čtvrtek 14. ledna 2021

Vypáleno XVIII.

Krásný den vám přeji!

Tak jsme uprostřed pálící sezóny, proto vás asi nepřekvapí pokračování Vypálena. V pořadí již osmnáctého. A tentokrát bude plné podzimních a vánočních vůní, které si v posledních týdnech doma užíváme. Bude tu od každého něco.. ať už co se vůní nebo značek týče. Těšit se tak můžete na Yankee Candle, Heart & Home, Vonné vosky od Marty nebo třeba svíčku Yves Rocher či Douglas.. Každý si přijde na své!


Začneme těmi podzimními kousky.. Rozhodla jsem se konečně vyzkoušet i vůně, které jsem si tu hodně dlouho škudlila a pořád se mi do nich nechtělo :) To je případ například A Calm & Quiet Place. Za studena mi přišla velmi jemná a nenápadná, ale dost to mate! Za tepla je to totiž opravdu neskutečný silák! Je to těžší až lehce parfémová vůně, kombinace jemnosti a kořenitých tónů. Provoní nejen obývák, ale celý byt a vydrží vonět hodně dlouho. Je to jeden z těch vosků, co se blížil k deseti vypáleným svíčkám. Chvílemi to na mě bylo až moc, doporučuji rozhodně přihazovat po troškách a pálit nějak postupně. Ale pěkná rozhodně byla!


Mým favoritem už za studena byla vůně Warm Cashmere, zamilovala jsem se do ní hned, co jsem ji prvně držela v ruce. Hodně jemná a za studena nenápadná vůně, ale taková šmrncovní! Je nasládlá a působí dokonale domácky. Prostě je to taková ta vůně, kterou si provoníte místnost, když si chcete užít teplo domova :) Jenomže zrovna tahle božácká parfemace je po zapálení hodně jemná a slabá.. Já si zapálila asi třetinu vosku a čekala a čekala a čekala.. a těšila se až se rozvoní.. a ono pořád nic a po nějakých pěti svíčkách jsem to zabalila. Achjo! Zvažuji, že časem pořídím svíčku, která by na tom mohla být lépe, protože tahle vůně sklízí úspěchy kudy chodí.. Tak nevím. Nemáte někdo zkušenosti?


Postupně jsem přes sladké vůně přecházela k těm vánočním. Řada přišla i na votivku Sweet Candies. To je hodně sladká, bonbonová až žvýkačková variace. Je to mix pudrové, trochu ovocné a trochu květinové vůně. Pálila jsem po malých kouscích, protože byla poměrně dost intenzivní. Pokoj provoněla bez potíží, když jsem dala více vosku, tak byla až lehce vlezlá. Výdrž typická pro YC.


A sladkosti ještě jednou, tentokrát Sweet Nothings. Opět sladká, bonbonová vůně. Za studena velmi slabá a nenápadná, ale za tepla se rozvoní. Je trošku svěžejší a po rozpálení tedy opět hodně intenzivně provoní celý pokoj. Vosk vydržel asi sedm svíček, což není špatný. Byla fajn, ale není to typ vůně, kterou bych nutně musela mít znovu.


U sladkých, jídelních vůní ještě chvíli zůstaneme. Tentokrát Sladká kola od Marty. Kola byla snad nejméně nápadná a nejslabší vůní, jakou jsem dosud měla. Nebyla skoro cítit za studena ani za tepla. Znatelná byla maximálně pár centimetrů od lampičky, jinak vůbec, ale vůbec nic. Nechala jsem ji dvě svíčky, ale jako kdybych nepálila nic..


Podobný případ byl i Rebarborový pudink. Krásná vůně rebarbory (tu já prostě můžu), hodně mi vůní připomíná sprcháč Dermacol (Rebarbora a jahoda), takže pecka! Za studena však dost slabá a za tepla naneštěstí taky. První svíčka voněla ve střední intenzitě, u druhé už jsem o vosku, respektive jeho vůni, nevěděla. Tohle je ale fakt škoda! 


Za to Máslové sušenky byly příjemným překvapením! Sladká vůně sušenek či cukroví, másla a vanilky. Za studena krásná a celkem i silná a za tepla? Jakbysmet. Moc příjemné překvapení. Vosk vydržel asi čtyři svíčky, provoněl pokoj i chodbu a přesto nebyla vůně vlezlá, jen příjemně nabudila smysly i chuťové buňky, že byste nejraději vyjedli špajzku :) Tohle se moc povedlo!


A jdeme na ty vánoční vůně.. Prvně tu mám vosk od Marty Srdce ze skořice. Dvě srdíčka, která jsou však neskutečně silná! Je to hodně silná a invazivní vůně skořice a trochu až vánočního koření. Provoněla během chvilky obývák i přilehlé místnosti a pouhá dvě malá srdíčka vydržela šest svíček, což je dost pecka.


O svíčce Půlnoční plody z vánoční limitky Yves Rocher jsem vám více psala zde. Tahle svíčka krásně vypadá a voní stejně jako celá limitka po bobulovém ovoci, ale po zapálení to prvních několik hodin nebyla žádná síla. Jenže čím více jsem se blížila na její dno, tím se dokázala více rozvonět. Ke konci už byla cítit nejen v okolí lampičky, ale i na druhé straně pokoje. Stále však nijak silně, spíše tak jemně osvěžila a provoněla.


Došlo také na votivní svíčku Heart & Home, kterou jsem dostala vloni v setu jako dárek pod stromeček. Už vám neřeknu název vůně, ale byla typicky vánoční. Lehce kořeněná, ale zároveň i nasládlá. Trochu byla cítit sladkost a cukroví, mně to nejvíce připomínalo marcipán. Votivku jsem měla na dvě části a pálila ji klasicky v aroma lampě. Po zapálení se rychle rozvoněla a byla docela silná, ale hrozně rychle se vosk přepálil. Z té půlky votivky mi tu vůně vydržela sotva dvě svíčky, pak už byl cítit smrad z vosku. Takže celá votivní svíčka zvládla všehovšudy pět čajovek, což není žádný zázrak.


Předposlední tu mám malou svíčku Mystery of Hammam z Douglasu, kterou jsem našla v posledním okénku adventního kalendáře. Vůně to není úplně vánoční, je to spíš taková parfémová, trochu orientální vůně (v základu je ebenové dřevo a pačuli), ale teda musím říci, že vůně není vůbec špatná. A celkově svíčka příjemně překvapila.  Ač je maličká, tak hořela docela dlouho (vydržela asi 24 hodin) a hlavně dost intenzivně voněla! Provoněla znatelně celý pokoj svojí příjemnou, nevtíravou vůní. Až jsem čuměla, od takového malého prcka jsem to nečekala :)



Na závěr dnešního svíčkového povídání tu mám skvost, který jsem si škudlila několik let a to svojí první velkou Yankee svíčku Merry Berry Linzer. Je to dokonalá vůně, po které se mi sbíhají sliny. Já v ní cítím marmeládu s cukrem a vanilkou.. možná i trochu to těsto tam vnímám. Jednoduše linecké cukroví. Mňam. Musím říci, že tahle svíčka zlepšila reputaci svíčkám YC, po nevalných zkušenostech s malými a středními svíčkami, je toto příjemné překvapení. Svíčka sice chvíli čadila, ale nějak to přibližně v půlce ustalo. Ubývala rovnoměrně, nedělala hluboké jezírko a dokonale provoněla. Užívala jsem si ji každičkou chvilku a že těch chvilek zvládla hodně (pálila jsem ji od Vánoc pomalu nonstop).



Tak a tady bych to s dovolením zase pro jednou utla. Je tu toho spousta a nechci vás uspat, takže pokračování si dáme zase někdy příště (brzy, nebojte). I když musím říct, že mi toho doma už moc nezbývá. Budu muset doplnit zásoby :) V loňském roce jsem si dala za cíl stáhnout zásoby vosků a svíček a to se mi, světe div se, povedlo! Takže brzy asi budou místo vypálenců zas nějaké nákupy :D

A dejte mi vědět, jaká byla letos vaše oblíbená podzimní a vánoční vůně?

16 komentářů:

  1. To jsem blázen, vždyť Sladká Kola je pro mě totální silák... jdu hned nějakou vyzkoušet a pak dám vědět, jak jsem pořídila.

    OdpovědětVymazat
  2. Klárko, tak ji teď zkouším a stále stejná vůně, jakou si pamatuji z prvního testování - krásně sladká, připomínající želé lahvičky s colovou příchutí. Mám teď v klasické svíčkové aromce jedno malé srdíčko, stejně jako tehdy při testování. Když odejdeš z místnosti a vrátíš se, hned u dveří tě vůně praští do nosu. Můžu se zeptat, jak a kde vosky skladuješ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marti, kolu jsem fakt vůbec necítila, nevím proč. Třeba mám vůči některým vůním imunitu :D Vosky skladuji jednotlivě v sáčcích a uzavřené krabici. Všechny celé roky stejně :)

      Vymazat
    2. Jasně, každá vůně voní každému člověku jinak. Ale přijde mi zvláštní, že já ji vnímám jako hodně silnou a ty ji necítíš vůbec. :D Dokonce jsem se zeptala včera bráchy, jestli je v pokoji cítit a hned ve dveřích hlásil, že jo. Asi po dvou hodinách pálení už byla cítit i v předsíni a v kuchyni při vaření. Proto bych se ráda dopátrala, v čem je problém. Rebarborový pudink je pro mě příjemná vůně, ale jemnější oproti Sladké Kole, takže chápu, že ti voní méně. Schválně jsem se teď podívala k Charmedce na blog, protože jsem jí tenhle vosk posílala taky a souhlasí se mnou, že je to pecka:
      https://beauty-of-pink.blogspot.com/search?q=sladk%C3%A1+kola

      Je to prostě záhada. :D

      Vymazat
    3. Nemám tušení. Já ji necítila ani v sáčku za studena když přišla. Stane se.

      Vymazat
  3. Také pálím teď ve velkém, kor jak jsem furt doma :D Já mám aktuálně tři z té vánoční kolekce YC - pusinky a dvě nějaké žluté - a určitě bych ráda sehnala i komplet či do zásoby, ale je to velký boj, nebo šíleně moc peněz :D
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo teď jde to pálení samo :D Často zapálím svíčku ráno a jedu až do večera :D Taky jsem koukala, kde co mají, abych dokoupila zásoby, ale zatím taky nic nemám :D :-/

      Vymazat
  4. Merry Berry Linzer si pamatuji, krásná vůně, já ještě dopaluji svoji milovanou vánoční vůni Red Apple Wreath, už mám ve svíčce jen na dně a zase zahrabu v zásobách:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už si musím Red Apple Wreath taky sehnat, aspoň ve vosku, to je snad nejoblíbenější vánoční vůně a já ji doteď neměla :D :-O

      Vymazat
  5. Hned ten první vosk jsem měla a to byl teda silák, tak dokonalou vůní a silnou jsem neměla a jak to provonělo krásně pokoj, nádhera. :) Sweet nothings jsem taky měla a za mě taky dost dobrá vůně. :) No musím si zase nějaké vosky nakoupit už nemám.
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už taky mám jen pár kousků, tak už pokukuji, kde co nakoupím :D

      Vymazat
  6. Mám ráda silnější a výraznější vůně, např. takové ty vosky s imitací jídla či čistého domova, které máš hned ze začátku jsou super a mám je ozkoušené právě od YC. Vosky od Marty mne zaujaly, ale také odradily hned v jednom. Krásný víkend milá Klárko. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jsem Marta z Vonných vosků od Marty. Mohla bych se zeptat, proč Vás mé vosky odradily? Děkuji. :)

      Vymazat
    2. Takové ty domácí vůně mám taky nejraději :) Mám pár vyhlídnuto, tak musím dokoupit. Od Marty tu mám ještě parfémové vůně a na ty se fakt těším, ty budou určitě supr :)

      Vymazat
  7. Tu vůni Warm cashmere mám tuším ve své zásobě. Je to krásná vůně. Ještě jsem ji nezapálila, tak jsem trochu zklamaná. I když já mám raději jemnější vůně. Tak uvidím, jak se mi bude líbit.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samotná vůně Warm Cashmere je prostě dokonalá, ale fakt tak slabá, že u ní mě to hodně štve, tak uvidíš..

      Vymazat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)