nás nedostupná a dá se sehnat pouze v zahraničí :(

      Vymazat
  4. Ach joo! Zase ty svíčky! moje peněženka je díky tobě užší a užší :D. Jinak jsem koukala na pár těch vosků, co jsi vychvalovala a voní skvěle, hlavně ten růžový (nepamatuju si jméno). Jinak jsem se tě chtěla zeptat, možná i hloupě, ale když si dáváš ty vosky do tý aroma lampy, tak je pak po nějaké době vyndaváš? protože já tam furt přidávám malé kousky, ale teď už mám tu mističku plnou a už to po dalším zapálení voní méně a méně. :o BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé tak to mě mrzí, jsou to hrozná lákadla! :D Vosky se po nějaké době, až se vyvoní, vyndávají (většina vydrží tak 3 - 4 čajovky).. Hoď lampičku se ztuhlým voskem na půl hodinky do mrazáku a pak ti to půjde lehce vyloupnout ;)

      Vymazat
    2. áháá, já si říkala, že se to asi bude muset nějak vyměňovat, protože mi to už fakt vůbec nevoní a vosk nemizí :D díky za radu!!! :*

      Vymazat
  5. Máš teda slušnou spotřeb vosků a svíček. Já sice pálím téměř každý večer, ale spotřebovávám méně. Od Village Candle jsem měla tu Pure Linen ve svíci a byla dost výrazná. Jinak kupovat malé svíce mi přijde i finančně nevýhodné a sahám tedy jen po středních či velkých. Teď tedy všemu odolávám, ale dvě nové jsem dostala k narozkám :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No finančně to výhodné asi moc není, ale zase je aspoň možnost vyzkoušet těch vůní víc :) teda jsem si myslela :D příště už jdu jen do větších. Jinak ta spotřeba je za cca 3 měsíce, tak mi to nepřijde zase tak strašný, vzhledem k tomu, že kolikrát pálím třeba půl dne.. :D

      Vymazat
  6. uplne off topic, ale podla nazvu som si myslela, ze sa pochvalis flasami nejakeho domaceho alkoholu :D a YC sviecky palim obcas, niektore vonaju viac, niektore menej. Neda sa preto povedat ze by bola kvalita u vsetkych rovnaka..skoda. Moni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo že by to bylo o pálenkách, jo? :D To máš s YC pravdu.. ale tak je aspoň o čem psát :D ;)

      Vymazat
  7. Bundle up je moje oblíbená vůně :-) Teď pálím Lemon lavender ve velké svíci, to je zkrátka dokonalost.

    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu mám ve vosku taky a těším se na ni! :) Možná bych měla tu vůni dát dneska! :D

      Vymazat
  8. Zrovna Sea, Salt & Sage je jedna z mých nej vůní, ale je fakt, že jsem měla votiv, střední svíci ve skle a teď čajovky, vosk ne, věřím, že zrovna ten může být nevýrazný. Ze článku mě zaujalo "květinářství" od Village Candle! Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už mi jedna slečna psala, že ve svíci je Sea Salt cítit.. ale tak možná je to i mými čichovými senzory, občas mám pocit, že je mám porouchané :D "Květinářství" je vážně boží, to doporučuji!

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)