pondělí 26. prosince 2016

5 tipů jak začít blogovat

Krásný sváteční podvečer vám přeji!

Rozhodla jsem se zkusit zase jednou zabrousit trochu někam jinam. Kolem kosmetiky se točí celý tenhle můj virtuální koutek, ale napadlo mne občas vám napsat třeba i něco jiného, například o blogování a celém tom blogerském světě. Nejsem sice člověk, který by mohl jakkoliv radit, protože to tu pořád není na žádné extra profesionální úrovni, ale myslím si, že takový ten menší základ bych vám předat mohla, pokud třeba náhodou přemýšlíte o založení blogu.. :) Možná ti z vás, kteří mne sledují delší dobu, tak ví, že tohle není můj první blog, takže nějaké ty zkušenosti s různými druhy blogů a domén přeci jenom mám, i když úplně do tajů všech možných nastavení a kódů jsem se nikdy (raději) nevrhala.. Ač je vzhled blogu určitě důležitý, tak si myslím, že se dá vystačit i s docela málo znalostmi. Dnes začnu úplným základem a upozorním na několik věcí, které by chtělo vzít v úvahu hned na úvod vašeho blogového počínání.


1. Než si vůbec blog založíte, zapřemýšlejte nad tím, který webhosting by pro vás byl nejvhodnější. Na internetu určitě najdete několik článků a porovnání jednotlivých webmasterů. Já jsem začínala na Sblogu, který ale před nějakými šesti lety skončil. Poté jsem chvíli působila na blog.cz, ale ten mne upřímně úplně nezaujal. Mé poslední kroky vedly sem, na blogspot. Tady to je přesně to pravé pro takové jelito jako jsem já :) Hodně oblíbeným se v posledních letech stal i wordpress, ale osobně s ním zkušenosti nemám, takže v tomhle neporadím. Za mě je nejjednodušší rozhodně blogspot, kde zvládne základní design a nastavení ovládat i úplný amatér a článek je schopný sepsat snad i troll :) Jinak další možností je určitě i vlastní doména, ale pokud si neplánujete svým blogem vydělávat či přivydělávat a nějakým způsobem ho vést profesionálně, asi to není úplně potřeba. Já jsem o tomhle dosud nijak vážně ani neuvažovala, upřímně, přípona .blogspot.com mne fakt netrápí.

2. Zauvažujte nad názvem a přezdívkou. V dnešní době je trochu těžší vymyslet něco originálního. Když jsem začínala, bylo to daleko jednodušší, protože těch blogů přeci jenom tolik nebylo. Dnes je to otázka chvíle přemýšlení. Ale zvažte následující: 1. Aby to bylo jednoduché a znělé, dalo se to snadno vyhledat a čtenář nemusel strávit hledáním na vyhledávacích portálech "dlouhé" minuty. 2. Aby to vystihovalo zaměření vašeho blogu a vás. Nemusíte v názvu mít nutně svoji přezdívku/jméno nebo název Beauty/Fashion/Food atp. Jde o to, aby vám samotným ten název seděl a vy se s ním i s přezdívkou cítili dobře. Je třeba, abyste počítali s tím, že pro vás může být ta přezdívka/jméno osudná. V dobrém slova smyslu samozřejmě, ale zvažte i situaci, že budete blogovat několik let a nebo se stanete známější. Jakmile jednou přezdívku máte, už se ji jen těžko zbavíte ;)

3. Projděte si důkladně nastavení a možnosti blogu předtím než začnete psát. Není špatné si to nejdříve nanečisto omrknout, abyste věděli, co všechno můžete upravit, změnit a nastavit. Je to lepší, aby se vám pak náhodou nestalo, že napíšete dvacet/padesát/sto článků, pak se začnete v něčem šťourat a nechtěně si to vymažete :D Ano, jednou se mi to povedlo a věřte, že jsem byla nemálo naštvaná. Samozřejmě si nemusíte vše pamatovat, ale trošku pojem o fungování tím získáte a určitě se vám vědomosti neztratí :)

4. Utřiďte si myšlenky ohledně obsahu/tématu vašeho blogu. Tím chci říci, popřemýšlejte nad zaměřením blogu. Samozřejmě podle toho, co vás baví a zajímá. Téma volte podle toho, jak to cítíte a o čem víte, že se vám bude dobře psát. Milujete-li kosmetiku, tak se jí věnujte, chcete-li psát o sobě, tak s chutí do toho.. stejně tak jestli rádi vaříte a chcete se podělit o své recepty nebo milujete módu a chcete inspirovat svými outfity.. Pokud chcete psát o všem něco, tak to samozřejmě také není žádný problém, však lifestyle blogy jsou na každém rohu. Je ale fajn zaměřit se na jedno, dvě, maximálně tři primární témata, aby si čtenáři mohli při vstupu na blog udělat obrázek a rozhodli se, zda je to to, co je zajímá či nikoliv. Když je každý den článek na úplně jiné téma a autor přeskakuje z jedné kategorie k druhé, tak to nepůsobí úplně čistě a přehledně a čtenáře samozřejmě také nemusí zajímat vše, takže se pak nemusí vracet s takovou pravidelností. Další věc, kterou bych zařadila do tohoto bodu je zamyšlení se nad tím, co vše chcete na svém blogu zveřejnit. Je třeba popřemýšlet, co všechno o sobě plánujete prozradit a jaké následky to může v budoucnu mít. Zda chcete ukázat svou tvář či blogovat anonymně (mnohdy souvisí s obsahem blogu). Může se totiž dost dobře stát, že ukážete-li svůj obličej, někdo ho pozná. Stejně tak přemýšlejte o tom, jaké informace o sobě sdílíte. Zda chcete zveřejnit kde žijete či zveřejnit informace (fotky) o vašich blízcích. Zamyslete se nad tím, protože jak jsou některé informace jednou venku, nelze to vzít zpět!


5. Zhodnoťte technickou stránku blogování. Tím mám na mysli hned několik věcí. Za 1. zda budete schopni mít alespoň ucházející techniku na fotky/videa. Sama jsem začínala na fotografiích focených obyčejným malým digitálem, což nebyla vždycky vysoká kvalita, ale i tak jsem se snažila alespoň o zaostření, světlo, atp. a do budoucna jsem počítala se zlepšením. Taky jsem si po necelém roce kupovala nový foťák a dva roky na to jsem sehnala zrcadlovku, aby to za něco stálo. V dnešní době mají kvalitní fotky i mobily, o tom žádná, ale třeba mně to úplně nestačí. Za 2. je pak třeba vyřešit například programy, ve kterých fotky/videa budete upravovat. Různých editorů existuje spousta, dnes už i on-line a zdarma, ale pokud chcete něco opravdu kvalitního, tak to také může stát nějakou tu korunu. Já v počítači mám už roky fotoeditor PhotoFiltre, ve kterém je úprava jednoduchá a je v češtině. Několik let je na fotky mým společníkem i Photoshop, který je na naučení maličko složitější, ale za to ty úpravy v něm jsou naprosto bezkonkurenční. Videa jsou trochu složitější záležitost, prozatím i pro mě :D Já dosud používám úplně nejprimitivnější program Video Edit Master, který zvládá pouze renderování a základní střih, ale chcete-li to někam dotáhnout, je potřeba mít něco lepšího, např. Sony Vegas. Nejen, že je práce v tom trochu náročnější, ale je to docela zápřah i pro samotný počítač. A to je další věc, bez které se vám bude blogovat špatně.. :D Počítač s internetem, popř. mobilní telefon, abyste mohli být občas on-line i jinde a tak dále. Když si to člověk tak nějak spočítá, tak je to poměrně finančně náročný koníček.. to ani nemluvím například o osvětlení, které spousta youtuberek používá k videům nebo třeba stativ, objektivy či ovladač k fotoaparátu a tak dále a tak dále.. Samozřejmě lze blogovat i s málem, ale minimálně ten počítač je nezbytností a co si budeme povídat, ten taky nestojí stovku, i když dnes už to nepatří mezi nejdražší položky. Za 3. je třeba zauvažovat i nad technickou stránkou samotných článků. Například nad zarovnáním textu i fotek, velikostí fotek, jaké budete prezentovat. Nad pravidelností článků či jazycích (někdo rád píše v čj i aj, o používání cizích slov a názvů, atp.). Mimo jiné třeba i nad štítky, které budete ke článkům přiřazovat. Doporučuji je používat už od začátku, protože zpětně je upravovat a tvořit je docela fuška. Na závěr chci také upozornit na stylistickou úpravu a opravu chyb. Občas nějakou tu hrubku udělá každý. Já se přiznám, že mám například potíže s čárkama. Ale je třeba si to po sobě přečíst, jednou či dvakrát. Nebo to někomu dát k přečtení, aby se neobjevovala chyba na každém řádku. Nejsem člověk, kterého by jedna hrubka odradila od přečtení článku, ale je-li chyba co každý druhý řádek a stává se to u článků pravidelně, tak pak opravdu číst přestávám.

A to by bylo pro začátek asi vše. Pak už můžete psát, až se vám bude od rukou kouřit :) Věřte mi, že jakmile tomu jednou podlehnete, nebudete chtít přestat! Samozřejmě to berte vše s rezervou, nejsou to žádná pravidla, ale spíš takové tipy jak začít, abyste od začátku měli všechno připravené a mohli co nejdříve začít psát a pak už se psaní věnovat naplno. Ono je lepší si všechny ty technické věci odbýt na začátku, protože mnohdy pak uprostřed všeho blogování jde něco pěkně ztuha. Časem přidám třeba nějaké další články týkající se blogování, pokud vás to bude zajímat. Dejte mi určitě vědět dolů do komentářů, zda máte zájem o pokračování :)

Přeji krásný večer!

11 komentářů:

  1. Já si třeba s fotákama vůbec nerozumím a přiznávám, že vše fotím mobilem :D Také jsem ale mobil vybírala tak, aby foták měl kvalitní a též používám Photofiltre. Fakt jednoduchý program :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si s foťákem taky moc nerozumím a celkově s technikou.. :D hlavně se s ní nerada učím.. ale nemít foťák, tak blog asi nevedu, pro mě je to základ :D I když poslední dobou taky sem tam cvakám spíš mobilem :) Photofiltre mám snad už sto let a jsem mu stále věrná! :D

      Vymazat
  2. ahoj, neznáš prosím nějaké zázračné čistidlo na póry na nose? děkuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, zkus nějaké ty pásky na nos, jestli zvládne černé tečky vytáhnout.. :) Má je několik značek, od Sephory přes Niveu až po Baleu.. ;)

      Vymazat
    2. Já používám Balea pásky na nos...stojí 60kč a jsou 3 v balení. Balení je taková modrá malá obálka a nahoře v pravém rohu je v kruhu obrázkově uvedeno jestli je to na nos, nebo na čelo a bradu. Používám je dlouhodobě a fungují jako ta černá maska, kterou naneseš, sloupneš a vidíš vytáhlé pory. Ale při aplikaci na nos/čelo, bradu musíš místa pořádně namočit, jinak to nefunguje!

      Vymazat
  3. já založila první blog když mi bylo deset :D Blogsport vedu od té dobry, co jsem šla do prváku na střední a mám ho doteď (už vysoká) Blogspot je hold srdcovka :)

    JANNIEBEL

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já s prvním blogem začínala také tak nějak :D Ale až na blogspotu mi to přijde ono :)

      Vymazat
  4. pekný článok :) u mňa je najväčším problémom úprava fotiek. Niekoľkokrát som si už pozerala tutoriály, nikdy sa mi nepodarilo spraviť s fotkou to, čo chcela, zabila som tým niekoľko hodín a už som to vzdala. Maximálne, čo upravujem je svetlo, ak sú fotky tmavé :( nejako na toto nemám bunky..
    Drew's Beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako úpravy fotek jsou fakt na dlouho.. Já si hodně úprav pamatuji z dob střední školy, kdy jsem se grafice věnovala trochu blíž a v editorech tvořila všechny možné koláže, retuše, atp. a trávila u toho fakt ne hodiny, ale dny :) dneska už to taky moc nezvládám a upravuji jenom základními kroky - velikost, text do fotky a sem tam něco umažu.. :D :D

      Vymazat
  5. Ahoj Skodulko, já bych se chtěla zeptat, jakou zajímavou knížku jsi v poslední době četla. Pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, třeba P.S. od Ani Geislerové nebo Dívku ve vlaku :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)