úterý 6. května 2014

Micelární vody - co, jak, proč?


Pěkný večer přeji!

Nějaký ten čas už micelární vody okupují naše drogérie a lékárny.. Další a další značky přichází se svojí micelárkou, aby nás ohromily svými vlastnostmi. No a protože já pro vás momentálně testuji hned několik micelárních vod a chystám z nich udělat velký souhrnný článek, rozhodla jsem se, že by bylo na místě vám je nejdříve blíže představit. Napsat vám proč je máme tak rády, na jakém principu fungují, jaké funkce zvládají a všechno okolo nich.. Taková menší  osvěta.. No a někdy příště se podíváme na to, jak dopadl jejich velký test.

Co je micelární voda?

Micelární voda, jak jistě všechny už dobře víme, je skoro zázrak. Ona totiž zvládne hned několik funkcí najednou. Správná micelární voda zvládne odstranit make-up místo odličovače, vyčistit pleť místo čistících výrobků a v neposlední řadě hydratovat a osvěžit pleť. Všechno v jednom. Místo několika produktů vám stačí jeden. A to už jde, ne? Možná proto jsou tak oblíbené v dnešní uspěchané době.. :)

Jak micelární voda funguje?

I když byste si ji na první pohled mohli splést s obyčejnou vodou, jelikož většina jich je bez parfemace, jsou něčím víc. Micelárka totiž obsahuje tzv. micely, částice, které umí pohlcovat nečistotu. Micely mají dva "póly" - hydrofilní a lipofilní. Lipofilní pól je schopný vstřebávat tuky, kožní maz a make-up, naproti tomu Hydrofilní pól umí rozpouštět prach a jiné nečistoty rozpustné ve vodě. A to vše se děje pokud micelární vodu aplikujete klasicky na vatový tampón a přetřete jím obličej.. Na rozdíl od obyčejné vody však nevysušuje, naopak má zanechávat pleť hydratovanou a svěží. 

Kdy je vhodná micelární voda? Na jakou pleť se hodí?

A teď přichází to nejlepší.. Micelární voda by měla být vhodná snad pro všechny typy pleti. Formule obsahující micely by měla být jemná a neměla by vysušovat (neobsahuje alkohol). Neparfemované micelární vody navíc zabraňují podráždění, díky tomu, že neobsahují parfemované složky.. Takže na své by si měli přijít majitelé citlivé pleti. Stejně jako všichni s normální, suchou nebo třeba i mastnou pletí. A kdy ji použít? Pokud vám to usnadní váš odličovací rituál a díky ní se důkladně odmalujete (protože to je základ celé péče o pleť!), tak ji používejte klidně denně! ;)


No a na co se můžete těšit?

Těšit se tu můžete v budoucnu na velký test micelárních vod, kdy pro vás testuji pět (a možná se ještě nějaká přidá) momentálně nejprobíranějších micelárek na našem trhu. Dávám jim skutečně zabrat, tak snad vám poté výsledky pomohou v rozhodování ;)

Prozatím je to však vše a vás se ptám:

Co vy a micelárky? Používáte je nebo raději dáváte přednost klasicky odličovačům/čistíčům pleti/toniku?

 Informace jsem čerpala z Lirene Beauty Newsletteru a z internetového prostředí, kde jsem se chvíli věnovala samostudiu této problematiky :) Nezaručuji však, že všechny informace jsou odborně podané a stoprocentní, nejsem chemik, doktor ani žádný laborant.

35 komentářů:

  1. Asi 4 roky používám Biodermu, k příteli jsem si koupila Loreal a nevidím rozdíl, jen Loreal víc ubývá;D ale posl. dobou se dívám spíš po přírodních odličovadlech :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přednost dávám odličovacím olejům. Po slavné Biodermě se mi tak olezl obličej, že už nikdy víc... :( :D

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek, ale přemýšlím, jestli se to někde nepomotalo... hydrofilní, milující vodu, spíš asi odstraňuje (pohlcuje) nečistoty rozpustné ve vodě. Kdežto lipofilní, tuky milující částice spíš rozpouští maz, ne? Možná kecám, ale z chemie a biologie by to spíš bylo takhle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je to naopak ;-)

      Vymazat
    2. Dohledala jsem, v tiskové zprávě to bylo opravdu naopak, ale podle internetu to říkáš správně ty :) chyba se stane no, to já na chemii pozor nedávala :D díky za opravu.

      Vymazat
    3. Ti, co psali tiskovou zprávu taky ne ;)

      Vymazat
    4. No zpráva asi nebyla tak odborná, jak jsem myslela.. našlo se tam chyb víc :) platí důvěřuj, ale prověřuj, takže příště budu studovat víc :D

      Vymazat
  4. Moje první zkušenost s micelárkou, bylo s tou od Bourjois a jsem v celku spokojená. :))

    http://smiling-emily.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. mám Loreal, Garnier a Bourjois, rozdíl nevidím a navíc je spíš používám k dočištění než na celé odlíčení..

    http://beautybylucka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Já používám micelárku od Dermacolu :) Chci zkusit i tu od Garnier :))

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Micelárku jsem s ještě nikdy sama nekoupila (bojím se, že nedokáže odlíčit všechno) takže se už moc těším na velký test! Jen od ségry jsem zkusila Biodermu a od kamarádky Garnier a obě mi celkem vyhovovaly a i dokázaly hezky odlíčit.. Možná až dopotřebuju aktuální odličovák, tak se na nějakou kouknu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Používám moc ráda micelárku od Loreal, vyzkoušela jsem i tu od Dermacolu, ale zdálo se mi, že je má pleť po odlíčení dost mastná a tolik toho nevyčistí.

    OdpovědětVymazat
  9. Já používám micelárku od Garnier a jsem spokojená. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkný článeček, těším se na velký test :-) Já už bez micelárek nefunguju - teď používám Biotherm, ale není to moc velká bomba, mám ráda Dermedic a Garnier :-) Ale k micelárce používám i čistící gel, odličovač očí, tonikum, protože micelárku mám jen na dočištění, asi bych se nedoplatila, abych kupovala každý den balení tamponků ;-D

    OdpovědětVymazat
  11. Klárko, oprav si to s tim tonizováním. Micelární voda netonizuje, tudíž nemůže nahradit toner/tonikum. Můžeš si to dohledat i ve složení, že tonizační složky micelárky neobsahují ;) Milena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to nevím, v té zprávě i v materiálech co jsem četla o tonizaci bylo..

      Vymazat
    2. Jsou micelárky, které skutečně i tonizují. Pak na nich je uvedeno 2 in 1 nebo 3 in 1 a výrobce zmiňuje tonizaci jako jednu z funkcí. Takže běžné micelárky netonizují, ale pak jsou takové, které to umějí.

      Vymazat
  12. Já už dlouho používám tu z Kauflandu na to kolik stojí mi fakt vyhovuje, ale dávám ji jen na pleť, oči s ní neodličuji ale já celkově nereda odličuji oči micelárkama mám je potom hrozně podrážděná a připadá mi že to musím strašně dřít oproti mé oblíbené dvoufázové emulze od Ryoru. Jsem zvědavá jak test dopadne už se těším na výsledky.

    OdpovědětVymazat
  13. Pár jich doma mám, občas po nich sáhnu, ale dávám přednost odličování mlékem nebo olejem, mám pak pleť v lepším stavu... navíc mě od micelárek docela na dlouho odradila ona slavná růžovka od Biodermy, která mi 100% nesedla...

    LuLu

    OdpovědětVymazat
  14. Teď jsem měla docela dlouhé micelární období, ale přišla jsem na to, že ve své péči nutně potřebuji tonikum, což mi micelárka nenahradí. Plus mě komplet všechny lehce vysušovaly. Sice stále doma nějaké mám, ale jen na nějaké ty uspěchané dny nebo rychlé odlíčení, na denní používání jsem s nimi dočasně skončila.

    OdpovědětVymazat
  15. Micelárka je jediná voda, která mi dokázala po 10 letech dát xicht do pořádku!! Používám ráno před nalíčením a večer po odlíčení ubrousky. Nestačim zírat jak mi stačí jen toto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teď taky nepoužívám nic jiného a jsem spokojená.. pleť se zdá být v pohodě.. :)

      Vymazat
  16. Jé Klárko - kde je růžová Bioderma? Ta nesmí ve srovnání chybět - ale už se moc těším na článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No chybět bude, po vyzkoušení jiných micelárek od Biodermy mne ani ta růžová neláká.. přemýšlím o malé zelené, která je teď v akci, ale jinak ji kvůli testu zase kupovat nebudu :)

      Vymazat
  17. Micelárku používám asi tři roky a od té doby nic jiného na odlíčení nebo čištění pleti nepoužívám (asi to zní divně, ale obličej čistím 2x týdně peelingem a denně právě micelárkou a světe div se, mému obličeji to dosud stačí). Vyzkoušela jsem jich vícero (L'oreal, Bourjois, Lirene, na zkoušku i Ziaja, která podle mě nemá s micelárkou co dočinění a samozřejmě růžovou Biodermu) a zůstávám věrná Biodermě, která je podle mě nejlepší. Například s tou od Bourjois mi nešly téměř odlíčit oči, L'orealka mi štípala v očním okolí a Lirene nedočistila pleť, jak jsem zvyklá u Biodermy. Nic porti Ziaě, ale než micelárku od ní, to už je asi lepší pomalu voda z kohoutku. Takže toť mé zkušenosti. :)

    OdpovědětVymazat
  18. Já už asi 1,5 roku používám tu od Blanchette z Kauflandu a nemůžu si ji vynachválit! :-) Odlíčí mi krásně všechno,hydratuje a zároveň nelepí,krásně voní,stačí jí málo a ještě je super levná,prostě paráda.

    OdpovědětVymazat
  19. U mě vedou rozhodně micelárky!! Doma mám Loreal micelárku a jsem s ní nadmíru spokojená, ale chci vyzkoušet tu od Garnier :) ta mě hooodně láká

    OdpovědětVymazat
  20. bez micky ani ránu, i když samozřejmě ne všechny mi vyhovujou (třeba LRP mě vyloženě řezala v očích). dřív jsem používala kalsické odličovače nebo dvoufázové, nikdy mi to z očí pořádně nešlo a ještě jsem je měla celé podrážděné. teď miluju L'Oréal a Bourjois, Biodermu už nekupuju, za tu cenu, no a Garnier mi až tak moc nesedl. na tvůj test se moc těším! :)

    OdpovědětVymazat
  21. já mám micelární vody moc ráda, momentálně používám Mixu, a ta je dokonce ještě o krapku lepší, jak L´oreal. a to jsem myslela, že už to není možné! v zásobě mám ještě tu Bourjois, tak jsem zvědavá, jak si povede ta :)

    OdpovědětVymazat
  22. Mám micelárku od Garnier a jsem s ní strašně spokojená! Používám ji na odlíčení očí a potom na dočištění pleti a je skvělá! Chtěla bych z téhle "řady" vyzkoušet i odličovač očí, prý je taky strašně fajn! :)

    OdpovědětVymazat
  23. Vážně skvělý článek, nikdy jsem o nich z tohohle "vědečtějšího" hlediska nepřemýšlela, a o nějakých micelách slyším poprvé:-D Super!:-)

    OdpovědětVymazat
  24. Mě micelárky moc neuchvátily. Jako jo, používám je k odlíčení očí, ale to mi přijde nějak málo. Navykla jsem se odličovat pěnou/gelem a ráno si obličej čistím tonikem a musím říct, že mám pleť lepší, než po kdejaké Biodermě. A cenově je to taky výhodnější, muhehe!
    <"Wonderfull Today">

    OdpovědětVymazat
  25. já jsem si tyhle "vodičky" moc oblíbila :) zvlášť pak tu novou od Garnier, je skvělá! jsem zvědavá, která Ti bude vyhovovat nejvíce.

    OdpovědětVymazat
  26. Dočetla jsem se, micely jsou tenzidy, které jsou obsaženy v saponátech , aby pěnily. Myslím si nic moc šetrného pro pokožku.

    OdpovědětVymazat
  27. Pouzivam niveu 3v1 a maximalni spokojenost,mohu jen doporucit. Tesim se na vysledky testu,ale myslim ,ze je vse individualni.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)