úterý 7. prosince 2021

Přečteno IX/2021

Krásný den vám přeji!

Vítám vás u dalšího knižního článku. Pokračování na sebe nenechalo na sebe dlouho čekat, ale nedivte se, musím máknout, abych splnila svůj cíl sta knížek do konce roku! :D Takže jdeme na to, dneska si dáme dalších deset titulů! 


Oblíbená dcera - Kaira Rouda

Anotace: Jedna z nich lhala. Jedna z nich zemřela. Janin život se po smrti její dcery Mary topí v mlze antidepresiv. Neštěstí, k němuž došlo už před rokem, navždy zničilo její dokonalý rodinný život. Potíž je v tom, že čím víc o tom Jane přemýšlí, tím víc si uvědomuje, že je něco špatně. Ví její nejmladší dcera víc, než na sobě dává znát? Jaká tajemství před ní skrývá manžel? A proč jí nikdo nevěří natolik, aby ji nechal o samotě? I kdyby to měla být poslední věc, kterou Jane udělá, musí odhalit pravdu..

Od autorky mám již přečtenou knížku Nejúžasnější den, která mě vcelku bavila, takže jsem se rozhodla pořídit i tuto. Musím říct, že styl psaní je hodně podobný, má to pomalý rozjezd, kdy ze sebe hlavní hrdinka vydává to nejlepší a zdlouhavě a nudně popisuje všechny křivdy světa.. Půlka knížky je o ničem, navíc je Jane neuvěřitelně nesympatická osoba. Kolikrát jsem si div netrhala vlasy. Díky tomu bylo čtení ještě náročnější. Až přibližně od půlky knížky se začíná něco dít. Opět je vše jinak, než jak se to zdálo na začátku. Ale šlo o tak průhlednou zápletku, že jsem brzy vytušila, jak bude rozuzlení vypadat a moc jsem se nespletla, takže ani žádné překvapení se nekonalo. Za mě slabé, i když aspoň dočíst se to dalo.




Pohřbení - Ellison Cooper

Anotace: Vyšší zvláštní agentka Sayer Altairová studuje mysl psychopatů. Teď se konečně vrací zpátky do terénu, kam byla povolána, když se agent FBI, jenž se ve volném čase vydal na výlet do hor, propadl do jeskyně plné lidských kostí. Kosterní ostatky nalezené v Národním parku Shenandoah ve Virginii se ukázaly být téměř dvacet let staré. Ve stejné době zmizela svými blízkými milovaná místní dívka. Starý případ rázem získá na aktuálnosti, když mezi kostmi agenti naleznou dvě čerstvé mrtvoly.

Druhý díl s agentkou Sayer. Asi tři měsíce zpět jsem četla první díl V kleci, který mne bavil. I tentokrát je to vcelku příjemné čtení. Je to klasická "americká" detektivka s nenáročnými popisy a akčními prvky. Případ mě bavil, opět zajímavý a nevšední, a i když mě toho v průběhu dost napadlo a v něčem mne intuice nezklamala, tak závěr dokázal i překvapit spoustou zajímavých detailů. Jo, bavilo mě to a určitě si ani třetí díl nenechám ujít..





Darcy Coates - Hlasy v bouři

Anotace: Clare si vybavila zimu. A opuštěná auta u krajnice, hračky poházené na silnici. Vybavila si nekonečnou vánici a hrůzu, kterou nedokázala vysvětlit. A pak už nic. Když se probudila, ležela celá rozbolavělá a vyděšená v prastarém, ponurém domě, připomínajícím spíše starodávné šlechtické sídlo. U postele seděl neznámý mladý muž a tvrdil, že měla ve vánici autonehodu. Našel ji a přinesl do svého domu. Clare by ze všeho nejraději utekla, ale je až příliš slabá a vánice za okny stále nepolevuje. Uvěznila je v domě a Clare nezbývá než čekat. Mladík se k ní chová mile, ale Clare si není jistá, nakolik mu může důvěřovat? On tvrdí, že jsou v domě sami, ale ona má  pocit, že vidí a slyší věci, které naznačují, že kolem někdo slídí a čeká na příležitost. Napětí stále stoupá a s ním i pocit, že se z nich stala lovná zvěř. Clare dochází k závěru, že její nehoda nebyla náhodná. Venku za dveřmi na ni něco číhá, něco čeká, až opustí bezpečí kamenných zdí.. něco strašného, nelidského a krutého.

Darcy teď frčí. Kořist se mi vcelku líbila, Strašidelné domy taky, takže jsem neváhala a v akci vzala i tento nejnovější hororový počin této autorky a.. ježiši. To je strašný! První půlka knihy je naprosto, ale naprosto o ničem. Nuda, nebavilo mě to, ale pořád čekáte nějaké to ALE a že se něco bude dít. Jo, to přišlo cca v poslední třetině. Ovšem je to tak šílený paskvil, že jsem to dočetla a koukala s otevřenou pusou :D Tohle je fakt dílo. Za mě jednoznačně nejhorší její knížka, přišlo mi to jako spojení série strašidelných domů s postapokalyptickým romantickým příběhem. Výsledek žádný, to se dozvíme asi v pokračování.. Ale úplně nevím, jestli na to pokračování budu mít nervy. Tohle za mě ne. 




Děti ohně - Victoria Jenkins

Anotace: Neuvěřitelně strhující thriller plný zvratů, které vás nenechají spát. Tato kniha vás upoutá hned na první stránce a neodložíte ji ještě pozdě do noci. Jednoho deštivého říjnového dne je v opuštěné nemocnici nalezeno tělo. Je tak spálené, že ho nelze identifikovat. Vyšetřovatelka Alex Kingová však ví, že každá oběť je něčí dcera nebo syn. Alex musí svoje vlastní problémy odložit stranou a všechno dát do hledání vraha. Když je však nalezena další oběť, začne tušit, že vražda v nemocnici byla jenom první z mnoha. Zrovna, když Alex objeví tragickou spojitost mezi oběťmi, ocitá se sama v ohrožení. Stojí za tím osoba z její minulosti, nebo je vrah blíž, než si myslela? Alex nezbývá mnoho času. Dokáže dopadnout pachatele, než přijde o život někdo další, nebo se k ní pachatel dostane dřív, než ona k němu?

Vím, že se jedná o vcelku oblíbenou autorku, takže jsem měla trochu očekávání. Ovšem nemůžu říct, že by byla úplně naplněna. Jedná se tedy o třetí díl série, ale jelikož na sebe případy nijak nenavazují, nebyl problém se chytnout a začíst bez znalosti předchozích dílů. Je to čtivá detektivka, kterou zvládnete přelouskat za dva večery. Na konec jsem se dostala rychle, ale tak nějak mi tam něco chybělo.. Případ mi přišel slabší, bylo tam hodně omáčky okolo. Sice zjistíte, že spolu všechno souvisí, ale prostě mi to přišlo zbytečný a rozuzlení mne taky nijak nepřekvapilo, protože jsem pachatele dokázala vycítit o pár kapitol dřív. Nebylo to nejhorší, ale na zadek jsem si z knížky rozhodně nesedla.



Neviděli jste Melody? - Sophie Hannah

Anotace: Cara je matkou dvou odrostlých dětí, když se však znovu ocitne v jiném stavu, manžel i obě děti se k jejímu těhotenství staví spíš lhostejně. Zklamaná přístupem svých nejbližších se Cara rozhodne zmizet z Anglie do luxusního rezortu v Americe, aby si zde ujasnila, jak tedy dál. Sotva však přijede, začnou se dít divné věci. Nejprve ji recepční pošle do pokoje, kde už někdo bydlí, a následně se začnou šířit řeči, že se tam objevila Melody - dívenka, která měla být před sedmi lety zavražděná svými rodiči, ale jejíž tělo se nikdy nenašlo. Když se Cara o onen příběh začne zajímat, úplně ji to pohltí. Co se tehdy doopravdy vlastně stalo?

Musím říct, že tahle knížka má vážně vcelku zajímavou a originální zápletku. Ovšem celé je to tak nějak nedotažené. Strašně mi lezla na nervy hlavní hrdinka Cara. Jakože od začátku do konce je tahle ženská jeden velký bizár. Tak ona opustí Anglii, rozhází životní úspory, nedá o sobě nikomu vědět a ještě se cítí ukřivděně? No potěš koště. Naneštěstí část knihy se zabývá jejími myšlenkami a pocity a díky tomu je tam spousta vleklých a nudných stran, kdy jsem jen kroutila hlavou a očima. Chybí tomu napětí, bohužel. Nějak mě to nevzalo, i když myšlenka zajímavá. Konec pak zanechává spousty otázek a to taky nemám ráda! :D


Sběratel trofejí - Sarah Flint

Anotace: Pozoruje a vyčkává.. A počítá. Každý z nich uchovává ve formaldehydu, aby se uchoval. Každý prst znamená jednu oběť, mučenou a zabitou. Srdce vyřízlá z hrudi a místo nich vložený symbol konkrétní zrady. A každý týden přibude nová trofej. V jeho očích se všechny oběti provinily a musely zaplatit. Jedno však všechny oběti spojuje. Přijde Charlotte na to, co to je?

Od Sarah jsem četla před pár lety Maminčina mazánka a moc mě bavil, takže jsem se na pokračování případů Charlotte těšila a rozhodně nemůžu říci, že bych byla zklamaná. Jako není to nejnáročnější čtení a nejpromakanější detektivka, co jsem kdy četla, ale fakt mě její tvorba baví. Případ je hodně zajímavý se spoustou neobvyklých okolností. Doplněné je to vždy o nějakou vedlejší linku, která tomu dodá šmrnc. Vraha jsem odhalila chvíli před Charlotte, ale vůbec mi to nevadilo a i tak jsem si rozuzlení užila! Je to svižné čtení, které vás pohltí a přečtete jej jedním dechem. Hodně mi to připomíná styl Roberta Bryndzy a to já můžu. A proto jsem se hned vrhla na pokračování..


Lháři, lháři - Sarah Flint

Anotace: Věrný pes leží poraněný vedle zohaveného těla svého majitele. Mrtvou ženu, svázanou s roubíkem v ústech, najdou v její vlastní posteli. Oba zavraždění jsou z řad policie a oba mají vedle sebe položenou rudou růži.. Je jasné, že vraždám není konec. Začíná hledání skutečného pachatele i jeho motivu, které je plné lží a falešných obvinění. Charlie, Hunter a jejich tým musí zabijáka dopadnout, než se obětí stane další z kolegů..

Další zajímavý případ, který řeší Charlie se svým týmem. Je to čtivé, knížku nebudete chtít odložit, protože toužíte po tom zjistit, kdo za tím stojí a jak to celé dopadne. V tomhle díle jsem občas i přes propracovanost případu pocítila hluchá místa, která mi nic moc nedala, ale nebylo to zas tak hrozné, aby se to nedalo zvládnout, vždy se jednalo jen o pár stránek. A tentokrát se mi dokonce nepovedlo odhalit viníka! Sice jsem šla správným směrem, ale podezření jsem měla jiné, takže pro mě bylo rozuzlení příjemným překvapením. Za mě moc fajn a zase mě to akorát navnadilo na další díl, takže...


Rozbité panenky - Sarah Flint

Anotace: Charlotte Staffordová je zpět, znovu na stopě chladnokrevného vraha. Dítě leží opuštěné mezi odpadky, jeho maličký obličej bílý jako alabastr, tělo ztuhlé jako miniaturní panenka. Mladá prostitutka leží zbitá, její tělo jako figurína na zmrzlém betonu, všude kolem krev, její život vyprchává. Jak se detektiv Charlie Staffordová a její šéf Hunter snaží identifikovat oběť násilníky, jejich vyšetřování je přivádí do drogových doupat v Lambethu plných poškozených lidí, jejich životy poznamenané tragédiemi a násilím, většinou nenapravitelně zlomené. Jak další životy visí na vlásku, musí Charlie posílit postavení slabých, aby mohli vystoupit proti těm, kteří se jim snaží ublížit. Ale může být rozbitá panenka někdy opravdu uzdravena, nebo budou rány minulosti utvářet události budoucnosti?

Do třetice všeho dobrého? No upřímně tohle je první díl, který mne tolik nenadchl. Ne že by se mi nelíbil příběh, ale něco tomu prostě chybí. Neumím přesně specifikovat co, prostě jsem nebyla tolik napjatá a občas mi to přišlo zbytečně táhlé. Ale za to u tohoto dílu mě fakt dostal konec. Jakože hodně, hodně, hodně. Takže mohu říct, že to za to rozhodně stálo. Sarah píše skvěle a její styl se mi moc líbí a už se hrozně těším na nejnovější přírůstek do série :)


Daisy Jones & The Six - Taylor Jenkins Reid

Anotace: Datum 12. července 1979 s sebou přineslo rozpad jedné z nejslavnějších rockových kapel 70. let. Co vedlo všech sedm členů skupiny k tomu, aby se nečekaně a navždy rozešli? Teprve po několika desetiletích podává každý ze zúčastněných muzikantů své vlastní vysvětlení. Zpěvačka a písničkářka Daisy Jones se po společném turné chystá spolupracovat s kapelou The Six a jejím frontmanem Billym Dunnem na novém albu. Setkání dvou silných a mimořádně talentovaných osobností nemůže zůstat bez následků pro celou skupinu. Na jedné straně stojí osobní sympatie a antipatie, na straně druhé závislosti a tvůrčí vypětí. Všichni si užívají uvolněnou atmosféru kalifornských hudebních klubů a nahrávacích studií i život na turné, avšak hudební producenti mají své vlastní zájmy. Příběh inspirovaný světoznámou kapelou Fleetwood Mac zobrazuje vrcholnou éru rockové hudby v sestřihu fiktivních rozhovorů.

Hele jako.. Já jsem debil, co si málokdy přečte anotaci.. Takže když pak dočtete knížku jako je tato, může se vám dost dobře stát, že jste v šoku, když zjistíte, že se jedná o FIKCI! :D A neptejte se, jak jsem na to přišla (nebylo to přečtením anotace na obálce :D). Je to fakt taková jízda, psaná formou rozhovorů a vzpomínek, že je to vážně uvěřitelné a vy si tak můžete v klidu myslet, že se to stalo. Není to typ literatury, co bych obvykle četla, ale líbilo se mi to! Je to správný odvaz, prostě drogy, sex a rock'n'roll, ale s pěkným koncem. Mně se to normálně líbilo a jako zpestření mezi všemi těmi detektivkami a thrillery to bylo moc fajn!


V úkrytu - Liz Nugent

Anotace: Lydia Fitzsimonsová žije v dokonalém domě se svým milujícím manželem a synem. K úplnému životu touží po jediné věci. A je přesvědčená, že jí to manžel sežene. To poslední, co čeká, je smrt zaviněná její chorobnou touhou. Nicméně ani mrtvé tělo Lydii nezastaví. Akorát ji to ještě více popožene - ať to stojí cokoliv.

Tohle bylo HUSTÝ! Jakože dost dobrý thriller, možná spíš psychothriller s naprosto strhujícím a nečekaným závěrem. Je to svižně napsané, s pár zajímavými zvraty a momenty už v průběhu, které vás díky tomu udržují v pozoru. Lydia je naprostý psychopat, který se ničeho nebojí a do toho ten její nesamostatný a naivní Laurance. To je prostě něco. Ovšem knížka má úplně strhující závěr! Ten konec jsem hodně dlouho nemohla dostat z hlavy, to vám teda řeknu... Knížku mám doma dobře dva roky a já teď nechápu, proč jsem si ji nepřečetla dřív.. Vlastně chápu. Vůbec se mi nelíbí ta obálka! :D Ale věřte mi, to je jediné její mínus.


Tak a tady to prozatím utnu, abych vás neunudila k smrti a neprozradila všechno, co mám ještě v rukávu :) Poslední desítku tohoto roku si nechám zase na příště. A vás se ptám:

Máte něco z toho přečtené nebo na svém seznamu? Je nějaká knížka do které se vám fakt nechtělo a pak jste si nadávali, protože vás mile překvapila?

2 komentáře:

  1. Já teď zrovna čtu Hlasy v Bouři a přijde mi, jako by to snad ani nepsala Darcy, tohle je rozhodně její nejméně povedené dílo, ještě mám doma Fantoma z Blackwoodu, ale teď si od téhle autorky potřebuji dát nutně chvíli oddech:-D
    Od Jenkinsové jsem četla všechny tři knihy, všechny mně bavily, mám koupený i zatím poslední díl ze série Slib mrtvým.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já to říkám, že Hlasy v bouři jsou šílený! :D Fantoma bych možná mohla dostat od Ježíška, tak uvidíme :D Jenkinsovou určitě taky dokoupím a přečtu, už jen kvůli tomu, že nemám ráda neúplné série :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)