čtvrtek 27. května 2021

Aktivní látky v kosmetice

Krásný den vám přeji!

Tak jsem si říkala, že si jednou zase místo recenze na produkty dáme něco trochu obsáhlejšího a vzdělávacího, ať se něco přiučíme :D Když už vedu ten kosmetický blog, ať to má nějakou informační hodnotu, že jo! Proto jsem se rozhodla dneska zaměřit na aktivní látky v kosmetice, které se v posledních letech skloňují nejvíce a zejména pleťová kosmetika na ně klade čím dál tím větší důraz. Ano, ano, mrkneme se na nějaké ty kyseliny a vitaminy, ať víte, co od nich vlastně můžete čekat a zaměříte se na to, co vaše pleť aktuálně potřebuje :) 


Jen na úvod ještě upozorňuji, že nejsem žádný chemik, doktor ani jiný odborník na tuto problematiku a informace mám poskládané z různých materiálů, co jsem za tu dobu kde potkala. Navíc všechno je hodně zobecněné, protože je asi jasné, že je to poměrně široké téma, které by vydalo i na knížku. Všechno beru ve zkratce se zaměřením na kosmetiku a péči o pokožku/pleť. Samozřejmě většina složek se dá do těla dodávat i ve formě vitaminů a doplňků stravy či v potravinách a působí na celý organismus, nejen na pleť :) Ale když jsme na tom kosmetickém blogu, zaměřila jsem se výhradně na ni..


Kyselina hyaluronová

Asi ji známe z kosmetických přípravků všichni, je to jedna z nejznámějších kosmetických složek sloužící k hydrataci a boji s vráskami. Využívá se hojně právě v anti-aging produktech. Tělo si ji produkuje samo, avšak s přibývajícím věkem její produkce klesá, čehož je následkem sušší a povolenější pleť. Z přípravků však proniká hluboko do pleti, kde podporuje vlastní tvorbu v těle, čímž zajišťuje pružnost a vyplnění. Zároveň má schopnost vázat na sebe velké množství vody = výrazná svěžest a hydratace pokožky. Vhodná je však nejen pro suchou, ale i mastnou pleť se sklonem k akné, protože snižuje zánětlivost a podporuje regeneraci.


Kolagen

Další z látek našemu tělu vlastní. Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která se též přirozeně tvoří v našem těle, ovšem po 25. roku začíná ubývat, což má za následek povolenější, méně pružnou a sušší pleť (ale také má vliv na vlasy či nehty). Jeho dostatek a doplnění tak zajistí vypnutí, vyhlazení a výživu pleti. Ideální je vyhledat produkty s vyšším procentem zastoupení kolagenu, které zajistí rychlejší a viditelnější výsledky. Kromě kosmetiky je možné jej doplňovat i ve formě doplňků stravy.


Retinol

Je tak trochu všeuměl, možná až zázrak. Jedná se o jednu z nejúčinnějších látek v boji proti stárnutí pleti a vráskám, zároveň je to ale velmi účinný exfoliant vhodný i pro léčbu akné. Podporuje tvorbu kolagenu a díky tomu je pleť zpevněná a méně zvrásněná, zpomaluje příznaky stárnutí. Aknózní pleť pro změnu ocení uvolnění ucpaných pórů, projasnění a svěžest pleti. Pomáhá také s pigmentovými skvrnami, kdy snižuje jejich viditelnost a předchází i jejich tvorbě. U retinolu je jen třeba být trochu opatrnější a zvážit množství retinolu v kosmetice. V začátcích se totiž může objevit podráždění, proto se doporučuje začít s nižší koncentrací. Zároveň se nanáší pouze na noc, aby měla pleť během spánku dostatek času na regeneraci, přes den je pak třeba pleť chránit krémy se SPF, aby nedošlo k poškození pleti.


AHA kyseliny

(= ovocné kyseliny), jsou z velké části získávány z ovoce. Mezi ně patří například kyselina citronová, jablečná, salicylová (z vrbové kůry), kyselina mléčná (z kvašeného zelí či sraženého mléka) či kyselina glykolová. Používají se zejména u pobledlé pleti bez jasu, protože dokáží aktivovat vyšší ukládání hydratace, odstraňují odumřelé buňky a díky tomu urychlují tvorbu nových buněk, takže pleť působí svěže, hladce, rozzářeně a omlazeně.

Kyselina salicylová

Vhodná k péči o mastnou a aknózní pleť. Má totiž vynikající hojivé účinky a zároveň podporuje čištění pleti. Je vhodná pro mastnou a smíšenou pleť, protože snižuje aktivitu mazových žláz = omezuje tvorbu nadměrného množství mazu. Díky antibakteriálním účinkům čistí, hojí rychleji záněty a předchází jejich tvorbě. Při pravidelném používání zjemňuje a zvláčňuje pokožku. Doporučuje se menší koncentrace či lokální využití, aby nedocházelo ke zbytečnému podráždění a přesušení pleti. Po použití by se měla pleť chránit před slunečním zářením, ideálně by nemělo docházet k přímému pobytu na slunci. 



Vitamin C

Působí jako silný antioxidant, který neutralizuje volné radikály vznikající ze škodlivého UV záření, znečištěného prostředí a toxinů, které mají na svědomí stárnutí pleti. Vitamin C působí jako štít a pleti při pravidelné péči navrací zářivý vzhled a sjednocený tón pleti. Znatelně redukuje a vyběluje pigmentové skvrny a různé pupínky, ale také zajišťuje pevnější a pružnější pleť. Vitamin C je vhodný pro všechny typy pleti. 


Vitamin E

Je též velmi účinný antioxidant, neutralizující volné radikály, které poškozují buňky pokožky. Chrání zejména před UV zářením, ale také pomáhá s hojením ran, zabraňuje ztrátě hydratace, posiluje odolnost pokožky a zjemňuje vrásky, dodá pleti mladistvější vzhled. Efekt je pomalejší a výsledky jsou viditelné až po delší době používání. Tělo ho zpracovává jen v kombinaci s tuky, takže se ukrývá převážně v olejových produktech.


Tak co vy a vitaminy/kyseliny? Které jsou vám nejbližší a pravidelně je v pečující rutině používáte?

8 komentářů:

  1. Protože mám pleť pořád chvílema jako v nejveselejších časech puberty, tak můj nejvěrnější společník je v produktech kyselina salicylová, ale poslední dobou jsem si hodně oblíbila i produkty s céčkem a postupně bych chtěla pokračovat s prozkoumáváním dalších vitamínů a kyselin v kosmetice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu. Mně pleť taky každou chvíli šílí, hodně za to může i počasí, takže v čistících přípravcích taky často sahám po kys.salicylové, v péči pak chci nadále počítat/zkoušet Cčko a retinol, ale i kyselina hyaluronová bude čím dál tím víc potřeba :D

      Vymazat
  2. Ahoj Klarko!

    Fajn clanek :) Mam plet porad dost matnou, ackoli mi bude pristi tyden 28 xD A oblibila jsem si kyselinu hyaluronovou od Renovality, pouzivam ji cca od unora a je skvela :)

    Jackie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jackie, to nejsi jediná, já se často taky lesknu jak psí kulky :D Ale je fakt, že se postupně pleť trochu mění a už to není tak hrozný jako dřív. Zas ale vrásek přibývá :D Děkuji za tip, já na ni u Renovality koukám už dlouho a moc mě láká, tak až narazím na akci, objednám :)

      Vymazat
  3. Ahoj Klárko,
    velmi, ale velmi zajímavý článek, bavil mě a i obohatil. Super příklady produktů.
    Krásnou neděli přeji. ☺
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, moc děkuji :) Budu se snažit pokračovat a něco zase vymyslet :)

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)